maNga: Ние първи смесихме рапкор, хардкор и ориент

Най-популярната турска метъл банда разкри формулата на успеха и ще свири у нас на Rock The Balkans
24 юни 2009 12:27, Екип на Dnes.bg
0
maNga: Ние първи смесихме рапкор, хардкор и ориент
Manga, или както самите те предпочитат да се изписват - maNga, са най-популярната турска метъл банда. Те смесват ню-метъл, рапкор, а като добавят и малко местен ориент се получава определено уникална комбинация.

Българските фенове ще могат да се запознаят с момчетата на предстоящия концерт Rock The Balkans, където хедлайнер ще са Limp Bizkit.

Ние пък като едни пълни невежи в турските метъл среди, се свързахме с maNga благодарение на Virginia Records, за да ги питаме какво е положението в съседна Турция, където както споменахме те са голям, голям хит.

Дайте малко инфо около групата.

maNga е една от най-популярните групи в Турция от 2004-та насам. Дължим успеха си на разнообразието в музиката ни. Ние бяхме първите в страната, които смесиха рапкор, хардкор, ню-метъл, електроника и ориент. В maNga дори използваме инструменти които не съществуват в днешно време, но ги пресъздаваме по електронен път, благодарение на DJ Efe.

Точно там се различаваме от всяка една друга рок банда. В първия ни албум имаше много ударни, духови и струнни инструменти типични за Турция и благодарение на това строим мост между традициите и модерния западен рок. И точно този дух който влагаме сякаш успява да завладее толкова много хора до които достига музиката ни.

Рок, ориент, манга... Вие наистина ли сте аниме фенове, това влияе ли също на музиката ви?

Доста се интересуваме от японско аниме, комикси и подобни, но идеята да се кръстим maNga дойде от Yağmur. И музиката ни се влияе само от анимета, но от всякакви чувства и случки. В повечето случаи песимистичната атмосфера надделява - война, смърт, раздяла, депресия...

Имате ли песни на английски? Всичко до което ви се добрахме бе на турски, не искате ли да достигнете публиката по целия свят?

За сега имаме само една песен на английски и тя е включена в първия ни албум. Но ние сме банда с мечти да пробием границата и вече сме готови да записваме стабилно на английски.

Какви теми засягате основно в текстовете си?

Всички песни се различават, в някои пеем за нещата, които оказват негативен ефект върху нас всеки ден, други пък са много лични и разказват за любовни връзки. Конфликти между хора, общества, социлано напрежение, любов, омраза... всички това е изразено чрез нашите усещания. maNga е банда, която се опитва да комуникира с обществото чрез музиката си.

Има ли много групи като вас в Турция, развита ли е сцената?

Рокът не печели в Турция, хич не е популярен. Но последните години се появиха много банди следвайки нашия успех и прогресират непрекъснато. Сега рок групите имат много повече телевизионен ефир от преди и доста по-големи шансове да се доберат до някой голям лейбъл.

А има ли много метъл банди, които успяват да се докопат до голям лейбъл?

За сега ъндърграунда е доста по-силен от мейнстрима и в него има много повече групи.

Първо шоу в България, страх ли ви е?

Очакваме, че всичко ще бъде супер и ще се срещнем със страхотна публика.

Харесва ли ви Line up-а  на "Rock The Balkans"?

Страхотен е, за нас е чест, че сме в него.

Свирили ли сте на много фестове в Турция. Кой ще ни препоръчате да посетим?

Доста яки фестивали имаше тук в последните години. За нас обаче Rock N Coke 2005 беше изключително специален, защото свирихме на една сцена с Korn. Tази година пак сме там в една вечер с Linkin Park (и D2 - б.р.)

maNga: Ние първи смесихме рапкор, хардкор и ориент

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари