Западът сам погази ценностната си система – случаят "Скрипал"

Който има доказателства, нека ги сложи на масата!
Обновена: 7 апр 2018 13:59 | 7 апр 2018 11:52, Елка Василева
519
Западът сам погази ценностната си система – случаят "Скрипал"
Снимка: Reuters

В правовата държава важи презумпцията за невиновност – включително и в случая Скрипал. Европейският съюз обаче потъпка този принцип, изгонвайки руски дипломати. И сам окарикатури своите ценности, коментира Карин Бенш в материал, публикуван от Дойче веле.

Да, използван беше „Новичок". Това поне е сигурно. Но откъде точно се е взело веществото, с което бяха отровени бившият шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря – това досега никой не може официално да потвърди. Въртят се само различни твърдения. Русия е виновна? Възможно е, дори много вероятно, ако си припомним различни случаи от миналото. Но досега никой не го е доказал еднозначно.

И тъкмо това е проблемът: докато не е намерен виновникът, цялата история ще се носи по течението на предположенията. Неоспорими доказателства досега не могат да представят нито научните лаборатории, нито Организацията за забрана на химическите оръжия. Това са все химици, а не следователи. За да излезе истината на бял свят, тайните служби трябва да огласят своите информации. Ако изобщо имат такива.

Още по темата

След такъв атентат с бойно отровно вещество правовата държава първо събира фактите и провежда разследване, което завършва с някакъв окончателен резултат. Когато имаш доказателства в ръцете си, тогава без проблем можеш да наложиш санкции на Русия.

Но държавите от ЕС, както и НАТО, прибързано изгониха руските дипломати и по този начин потъпкаха собствените си основни принципи и ценности. Защото в Европейската конвенция за човешките права е вписана презумцията за невиновност, според която всеки се смята за невинен до доказване на обратното.

ЕС сам се вкара в конфузна ситуация

С прибързаното изгонване на руски дипломати ЕС сам се вкара в конфузна ситуация. Евросъюзът пусна в ход спиралата на дипломатическите конфликти, което пък даде възможност на руското правителство да се представи като невинен агнец. От това Владимир Путин трупа вътрешнополитически точки, защото убедително представи изгонването на руските дипломати като „враждебен акт" срещу Русия.

Да, ясно е, че Великобритания бързаше да намери виновника. За министър-председателката Тереза Мей случаят Скрипал беше добре дошла възможност да загърби многобройните лоши новини, свързани с Brexit-а, и за пръв път от много време да се покаже в положителна светлина и демонстрира сила.

Германия и други държави от ЕС също продължават да твърдят, че за деянието сигурно са виновни руснаците, защото всичко останало би означавало дипломатически да си плюят в лицето. В Берлин и в други европейски столици очевидно предпочитат да запазят солидарността с Лондон и да не допуснат разцепление в Европа – нищо, че еднозначни доказателства няма.

Който има доказателства – нека ги сложи на масата. Така че в мистериозния случай Скрипал предположенията най-сетне да останат на заден план, а истината да излезе наяве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още по темата: ЕССкрипал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
26
 
! Отговори
А бе преди 6 години
К'ви ценности,к'ви пет лева!?Тия се оплетоха като пате в кълчища,а сега се чудят как да се измъкнат от паяжината с лъжи,която сами изтъкаха.С още нови лъжи май не става.Не разбраха ли,че вече светът е друг и като кажат:"Вервайте!",кой знае защо не им верват,а искат доказателства!Е, има все още една групичка,дето им се връзва,ама нещо намалява.
52
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е "Новичок" е съвецка разработка и може да се произвежда само в РФ, те знаят как се прави. Да не забравяме и всички убити от болшевиките, в това число Бандера и Георги Марков
51
18
 
3
 
! Отговори
до @ преди 6 години
Прав си, че Русия няма сметка от това отрявяне. От цялата тая история най-много спечели другаря Путин, изби рибата на изборите.Чалко, че много народ тука не могат да резаберат, че Путин не защитава интересите на Русия, а на олигарсите.
50
2
 
19
 
! Отговори
Край преди 6 години
Запада се пробва дружно да нарита Русия все едно е Иран, КНДР, Турция или подобна регионална сила. Американо-англичаните ги е страх от съюз Германия Франция и Русия /силен ЕС/. Обаче ще постигнат съюз Русия -Китай -Турция и ще изпатят зловещо.
49
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Презумция за невинност се прилага при разследване на хора!!!Когато става на въпрос за държави нещата стоят по съвсем различен начин!И на всеки с поне малко акъл е ясно че РФ стои ако не пряко то поне косвено по случая "Скрипал"!Поне за сега има само косвени доказателства!
48
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е в Германия няма бедни, поне не както тук. Там ти дават 550 евро на месец, ако си безработен, като държавата отделно ти плаща квартирата и разходите по нея.А с 550 евро можеш да живееш много добре. Цените на храната са като тук, даже на някои неща по-евтини.То не случайно всеки бяга на Запад. И да, на Запад няма работещи бедни.Ако работиш яко имаш и пари и можеш да си позволиш леко полеко всичко.А не тук в червеният "капитализъм", с червеният "бизнес" да работиш като луд и да си гладен.
47
6
 
4
 
! Отговори
Циник до 50 преди 6 години
Всъщност я одобрявам - щеше ми се България да има моща на САЩ... но не!Иначе САЩ ми се отвратиха с арабските им пролети.Но и да хваля Русия с новия и батюшка - не е истинско
46
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балонът се спука. Голямо надуване беше.
45
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 52 Доверие имат хамериканците на управниците си, защото знаят че те са най-силните на света и никой не може да им каже нищо...нито Садам, нито Кадафи, понеже знаят, че техният деспотичен управляващ ще им осигури безгрижно живуркане чрез поредната военна офанзива някъде по света заграбвайки ресурсите на съответната държава. И ти тази имперска политика, я одобряваш? М?
44
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото Лада и Москвич сега нямат нищо общо с предишните си модели в соца. Има снимки, технически описания, вижте в нета.
43
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2025год: желанието на болшинството българи се е сбъднало: България е извън ЕС и НАТО и отново подопечена на Русия. Образуват новия съюз - границите се затварят отвъртре. Свободно може да се пътува отново само до Русия, Спира вноса на долнопробни БМВ, ФВ, Мерцедес, Ауди. От сега вече само Лада. Със записване. Всички репресирани от "демокрацията" стават активни борци и получават с предимство директорски длъжности и апартаменти. Последните са много щото е току що е минала национализацията ....Е-х-х
42
3
 
16
 
! Отговори
haha преди 6 години
А англичаните пък как пият...******************************Световни шампиони са...
41
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма случай някой да е емигрирал в путинският рай. Освен мосю Депардио и Стивън Сийгъл, да пестят данъци.Всеки млад руснак иска да се махне.И тук разни копейкаджии ми развиват опорки за краха на запада и възраждането на Русия...И какво възраждане? Ако при Елци продаваха танк за едно шише водка, при Путин вече за две шишета.
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неморалните хора нямат ценностна система и е без значение какви са по националност. Корупцията я има навсякъде в бизнеса и политиката.
39
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога западналите са имали достойнство че и сега? За западналите не е важна истината за тях е поважна далаверата. Ако някой някога си е имал вземане даване със западналите знае че тези индивиди нямат никакви скрупули. Това са индивиди които за да си напълнят гушките минават през трупове. Това ви го казвам като работил с такива индивиди. Тази зМей говори само глупости без грам доказателства. Ако тази отрова наистина беше тази за която ни я представят тези отдавна щяха да са мъртви.
38
16
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат : "ценностната система на западняците е печалбата и долара.."Така ли? А руските олигарси изнасят ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ ограбени от собственият им народ от чисто патриотични чувства???Доста наивници пишат в този форум...Интелект = 0Но ВЯРА в Руските принципи!
37
3
 
18
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
А бе голяма работа беше Запада,ама до към 2000г!Оттогава като го подкараха през просото,хеле последните 5-6 години!Цялата работа е,че Запада просто не произвежда колкото харчи и го кара къде със силово налагане на пари без покритие(САЩ),къде по инерция(останалите)Ама Долче вита неизбежно свършва и явно са решили да се спасят чрез война.Доста рискован начин,бих казал.Щото Светът не е оня отпреди 30 години,да имат пълно превъзходство!
36
1
 
11
 
! Отговори
Европа преди 6 години
Си отива, спете спокойно, деца
35
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Западът е неморален", казал Иванушка Пиянушка, затънал в алкохолизъм, пощейки се в мизерная квартира, докато на запад Наташенка лежи под поредният си клиент и заработва за да има за водка за Иванушка Пиянушка.
34
5
 
27
 
! Отговори
До Добрите новини преди 6 години
*** наричай друга страна - в която чистотата на улиците е забравен спомен от "тоталитарното" минало. В столицата на която газиш боklуци, на тротоарите можеш да се пребиеш, на платното автомобилите да хлътнат в яма, в транспорта разни окаяни миришат ужасно, дишаш най-замръсения въздух в Европа. Където билетите за градския транспорт са 27 пъти по-скъпи, отколкото в "онова мрачно време", а ти получаваш най-ниските заплати и пенсии в ЕС! Отиди в Русия и ще онемееш - навсякъде цари чистота, непозн