Москва се задушава, затрупана от отпадъци

Недоволството нараства и понякога е много ожесточено
15 май 2018 21:50, Елка Василева
49
Москва се задушава, затрупана от отпадъци
Снимка: архив, Reuters

Москва се задушава: отпадъците, които се трупат в сметищата, с дразнещите си миризми и токсичните си изпарения тормозят живеещите в покрайнините на руската столица. А изгарянето им, което властите изтъкват като решение на проблема, далеч не удовлетворява всички, пише Франс прес.

Русия произвежда 70 милиона тона отпадъци на година според оценките на екологичната организация Грийнпийс. В около 100 руски града няма разделно събиране и повечето отпадъци от десетилетия се трупат в сметища, които са все по-замърсяващи.

"Русия, както изглежда, сбъдва предсказанието на физика Нилс Бор, според когото човечеството ще умре, задушено от собствените си отпадъци", иронизира Алексей Кисельов, ръководителят на Грийнпийс-Русия.

Според Грийнпийс през последните 10 години обемът на отпадъци в Русия е нараснал с 30 процента. Само 2 процента от боклука се изгарят, 7 процента се рециклират, а останалото се трупа в сметищата.

В околностите на Москва 24 сметища бяха закрити през последните 5 години, защото са опасни за здравето, но 15 други - огромни вонящи планини под открито небе - продължават да приемат нови маси несортирани отпадъци.

"Повечето бяха създадени преди 50 години, без никаква технология за третиране на изпаренията и на водите", които изтичат оттам, признава местното министерство на екологията.

Този проблем стана тема на обществени дебати миналата година, когато жителите на Балашиха, град на около 6 километра западно от Москва, задушаващ се от миризмите на съседно сметище, на среща с президента Владимир Путин призоваха за закриването му.

Изразите на недоволството оттогава растат и понякога са много ожесточени, което е голяма рядкост в Русия, където властта реагира твърдо на всеки протест.

В края на март във Волоколамск, северозападно от Москва, на петдесетина деца се наложи да бъде оказана медицинска помощ, след като се бяха отровили с газ, идващ от съседно сметище. Хиляди жители тогава протестираха - нещо рядко за Русия - настоявайки за закриване на сметището.

След това Русия поиска от Холандия да й достави система за неутрализиране на токсичните газове поради липса на ефикасна руска технология в тази област.

Според експертите близо 11 милиона тона отпадъци се трупат всяка година само в околностите на Москва, тоест 16 процента от всички отпадъци в страната.

"Най-сложното е, че човек не обръща внимание на проблема, докато не се отделя газ, докато няма изтичане на замърсена вода или пожар в някое сметище", казва Кисельов.

Изправено пред тази екологична катастрофа, руското правителство обеща да изгради пет завода за изгаряне на отпадъци - четири в района на Москва и един в Казан на Волга.

Първите два завода, които ще могат да изгарят по 700 000 тона отпадъци на година и да произвеждат всеки един от тях по 70 мегавата ток, трябва да бъдат завършени през 2021 г. във Воскресенск, югоизточно от Москва, и в Наро-Фоминск, североизточно от Москва.

"Целта е да се сложи край на складирането на отпадъци в сметищата", обяснява Андрей Шипельов, директор на компанията Ар Ти-Инвест, която разработва проекта.
Работата по проекта трябва да започне в идните седмици, но местното население засили протестните акции, опасявайки се от негативно въздействие върху околната среда.

"Искаме заводи за рециклиране, а не за изгаряне", негодува жителката на Наро-Фоминск Марина Мелникова.

Както други жители на града й, събрали 4000 подписа срещу проекта, които бяха предадени на Путин, Марина признава, че се страхува от замърсяването с канцерогенни диоксини, които биха могли да идват от отпадъците от заводите.
"Трябва да разрешим проблема с отпадъците. Но защо започваме от последната брънка във веригата? Къде е рециклирането и разделното събиране?", пита комунистическият активист Игор Вавилов.

На 14 април се проведоха протести в няколко града в Московски район. На тях протестиращите поискаха закриване и рехабилитация на сметищата.

Няколко хиляди демонстранти разкритикуваха и изграждането на инсинератори.

Шипельов, директорът на проекта, отхвърли тези критики, уверявайки, че става дума за "най-модерните технологии", разработени от швейцарско-японската компания Хитачи Зосен Инова, която вече е изградила 500 инсинератора в различни страни, тоест една трета от всички заводи от този тип в света.

"Тези предприятия изобщо не са опасни. Нито диоксините, нито други опасни елементи ще излизат от завода", казва Шипелов. "Високите температури ще позволят унищожаването на най-опасните диоксини в реактора", казва той.

Еколозите са от своя страна убедени, че развитието на инсинерацията на отпадъците не е най-доброто решение за Русия, казва експертът Кисельов. "Защо да се създава нов източник на замърсяване, когато можем да разрешим проблема чрез заводи за преработка на отпадъци", казва той.

/БТА/


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
4
 
! Отговори
некъфф преди 1 година
Москва се задушава от мръсотия, а България се задушава от простотия...
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
a sofia se zaduchava ot bokluci.......... evropeiski.
42
4
 
8
 
! Отговори
Голата истина преди 1 година
Това което се опитвате да втълпите на простолюдието е по тъпо и от вас самите.Знаем че отворено от към гъзъ общество ви дава по някоя стотинка да побликувате материалите от украинската преса но поне малко да се постараете.Да побликуваш такава статия в някоя скандинавска страна е логично но в най-мръсната страна в ЕС?Москва е в пъти почиста от софия а дори и от Лондон и Париж които са колкото нея.Да има и почисти градове някъде из Европа но у нас няма вервайте ми.Мият улиците със ***,постоянно.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Москва се задушава, затрупана от отпадъци."
---
Ами, московчани да дойдат в София, например. :)
40
3
 
13
 
! Отговори
митко преди 1 година
жалки драскачи , покажете снимки на задушаващата се от *** Москва , в Москва , и поне там където съм бил в Русия е толкова чисто , колкото не можете да си представите ,а това , което показвате на снимката е акция против пренаселването на Москва
39
0
 
2
 
! Отговори
жаль преди 1 година
А пРезидента Радев нещо щеше да налага вето в България по отношение изгарянето на отпадъци. Нещо пак не е в крак с Путин.
Това не може да отмине незабелязано и ще му дърпат ушите на срещата.
38
6
 
9
 
! Отговори
А преди 1 година
ЗАДУШАВА СЕ АКЪЛА ВИ,ХОРАТА НАПРАВИХА ЗА ДВЕ ГОДИНИ 19 КМ ПОСТ ДО КРИМ,А ВИЕ НИЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА НЕГО ЗАЩОТО СТЕ РУСОМРАЗЦИ,А НИЕ ЕДНО ХЪБЧЕ ВЕЧЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ ГО ПРИКАЗВАМЕ И ТЪЙ ЩЕ СИ ОСТАНЕ,ПИШЕТЕ КОЛКО *** ИМА В ЪЛГАРИЯ ,ЧЕ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ, А САМО ЛАПАТ ПАРИ НА НАРОДА.
37
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
ЕХ ЕКСПЕРТИИ
Има 3 начина да се справиш с отпадъците
1. да ги закопаеш някъде - най-глупавия поради фактът че ако в миналото 99% от отпадъците са били био разтворим сега 90% не са
2. Разделно събиране и/или разделно пресяване и рециклиране - просто технологиите са скъпи и се оскъпяват защото особено пресяването изисква човешка намеса. Сектора реално трябва да се дотира
3. Изгаряне на Био и горимите отпадъци след елементарна машинна пресявка - отделят се металите - по-евтина технология
36
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали наистина Москво се задушава, скоро ще видя лично. Преди такова нещо не съм забелязвал, а се говори, че е станала още по-красива и по-чиста.
Показаното на снимката е акция на петата колона. Отпадъците в торбата са от тия, дето не цапат. Личи си, че са ги събирали специално. За кого е английския текст на плаката, ако не за инструкторите от САЩ. Нали трябва да има отчетност.
На изпълнителите на акцията искам да напомня стара руска поговорка, която явно са забравили: "Не выносите сор из избы".
35
3
 
6
 
! Отговори
болшой проблем преди 1 година
да си строят заводи за *** но и тази технология я нямат
34
2
 
14
 
! Отговори
пущиняк преди 1 година
Ей тези руснаци ве- колко излишен труд(да събират боклука, да го извозват до сметищата) и пак се трупат купчини! Виж, българите сме му намерили цаката- изхвърляме боклука през прозореца и вятъра го разнася и не се трупат купчини ***!
33
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ

Много предвидливо руските окупанти построиха мост, за да могат спешно да напуснат Крим когато украинците ги награбят.
32
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бoклука е в Кремъл. Най-напред той трябва да се изчисти.
31
8
 
14
 
! Отговори
ан преди 1 година
нямат си представа някои от пишещите какви градове има в русия,които са несравними даже с рим и париж
в едно голямо село църквата им е колкото нашата александър невски
огромна държава и има всичко
посетете някои градове и тогава пишете
западняци ,посетили русия само повтаряха,,гранд,гранд,,
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези пък до Волга ще правят сметище,да протече и да унищожат красивата река и я напълнят с токсини.Сметище се прави на високо място на някой баир и далеч от водни източници.
Да ги научат да преработват отпадъците и печелят от това,както е в другата част на Европа.Или да вземат и връщат бутилки срещу центове,както е по суперите в Германия.
Начини има много да се опази природата,само да имат желание,организираност и малко средства.
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по на изток в Европа се отива, толкова по разпасана работа става. Тук се живее на принципа карай да върви...
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Лицензираните фирми събират разделно, но изхвърлят обединено. Всички контейнери са в един камион и хартия и стъкло. Обърнете внимание на превилегирована та АСХ.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, отпадъците в Русия са в торбичка!? Защо в Евробългария са в тревните площи около пътя и в градинките или в междублоковото пространство? За да не ни задушават ли?
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братушките са като нас , не си падат по еко съобразен начин на живот, кой ще си прави труда да събира разделно... А тук са много доволни като си изхвърлят старата тоалетна чиния пред блока до кофата за ***, защото дават 10 бона за ремонт на панелката но не им се дава 100 кинта да им изхвърли боклука лицензирана фирма...
25
3
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Нарастнало количество отпадъци означава забогатяващо население. Въпреки снкцийте. Даже и мост си направиха. През Керч. Въпреки че някой шорошки прасунгери и доста новинарски сайтове твърдяха, че това не е възможно, яото Русията няма кинти, технологии и други възможности