Русия: Гонещите следват сляпо евроатлантическото единство

Москва се закани да не остави без отговор действията на Запада
26 мар 2018 19:12,
275
Русия: Гонещите следват сляпо евроатлантическото единство
Снимка: архив Reuters

Решението на редица страни да изгонят от пределите си руски дипломати няма да остане без отговор, Москва ще реагира на тези неприятелски стъпки. Това се казва в разпространеното в понеделник изявление от Министерството на външните работи на Руската федерация, предават TACC и "Фокус".

"Няма обективни и изчерпващи данни, съюзниците на Великобритания следват сляпо принципа на евроатлантическото единство в ущърб на здравия разум, нормите на цивилизационния междудържавен диалог и принципите на международното право. Само по себе си се разбира, че тези неприятелски стъпки на тази група страни няма да остане без следа и ще реагираме на тях", става ясно от разпространения текст.

Още по темата

По-рано днес САЩ заяви, че ще експулсира 60 руски дипломати. Канада също реши да изгони четирима руски дипломати, Украйна пък реши същото за 13 дипломати. В ЕС 14 страни решиха да изгонят представители на Русия от дипломатическите представителства.

След експулсирането на 60 руски дипломати и затварянето на руското консулство в Сиатъл Съединените щати ще станат по-сигурно място, заяви днес говорителката на Белия дом Сара Хъкаби, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

В изявление тя подчерта, че решението на президента Доналд Тръмп да изгони руски дипломати и да затвори консулството е в отговор на " използването от Русия на бойно химическо вещество на територията на Обединеното кралство".

По думите на Хъкаби мярката ще намали "възможностите на Русия да шпионира американци и да извършва тайни операции, заплашващи националната сигурност на Америка". САЩ и съюзниците им искат да изпратят послание към Русия, че "действията имат последици".

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов окачестви пред РИА "Новости" като "погрешно" решението на Вашингтон да изгони руски дипломати, предаде Ройтерс. Според него то ще разруши малкото останало от връзките между САЩ и Русия. Антонов добави, че Москва ще отвърне пропорционално и че Вашингтон разбира само от сила.

Външното министерство в Москва също обяви, че ще реагира на прогонването на голям брой руски дипломати от редица западни страни. В изявлението си ведомството обвини западните правителства, че сляпо следват Великобритания в конфронтацията й с Русия заради покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри. Обявяването на руски дипломати за персона нон грата в страни от ЕС и САЩ е неприятелски акт и провокация, се казва още в изявлението.

Високопоставен член на горната камара на руския парламент каза, че Москва ще изгони най-малко 60 човека от дипломатическата мисия на САЩ в Русия, съобщи още РИА "Новости", цитирана от Ройтерс. Руската агенция не пояснява въз основа на какво Владимир Джабаров, който е заместник-председател на комисията по външна политика към Съвета на федерацията, прави това изявление. Засега няма коментар от правителството в Москва, подчерта Ройтерс.

ТАСС цитира неназован висш служител в американската администрация, който казал по телефона, че ако Русия предприеме ответни мерки след изгонването на нейните дипломати, то Вашингтон ще предприеме допълнителни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
4
 
9
 
! Отговори
Помнещ преди 6 години
На мен въпроса ми беше защо се самоуби украинския пилот и защо не обвиниха Русия за това? Напротив направиха, че не се е случило. Най-вероятно този човек има причини да го направи. Що се отнася до воденото дело. Вече никой не признава нито договорите, нито съдилищата на отсрещната страна. За да стане ясно какво точно трябва да се изгледа това интервю на Джордж Фридман https://youtube/watch?v=D0Gs0X8KBhA
166
4
 
14
 
! Отговори
BG преди 6 години
ako се замислите реално над казуса ше разберете че руснаците нямат никакаъв мотив да отравят някъв отдавна бивш шпионин даже разкрит още по-отдавна ...тези които имат изгода от такова нещо определено са британците които очевидно действат и под чужди нареждания от зад океана ... този е искал да се връща в Русия и писал до Путин ! не станаха ли много такива в ОБеднинето краслтво които след като се разкаят и сикат да се върнат биват убити по един или друг начин .... това е работа на МИ6
165
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиАлмаз Антей доказва нещата по метода на Мария Захарова.
164
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли тона кокаин ще открият в руското консулство в Сиатъл?
163
5
 
10
 
! Отговори
К преди 6 години
Всяко чудо за 3 деня като слушат баба мей нямат акъл и баба меркел това сега така
162
6
 
12
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 176МН-17 е свален от УкраинциДоказно от Руската Компания Алмаз Антей който е производител на Комплекса Бук-М1Колкото и да се опитват на запад няма как да променят ЗАКОНИТЕ НА ФИЗИКАТА
161
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Русия си е рахат, и Крим си е руски, а ти може да си подскачаш колкото си искаш, и да си водиш дела срещу Русия...
160
3
 
9
 
! Отговори
Хей, русофобите, преди 6 години
аз ви давам конкретни факти, а вие като *** плямпате опорните точки. Шефа ви не ви ли дава право , ако не на мислене, поне на творчество. Крийте от децата си , че и те ще ви се смеят.
159
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Помнещ 173Бъди рахат делото изобщо не е приключено и обвинението към Русия си остава. Водят се дела срещу Русия с искове за 10 милиона долара за всеки загинал в касапницата предизвикана от руската военщина.
158
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен158Сега ще намалеят с още 50-60 индивида хомосексуалистиНе се страхувай , за тебе Меркел е осигурила африкански м***н***фи!
157
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво става тука? Обама закри консулството в Сан-Франциско, Тръмп в Сиатъл, на ред е консулството в ЕлЕй и западното крайбрежие на САЩ ще стане зона чиста от руски шпиони.
156
2
 
15
 
! Отговори
Помнещ преди 6 години
Някой спомня ли си, санкциите въведени не заради Крим, а заради сваления пътнически самолет. САЩ обвиниха Русия и не пожелаха ИКАО да разследва случая. Русия обвини един украински пилот. Е същия този онзи ден се самоуби и медиите направиха всичко, за да не се забележи. Защо ли?
155
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия в изолация 161Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени кракаБе тя и Северна Корея беше слаба, но Тръмп и Европа нещо замлъкнаха. Ким Чен Ун не се излъга като Кадафи, наби ви канчетата, извъртя ви отличен дипломатичен ход и сега си траете като бълхи в непрани ***.Ха,ха,ха!
154
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето как стана на практика и самото изгонване на руските дипломати от Сиатълstorage5.censor.net/proxy/U2FsdGVkX18x3ULJ5Vj6gctsMBPK_cbx3Zy5mr7ikovndmEBIw6PW9yQ6DOB-G1NtE9_pRUinhDj1sGekTbV9YmqNL3oho-n
153
3
 
17
 
! Отговори
Хей, русофобите, преди 6 години
я обяснете нещо за оръжията на Садам, дето ги няма и се наложи Блеър , за да не последва съдбата на Саркози, си призна и извинити като *** кокошкар? Сега ви връзват с измислени обвинения за убийството на изсмукан предател и то от преди осем години.Много сте наивни шарани бе.
152
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 157Западната цивилизация за пръв път от 1990 г. е единна и силна"Ха,ха,ха, ти добре ли си, тя започва търговска война между САЩ и ЕС, ти единство сънуваш. А колко е силна, след като плаща на Турция да я пази от мигрантската *** е ясно.
151
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес се появи нов олимпийски спорт "Бързо гонене на руски дипломати"САЩ вземат златото с 60 точки, Великобритания среброто 23, Украйна бронза с 13 точки и т.н. Българските състезатели Бойко Борисов и Румен Радев се скриха в нyжника по време на състезанието.
150
3
 
15
 
! Отговори
Хей, русофобите, преди 6 години
я кажете , какво става със Саркози? Нали изборите на западняците са по-по-най-честните, защо тогава са го арестували бе душички ненагледни?
149
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес се появиха следните обяви по руските медии: Бивш руски дипломат търси работа може и в Северна Корея, Венецуела, Иран, Абхазия, Осетия и Крим. Предлагам и интимни ласки.
148
1
 
9
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Целият този шум е буря в чаша вода.Нещата ще се решат на преговори защото друг изход няма! Защото иначе и *** няма да остане на тази планета!