Light Vocal Grоup: Славатa не е приоритет

Гледай новото видео на мацките и се запознай с тях в обширното ни интервю
17 ное 2009 12:10, Екип на Dnes.bg
0
Light Vocal Grоup: Славатa не е приоритет
Ако си спомняш преди време ти представихме едно от най-новите имена на българската поп-рок сцена, а именно Light Vocal Group и тяхното дебютно видео към парчето Look At Me.

Днес ще ти представим най-новото им видео към друго тяхно парче Invisible заедно с обширно интервю с трите основни действащи лица в проекта: двете вокалистки Албена Ангелова и Ива Начкова и техният продуцент Ивайло Демидов.




Как ще представите групата?

Албена: Light Vocal Group e мястото, където се чувствам най-добре, свободна да изразя чувствата и емоциите си. Освен мен в групата е и Ива Начкова. Ние светоусещаме живота по начин, по който създаваме някакви наши неща - песни , които да завладяват хората, в които някой да си намери нещо лично за себе си... така го виждам аз, за мен това е важно...

Ива: За момента сме изцяло вокална група, но работим по въпроса да направим една цяла завършена група и сами да свирим парчетата си. Стилът ни все още не е ясен – най важната цел е да изразим себе си, но се доближаваме до уейв, рок, алтърнатив като имаме предвид парчетата които досега сме направили- просто така да се получили...

Ивайло: Това е групата, която създадох преди години изцяло от деца без кой знае какви претенции. С годините се видя, че имаме много по-голям потенциал и след 12 години вече имаме продължението- Light Vocal Group. Тя е сбор от моя опит, умения и виждания и уникалните момичета, които дават облика, гласа и емоцията и разбира се своето виждане ... Ние се забавляваме, това е нашия начин да сме приятели, да си прекарваме времето заедно в опит да направим нещо смислено, от което да се чувстваме добре...

Как се зароди идеята за Light Vocal Group?

Ива: Спомням си,че бях още дете като се запознах с продуцента ни и започнах да пея в детска вокална формация „Балеринка”.Тогава нещата бяха по-различни и заради възрастта,а и времената бяха други. След време,вече пораснали,но и по-малко на брой хора, променихме името, а и начина на работа.Още оттогава обменяме идеи и се чувстваме като колеги.Имаше момент,в който Light vocal group се разпадна и това се отрази зле на всички ни,но аз,Албена и Надина решихме, че това е нещото, което ни кара да се чувстваме добре, затова се събрахме и работим заедно. В момента Надина не идва на репетиции и не е явно дали ще остане в групата- все пак това си е лично решение и всеки си определя приоритетите...

Албена: По това време ние бяхме още деца и изпълнявахме песнички за по-малките, но след време решихме, че е по-добре да сменим името на Light Vocal Group защото името “Балеринка” не ни отиваше вече. Направихме една голяма пауза във времето- не се събирахме известно време, която не се отрази много ..., но аз, Ива и Надина се събрахме отново и все още работим заедно.

Ивайло: Винаги съм го правил от потребност-това да се занимавам с толкова трудоемки неща- организацията, песните, всичко.... Хареса ми и се опитвам да го предам именно по такъв начин. Изкуството, творчеството – те са неизмерими и не се вписват в някакви рамки. Те са свързани с емоцията на хората , с нещата , които ни се случват всеки ден, чувства, емоции, преживявания. Но когато се съберат трима души и всеки е себе си се получава нещо като събирателен образ от тримата, изразено в песен! И всеки път, с всяка песен е различно... Затова и всяка песен съдържа нещо уникално, което освен всичко друго, запечатва и мига, когато е правена – как сме се чувствали... така чувствам групата в момента!

Музика, танци и визия винаги са се продавали добре, дори и във време на криза. По телевизията те ни се предлагат по всякакъв начин, от тях се печелят пари, това е и част от поп-културата. А къде е вашето място там?

Ива: Когато става въпрос за музика, всеки един има някакво предложение и с помощта на останалите успява да го доразвие. Заедно обсъждаме, правим, струваме, докато накрая се получава нещо, което си е наше. И показва какви сме ние. Всеки е уникален по свой собствен начин, усеща нещата различно и успява да го изрази. А целта е на нас да ни е готино и да правим това, което ни харесва... Славата не е приоритет, тя просто идва или не ,идеята е да бъдеш себе си и хората да харесват това, което виждат, но не да бъдеш човек зад маска ,а себе си!

Албена
: Ние се стремим да правим музиката, която на нас ни харесва. Не просто защото дадена песен ще се хареса на хората. Не искаме да сме комерсиални. Дори и малко хора да слушат нашата музика, това е достатъчно, защото те ще разберат посланието, което нашите песни дават. Мисля, че ако по някакъв начин ние успеем да ги променим, да направим деня им по-хубав, то тогава нашата работа е свършена.

Ивайло: Аз лично смятам, че няма бизнес в това. И скоро няма да има. Малък ни е пазара.

Стартирате по много обикновен начин, като не залагате на скъпи клипове, очевидно нямате и спонсор. Имате талант и интересна идея, но достатъчно ли е това за очевидно преситения български музикален пазар? Кое е различното при вас? Възможно ли е в началото на 21 век да се пробие с талант и без чак толкова пари? Възможен ли е шоу-бизнес извън столицата, в място, наречено Радомир...

Албена: Според мен е достатъчно да имаш талант и амбиция да се развиваш. Ние го правим главно защото искаме, изпитваме нужда да покажем на света, че музиката е в сърцата ни и е част от нашия живот. Имаме какво да покажем, имаме идеи, имаме талант и най-важното-имаме желание. Различното при нас е, че не се опитваме да се впишем. Просто искаме да правим наша музика-музика, която ни харесва и която най-добре ни представя като характери. Във всяка песен, ние влагаме по нещо от себе си и не се опитваме да накараме хората да ни харесат, а да се вслушат в нашите песни и всеки да намери в тях по нещо за себе си, нещо хубаво и вълнуващо. В наши дни е трудно и почти невъзможно някой да пробие само с талант. Естествено финансовата страна на нещата е от голямо значение. Но за нас е по-важно да правим музиката, която най-добре ни изразява като личности, дори и да я слушат малцина. Шоу бизнесът извън столицата, според мен, не е възможен, особено в малко градче като Радомир. Но ние сме решени да се развиваме колкото е възможно повече защото силата, която ни движи е музиката. Ние искаме да създадем нещо, което да се запомни, а не да изчезне след няколко седмици.

Ива: В днешни дни парите не са цел, а необходимост, наистина! Но не всичко може да се постигне с пари, няма механизъм, който да ни осигури финансиране, но това не ни спира. Нали знаете-когато има желание, има и начин. Има клипове, които струват много, а всъщност не показват нищо. Целта е да бъдеш оригинален и различен, а и от една страна това ти помага да натрупаш опит и е доста забавно, защото освен работа, то е и един вид разтоварване от сивото ни ежедневие. Смятам, че в днешно време комерсиалните неща са прекалено много и хората са се уморили да виждат едно и също... Хубаво е, когато има различни неща, които да разчупват пазара – ние мислим в тази посока, но дали се получава все още не става ясно.

Работите по нещо, наречено Проект „Димитър Воев”. Бихте ли споделили нещо повече за тази идея, свързана с името на един знаков български музикант и поет. Как звучат тези песни в нов аранжимент и изпълнение, казват ли те нещо на хората на 18?

Албена
: Проект "Димитър Воев" е нашия начин да уважим и почетем паметта на големия български музикант, да покажем на хората какъв талант е имал той. Наистина песните много ни допадат и в нов аранжимент звучат много добре. Забелязахме, че много хора харесват песните на Димитър Воев, дори и сред тийнейджърите. Те намират в тях нещо различно, нещо, което им помага в трудни моменти. Намират по-дълбоко значение. Знам, защото и с мен стана така. Когато никой не те разбира, просто си пускаш неговите песни и по някакъв начин знаеш, че той би разбрал, защото с тяхното дълбоко значение, те ти казват това.

Ива:Нашият продуцент Ивайло Демидов така да се каже ни „запали” по творчеството на НГ преди няколко месеца и това ни подтикна да направим някои от песните. В началото ни беше доста странно като усещане, тъй като това беше ново за нас, а пък и когато човек изпълнява дадена песен той я усеща на едно лично ниво. Аранжиментите са почти същите като тези на Митковата Нова Генерация,от онова време, само на някои места има леки промени, но сме се постарали да запазим усещането. Записали сме песните така, както ги усещаме.

Ивайло: Този проект е отворен. Това значи, че не само ние ще правим малко популярни или изцяло неизвестни песни на Димитър Воев... Заедно с Нели Недева-Воева решихме, че има нужда да продължим по някакъв начин и да доразвием идеите на Митко-тези, които са някъде по тетрадките, скрити от всички... някак да продължим неговата “игра” в която ние имахме щастието да играем. Трите песни, които записахме дадоха началото на Проект "Димитър Воев"! Китайско момиче и Безнадеждност, моя любима направихме по повод честването на рождения ден на Митко на 21 май в предаването Аларма по Националното Радио, Програма Хр. Ботев и оттам някак стартира идеята, а след това записахме една изцяло нова песен – Зона Опасност – нова за слушателите. Тя си е изцяло Миткова, даже не сме се опитвали да променяме нищо по аранжимента... с цел да оставим усещането... Тази песен е направена от него, когато той е бил изоставен от първия състав на Нова Генерация, тогава, когато са заминали за Канада ... той го е изживял много тежко!



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари