50 г. по-късно: Смъртта на Гагарин остава държавна тайна в Русия

Все още витаят слухове за смъртта на първия човек в космоса
27 мар 2018 22:00, Елка Василева
92
50 г. по-късно: Смъртта на Гагарин остава държавна тайна в Русия
Снимка: архив, Reuters

Официално Юрий Гагарин намира смъртта си в самолета, опитвайки се избегне метеорологичен балон, но и след 50 години гибелта на първия човек, летял в космоса, остава държавна тайна, забулена в мистерия.

На 27 март 1968 г. сутринта Юрий Гагарин се подготвя за рутинен тренировъчен полет със своя самолет МиГ-15 на летище "Чкаловски" близо до Москва, спомня си неговият колега от това време, космонавтът Владимир Аксьонов.

"Двамата с Юрий ни прегледаха едни и същи медици и слушахме една и съща метеорологична прогноза, защото моето излитане беше предвидено един час след неговото", разказва той пред коренспондента на Франс прес.

Полетът на Аксьонов, тогава 34-годишен, обаче е анулиран - след като са докладвали, че се връщат в базата, нито Гагарин, нито неговият втори пилот, 45-годишният Владимир Серьогин, отговарят повече на радиоповикванията.

Хеликоптерите, излетели да ги търсят, бързо съобщават, че са открили части от корпуса на самолета на 65 километра от летището. Тялото на Юрий Гагарин е намерено на следващия ден.

Сергей Кравчински, сега на 74 години, а по онова време млад конструктор на космически апарати, си спомня деня, когато е научил новината.

"Чухме вик в коридора: "Момчета, Гагарин е загинал! Бяхме в шок, жените плачеха", спомня си той.

За първи път в историята на Съветския съюз ден е обявен ден на национален траур в памет на някого, който не е държавен глава.

Конструкторите са знаели, че Гагарин вече е имал проблем с кацането, тренирайки с МиГ-овете. Когато комисията по разследването дава своето заключение, те са озадачени. Според официалната версия екипажът е бил принуден да извърши рязка маневра поради "промяна на въздушната ситуация", което е причинило катастрофата.
"Докладът на официалната комисия - цели 29 тома, така и не беше публикуван. Това подтикна много колеги и експерти да започнат собствени разследвания", разказва за Франс прес Александър Глушко, историк на съветската космонавтика.

По онова време се разпространяват най-безумни слухове за смъртта на първия човек в космоса: убит по заповед на Кремъл, който ревнува заради популярността му, пиян по време на полета, отвлечен от извънземни, а да не забравяме и версията за маскарад, предназначен да симулира смъртта му, за да го затворят в лудница.

През 2011 г., за да отбележат 50-ата годишнина от първия полет в космоса на Гагарин на 12 април 1961 г., архивът на Кремъл обявява, че е разкрита загадката за смъртта на първия космонавт. Според тези нови заключения "една от вероятните причини" за катастрофата на самолета е било присъствието на метеорологичен балон, който Гагарин и Серьогин се опитали да избегнат, преди да изгубят контрол над самолета.

"Една от вероятните причини! Тази формулировка не казва нищо! При това нито един документ от 29-те тома от разследването никога не е публикуван изцяло", възмущава се историкът Александър Глушко.

За него мистерията, поддържана около катастрофата на Гагарин, служи да скрие "недостатъците в организацията и слабостите на съветския космически сектор", който тогава е символът на успехите на Съветския съюз.

"Когато истината не се знае, слуховете се множат и те продължават да се разпространяват и днес", обобщава той.

"Родителите ми винаги ми говореха, че Гагарин е загинал, защото е бил пиян", спомня си Александър Володко, полицай от Новокузнецк, Сибир, който е на посещение в Музея на космонавтиката в Москва.

Александър, който е роден една година след смъртта на Гагарин, би искал най-сетне да се чуе истината. За разлика от родителите си той споделя друга версия за смъртта на Гагарин, защитавана от космонавта Алексей Леонов, който я разкрива след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Според Леонов, член на разследващата комисия през 1968 г., самолет "Сухой", който не е трябвало да се намира там, е пресякъл траекторията на МиГ-а на Гагарин, минавайки на по-малко от 20 метра от неговата машина. Преминавайки през звуковата бариера, пилотът станал причина самолетът на космонавта да изпадне в свредел и да се разбие.

"Видях разсекретен документ, който потвърждава (тази теза)", заяви през юни 83-годишният Алексей Леонов пред РИА Новости.

Комисията е скрила истината, за да защити оцелелия пилот, твърди той, но отказва да разкрие самоличността му, като добавя само, че става дума за "достатъчно известен" човек, който днес е "стар и болен".

"Вече не е тайна - става дума за небрежност и нарушаване на правилата на авиацията", обобщава той.

Докато официалните документи не станат публично достояние, "това твърдение остава само хипотеза", със съжаление казва историкът Глушко.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Юрий ГагаринРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първият руски космонафт се казва Герман Титов.
24
2
 
18
 
! Отговори
до Боби преди 6 години
"Радио Москва съобщава за старта на Гагарин ПРЕДИ приземяването му до колкото си спомням."А аз доколкото си спомням президентът Никсън си беше подготвил предварително две речи към нацията, цитирам негативната реч подготвена в случай на провал на кацането:- Съдбата отреди мъжете, които мирно отидоха да изучават Луната да почиват в мир на нея.
23
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 20Радио Москва съобщава за старта на Гагарин ПРЕДИ приземяването му до колкото си спомням.
22
24
 
15
 
! Отговори
РУСУБРИК преди 6 години
ИЗСТРЕЛЯЛИ СА РАКЕТА А ВЪТРЕ Е ИМАЛО МАНЕКЕН :DГАГАРИН БЕШЕ ПРЕКАЛЕНО ЦЕНЕН И ЗАТОВА САМО ГО ПОКАЗВАХМЕ ЗА ПРЕД КАМЕРИТЕ !НЕГОВИЯ ДУБЛЬОР БЕШЕ МАНЕКЕН :DПОЗДРАВИ ОТ НАПЪЛНО ОПОЗОРЕНА КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА ССССССР :D
21
6
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 19И двамата пилоти са искали да летят без Баки - Ути МиГ-15 без баки има далечина на полета само 200км Втората кабина за инструктора реално е на мястото на основния резервоар на Бойните МиГ-15Но заради Сложните МТО ги принуждават да излетят с баки. Ути МиГ-15 с баки се държи във въздуха като ЮТИЯ - всеобщо мнение на пилотитеБез Баки МиГ-15 и Ути МиГ-15 за 2-3 спирални витки сами излизат от свределОт намерените останки е установено самолета е бил 100% изправен двигателя на 80%
20
22
 
15
 
! Отговори
РУСУБРИК преди 6 години
В РАКЕТАТА Е ИМАЛО *** :DДОРИ ДА ИМА ЗАПИС НА ТОВА КАК СЕ КАЧВА НА РАКЕТАТА ТОВА Е БИЛО ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАСНЕТО!!!АКО КОМУНИСТ НЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ ТОГАВА КОЙ!!)!
19
11
 
15
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 16ти си знаел много бе ....напиши една книга ...да ни светнеш и нас !пропил се бил ....не бил в космоса ....даже не е съществувал !
18
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Гагарин далеч не е бил първият човек излязъл в космоса. Гагарин е първия върнал се жив от там!"По принцип първият човек кацнал на Луната и върнал се оттам трябваше да е Гъс Грисъм, ама не доживя...
17
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБоби, Боби, мозъкът ти е в плосък свредел от това русофилство от което си се заразил вероятно още когато си бил в макарите на баща си.
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЮРИ ГАГАРИН ИМА БРАТ НА ИМЕ БОРИС С КОЙТО СА КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА!
15
11
 
12
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Значи най-правдоподобната версия еУти МиГ-15 с двама човека на борда(Гагарин и Инструктора му) и с ОКАЧЕНИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ РЕЗЕРВОАРИ(Това е много важно) излита за стандартен полет при сложни МТО(разбирай че има доста облаци но без валежи) - това е полет за поредния изпит за възстановяване на квалификация за полети.През тяхната зона на свръхзвук преминава Су на свръхзвук - нарушение 1000%ударната вълна и попътната струя вкарват МиГ-15 във плосък свределНо самолета е с Баки и не може да излезе
14
32
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смъртта на Гагарин остава държавна тайна в РусияЩе си остане държавна тайна до пълния разпад на Русия, защото има много основателни причини за това. Първо Гагарин не е направил никакъв първи полет в космоса и второ изпадналия в тотална депресия от това Гагарин се е пропил и е можело всеки момент да се разприказва пред западни журналисти. Единственият изход за т.н. държавно ръководство на СССР си е оставало да му видят сметката.
13
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убиха го, защото знаеше твърде много!И отказа да спазва стриктно партийната тайна.
12
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМЕНТАР 6 НАПРАВО ВИ СКРИ ШАПКАТА!!!!НИЩО ЧУДНО ДА СА БИЛИ БЛИЗНАЦИ!!!ЕДИНЯ СА ГО ИЗСТРЕЛЯЛИ С ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ КЪМ СЛЪНЦЕТО :D А ДРУГИЯ Е ОСТАНАЛ ЗА ДНИМАНЕ ПРЕД КАМЕРИТЕ!!!НА ССССР КОМУНИСТИЧЕСКА ДОВЕРИЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИМА НИКОГА!!!
11
24
 
26
 
! Отговори
Мужик преди 6 години
До 1Ти дето се прехласваш по достиженията на мypзилкитe огледай се и помисли кое от нещата които ползваш всеки ден са измислени от руснак! - електричеството, ел.осветление, телефон, телевизор, компютър, автомобил, самолет и и много други. Сега си поеми дъх и отново погледни на кое от нещата които ползваш пише "сделано в Росии" ........... и ако виждаш това което виждам аз значи много си се объркал да възхваляваш водкаджиите.
10
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Родителите ми винаги ми говореха, че Гагарин е загинал, защото е бил пиян", спомня си Александър Володко, полицай от Новокузнецк, Сибир, който е на посещение в Музея на космонавтиката в Москва."Пределно ясно е, че никой няма да допусне Гагарин до самолета ако беше пиян. Самият факт, че се качва на боен самолет означава преминаване на предварителни медицински прегледи и оценка на годността за пилотиране.
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франс прес, цитирана от бта.Non, merci...Нет, спасибо...
8
7
 
17
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До ГА-ГА-ГА: А откъде знаеш. че са го убили? Или така ти се иска да бъде?
7
33
 
15
 
! Отговори
Писател преди 6 години
Какви измишльотини за горкия човек! В Русия и децата много добре знаят,че Гагарин пиян е паднал от балкона на квартален бардак. Ама кога са казвали истината за руските "герои" ?
6
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
той е първият човек в космоса и с него Русия победи в космическа надпревара. как е живял или умрял не от значение в очите на историята.