Последният мандат? Ще си избере ли Путин приемник или...?

Вече стои въпросът какво ще се случи след края на управлението му
20 мар 2018 21:45, Елка Василева
130
Последният мандат? Ще си избере ли Путин приемник или...?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

С най-доброто си представяне на избори в цялата си политическа кариера президентът Владимир Путин бе преизбран с лекота за следващия си шестгодишен мандат, но тягостният въпрос какво ще стане след края на неговото управление вече се задава на руския хоризонт, пише Асошиейтед прес.

В изявата му след изборната победа в неделя Путин незабавно бе попитан какви са му плановете за след 2024 година. Питането беше отражение на неспокойствието в Русия заради въпроса с приемствеността, който ще бъде основна част от политическия пейзаж в близко бъдеще.

Путин събра близо 77 процента от вота, полира имиджа си на лидер, радващ се на огромна обществена подкрепа. Това ще му даде повече поле за маневриране при обмислянето на избора си: да подготви надежден приемник, да премахне ограничението за максимален брой последователни мандати или да създаде нов властови пост, за да може да продължи да дърпа юздите, след като приключи четвъртият му мандат.

Всички тези опции ще останат на масата и Путин вероятно ще почака още няколко години, преди да направи избора си.

Още по темата

Запитан дали може да подеме инициативата за промени в конституцията, той отговори с характерната си сдържаност и каза, че "още" няма планове. Също така се присмя на идеята да си вземе шестгодишна почивка, след което отново да стане президент през 2030 г.

"Това е малко нелепо, нека пресметнем. Да стоя на власт, докато стана на 100 ли? Не!", каза той.

Александър Баунов, анализатор в Московски център "Карнеги", каза, че ще бъде добре за Путин "да напусне президентския пост с рекордно висок резултат", тъй като теоретично това е последният му президентски мандат.

"Последният му мандат на този пост. . . ще бъде период на преход във властта. Много по-лесно е да влезеш в този властови преход, когато имаш този особено висок резултат", каза Баунов. През последните няколко години Путин методично сменя членовете на кабинета и губернаторите на административно-териториалните единици на Руската федерация. Някои от тях, например губернаторът на Тулска област Алексей Дюмин, на 45 години, и министърът на икономическото развитие Максим Орешкин, на 35, са спрягани за негови потенциални приемници.

Скептици отбелязват обаче, че макар и Путин да възнамерява да остане на власт, Кремъл може умишлено да насърчи раздухването на слухове за негов приемник, за да види как елитите и широката общественост ще реагират.

Шестдесет и пет годишният руски лидер остава в добра физическа форма, продължава да играе хокей на лед и да се занимава с други активни дейности, така че може да бъде достатъчно здрав да продължи и след 2024 година.

Ходът на китайския лидер Си Цзинпин да премахне ограничението за максимален брой президентски мандати може да се окаже изкушаващ пример за руския лидер. Си бе един от първите чуждестранни лидери, които поздравиха Путин за победата.

Путин спази ограничението от максимум два последователни мандата, когато през 2008 г. зае премиерския пост и остави дългогодишния си сътрудник Дмитрий Медведев да служи като президент по заместване за четири години. Путин обаче бе недоволен от представянето на Медведев, особено заради решението му да позволи на Запада да предприеме военни действия в Либия, които доведоха до падането от власт и смъртта на дългогодишния лидер Муамар Кадафи.

След като си върна президентския пост през 2012 г., Путин се фокусира върху укрепването на руското влияние в света и смело се опълчи на Запада. Връхна точка на тази политика бе руската анексия на Кримския полуостров през 2014 г. и подкрепата за сепаратисткия бунт в Източна Украйна - действия, които доведоха до западни санкции и предизвикаха напрежение, каквото не бе виждано от времето на Студената война.

Путин се самоизтъква като защитник срещу ръководените от САЩ заговори Русия да бъде изолирана и отслабена. Тъй като тези обтегнати отношения със Запада не дават никакви признаци на подобрение, трудно бихме си представили как той ще напусне поста през 2024 г.

Въпреки че тези конфронтации изостриха икономическите несгоди на Русия, те засилиха патриотичните настроения в Русия и увеличиха подкрепата за Путин.

"Ако руски лидер е добре дошъл и приет като. . . личен приятел, ако се усмихва от сутрин до вечер редом до различни западни лидери, това поражда подозрения тук у дома", каза Баунов. "Но ако руски лидер е силно критикуван от Запада, от медии и политици, това означава най-вероятно, че той прави всичко по силите си да защити националните интереси на Русия".

Татяна Орлова, 67-годишна пенсионерка от Санкт Петербург, гласувала за Путин, го нарича "защитника на нашата родина, който възкреси армията, върна Крим на Русия и вдигна Русия на крака". "Моля се на Бог за него", добави тя.

Въпреки че опълчването срещу Запада се възприема добре от руснаците, има спад в стандарта на живот, предизвикан от комбинирания удар от санкции и ниски цени на петрола. Мнозина са недоволни от работата му във вътрешен план и очакват от него да повиши заплатите, да оздрави боледуващите здравна и образователна система и да модернизира разпадащата се инфраструктура.

"Преди шест години всички бяха добре финансово, хората купуваха коли, апартаменти", каза 34-годишната Ирина Коровина, която е гласувала в Екатеринбург за Путин. "Сега нещата са по-трудни. Хората пестят от храна, от дрехи. Иска ми се нещата да станат пак такива, каквито бяха".

По-рано този месец Путин постави за цел 50-процентно увеличение на руския БВП на глава от населението до средата на следващото десетилетие, но не даде много подробности как може да бъде постигнато това. В речта си за състоянието на нацията той размишляваше върху опасенията, че Русия ще изостане от други страни, ако не прави повече иновации.

"Вече имахме две икономически кризи, предизвикани от прекомерното разчитане на петрола и газа: през 2008-2009 г. и през 2014-2015 г. цените на петрола се сринаха", каза Крис Уефър от консултантската компания "Макро".

"Малко като в цитата от Оскар Уайлд, "Един път е зла участ, втори път изглежда небрежност", но в случая на Русия два пъти бе зла участ, а третият ще изглежда като небрежност", каза Уифър. "Мисля, че правителството отчаяно се бори да не допусне да бъде отново свръхзависимо от петрола и газа".

Обещанията на Путин да избави постепенно Русия от огромната й зависимост от износа на петрол, газ и други суровини надали скоро ще се реализират и плановете за насърчаване на икономическия растеж може да се окажат трудни за прилагане. Въпреки това икономическите проблеми вероятно няма да представляват значителна заплаха за неговото управление.

В Русия понякога има на отделни места протести заради икономически проблеми като намаляване на заплатите, но няма национално движение и много профсъюзи са под контрола на работодателите.

Изборите в неделя още повече маргинализираха разделената опозиция. Дори сигналите на много места за незаконно пускане на допълнителни бюлетини в урните и жалбите от наблюдатели и опозиционни активисти за принуждаване на гражданите да гласуват, за да увеличат избирателната активност, няма да накърнят победата на Путин в очите на повечето руснаци.

"Поне ще имаме стабилност - това все пак е нещо", заяви 20-годишната студентка Екатерина Корнилцева в Екатеринбург, също гласувала за Путин.

Елена Соловьова от Санкт Петербург, 43-годишна мениджърка, каза, че е гласувала за други в минали избори, но този път е дала гласа си за Путин, защото "не желая никакъв срив, който да влоши живота ми или този на децата ми".

В краткосрочен план Путин може да направи промени в правителството и структурите за сигурност, за да изпробва нови имена и да прецени дали са годни за негови приемници.

Те вероятно ще са млади технократи, "които нямат политическо минало и идеологически пристрастия", каза базираната в Париж анализаторка Татяна Становая.

Ако не намери сериозен кандидат до средата на мандата си и вижда пред себе си "страх и безпокойство. . . то Путин ще се изкуши още повече да остане на власт", добави тя.
 

/БТА/
 


130
Още по темата: Владимир Путинрусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, бе любопитно ми е, цената на петрола да поспадне още малко какво ли ще стане? С какво ще си караш 20 годишната кошница с ще се те и дьрвата са пак в Русия Коми да не говорим за източниците на прясна вода в Русия са най много само едно езоро Байкал има най много прясна вода и тн и тн
76
2
 
4
 
! Отговори
Бай онзи преди 1 година
А, бе любопитно ми е, цената на петрола да поспадне още малко какво ли ще стане?
75
1
 
3
 
! Отговори
Венсеремос преди 1 година
Какъв наследник?! Тоя внуци няма ли ? В Азербайджан Алиев прие поста от баща си и назначи жена си за вицепрезидент ...в Азия е така.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВЕЛИК

Забрави да добавиш и за великите лосиони.
73
7
 
5
 
! Отговори
ВЕЛИК преди 1 година
ПУТИН Е ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ НА ВЕЛИКА ДЪРЖАВА--ДЖЕНДЪРИТЕ ДА ЗАПОЧВАТ ДА ЗАРАБОТВАТ ЦЕНТОВЕТЕ...СЕГА...!!!!
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ни занимавате с азиатски работи?крепостните мужици си го заслужават. а нас нищо не ни грее от това
71
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъка, мъка джендърова:-)
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 68

Освен диктаторите, няма никой свободно избран президент с 78%
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медведев е наред след това.
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия се вьзражда това е очевидно за целия западен свят то и за това толкова злоба и вой и скимтене Европа и Сащ ги сьжалявам нямат един здравомислещ политик сьщото е и в Бьлгария с Бойко Борисов тези хора ще разкажат играта на Европата и сьюзчето им и на Сащ
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вижте какво е написал този лауреат под мен: "Слава на Русия и Владимир Путин." Да сте видели някой да пише някъде: "Слава на САЩ и Доналд Тръмп"? или "Слава на Европейския съюз и Доналд Туск........... Ами слава се пише за човек като Путин . Как да напишеш слава за хора като Тереза Мей или Борис Джонсан ??? Тях са ги изпуснали санитарите сьщото е и с тромпета човека е неадекватен
66
5
 
5
 
! Отговори
Гошу преди 1 година
Какъв е антипода на думата русофил? Американофил? Еврофил? За русофилите е русофоб, но аз говоря, ако трябва да е -фил. Хм? Странно нали. А вижте какво е написал този лауреат под мен: "Слава на Русия и Владимир Путин." Да сте видели някой да пише някъде: "Слава на САЩ и Доналд Тръмп"? или "Слава на Европейския съюз и Доналд Туск". Ясно, сега разбрахте за какви болни хора говоря, нали? А Путик не го мислете, с един замах ще промени конституцията и пак ще царува, докато му е кеф :)
65
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Русия и Владимир Путин.
64
6
 
1
 
! Отговори
до 68 преди 1 година
56 милиона гласували за него от 144 милионно население на Русия е съвсем друг процент.
Разбирам еуфорията ти, но не ти е точно изказването за 78% от народа.
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин трябва да се погрижи, този си мандат, да се приеме закон който дава право, президента да е доживот.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Идеалист

Ми сега сме демокрация и свобода, Борисов, Цветанов и Валери Симеонов можем още на следващите избори без проблем от раз да ги сменим. Е, и? Ти сериозно ли си мислиш, че нещо ще се промени ако изберем някой от другите марионетки да ни води неотклонно към светлото евроатлантическо демократично бъдеще? Това винаги можем да напарвим, при демокрацията имаме свобода и избор да решаваме кой да ни води неотклонно към светлото евроатлантическо бъдеще.
61
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврохейовете не спряха да бълват змии и гущери срещу Путин, но той ще си го премести.
Никой политик в света няма подкрепата на 78% от народа си.
Никой. Запомнете го.
60
4
 
5
 
! Отговори
Гейчо преди 1 година
Дорде Путин падне краварите ще са научили китайски и едно кафе във Ню Мексико ще струва 4 юана, а рижавия *** ще мие чинии във някой китайски ресторант за жълти стотинки и паничка със ориз, а дъщеря му ще проституира по мексиканските улици като робиня на ЕЛ Чапо или латиносите.
59
3
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Не го мислете Путин. Мислете кога ще заменим Бойко Борисов и Цветан Цветанов и край тях Валери Симеонов, че е срамно да има такива хора на върха на държавата ни. Те я превърнаха в бащиния, разпищолили са се и децата за пари са решили да извратят. Путин го обичат, защото когато Русия, беше пред разпад, дълбоката държава го постави да я стабилизира. Нашите властници я рушат. Слуги на джендъритв=е са станали. Някога България не даде евреите си на Хитлер, тези се подчиняват на някакви извратеняци
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще си подели България с Турция, точно както неговия идол-Сталин си подели Полша с германците през 1940.