Учени обориха мита за фаталните 27 години в рока

Певците обаче били изложени на риск от ранна смърт заради славата
21 дек 2011 14:52,
4
Учени обориха мита за фаталните 27 години в рока
Клуб 27 отново стана актуален след смъртта на Ейми Уайнхаус. Снимка: Reuters

Австралийски статистици се заеха да развенчаят мита, че 27 е фаталната година за рок музикантите.

Според поверието, най-видните таланти си отиват на тази възраст и стават част от добилия популярност "Клуб 27". В него "членуват" звезди като Джим Морисън, Джанис Джоплин, Брайън Джоунс, Джими Хендрикс, Кърт Кобейн. Тази година той отново стана актуален след като почина и Ейми Уайнхаус.

Екип здравни статистици, воден от Ейдриън Барнет от Технологическия университет в Куинсланд подробно изучи данните на 1 046 музиканти, които са имали поне един албум, оглавил класациите на Великобритания между 1956 и 2007 година, пише БТА. Първият бил Франк Синатра със "Songs for Swinging Lovers", а последният - "Spirit" на Леона Луис.

През този период се споминали 71 музиканти или 7 на сто от изследваната група. Екипът не установил никакъв пик на смъртността на 27-годишна възраст, но констатирал, че музикантите са изложени на два пъти по-голям риск от ранна смърт, в сравнение с останалата част от британското население.

"Славата може да увеличи смъртността при музикантите, но този риск не се ограничава само в извадката на 27-годишните", твърдят статистиците, като отричат митът за "Клуб 27" да се
основава на реален феномен.

Австралийците уточняват, че Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и Джим Морисън не са включени в изследването, защото никога не са имали албум, оглавил класациите във Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: клуб 27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
до клуб 72 преди 12 години
"...да не говорим за Ролингстоунсите - те и се дрогираха, и ......"А Браян Джоунс да не е от Ку-Ку бенд?
3
0
 
3
 
! Отговори
Разумен преди 12 години
Абе тоя грозил Ейми какво общо има с рока, че я слагате на едно място с Джими Хендрикс, Кърт Кобейн или Джим Морисън ? о.О
2
0
 
1
 
! Отговори
бла бла преди 12 години
"Австралийски статистици се заеха да развенчаят мита, че 27 е фаталната година за рок музикантите." Става въпрос за рок музикантите пич.
1
0
 
6
 
! Отговори
клуб 72 преди 12 години
......музикантите са изложени на два пъти по-голям риск от ранна смърт, в сравнение с останалата част от британското население.Ей, и това доживяхме - само в Грийт Бритън ли има музиканти, че ги съпоставяте с британското население ???Ами тогава да почнем да изреждаме тези, които отдавна са минали 27 / и са англичани/ - ето, Елтън Джон си е жив и здрав, надявам се, Том Джоунс - също, да не говорим за Ролингстоунсите - те и се дрогираха, и напиваха, и какъв бурен живот живяха, ама още са на сцена