От Русия: Англичаните трябва да бъдат наказани истински

Руски издания за мерките на Запада срещу Москва заради "Скрипал"
Обновена: 27 мар 2018 09:45 | 27 мар 2018 09:30, Елка Василева
714
От Русия: Англичаните трябва да бъдат наказани истински
Снимка: архив, Reuters

Случаят с отровените в Солсбъри бивш руски военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия изостри още повече отношенията между Русия и Запада, изтъкват централните медии в Руската федерация.

Лондон вече изгони 23 руски дипломати в отговор на отравянето, извършено според британските власти с нервнопаралитично вещество, разработено в Съветския съюз. Вчера 21 държави почти синхронно заявиха, че в знак на солидарност с кралството ще експулсират общо 113 руски дипломати, напомня "Ведомости". "Известия" нарича това "русофобски флашмоб".

Една трета от страните в ЕС обаче не взеха мерки против Русия, посочва "РБК". "Редица страни, сред които Турция, Австрия, България и Мексико, отказаха да се присъединят към провокацията, организирана от властите на Великобритания и на САЩ", пише "Взгляд".

Още по темата

"Това трябваше да се очаква, особено от балтийските страни, Полша и България" - "англосаксонците настроиха европейските страни срещу Русия", но "официално ЕС не може да принуди членките си да подкрепят британското решение", коментира изгонването на руски дипломати бившият им колега Василий Корчмар за московския медиен холдинг "Национална служба за новини".

Според българското външно министерство София не планира засега подобна мярка, уточнява онлайн изданието "Народни новини" наред с други вестници.

Отговорът на Русия ще бъде симетричен във всеки отделен случай и най-малкото временно може да наруши дейността "дори на основните механизми за взаимодействие (. . .) с цял блок от държави", цитира "Комерсант" пост на политолога Фьодор Лукянов в "Телеграм". Експертът вижда тук началото на "многостранна дипломатическа война".

Разследването на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), анализираща отровния газ, едва ли ще осигури доказателства, "които да накарат една или друга страна в конфликта радикално да промени позицията си", смята наблюдателят Борис Макаренко. Целият Запад категорично разглежда инцидента със Сергей Скрипал като агресивен акт или най-малкото като недопустими действия на територията на държава от НАТО, и кризата набира обороти, констатира пред вестника той.

Москва веднага предупреди, че е готова на огледални мерки, а Вашингтон - че може да предприеме нови стъпки срещу Руската федерация, отбелязва "Комерсант".

Руски дипломати не препоръчват на Москва да дава огледален отговор, пише "Независимая газета".

"Това е необмислена, емоционална реакция. Какво предизвика решението за изгонване? Стремеж да бъдат въвлечени редица страни в конфликт с нас. Ако се поддадем на подобно нещо и се въвлечем в конфликт на изкуствена основа, това ще затрудни отношенията ни с още повече страни", обяснява Андрей Бакланов, зам.-председател на Асоциацията на руските дипломати.

По думите му "вместо огледален отговор трябва да бъдат наказани истински (. . .) англичаните", по чието внушение се предприема западната инициатива.

Според експерти на "РБК", цитирани от Би Би Си, руските уверения за ответни мерки ще развъртят още повече спиралата на кризата.

Двустранните отношения между Русия и Великобритания са в задънена улица и предстои нова ескалация, казва британският аналитик Ричард Сакуа. А Фьодор Лукянов очаква далеч по-твърди икономически санкции срещу Русия - според него между Москва и Запада започва истинска студена война.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


714
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХХХИ това ще стане в скоро време, нали русначетата се пънат да наказват. От всичките им наказания ще накажат себе си. Вместо да се извинят на Великобритания да поемат вината без никакви мезета и да се помъчат да се впишат по някакъв начин в съвременния свят те ще наказват. Това е все едно престъпника да наказва съдията че го е осъдил за престъпленията му.
391
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта на англичаните е да ударят немците като им пречат на северните потоци и бизнеса с руснаците. Втората цел е да са пак лидери на Европа в политиката с анти руски консенсус, въпреки, че след брекзита мястото им е в ъгъла, както и да си издействат изгоден брекзит.Хитро повдигат теми, по които няма как ЕС да не застане зад тях, а после ще трябва да се "бори" пак с тях за да си платят дълговете по брекзита.
390
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската мечка се оказа плюшено мече.
389
1
 
5
 
! Отговори
Русофоб преди 6 години
До РусофилИ да докажат, че не са камили! :)
388
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБоби, какво като върви по дъното? Нали зора на тъъпите руснаци е да спрат газопроводите в Украйна, а това автоматично накърнява интересите на посочените страни.
387
16
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
ЕС да спре да купува петрол и газ от Путин за 10 дена и фалита на чекистите е готов !
386
2
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
До П.ПетровА така! Да доказват че нямат сестrа! :D
385
11
 
5
 
! Отговори
was преди 6 години
Дреме им на англичаните за мнението на руските пияндета!
384
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е с Русия!И така ще бъде!
383
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 505Дори и да е вярно това което казваш за 3 енергиен пакет въпросните страни не са засегнати - Тръбопровода върви по дъното в международни водиДа може да е в изключителната икономическа зона на Прибалтика и Полша, но освен ако не стане Авария за което ако е авария а не саботаж Русия ще си плати. Тръбопровода ДЕ ФАКТО не ЕКСПЛОАТИРА Изключителната Икономическа Зона на страните от Балтика.Не лови риба нито дупчи дъното за Нефт/Газ
382
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долу НАТО!!!
381
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 501Руснака много добре разбра къде е Лондон, особено последните 24 часа. Гледам Лавров му излиза пяна от устата ка споменава САЩ и Великобритания по телевизора.
380
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо бацето се снишава ли? Много просто, изтече информация, че руски посланик неофициално е предопредил "нашите" момчета, че ако изгонят руски посланници, то руснаците от своя страна ще осветят имената на редица български политици от най-високо ниво и участието им в тежки корупционни схеми.
379
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До П.ПетровИ ти ли Петров Подмени принципа за НЕВИННОСТ С ПРИНЦИПА ЗА ВИНОВНОСТ?1. ако искаш да ликвидираш някой няма да го правиш с отрова от класа на БОВ не мислиш ли че е малко ПРЕКАЛЕНО2. Ако се прави като хората Полицията ще стигне до заключението за инцидент - Примерно ПТП
378
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НЕ СЕ БЪЗИКАМНищо не са дали русофилчо. Северен поток 2 няма да има, защото от вчера въпроса не може да се решава еднолично от Германия. ЕП разпростря третия енергиен регламент и върху морските газопроводи, което автоматично води до искане на разрешение от всички засегнати страни от ЕС, а такива има доста Полша, Естония, Литва, Латвия, Словакия, Чехия, Австрия и др. Не виждам как Русия ще ги подкупи всички за да и дадат разрешение за Северен поток 2.
377
4
 
13
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Вървели двама по пътя. Нещо прошумоляла в храстите.-Птица е, казал единия.-Козел е, вторияПтица-козел-птица-козел ...Наближили и нещо хвъкнало.А бе, може да хвръкна ама козел беше - отсякъл втория.П.П.А бе, ...... , ама Русия е виновна!
376
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....ми нали Борисов го вика тоя Коцев,може пък да не го пусне да се върне хахахаха докато бурята отмине знае Бацето "требва да се снишим"....
375
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е само Асад,Ердоган ,Гадев,Корнела,Болен,Каракачанката,БАЦЕТО да не го забравим,Путин има много приятели по света и ....България!!ОХ за малко да забравя Шаренкова,Гергов и още знайни и незнайни продайзад,,ници.......
374
14
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Ако руснаците се считат за набедени, нека да докажат, кой, защо и по какъв начин е извършил покушението срещу Скрипал.Само до преди няколко дни опорните точки на 5-тата колона бяха, че Русия може да си ликвидира предателите както и където си поиска, защото били предатели, сякаш българските путинофили са нещо друго. Руските медии пък тиражираха, че Скрипал и дъщеря му се били отровили с фентанил, но фентанилът е невъзможно да засегне други хора, които се притекат на помощ, като полицая.
373
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце кажи на Макаров да каже на готвача на посолството да си отиде па макар и временно да влезем в групата на солидарните че иначе ще сме черната овца,то и без друго ни гледат със съмнение та сега ще им докажем и че има защо,на мен не ми е приятно че се показваТ пишман политиците ни като путинисти но от мен нищо не зависи!