Радев поиска руски газ по... "Български поток" през Черно море

Никакви санкции не са вечни, заяви президентът пред руско издание
Обновена: 21 май 2018 14:14 | 21 май 2018 10:15, Елка Василева
377
Радев поиска руски газ по... "Български поток" през Черно море
Румен Радев. Снимка: архив, БТА

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант".

Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз.

Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум.

"Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава.

България не може да купи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС, заяви също така президентът.

Това изискване е логично от гледна точка на съюзническите задължения на България, "така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна", посочва Радев.

Още по темата

Президентът подчертава, че въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да охранява въздушното си пространство с изтребители Миг-29 и във връзка с това е необходимо да се осигури своевременната им техническа поддръжка.

В интервюто си Радев уверява, че санкциите срещу Русия не са повод за замразяване на отношенията. Той обаче предупреди Москва да не се намесва в българската вътрешна политика.

"Моето отношение към санкциите е известно - казва Радев. - Те не са повод за замразяване на отношенията. Никакви санкции не са вечни. Санкциите нанасят щети на всички страни и са неефективен инструмент", посочва държавният глава.

Предстоящата утре в Сочи среща на Радев с руския държавен глава Владимир Путин е първата от десет години насам.

"Толкова дълга липса на диалог на най-високо равнище не отговаря на интересите на нашите народи, обединени от многовековни духовни и културни връзки", казва Радев, като обаче отбелязва, че "народната дипломация", общуването между туристи, артисти, професионалисти, журналисти, културният обмен и прочее никога не са прекъсвали.

"Липсата на политическа воля и смелост винаги са били компенсирани от историческата и човешката близост", заявява държавният глава, като посочва, че днес е важно да бъде възстановено доверието и да се пристъпи към конкретни действия.

Радев обаче припомня, че ограничителните мерки на ЕС срещу Русия имат за цел да бъде разрешена кризата в Украйна.

"Отмяната на санкциите е свързана с пълното изпълнение на Минските споразумения от всички страни. Реализацията им ще позволи да бъде възстановено доверието между ЕС и Русия", посочва президентът.

Радев припомня, че България вече предприема мерки за опростяване на визовите изисквания за руските граждани, като те вече дават резултати. Той отбелязва, че над 450 000 граждани на Русия са купили недвижими имоти в България, основно в морските курорти.

Запитан дали според него е обосновано изявлението на президента Росен Плевнелиев, че Русия финансира политически партии и се намесва във вътрешните работи на България, Радев казва, че в страна, в която към Русия исторически се отнасят със симпатия, подобни действия могат само да й навредят.

В интервюто Радев съобщава, че отново ще покани руския президент Владимир Путин да посети България през 2018 г.

Днес президентът Радев започва двудневно работно посещение в Русия. През първия ден е планирана среща с руския премиер Дмитрий Медведев, а утре са разговорите на българския държавен глава с руския му домакин Владимир Путин в Сочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
23
 
14
 
! Отговори
TPE3BEH преди 5 години
Порязаха ги турците - пускат си тяхна алтернативна тръба с газ от Азербайджан. И путин веднага активира пионката си... радев бил искал директен газопровод, ама друг път.
25
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той обаче предупреди Москва да не се намесва в българската външна политика....Правилно, Москва може да се меси само във вътрешната.
24
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роската кога ли ще почне да бълва огън и злъч?
23
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МНОГО СЕРИОЗНО И ДОСТОЙНО ИЗКАЗВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТА.БЕЗ ПОКЛОНИ, ЦЕЛУВКИ И ПРЕГРЪДКИ И ПРИПКАНЕ НАЗАД - НАПРЕД ПО ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ.
22
8
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонименайде сега, след като русия е платила 1 милиард долара дълг на единия от олигарсите снощи, да помислиме човека , дето се отчита на руския поп като на началник, що резко защити руския газ, извинете, българските интереси.
21
6
 
28
 
! Отговори
равновесие преди 5 години
щом може за Меркел, може и за Радевсоростутките да се пръскат, като циреи
20
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой нормално мислещ , милеещ за България не би искал да го има този тръбопровод ???
19
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Г-л-у-п-а-к!!!!! Щом нещо САМ не произвеждаш, ВИНАГИ ЩЕ СИ "зависим"!!!!! А ти какво искаш, да сме зависими от говедарския газ ли??? Значи Германия може да си внася руска газ........а ние не???? И откъде пък накъде "москва да не се месела" в нашите вътрешни работи! Аз пък искат Москва да се меси, а не конярията!!!! И въобще - ТРЯБВА ДА НИ ПИТАТ ПО ТИЯ ВЪПРОСИ!
18
5
 
15
 
! Отговори
гнидки преди 5 години
кланящите се на дявола подвиха опашки
17
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9Ти верно ли се сравни с Райха :)) Ти си беден соц пкъх. Те са най-богатата и индустриално развита държава в Европа. Те определят играта и могат да се защитят. Ти не можеш и двете. Големите запалиха Сирия заради петролни трасета ...че нас ли няма да оправят. Трасе ще има тук само, ако решат на запад. Не като реши некъв президент на соц държава.
16
2
 
6
 
! Отговори
ИЗгърбич Задвратян преди 5 години
До Днесбегемного интересно, що автоцензурата лови же.лев? оня basstoon главния ви редактор да не е решил че е чък норис?
15
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият политик, който защитава БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ.Всички други са слуги на Сатанистите.
14
18
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
аз па искам следващия президент в съзнание след желев.... тоя явно нема да е.
13
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев поиска руски газ по...Български поток през Черно мореТова го иска Русия, а не Радев !...защото България и сега си получава руски газ през Украйна и не е нужно да го получава през Черно море !
12
21
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
На инструктаж.
11
6
 
28
 
! Отговори
браво преди 5 години
няма само немците да намажат от питата я
10
3
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Всичко с времето си! :)
9
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все прибързани, първосигнални мнения и коментари... ..що не наричате Меркел рускиня, нали строи "Северния поток"?
8
13
 
57
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Браво на господин президента,щом за Меркел...може,защо и за нас да не може...тръба с руски газ.Това е реалистичен,честен и отговорен подход в интерес на България,а не сляпо подлизурско...подчинение на Запада.Такива лидери уважава Путин,а не като нашите бивши и настоящи политически ****ци.
7
13
 
40
 
! Отговори
Айде преди 5 години
сега ш.орошоидите пак ще минат на КСАНАКС!