Надежди, реформи и сценариите пред Путин

Санкции пречат на руската икономика повече от когато и да е
132
Надежди, реформи и сценариите пред Путин
Снимка: Reuters

Инфраструктура, образование, инвестиции - икономическите среди се надяват на спешни реформи, които да бъдат извършени от новото правителство на президента Владимир Путин, който вече заяви амбициозни цели за икономически растеж през четвъртия си президентски мандат, без да обявява конкретни мерки, отбелязва Франс прес.

Отношенията на Русия със Запада са изключително обтегнати и американските санкции пречат на руската икономика повече от когато и да е. Новото правителство трябва да даде нов импулс на растежа, за да изпълни целите, набелязани в речта на Путин пред парламента в началото на март. Тогава Путин си постави като цел да раздели на две за 6 години ръста на "неприемливата" бедност, инвестирайки по-специално в инфраструктурата, жилищата и здравеопазването. Той обеща и растеж от 4 процента при прогнози, говорещи за 1-2 процента растеж на икономиката въпреки нейното стабилизиране след рецесията от 2015-2016 г. Но Путин не каза какви средства ще приложи, за да постигне тези цели и да разреши проблемите, преди всичко от структурен характер, които забавят растежа.

Икономическите среди се надяват, че конкретни реформи и планове за развитие с реални етапи в тях ще бъдат обявени след утрешното встъпване в четвърти мандат на Путин.

През последните четири години правителството на Путин насочи предимно политиката си върху бюджетната и валутната строга дисциплина, за да избегне неконтролируеми повишения на дефицита или на дълга в Русия, която все още е травмирана от финансовата криза от 1998 г.

Сега както изглежда има нужните условия за начало на реформи. Икономическите играчи искат мерки, целящи разрешаването на проблема със слабостта на трудовия пазар и неблагоприятната демографска динамика. Те искат и реформи в областта на образованието и здравеопазването. Подкрепа за инвеститорите също ще е добре дошла, както и финансиране за руските региони. Благодарение на овладяване на инфлацията тези цели биха могли да са по-постижими в сравнение с миналото.

След като встъпи в длъжност, Путин бързо ще назначи правителство, в което бившият финансов министър Алексей Кудрин, който е уважаван от бизнес средите и в който понякога Путин се вслушва, може да има роля, най-малкото на съветник, смятат наблюдатели. Кудрин, който е на 57 години, каза вече, че е готов да помогне, при условие че не става дума за половинчати мерки. Той бе близък до Путин през последната му предизборна кампания и не се страхува от мерки, които не се харесват. Кудрин говори за намаляване с 30 процента за 6 години на броя на руските чиновници и за увеличаване на възрастта за излизане в пенсия на 63 години. Сега тя е 55 години за жените и 60 години за мъжете и е най-ниската в света. Наследена е от годините на СССР. Но предвид демографския спад пенсионната система е нарастваща тежест за федералния бюджет въпреки ниските пенсии.

Какви са обаче сценариите пред Путин?

Той ще управлява 6 години, до 2024 г., но отсега анализаторите гадаят какво ще се случи след това - дали той ще се оттегли от властта, дали ще се опита да остане на власт. Франс прес предлага няколко сценария за Путин след 6 години.

Оттегляне

Ако не бъде направена конституционна реформа, Путин няма да може да е кандидат за президент отново през 2024 г. Руската конституция забранява кандидатиране за повече от два последователни мандата. През 2024 г. Путин навършва 72 години и след 24 години на власт може да реши да се оттегли. В интервю за американската телевизия NBS Путин каза, че мисли за потенциален приемник още от 2000 г. Той обаче допълни, че в крайна сметка руският народ ще вземе решение по този въпрос.

За момента Путин не дава и най-малката индикация за човека, който той мисли, че може да стане негов приемник. През 2008 г. Путин, който беше изкарал два последователни президентски мандата и не можеше да се бори за трети, отстъпи мястото на Дмитрий Медведев, а той стана премиер. След това отново се върна в Кремъл през 2012 г., а Медведев е настоящ премиер на Русия, което обаче не го прави обезателно потенциален приемник на Путин.

Руският политически живот е белязан от борба между два съперничещи си клана - силовиките, произхождащи от армията и от службите за сигурност, и представителите на едно по-либерално движение, свързано с бизнес средите.

Според независимия анализатор Николай Петров борбата вече е започнала и никой няма да чака пасивно, а всяка група ще се опита да прокара интересите си. Той допълва, че Путин няма да си тръгне, без да е определил своя приемник.

Повтаряне на сценария от 2008 г.

Ако иска да остане на власт, Путин може да повтори сценария от 2008 г., когато изпрати в президентството Медведев и му стана премиер за 4 години, запазвайки контрола върху ключови въпроси в страната. Но той може да се откаже от този сценарий заради възрастта си. През 2030 г., когато би изтекъл евентуалният мандат на Медведев, той ще бъде на 78 години. Запитан от журналист във вечерта на победата си през март дали обмисля този сценарий, Путин отхвърли хипотезата с думите: "Шегувате ли се! Какво трябва да направя? Да остана тук до 100 години? Не".

Доживотно президентство

Ползвайки се от голяма популярност, всеприсъстващ в руските медии, Путин изгради държавната власт като "вертикала на властта", тоест зависеща само от него. В интервюто за NBC той отрече, че иска да се вкопчи във властта и припомни, че никога не е променял конституцията и няма никакво намерение да го прави и днес. Така той намекна, че не обмисля да е президент доживот по примера на китайския лидер Си Цзинпин, който чрез промяна в конституцията постигна отмяната на ограничението за броя на президентските мандати.

Според анализатора Дмитрий Орешкин обаче Путин едва ли ще се откаже от властта след 6 години, дори и да му е писнало. "Той не може да си тръгне, защото не вярва, че някой ще може тогава да го защитава", смята анализаторът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
4
 
9
 
! Отговори
хх преди 5 години
*** не се отказват от властта дори и когато започват да се *** от старост.Преди години Кремъл се беше превърнал в най-луксоцния старчески дом на света.Дълги години там върлуваха шайките далавераджии на Брежнев,Черненко и Андропов, докато разсипаха напълно СССР.Пияния Елцин го довърши.Първите 12 години на Путин се отразиха добре на страната,следващите я върнаха обратно в блатото,а третата дузина ще бъде пагубна.Без смяна на властта всяка държава е обречена
105
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фащ нямат петрол и за няколко месеца и затова ходят да го просят по цял свят..само че глупаците които им го дават свършват вече .краварите изобщо не подозират какви нещастници са;само чакат някой превъртял от 'демокрация' да ги почне с автомата поулицата
104
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сащ са само едни остарелиракети , искат и те да станатбензиностанция , но няма как да стане .
103
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ау имало протести -- 1000 души-- предателите , които още не са емигрирали .
102
13
 
12
 
! Отговори
8===о преди 5 години
До Анонимен 116Тоест русия държи в шах няколко средно азиатски републики. До там и стигат силите.
101
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкциите удариха Германия .Меркел ходи в сащ да се моли на тръмпуняка да изключиГермания от действието насанкциите .
100
2
 
8
 
! Отговори
one more time преди 5 години
Тъпaта пиндоска сгaн ...
99
10
 
13
 
! Отговори
8===о преди 5 години
До Анонимен 112Как точно русия държи запада в шах? Подрязаха крилете на едно от домораслите олигархчета на путин и руската икономика се срина.русия е просто бензиностанция с ракети.
98
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато тъпата пиндоска *** си мисличе ще воюва на европейска територия ,Русия ще унищожи трите им най-населени частии индустриални центрове -- ню йорк и околността по изт . крайбрежие , бостон , чикаго и околността по езерата ,третата област -- тихоокеанската -- калифорнияс лос анжелес , сан франциско и сан диего .После ще окупира Аляска .
97
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги мислете руснаците ... мислете за цените в България, за управлението българско и за българските заплати ... за стотиците мигрирали от страната ни ... за българските предатели ...Руснаците са окей -- с материала са напред --поставиха на колене измисления запад и сега го държат в шах . сащ са пред колапс . Тече информационна война и затова никога няма да викажат истината . Русия може да унищожи сащ за половин час . С десет ракети Сармат .
96
7
 
10
 
! Отговори
трафопост преди 5 години
Какви надежди, какви реформи? ЛилиПутин загробва Русия. там няма вече нито надежди, нито реформи, за тях така и не му стигнаха силите през тези 18 години.
95
9
 
5
 
! Отговори
скаут преди 5 години
не ги мислете руснаците....мислете за цените в България,за управлението българско и за българските заплати......за стотиците мигрирали от страната ни......русанците поъват и скоро няма да ги има и Запада ще е щастлив.... ще има ресурси за усвояване.....
94
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На някои им се иска Русия да е бедна,очукана и най добре да я няма! Добре де...ама какво по нататък? Вместо руснаците,китайците? Я не мислете с половите си органи!
93
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А този на снимката оригиналът ли е ?
92
11
 
9
 
! Отговори
Русия потъва преди 5 години
Русия бавно, но сигурно потъва, а това не е добре за никого...
91
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А+"Путин ще напусне прехиденството си и няма да е примиер дори ,но ще остави човек който ще следва неговият курс" ... и до един месец няма да го има. Ей това му е проблемът.
90
5
 
13
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 5 години
Какъв Кудрин бе овце.Този *** докара СССР до фалит и разпад на цялата държава през 1999 година.Написалия статията бърка желаното с действителното. Кудрин става само за изтривалка на обувки. Това че не е заедно с Улюкаев (другия гъзолизец на Елцин) в затвора е привилегия.До сега този *** го държат за "съветник" към президентството на Русия.Не е участвал и няма начин да участва в правителство , защото руснаците помнят какво направи за РФ.Затворник , а не министър ще стане.
89
15
 
19
 
! Отговори
тя преди 5 години
Путин за България - "Българите са бедни , защото ги управлява много алчен политически елит "!
88
10
 
9
 
! Отговори
тя преди 5 години
Патриот ,Родолюбец, умен , добронамерен , но в никакъв случай послушен !
87
8
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Нито една от посочените псевдо-мерки няма да бъдат направени в Русия ! Защото те реално не работят, пагубни са и са безполезни в своята деградация. Руснаците виждат пресни примери за това в целият ЕС, а и Путин ясно заяви, че това никога няма да се случи в Русия. Но явно никой не слуша или се прави че не е чул !