Тръмп го сърбят... ракетите! Ще има ли сблъсък Русия - САЩ в Сирия?

Руски издания: Вашингтон е убеден, че в Дума са използвани химически оръжия
10 апр 2018 22:30, Елка Василева
405
Тръмп го сърбят... ракетите! Ще има ли сблъсък Русия - САЩ в Сирия?
Снимка: архив, Reuters

Близкото денонощие ще е решаващо за страните, участващи в сирийския конфликт - вчера президентът на САЩ обеща за 24 до 48 часа да реши дали да използва военна сила срещу Дамаск, пише "Комерсант" под заглавие "Доналд Тръмп го сърбят ракетите".

Вашингтон е убеден, че в град Дума край Дамаск са използвани химически оръжия, а в атаката са замесени сирийските власти, Русия, Иран "или всички заедно". Тръмп обеща на сирийците разплата още миналата седмица, но първият удар по Сирия през нощта срещу понеделник бе нанесен според руското военно министерство от израелците. Те избраха за цел една от най-големите сирийски въздушни бази - Т-4, където според местни медии има представители на Хизбула и военни съветници от Иран и Русия, се припомня в статията.

Висш руски военен, цитиран в "Комерсант", обяснява нападението срещу Т-4 главно с присъствието на ирански военни. Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявявал, че няма да търпи появата на ирански военни бази в Сирия, посочва вестникът.

Още по темата

Израелският политолог Узи Раби припомня стратегията на еврейската държава да се противопоставя на иранското влияние. "Тази стратегия е неизменна. Няма нито установено време, нито дата за акциите на Израел", казва той, запитан защо Израел е нанесъл удара точно когато всички очакват решението на Вашингтон.

Узи Раби допуска, че израелците са избързали с атаката, защото Тръмп заяви миналата седмица, че Вашингтон планира да се изтегли от Сирия възможно най-скоро. Наред със Саудитска Арабия Израел иска да е сигурен, че изтеглянето на САЩ няма да е поредната възможност за Иран да разшири влиянието си в региона.

Руският печат помества изявления на посланика на Москва в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя. На заседание на Съвета снощи Небензя подчерта, че няма доказателства Дамаск да е използвал химически оръжия и че изявленията в този дух са провокация, стартирала опасен процес.

Нападението в Дума със сигурност е режисирано и трябва да бъде разследвано обективно, без да се забравя презумпцията за невиновност, каза Небензя, цитиран в официоза "Росийская газета".

Според руския дипломат западните политици трябва "да поукротят своята ястребова риторика". Той изтъкна, че никой не е упълномощавал западните лидери да поемат ролята на световни жандарми, пише "Известия".

"Химическата истерия" изправи света на ръба на военен конфликт между Русия и САЩ, констатира в заглавие "Взгляд".

Американският разрушител "Доналд Кук", въоръжен с 60 ракети "Томахоук", се приближи на 100 км до сирийския град Тартус, информира "Лента", като се позовава на турското издание "Хюриет".

Според "Хюриет" руски самолети 4 пъти са прелетели над американския кораб, насочил се към Тартус, където има военноморска база на Москва.

Американските военноморски сили отричат, че разрушителят се е приближил до Сирия и е бил преследван от руски самолети, но не съобщават закъде е отплавал "Доналд Кук" от Ларнака, добавя "Лента".

Руският военен анализатор Андрей Фролов прогнозира пред "РБК" по-сурови санкции срещу Русия "след историята с обвиненията в използване на химически оръжия" в Сирия. Експерти на всекидневника обаче смятат за слабо вероятен риска от пряк военен сблъсък между САЩ и Русия в Сирия.

Ясно е, че еднократен удар не би променил ситуацията, а евентуални мащабни действия срещу Дамаск може да излязат скъпо на Щатите. Особено с оглед на предупреждението на Москва, че руската групировка там е готова да отвърне на американските атаки, ако бъдат застрашени руски военни, коментира Андрей Баклицки от неправителствената организация "ПИР-център".

"Засега прецизните атаки на Израел и САЩ не влияят върху силовия баланс в региона" - конфронтацията на глобално ниво би нараснала само при дългосрочна военна операция и редовни нападения от тяхна страна, смята наблюдателят Леонид Исаев.

Няма предпоставки за ескалация на руско-американското противопоставяне в Сирия. Нито САЩ, нито Русия са правили опити да подсилят групировките си в региона, твърди пред "Московский комсомолец" анализаторът Виктор Мураховски.

"В руската авиобаза Хмеймим са разположени сега две ескадрили самолети. Ако имахме достоверна информация, че се подготвя удар, със сигурност щяха да се прехвърлят допълнителни сили към Латакия. А и САЩ не подсилват групировката си в Средиземно море. Максималното, което може да се чака от Америка, е удар с крилати ракети по някоя сирийска въздушна база, където няма наши хора. Но ще повторя, това е малко вероятно", резюмира Мураховски.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
5
 
32
 
! Отговори
123 преди 6 години
Очаквам скоро Парад на победата на Пенсилвания авеню.
153
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп ще удари Асад само ако е сигурен че е химическа атака. И има неопровежими доказателства. Никакви заклинания на ултра-глобалистите няма да му повлиаятАко някой го сърби нещо, това са МСМедиите и ги сърбят зад..ниците!
152
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вашингтон е убеден, че в Дума са използвани химически оръжия--------------------------В Ирак имаха същите убеждения, но се оказаха ЛЪЖА
151
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щТраус оСмаански, къде си? Пак ли си зарови главата в пясъка моомачето ми?Знам, че вашата култура уважа позата да бъдеш на колене, но това е прекалено.
150
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 276"Поздрави на коозичките ти в Русенско."Това мисля е адресирано до теб и твоята носталгия към тях.
149
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чувам, че фирмичката на дОганя в Чикаго я разследват. Някой може ли да го потвърди?
148
8
 
9
 
! Отговори
Otot преди 6 години
Алоуу другарки що не врътнете едно туpче до Сирия да покажете на янkите колко сте опасни в боя ами седите тук в чата под псевдоними като мишkи.
147
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5-6000 убити американци ще има толкова са на коритата авионосци на който им трябва някой друг бастион Трьмп готов ли е ???
146
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на Русия.
145
4
 
13
 
! Отговори
Без коментар преди 6 години
Ха ха Тереза Мей е поискала повече доказателства за химатаката от Тръмп. До тогава отказва да участва в удар срещу Сирия.
144
3
 
6
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Положението става: " Хуже губернаторское" , играта с огъня води до напикаване.
143
7
 
22
 
! Отговори
Запомнете преди 6 години
едно, и това е най важното. Русия никога не е започвала войните, но винаги ги е завършвала. Дори да премахнат Русия от Сирия, това съвсем не е краят на Русия. Напротив Русия ще се върна с такъв удар че на сатанистите светът тесен щи им се види. Ако нищо не сте научили от историята и сега няма да вденете за какво ви се говори.
142
16
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
През близките години ще има истински холокост, който ще започне през пролетта след експлозията в източен Иран. Холокостът ще започне в Северна Европа, където ще има много висока степен на смъртност между малките деца, като резултат от тази експлозия, причинена от Израел. Световното обществено мнение ще се надигне като яростна вълна срещу всички евреи по света и ще има глобален холокост. Единствено в Йерусалем виждам един синагог и много малко евреи, останали там, който се управлява от Турция.
141
15
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
И пак идваме до основата на проблема - Израел. През следващите няколко месеца ще войната в Сирия ще се разрасне и ще обхване Ирак, Иран и Ливан. Възползвайки се от хаоса Израел ще бомбардира Иран. При една от бомбардировките в планинска част, близо до афганистанската граница в атмосферата ще се разпръсне нещо, което ще замърси въздуха в цяла източна, централна и северна Европа и ще причини смъртта на милиони малки деца. Внимавайте за голямата експлозия в източен Иран, и си спомнете думите ми.
140
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Планът за изгонване на руснаците от Сирия се променя малко. САЩ имаха намерение да действат сами с ракетен удар, но тъй-като Великобритания, Израел и Франция са изявили желание пред Тръмп да участват в прогонването на Русия и Иран от Сирия Тръмп се е съгласил да се разшири операцията като се включи и авиация което означава унищожаването на всякакво ПВО в Сирия. Пре това положение за подготовката за удара вероятно ще са необходими поне 3 дни.
139
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците нямат шанс .Просто ще гледаме разгрома на вагнер в по голям мащаб
138
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 убити в пиянско збиване в ново русийск
137
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснака като всяка рускиня ще глътне течностите ще подвие опашка Уткин ще обяви победа за 126 път и ще се изнесът към московската ***
136
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22-годишен разстреля трима в парти бус в САЩ
135
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Война обаче няма да има, ще има само рев и други телесни течности от САЩ.