Косьо Цеков: Без любов няма живот, няма и музика

"Легендите" се събират след петгодишна пауза
4
Косьо Цеков: Без любов няма живот, няма и музика
Легендите се завръщат след петгодишна пауза. Снимка: БГНЕС/ELFusion

Константин Цеков е брилянтен пианист и композитор, автор на песни за Васил Найденов, Орлин Горанов, Йорданка Христова, Васил Петров, Камелия Тодорова, Ирина Флорин и др. През 1975 г. заедно с Александър Бахаров и Румен Бояджиев основава една от най-добрите български рок групи, станала символ на БГ рока – ФСБ. С нея той участва в издаването на 19 албума, изнася над 3000 концерта.

Косьо Цеков е част и от супергрупа „Легендите“, където заедно с Данчо Караджов, Митко Кърнев и Станислав Сланев – Стенли тръгват на лятно турне. „Песните, които всички обичаме“ може да чуете на живо в Летните театри на Велико Търново, Шумен, Русе, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас през юни и юли месец. Това е и поводът да ви срещнем с него, ето какво сподели той пред Dnes.bg.

След 5-годишно прекъсване супергрупа „Легендите“ отново се събира и тръгва на турне. Да се върнем към началото – как и защо вие станахте част от формацията?

Началото беше преди доста време. Този, който ме ангажира да бъда в тази група, беше Косьо Марков от „Тангра“. Той лично ми се обади и ми предложи. На мен не ми костваше много време да помисля, защото идеята ми беше интересна. Много важно беше репертоарът на кои групи ще включва група „Легендите“ и какви неща ще свирим. Този сбор от песни на „Тангра“, на „Сигнал“, на D2 и ФСБ ме заинтригува и се съгласих доста бързо да бъда част от този проект.

Смятахте ли, че българските меломани имаха нужда от такава сборна формация, което е и световна практика?

Изминалите години ми доказаха, че наистина има нужда. От една страна всеки меломан харесва повече песните на една или друга група, но когато се съберат песни на горепосочените групи и това се поднесе на публиката като букет, нямат нищо против и дори много се радват, харесва им и им е интересно.

Наричате предишното си турне през 2015 г. „машина на времето“. Защо? И как ще опишете настоящето турне 2023 г.?

Първото турне беше експериментално, за да видим как ще се случат нещата. За наше голямо учудване напълнихме много големи зали, което беше показателно. След паузата, която направихме, и всички здравни и икономически кризи у нас, мисля, че хората са зажаднели отново за такива концерти и вярвам, че сегашното турне ще бъде много позитивно и силно се надявам да е посетено.

Публиката, която слуша „Легендите“ и която ще дойде на вашите концерти, е разнородна. Има от вашето поколение, има от поколенията след вас, като някои дори още не са били родени, когато са създадени най-големите ви хитове. Как си обяснявате този нестихващ интерес и този „вечен“ живот на тези песни?

От доста години вече според мен има криза специално в рок музиката. Тя не е само българска, а световна. Много малко нови хитове се задържат дълго, а всичко, което е старо и златно продължава да върви и да се слуша непрекъснато вече трето-четвърто поколение. Това важи и за България. Песните продължават да са си златни и да държат едно ниво на харесване и от стари, и от много млади. От много отдавна за мен е показателно настройването от поколение на поколение, от дядо, баща, син и т.н., когато видях хората, които отиваха на концерт на Ролинг Стоунс. Пред мен 4 поколения се водеха за ръчичка: от прадядото, дядото, бащата и малкото дете. Тези песни си живеят вечен живот!

Какво да очакват феновете ви в седемте града, където ще гостувате? Един пълнокръвен, истински рок концерт или една лична, интимна среща на вас музикантите с тях?

И двете неща ще бъдат застъпени. От една страна имаме репертоар, който е по-агресивен рок и от друга репертоар, който е много лиричен и интимен. Интересното и новото е, че ще имаме нова песен. И това ще е първата обща песен на „Легендите“.

Може би въпросът, който най-много вълнува вашите почитатели, е кои песни ще могат да чуят на турнето. В оригинален или променен аранжимент ще са? Ще пее ли всеки един от вас песен на друга група, чиито член не е?

Още при първото турне ние направихме нови аранжименти на песните, защото е безсмислено да повтаряме нещата, които са били. Ние си предаваме и разнообразяваме партиите: един допълва куплет от дадена песен, друг поема припева и т.н., което е оригинално и интересно. Така че това е един букет от разменени вокални функции и нови аранжименти, които смятам, че ще бъдат много добре приети от публиката.

И всичко ще е 100% на живо?

Абсолютно!

Ваши са думите: “Приятелство и професионализъм са двете най-важни неща. Носталгия има - минало е време, но време за идеи, които чакат своя момент. Убеден съм, че имаме бъдеще, защото имаме нашата стара и нова публика.” Още ли това е кредото ви?

Всичко това важи, но най-важното в живота на даден човек, извън музиката, това е любовта! Тя е на първо място. Без нея няма нито музика, нито нормален живот. Затова в началото на тази мисъл слагаме и думата „любов“ и всичко важи и днес.

Вашето пожелание към всички фенове на рока у нас?

Моето пожелание е всички почитатели на рока да посетят нашите концерти, защото няма да съжаляват. За мен идва една много позитивна година, след тези тежки няколко, които преживяхме. Така че да се отпуснат и да дойдат да слушат рок!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Константин Цеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
той преди 11 месеца
Този човек снимка няма ли?Дайте една снимка та да видим кой е.Ако е Мара отварачката ,цял албум ще пуснете.
1
2
 
7
 
! Отговори
Дедо Рок преди 11 месеца
За разлика от разлигавените халтури на "Фондацията" тея са яки и си струва!