Германските "райхсбюргери" – опасни неонацисти, заговорници...

Те будят тревога у властите с растящата си аудитория и склонността към насилие
30 авг 2017 20:30, Елка Василева
87
Германските "райхсбюргери" – опасни неонацисти, заговорници...
Снимка: архив, Reuters

"Райхсбюргерите" ("граждани на Райха") - разнородно движение, всъщност смесица от неонацисти, носталгици по кайзера, заговорници и хора с езотерични увлечения - будят тревога у германските власти с растящата си аудитория и склонността към насилие в тези среди.

Емблематичен е случаят с Волфганг П., изправен вчера пред съда в южния град Нюрнберг, където започна процес за убийството на полицай през октомври 2016 г. Облечен с бронежилетка, този "райхсбюргер" бе открил огън срещу сили на реда, пристигнали да го задържат и да изземат от жилището му трийсетина нелегални оръжия. При операцията бяха ранени трима полицаи, пише Франс прес.

Кои са тези хора?

Райхсбюргерите са мъглявина, в която витаят хора и сдружения с пищни имена като "правителство в изгнание на Германската империя", "Кралство Германия" и "Германска свободна република".

Те "вярват, че Федерална република Германия (ФРГ) не съществува, отказват да си плащат данъците и копнеят да възстановят Германия, която да включва цели части от днешна Полша", обяснява в брошура за това движение Ян Ратие, експерт по крайнодесни групировки на фондацията "Амадеу Антонио".

Потенциалът им да вредят дълго време бе подценяван, смятаха ги за "смахнати" и скандалджии", добавя той.

Райхсбюргерите наводняват администрацията в Германия с послания, представящи тяхната идеология и по-специално нежеланието да бъдат облагани с данъци.

Не плащат нито глоби, нито социални осигуровки, отказват подчинение на полицията - като например 33-годишния водач, хванат пиян на волана през юни в Рощок, Североизточна Германия, който се възпротиви срещу полицейските процедури с мотива, че не признава властта на полицията.

Райхсбюргерите издават и техни собствени документи за самоличност, собствени шофьорски книжки и поставят на колите си измислени номера.

Някои не настояват, че са поданици на императорския Райх или на оглавения от Адолф Хитлер, а се стремят да основат своя държава или своя суверенна община. През 2009 г. "Княжество Германия", настанило се в бивша ферма, предизвика широк медиен отзвук, макар да просъществува едва три месеца.

Сред райхсбюргерите се срещат заговорници, а има и негационисти като бившия адвокат Хорст Малер, съосновател на крайнолявата Фракция "Червена армия" през 70-те, приобщил се след това към неонацистката идеология.

Колко са всъщност?

По данни от вътрешни източници райхсбюргерите са близо 12 600 души, включително 700 доказани десни екстремисти. Но според някои експерти точният брой е трудноустановим, защото властите дълго са ги пренебрегвали.

"Движението на "райхсбюргерите" има голям притегателен потенциал и печели все нови симпатизанти", предупреди през март шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен.

Доколкото нямат обща структура, нито идеология, райхсбюргерите нямат и общ лидер, а множество самозвани водачи.

Монархът на "Кралство Германия" - 52-годишният бивш готвач Петер Фицек, направи опит да се впусне в политиката, участвайки през 2008 г. в надпреварата за кмет на източния град Витенберг. През март той бе осъден на 3 години и осем месеца затвор за злоупотреба с доверие.

Каква е опасността?

Германските власти са разтревожени от "внушителния потенциал за насилие и от растящата (им) агресивност". Интересът им към движението е обусловен от редица скорошни инциденти с употреба на оръжие.

Освен случая с Волфганг П., през август 2016 г. бивш победител в конкурса за красота "Мистър Германия", представящ се за райхсбюргер, стреля по полицаи, дошли да го изселят от жилището му. Той бе тежко ранен и арестуван.

Някои политици настояха тогава за затягане на гайките.

През последните месеци срещу райхсбюргерите бяха организирани няколко операции - силите на реда най-вече задържаха членове на сдружението и им конфискуваха оръжия. А през юни вътрешните министри на германските провинции постановиха, че никой от регистрираните в Германия райхсбюргери не бива да притежава никакви оръжия.

По думите на Хайко Хомбург от тайните служби на Бранденбург, цитиран във всекидневника "Билд", при "някои райхсбюргери нещата опират до психичен проблем" - "и ако имат достъп до оръжия на всичко отгоре, става крайно опасно".

/БТА/


87
Още по темата: Германиярайхсбюргери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В окото на водовъртежа - Германия. Есента ще преброи ли правилно пилците?
7
25
 
10
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Само не знам как потомци на едни бивши диваци ,които са живели в землянки при средна продължителност на живота 35 години чак до средновековието, без писменност , математика ,с нулеви хигиенни навици , а претендират ,че са най-висша раса в Света....
6
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите тарамбуки. Малко са им афроазиатците и балканците.
5
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължавайте, сочете нацистите като основния проблем на Германия, докато Мустафа ви клати от_зад, немски мало умници.
4
2
 
31
 
! Отговори
Любопитен преди 3 години
Само това ли остана от германската няция след битката при Сталинград?
3
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мене ми звучат точно като хората, които трябва да управляват Германия.
2
37
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Иди се гръмни,психо!
1
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано да набарат Меркел и да снимат онлайн извращенията.