Експерт: Епичното пътуване на Русия към Запада приключи!

Западният печат за напрежението между САЩ и Русия
11 апр 2018 11:15, Елка Василева
288
Експерт: Епичното пътуване на Русия към Запада приключи!
Снимка: архив, Reuters

Опитът за предотвратяване на военно противопоставяне в Сирия се провали в Съвета за сигурност на ООН, след като Русия и западните съюзници не можаха да постигнат компромис за съгласуван международен отговор на използването на химически оръжия, пише британският в. "Гардиън".

Всяка от страните гласува против предложенията на другата по въпроса за създаването на орган, който да разследва многократната употреба на отровен газ в Сирия. Американската делегация каза, че е направила "всичко възможно", за да заглади различията с Русия, както и че заседанието на Съвета за сигурност, на което не бе приета резолюция, е било "решаващ момент". Русия заяви, че САЩ и техните съюзници използват въпроса като "претекст" за нападение срещу Сирия.

САЩ, Великобритания и Франция продължиха да извършват приготовления за военни действия, целящи да накажат режима на сирийския президент Башар Асад, който според тях е отговорен за поредното нападение с химически оръжия - в Дума на 7 април, отнело живота на 45 души, отбелязва изданието.

Нарастващото напрежение и значителната опасност от сблъсък между големите сили бяха очевидни в Източното Средиземноморие, където руски военни самолети прелетяха над американски и френски военноморски съдове, въоръжени с крилати ракети.

Инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия планират да пътуват за Сирия, след като получиха покана от сирийското правителство, но не е ясно дали ще им бъде позволено да стигнат до Дума и дали присъствието им там би забавило военните действия, коментира "Гардиън".

Американският президент Доналд Тръмп и неговите съветници обсъдиха възможността за по-сериозен удар срещу Сирия от ракетното нападение миналата година, разсъждавайки, че единствено употребата на по-голяма сила ще е достатъчно силен сигнал и може да послужи като възпиращо средство срещу по-нататъшно използване на химически оръжия срещу цивилни сирийци, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Бойни кораби на САЩ в Източното Средиземноморие могат да нанесат същия ракетен удар като този, който разпореди Тръмп срещу сирийска военновъздушна база преди година в отговор на химическо нападение тогава, отнело живота на над 80 цивилни.

Но Белият дом и служители по националната сигурност се тревожат, че операция от този тип може да не бъде ефективна за възпиране на военните усилия на сирийската армия, изтъква американското издание.

Правителствени служители заявиха, че очакват евентуалният нов удар да бъде по-мащабен от миналогодишния, но въпросът е колко по-мащабен. Възможните варианти включват атакуване на повече от една мишена и увеличаване на продължителността на ударите, които да продължат повече от един ден. Въпреки това обаче Тръмп продължава да не изпитва желание да задълбочава американското участие за по-дълъг период.

Президентът на САЩ и екипът му имат подкрепа от други страни за действия срещу правителството на Асад. Американски служители изразиха увереност, че могат да разчитат на подкрепата на Франция, която настоява, че е необходим решителен отговор, а също на Великобритания, Саудитска Арабия и Катар, които призоваха да бъде потърсена отговорност от Сирия за предполагаемото химическо нападение. Остава обаче неясно дали някой от съюзниците би се включил в ударите, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В. "Вашингтон пост" също пише, че САЩ обмислят удари в Сирия срещу руския съюзник Асад. Това породи зловещи спекулации сред хора, близки до Кремъл, че подобни действия могат да разпалят по-голям конфликт. Изследовател, съветващ руското министерство на отбраната, дори извика призрака на "Трета световна война", отбелязва вестникът.

Предполагаемата химическа атака в Дума предизвика мрачни прогнози в Москва, че ако Вашингтон в отговор нанесе въздушни удари, може да последва катастрофа.

Руският военен анализатор и член на консултативния съвет на министерството на отбраната Игор Короченко каза, че евентуален удар на САЩ, при който бъдат убити руснаци в Сирия, би довел до военен отговор, вероятно срещу американски самолет или кораб. По думите му това може да породи опасна поредица от събития като тези при Кубинската ракетна криза през 1962 г. и да "предизвика Трета световна война".

Тръмп трябва да разбере, казва анализаторът, че ако имаме сблъсък между армиите на САЩ и Русия, говорим за възможност за ядрена ескалация. "Всичко може да се случи много бързо, а ситуацията да излезе извън контрола на политиците", смята Короченко.

Като че да затвърди тази теза, висшият съветник на Кремъл Владислав Сурков заяви в наскоро публикувана статия, че Русия трябва да се подготви за век на "геополитическа самота" и че "епичното й пътуване към Запада" е приключило, посочва американското издание.

Едва сега става ясно, че 2014 г. - годината на украинската криза - бележи за Русия "края на многобройните и безплодни усилия да стане част от западната цивилизация", написа Сурков в сп. "Русия в глобалната политика". "Пред нас се разгръща нов период с неизвестна продължителност - епохата "14+", през която сме изправени пред сто (може би двеста или триста) години геополитическа самота", заявява той в статията, цитирана от "Вашингтон пост".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната мужду Великите сили за Сирия е предречена от Ванга преди 30 г. Да видим дали ще излезе вярно
204
1
 
3
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До Да ги видим сега!Ако искаш да разбереш кой е победителят в една конуренция-лесна работа!!Виж за кой работи времето!А ако имаш проблеми с тези сметки-съжалявам , не мога да помогна!
203
2
 
16
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До Да ги видим сега!Ами Запада вече е здал багажа! Явно не си схванал ,че загубеха съревнованието в Азия!!И технологично ниво и производствено!Ако не можеш да видиш , ще ти помогна!Влез в интернет да купиш нещо! Азия не е Китай само! Ами Япония ,кореите,Индия и ии.То 80% от стоките в света се правят там! ЕС не може да устои на конкуренцията!С твоята подръжка или моята не става тая работа!Само може да нищим защо е станало така!
202
21
 
14
 
! Отговори
Да ги видим сега! преди 6 години
КГБ отново с провал! Западният Свят най-после се осъзна и разбра, че основният й враг са КГБ олигарсите , които заграбиха огромните богатства на руснака и вместо с тях да работят за икономически напредък направиха всичко, дори и невъзможното да унищожат и най-малката му надежда за по-добър живот. Русия вече няма да има достъп до високи технологии. Китай ще ги последва.
201
1
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Патриот: Нищо няма да унищожим, налягай си п'арцалите. Когато атовете се ритат....Да се надяваме, че най_лошото ще се размине. Би трябвало да има разумни хора и в двата лагера.
200
32
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Слава на НАТО ,България е с ВАС . Ще унищожим руския октопод.
199
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изостанала Русия, а... Тракат ли ви зъбките от Русия?
198
5
 
21
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До Анонимен 222Франция ,Англия и Германия са ядрото на европейския ЗАПАД.Кризата им в икономиките е явна!Те правилно правят опит да се обеденят в един икономически блок! Големината на пазара определя и конкурентно способността й!Но не могат да преодолеят различията ! И разбира се платвормата им за обеденение не е адекватна!Има привилигировани и измамени!А България е от измамените!Привилигированите са Германия,Гърция ,Франция Холандия и Белгия!!Другите са измамените!Поляците , чехите и
197
2
 
6
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До СатаНАТОКакво намесваш Други хора!Те ти казват истината! Сметката ,която всеки би трябвало да прави!САЩ и Русия си правят сметките-вярно!!Но от предишхите воини опита показва ,че печели този ,който произвежда стоките!Или имаш други данни!А времето за кой работи според теб!!Това е основното.От тази логика може да причислиш кой къл коя категория е!!
196
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 217Ти от там ли се обаждаш, с метла отзад, като един от парадите! Ще ти присъдят ли хаджигей, щом си поктлонник, хаха! *** ще е много доволна.
195
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СРАМ, ПОЗОР ЗА ПОД ЛОГАТА ФРАНЦИЯ! Вместо да диктува политиката в Европа, Франция като npocтитутка се подлага на тези, които счита за печеливши. Помним я от Втората световна война. От там тя излезе с позорно клеймо на челото. И сега прави същото. Навици.
194
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като изключим Хюстън,Далас и още няколко по-големи града в Тексас,цялата икономика на Щатите е разположена по крайбрежието на Тихия и Атлантическия океани.Само няколко мощни ракети са достатъчни да предизвикат цунами,които да залеят километри американска територия ,а с това да се парализира икономиката.Големите индустриални заводи на Русия са доста навътре в нейната територия още от времето на Сталин.Така ,че кой ще пострада повече при една война е доста спорно.А Китай самодоволно потрива ръце..
193
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асад почти спечели гражданската война в Сирия и веднага дойде провокацията и измислицата , че той използва хим.оръжие.Кой има мотиви интерес да използва хим.оръжия в Сирия?Само терористите от ИДИЛ и фронта Ал-Нусра, подрепяни от западните политици!!!Тоя филм го гледахме вече в Ирак, когато разсипаха Ирак и обесиха Садаам Хюсеин!Едни и същи номера всеки път!
192
6
 
25
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
Тъкмо Асад почне да се разправя по-сериозно с терористите в Сирия и онези оттатък океана веднага измислят някаква химическа атака негова страна! Някой може ли да обясни конкратната причина, поради която Асад осъществява тези химически атаки! Обяснения от рода- той е изверг(съвременен граф-Дракула) и други подобни отдавна се изтъркаха и не звучат правдоподобно Сега чакам модераторчетата да ми изтрият коментара, понеже изтриха подобен под една друга публикация! Уж свобода на словото трябва да има
191
2
 
15
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-210: Нима не знаеш, че винаги има 8-10 подводници от двете страни на САЩ! Направи сметка, че те имат по 16 или 20 силоза за изстрелване! А един носител праща по 10 ракети! та става въпрос за няколкостотин ракети..... ! Тук не включваме далекобойните стратегически ракети, от бомбардировачете и др.....уловки! Инфо ти трябва !
190
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕврохомосексуалистСамо в меката на гей-порното Петербург има повече гейове, от колкото в цяла България! Да не говорим за Москва :)))))))))))))))))
189
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе тъпири сещате ли се,че при един ядрен конфликт и Европа няма да я има.Какво значение има на кого къде са му ракетите.
188
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западът е агония.
187
32
 
15
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
Русия не е сама срещу целия свят...Зад Русия твърдо стоят БСП, Румен Радев и русофилите в НРБ
186
2
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 203 преди 6 години
Ние де факто подкрепяме Турция. Нали сме в един военен блок, и заедно защитаваме евроатлантическите ценности /каквото и да означава това/. Та интересно кой какви ценности защитава. Но явно не са спуснати новите опорни точки.