14 европейски държави експулсират руски дипломати

САЩ дадоха срок на "50 шпиони" да напуснат страната
Обновена: 26 мар 2018 17:48 | 26 мар 2018 17:37, Екип на Dnes.bg
176
14 европейски държави експулсират руски дипломати

14 от 28-те членки на Европейския съюз ще изгонят руски дипломати заради отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му край Лондон в началото на месеца.

Шефът на Европейския съвет Доналд Туск съобщи новината от Варна, където се намира за срещата ЕС-Турция.
В петък ЕС реши да проведе "координирани действия" срещу Кремъл, който определиха като автор на нападението "с висока вероятност".

Германия и Франция ще изгонят по 4-ма дипломати, същото ще направи и Полша. Литва и Чехия гонят по трима, Дания и Холандия по 2-ма. Румъния, Италия, Хърватия, Унгария, Финландия и Латвия по един. Заедно с 23-мата експулсирани миналата седмица от Великобритания – прогонените руски дипломати стават 51.

Още по темата

България не е сред страните, които се включват в акцията. Това беше намекнато от премиера Бойко Борисов в Брюксел. Той каза, че няма достатъчно доказателства за участието на Русия, както и че трябва да се консултира с коалиционните си партньори от Патриотичния съюз преди да реши дали София ще участва в европейската акция.

Туск каза, че през следващите дни може да се очаква още европейски държави да обявят санкции срещу Русия заради атаката с химическо бойно отровно вещество в Солсбъри.

Трите Прибалтийски републики са извикали във външните си министерства руските посланици и са направили демарш пред тях по повод атаката.

Анонсът на Туск идва малко, след като Съединените щати дадоха срок на 60 руски дипломатически служители да напуснат страната. Според информациите става дума за 48 души от консулството в Сиатъл, които са известни като резиденти на руското разузнаване и за 12 души от мисията към ООН в Ню Йорк.

В събота ЕС привика за консултации своя посланик от Москва Маркус Едерер. Той разговаря с първия евродипломат Федерика Могерини. Днес Европейската комисия съобщи, че Едерер остава в Брюксел за допълнителни консултации, като отказа да посочи срок, в който той може да се върне в Русия.

Прибирането на посланици "за консултации" е обичайна мярка в дипломацията, показваща обтягане на отношенията, когато двете страни не желаят да формализират този факт, понижавайки нивото на мисията.

Европейските лидери признаха британската версия за атаката за вероятна и безалтернативна на срещата си в Брюксел в края на миналата седмица. Те я определиха като недопустима и първо използване на химическо оръжие в Европа след края на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това се вика ГАВРА С ТРУП
85
4
 
47
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До къде сме ние ?!Ами това което в момента става е по повод на нещо което не е ДОКАЗАНОТова което става практически означава - Принципа на НЕВИННОСТ се подменя с принципа на ВИНОВНОСТПо този начин аз мога да обявя че сестрата на човек ХХХ е ***КОЙ трябва да докаже че ХХХ няма сестра?
84
17
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците в международен мащаб са еквивалент на кварталния гамен, който разбира само от шамари.
83
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тия европейци не мои ги разбера,арабите праат атентат всеки ден,те ги канят,а за един руски предател, война ще запалят?
82
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно Русия не е велика сила - фактите са безспорни
81
3
 
37
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен"Руснаците ще изгонят същия брой дипломати и резиденти"Само че този път ще получат принципът на ВЗАИМНОСТЗначи РФ има в САЩ 150 човека това са ПРИМЕРНО 100 човека като мисия в САЩ и 50 човека мисия в 50 ООНСега САЩ, а те нямат право заради разлика Юрисдикцията, гонят 12 от мисията в ООН и 48 от Дип мисиятаРусия ще изгони за да има наистина реципрочност 48 + 50 - 49 от дип мисията и още 50 които са към ООН - САЩ много ще се зарадват със сигурност на това
80
21
 
43
 
! Отговори
къде сме ние ?! преди 6 години
Защо не се включим в борбата срещу раковото образование на 21 век - русия !Докога ще продължаваме да се дупим на руснаците ?!
79
18
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата стъпка е Русия да бъде изгонена от ООН
78
8
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
, Не мога да разбера безхаберието на някой хора????Да изгоним дипломати?Абе вие добре ли сте?Ние ,автономна държава ли сме?Такъв срам.Мислете бе хора, мислете.Русия няма да изчезне , само по-силна ще стане.
77
19
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора , следващата зима в Москва ще си ядат кожените чанти
76
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, следващата зима в Европа ще е изключително студена. Буквално. Само да не е ядрена.Аз почвам да се озъртам за кюмбе и кюнци, преди да са свършили. Че ток я има, я не. Пък парно - хич.
75
5
 
42
 
! Отговори
62ри е напълно прав преди 6 години
До Анонимен 71Ела във Варна да видиш. Фраш е с руски ченгета.
74
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агента от ДС, оня каракачанов, сега ще каже че разваля сделката за ремонт на МиГ-29хехехе
73
0
 
36
 
! Отговори
Джони Холидей преди 6 години
До стажанта Ееееех Джони, Джони... - Силвито ти е изпила мозъка... Нещо не разбирам какво е това Силвито. Би ли ми обяснил.
72
17
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"""Руснаците ще изгонят същия брой дипломати и резиденти."""Е и?Положението в империята на злото ще стане още по-мизерно
71
3
 
48
 
! Отговори
И преди 6 години
Така започна първата и втората СВ. Хитлер се опитва да разсее различията с Великобритания и Франция и да получи дипломатическо решение. Франция и Великобритания действително насърчават войната с липсата на действие и пренебрегват опитите на Хитлер за общуване. Войните са планирани, те не идват случайно. Западът разруши толкова много страни и нации, мислиш ли, че сега наистина се интересуват от отравянето на един двоен агент, независимо кой го е направил?
70
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде, къде е Радев, Нинова, АТАКА, БСП, Сидеров и компания да се възмутятСкрили са се като малки сиви мишлета
69
24
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За руснака само бой и гонка. Той от дума не разбира. Като изяде бой и става много примерен за десетина години, когато не го биеш той смята че си много слаб и не смееш да го удряш, което пъг го кара да бъде изключително нагъл и агресивен.
68
22
 
43
 
! Отговори
Варна преди 6 години
България да затвори руското консулство във Варна. Развъдник на чекисти и подбудител на преврати.
67
19
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Изразява се в това че си продадохме всичко на руснаците.