Самотните деца на Румъния – когато майките им са на гурбет

Страната държи първото място по брой на работещите в чужбина хора
14 ное 2017 22:31, Елка Василева
21
Самотните деца на Румъния – когато майките им са на гурбет
Снимка: архив, Reuters

В Румъния се наблюдава един нов феномен: много населени места са останали почти без жени в работоспособна възраст. Затова пък са пълни с деца, които израстват без майките си. За причината разказва Дойче веле.

Всяко десето дете в Румъния има тази съдба: поне единият от родителите му го няма, защото изкарва пари в чужбина, пише германският „Тагесцайтунг“ и ни среща със самотните деца на Румъния.

В Литени, малко селище в Североизточна Румъния, 115 от общо 350 деца в местното училище имат поне един родител, който работи в чужбина. Училищният директор Георге Мога описва така омагьосания кръг, в който се оказват тези деца: "Родителите им казват, че го правят заради тях, а в замяна те трябвало да учат усърдно. Така децата не само са принудени да се справят сами с делника, но и затъват в непрестанно учене и домакинска работа. Покрай всичко това в един момент те просто престават да се усмихват, престават да бъдат деца".

Тъжен рекорд

В класа на 13-годишната Лавиния 13 от общо 28 деца не могат да разчитат на помощ от родителите си, тъй като те са на гурбет в чужбина. Майката на Лавиния също е заминала - бере плодове в Испания. Затова детето е поело голяма част от домакинската работа: "Връщам се от училище към 14 часа, след което се захващам с чистене и готвене. После уча и пиша домашните си. Понякога дори не ми остава достатъчно време за сън", споделя Лавиния и разказва, че гурбетчийството е съсипало семействата на много от съучениците ѝ - рано или късно родителите просто се развеждат. "Децата от тези семейства се промениха коренно. Станаха по-дистанцирани, успехът им се влоши. Мислят само за развода на родителите си", разказва 13-годишната ученичка.

В никоя друга страна проблемът не е така силно изразен, както в Румъния - страната държи първото място по брой на работещите в чужбина хора. Повечето от тях са от селските райони, където трудно се намира работа. В чужбина те изкарват пари като строителни работници, берачи на плодове, чистачи, болногледачи - в Италия, Испания, Германия, Кипър.

Костел Бутнару е работил дълго време в строителството, припечелвал е добри пари в столицата Букурещ. Но след началото на кризата през 2008 година останал без работа. Сега отглежда животни в родното си село. И се грижи за децата, тъй като съпругата му Василица от осем години работи в Испания - от март до лятото бере ягоди, а от септември се включва в подготовката за следващата реколта. 44-годишната жена дели една стая с още пет сезонни работнички. "Не им е лесно в чужбина, но още по-трудно ни е на нас, които оставаме тук", казва Костел Бутнару.

"Искам само едно: да сме заедно"

След като финансовата криза сложи край на строителния бум в Южна Европа, профилът на търсената работна ръка изведнъж се промени - във въпросните страни предлагат най-вече работа, която се върши предимно от жени. А това предизвика нов феномен в Румъния: много населени места останаха почти без жени в работоспособна възраст. Затова пък са пълни с деца, които израстват без майките си.

Габи е само на 13, но вече може всичко - готви, чисти, грижи се за животните. Няма друг избор, защото от няколко години насам майка ѝ е почти през цялото време в Испания, където работи в една ферма. Сега по изключение си е вкъщи. Но само за кратко - скоро ще тръгне отново на гурбет, за да припечелва пари за семейството си в Румъния. "Знам, че дъщеря ми много страда. Знам, че делникът ѝ е свръхнатоварен, но просто нямам друг избор, защото мъжът ми е с парализиран крак и затова не може да работи", разказва майката през сълзи. Дъщеря ѝ Габи също плаче. Поглежда майка си и казва: "Искам само едно - да сме си всички у дома. И да сме едно щастливо семейство".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Румъния има много деца по селата. В неделя минах през 2 забутани румънски селца и беше пълно с деца по тротоарите и дворовете. А в българските села само изоставени къщи виждам.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По неприяни хора от българите надали има
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво умираш от мизерия и глад бе мързел - работа колкото искаш. Отиди в някоя африканска република да видиш какво е смърт и глад. Живеем в райско кътче, пълно с мрънкачи.
15
3
 
8
 
! Отговори
читател преди 6 години
И какъв е проблемът?Ами работят и толкова, изборът е техен, нужно ли е като вдовици да плачете на чужд гроб?Не се бъркайте и не коментирайте чуждия избор, гледайте си в собствената кочинка.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, то понеже в България не е същото. Ама ни е по-лесно просто да препишем статията за Румъния, нали?
13
1
 
20
 
! Отговори
някой преди 6 години
Ми от немски вестник са написали статия за Румъния, вие какво искате от българските журналисти - да напишат статия за България ли? По-лесно е да препишат.
12
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз от всичко най искам да се махна от българия, само това
11
10
 
25
 
! Отговори
Ташак Булгаристан преди 6 години
Защо сега и с Румъния ни занимавате?? Тука умираме от мизерия и глад!!!
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румъния нали беше много пред нас - с високи заплати, ниска безработица и с вече изкоренена корупция?
9
0
 
41
 
! Отговори
Неа преди 6 години
А нещо за самотните деца в България няма ли да кажете ?
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът не разбра, че баба му или леля му не определя правилата на играта.
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До do 1И какво от това ? Щом пазара го е определил значи ще е така.
6
0
 
87
 
! Отговори
до 6 от 5 преди 6 години
Това е проблемът в България, че ви е обхванала пълна апатия - кой ви командва, как са ви съседите, как ви изглежда градът, кой краде, кой лъже, как заспиват децата ви, колко е мръсно пред входната ви врата...безразличието в пълно, и резултатът е налице....няма общество, има сбирщина на озлобени единаци...
5
0
 
61
 
! Отговори
ДС преди 6 години
В България да не е по-различно ?
4
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До do 1И мен или бългатите какво ме/ни интересува това?
3
1
 
66
 
! Отговори
do 1 преди 6 години
Ами интересува ни, щото е същото и в България. Много хора си взеха децата, защото българинът не мисли да се връща вече, обаче има и много оставени деца дето се хвалят с новите си телефони изпратени от майките им, но в душата им боли, а болката не се изтрива с нов телефон и превод по мъниграм.
2
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2 Констанца 400х.жители с пристанище по-голямо от пристанищата на Варна и Бургас взети заедно,Брашов,Тимишоара,Арад,Галац,Браила, и поне още 20града с население от 100х. до 250х. Процентно от населението,ние имаме повече роми!
1
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е социалната реалност и в България, особено в малките провинциални градчета където препитание няма. Майките а и бащите работят в Италия или Гърция докато бабите гледат децата. Лично познавам разбити семейства, в които 65 годишни се грижат за тийнейджъри. Какво правят децата на Фейсбук никой не знае. Да, покъртителни истории са, но не само в Румъния.