Западът сам погази ценностната си система – случаят "Скрипал"

Който има доказателства, нека ги сложи на масата!
Обновена: 7 апр 2018 13:59 | 7 апр 2018 11:52, Елка Василева
519
Западът сам погази ценностната си система – случаят "Скрипал"
Снимка: Reuters

В правовата държава важи презумпцията за невиновност – включително и в случая Скрипал. Европейският съюз обаче потъпка този принцип, изгонвайки руски дипломати. И сам окарикатури своите ценности, коментира Карин Бенш в материал, публикуван от Дойче веле.

Да, използван беше „Новичок". Това поне е сигурно. Но откъде точно се е взело веществото, с което бяха отровени бившият шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря – това досега никой не може официално да потвърди. Въртят се само различни твърдения. Русия е виновна? Възможно е, дори много вероятно, ако си припомним различни случаи от миналото. Но досега никой не го е доказал еднозначно.

И тъкмо това е проблемът: докато не е намерен виновникът, цялата история ще се носи по течението на предположенията. Неоспорими доказателства досега не могат да представят нито научните лаборатории, нито Организацията за забрана на химическите оръжия. Това са все химици, а не следователи. За да излезе истината на бял свят, тайните служби трябва да огласят своите информации. Ако изобщо имат такива.

Още по темата

След такъв атентат с бойно отровно вещество правовата държава първо събира фактите и провежда разследване, което завършва с някакъв окончателен резултат. Когато имаш доказателства в ръцете си, тогава без проблем можеш да наложиш санкции на Русия.

Но държавите от ЕС, както и НАТО, прибързано изгониха руските дипломати и по този начин потъпкаха собствените си основни принципи и ценности. Защото в Европейската конвенция за човешките права е вписана презумцията за невиновност, според която всеки се смята за невинен до доказване на обратното.

ЕС сам се вкара в конфузна ситуация

С прибързаното изгонване на руски дипломати ЕС сам се вкара в конфузна ситуация. Евросъюзът пусна в ход спиралата на дипломатическите конфликти, което пък даде възможност на руското правителство да се представи като невинен агнец. От това Владимир Путин трупа вътрешнополитически точки, защото убедително представи изгонването на руските дипломати като „враждебен акт" срещу Русия.

Да, ясно е, че Великобритания бързаше да намери виновника. За министър-председателката Тереза Мей случаят Скрипал беше добре дошла възможност да загърби многобройните лоши новини, свързани с Brexit-а, и за пръв път от много време да се покаже в положителна светлина и демонстрира сила.

Германия и други държави от ЕС също продължават да твърдят, че за деянието сигурно са виновни руснаците, защото всичко останало би означавало дипломатически да си плюят в лицето. В Берлин и в други европейски столици очевидно предпочитат да запазят солидарността с Лондон и да не допуснат разцепление в Европа – нищо, че еднозначни доказателства няма.

Който има доказателства – нека ги сложи на масата. Така че в мистериозния случай Скрипал предположенията най-сетне да останат на заден план, а истината да излезе наяве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още по темата: ЕССкрипал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 39 Значи викаш всички московчани са крадци, понеже заплатата им е 2000 долара? Сссстига беее! Ти да видиш!
32
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради тези лъжливи англичани, вече и думата солидарност придоби друго значение в Европа....
31
19
 
7
 
! Отговори
do 29 преди 6 години
Бъркаш с обикновените руснаци с тея тея дето успяха да откраднат след разбадането на режима. Нормалните руснаци, особено извън Москва не им е розово положениетоОсвен това, ако можеше да четеш, щеше да видиш че съм писал, АКО Горбачов не беше разпуснал режима, точно както е в Сев. Корея. Побъркан червен т р о л и платен без мозъчен др аскач
30
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, да, не се знае... само дето водещи из руски телевизии побързаха да се похвалят че руски убийци пак убиват хора в Англия. Нещо не му излиза сметката - как така руски манипулатори се хвалят с това, а пък да не е руска мафия която да го е убила?
29
2
 
12
 
! Отговори
Every преди 6 години
time Teresa lies, a little kitten dies
28
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей ще уморите рубладжиите от писане. Дайте им малко почивка бе то Скрипал след малко пак Скрипал и пак 500 коментара трябва да се цъкат
27
3
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ценностната система на западняците е печалбата и долара всичко друго сапразни приказки за тях за скандала с пакистанските банди ни звук ни стона трябва да падне правителството и какво стана отвлякоха ни вниманието седин предател
26
4
 
35
 
! Отговори
Динко преди 6 години
Само не ме убеждавайте,че англичаните ги е грижа толкова за двама руснаци!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18Изглежда точно ти си се почерпил още от сутринта и затова драскаш с грешки.... :)А англичаните пък как пият....
24
5
 
22
 
! Отговори
extremist преди 6 години
КВИ "ЦЕННОСТИ" КВИ ПЕТ ЛЕВА БЕ ? НИТО ЗАПАДА , НИТО РУСИЯ СА ИМАЛИ ДОРИ БЕГЛО "ПОДОБИЕ" НА МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ . СЛУЧАЯ СКРИПАЛ Е УДОБЕН ПРЕЦЕДЕНТ ЗА ЗАДЪЛБАВАНЕ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА БЕЗИИЗХОДИЦА. "ЗАПАДЪТ" ДЕГРАДИРА ВЪВ ВСЯКО ЕДНО НАПРАВЛЕНИЕ И НЯКОЙ БЪРКАТ СВОБОДНОТО ПАДАНЕ С ПОЛЕТ НАГОРЕ.; "ЗАПАДЪТ" ЩЕ ЗАГУБИ ИКОНОМИЧЕСКАТА ИГРА СРЕЩУ КИТАЙ И РУСИЯ И СИ ТЪРСИ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ
23
1
 
25
 
! Отговори
Хм преди 6 години
САЩ и Великобритания строго се придържат към ценностната си система,която се изразява най-общо в принципа "Разделяй и владей(света)!".Останалите държави от тая група просто не знаят на кой свят се намират,нямат самостоятелна политика.Виждаме,че безропотно приемат неща,които просто ги съсипват и/или заплашват с унищожение.Мазохизъм,един вид.Ама щом им харесва...Въпросът е и ние да не си заминем покрай тях!
22
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 24 Мхм, значи руснаците са като северно корейците викаш? Те затова ли ни изкупиха черноморието? Затова ли в летния сезон всяка 3-та кола по морето е руска? Щото са бедни и едвам преживяващи от "тираничния" режим на Путин? Олигoфрен!
21
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори Русия да не е виновна връщане назад няма???? Ще се направи всичко възможно, за да не се смени тезата. Жалко за истината и демокрацията, сменени от интереси и солидарност
20
2
 
34
 
! Отговори
ПРОВАЛЕНИ "поли преди 6 години
Всички обвинения дойдоха от Борис Джонсън....същият, който след референдума си призна че е излъгал англичаните че парите,които се дават на ЕС ще се дадат за здравеопазването на англичаните.........От лъжец, само лъжи!!!!!Все едно Ряпата,някога да каже истина...Никога!
19
7
 
23
 
! Отговори
Преди век и половине преди 6 години
Немци, френци, англичанинаши са враждебници,дружни с нашите тирани,с нашите изедници.Спекуланти са омразни интерес им покажи,че да виж дела проказнии *** в тях лъжи.Род и вяра е идеяза Русия най-света;нейний подвиг е за нея благородна й целта.
18
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От холокоста над индианците западът не е спирал да гази и мачка някой, най-голямата грешка на Хитлер е, че не нападна краварите първо и остави японците сами.
17
39
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е че руснаците до така степен са ги зомбирали, че си искат Режима! Дали Путин, дали Брежнев, дали Стаилн - все тая. Мечтаят си (както и тук) за съветските времена.Затова и така недолюбват Горбачов. Обаче ако не беше той, балтийските държави щяха да са все още окупирани, ние щяхме да чакаме ред за лада 8-ца, базирана на жигулат от 68ма, да гледаме жадно в Кореком и да мечтем за "запада".Това горе е добрия случай, лошия вариянт - да сме като Сев. Корея.
16
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 20 Ако щеш векове санкции срещу Русия..дреме й на Русия от вашите санкции.
15
5
 
20
 
! Отговори
Провал на ВВП преди 6 години
Едно е ясно, Путин е забъркал БОВ в кухнята на Кремъл и го е изпитал върху котета. Затова котката умре, а агентинът жив и здрав с бая пара у джобеца.
14
5
 
43
 
! Отговори
Редки тъпанари преди 6 години
Западът имал ценности, какви са тези ценности нищо подобно просто Западът вече не крие истинското си лице. Но за скотовете и най-пропадналите общества са нещо повече.