Русия настоятелно кани Борисов, веднъж той отказал посещение

В Москва премиерът ще преговаря за газ и АЕЦ "Белене"
Обновена: 23 май 2018 11:42 | 23 май 2018 07:00, Елка Василева
246
Русия настоятелно кани Борисов, веднъж той отказал посещение
Владимир Путин и Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

Доставките на руски газ за хъб "Балкан" и рестартирането на АЕЦ "Белене" ще са главните теми при посещението на премиера Бойко Борисов в Москва на 29 и 30 юни.

Визитата е по покана на руския президент Владимир Путин, пише "24 часа", като се позовава на дипломатически източници. Посещението бе потвърдено от източници в правителството.

Поканата е дошла още в началото на тази година и е подновявана неколкократно, разказаха дипломати.

Борисов пък веднъж отказал посещение, което трябвало да се проведе преди началото на президентската кампания в Русия, след която Владимир Путин спечели пореден мандат.

Още по темата

Руснаците станали особено настоятелни за посещение на премиера, след като Борисов се отказа да гони руски дипломати заради случая "Скрипал".

Настояването на Москва било срещата на Борисов и Путин да се състои, докато България е председател на Съвета на ЕС. Именно заради предстоящото посещение на премиера в Москва министри отказали да участват в делегацията на президента Румен Радев.

В Москва Борисов ще отиде като премиер на България. Въпреки това предстоящото посещение било обсъдено и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Меркел бе при Путин веднага след неформалния Европейски съвет и срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София в края на миналата седмица. Макрон трябва да посети руския президент в средата на тази седмица.

Контактите с Русия станали важни за ЕС след търговската война, която обяви американският президент Доналд Тръмп.

Енергийната министърка Теменужка Петкова и туристическата Николина Ангелкова със сигурност ще придружават Борисов при посещението му в Москва.

Шефът на “Газпром” Алексей Милер също е поискал да разговаря с българския министър-председател.

Основната тема за България ще е обсъждане на трасета и възможности за доставка на руски природен газ до хъб “Балкан” край Варна. От него горивото трябва да се доставя за останалите страни от Балканите и за Централна Европа.

В Москва ще бъдат представени и българските опити за рестартиране на АЕЦ “Белене”, при което бъдещ инвеститор да ползва закупените два руски реактора за централата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
11
 
13
 
! Отговори
Умен преди 5 години
До ДА ВИДИМПисането с главни букви е признак на истерия. Братушките ти губят по всички фронтове, а на икономическия предстои пълния им разгром. Баси кефа :)
143
8
 
3
 
! Отговори
ДА ВИДИМ преди 5 години
До УменКОЙ ЩЕ ГО ДУХА?Азерския газ ще покрива 40% от необходимите ни количестваДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ В РЕДИЧКАТА НА ПОЛУЧАВАЩИТЕ ГО СМЕ СЛЕД ТУРЦИЯ , ГЪРЦИЯ И ИТАЛИЯ. Санкциите на Тръмп към Иран само ще усложнят доставката на този газ и могат да превърнат в кошмар ситуацията в България.Да не забравяме, че сега има нов световен тандем ПУТИН - ТРЪМП. НЯКОИ ВЕЧЕ ОСЪЗНАХА КАКВО ЗНАЧИ ПОДАРЪКА НА ПУТИН ЗА РАДЕВ. ДРУГИ МЕЧТАЯТ ЗА НЯКАКВИ ОСМАНСКИ ИМПЕРИИ, БЕЗ ДА ДОПУСКАТ, ЧЕ СА ПЪТНИЦИ
142
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Към 140 . Това е вярното състояние . Но не Борисов е виновен , а тези които гласуваха за него и неговата партия . Неудобно ми е да напомням , а може би и неуместно , но специално по такъв случай Левски навремето казва - със собствените си кунки ще ви откъсна чепките . Добре е да имаш портрет на Левски зад гърба си , но и нещо пред себе си .
141
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 155Не е вярно това. Производителите в САЩ въведоха нови модерни технологии за шистов газ и цената на добива падна. Второ имат големи залежи и огромни кораби за доставка. Потоците СП на Русия има други минуси - такси за транзит през 5 човека, обслужване на тръбите , охрана на тръбите и куп други. За сега данните показват, че шистовия газ идеа на конкурентна цена.
140
7
 
4
 
! Отговори
шахмат преди 5 години
До 158 147Сънувал си ти.Имаше един алкохолизиран шахматист - понастоящем руски депутат.Ония се натискаше за среща с ББ, ама го изхвърлиха кат ***.Това са ти спомените.
139
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма съмнение че едни и същи хора дърпат конците на Радев и Борисов.Трябва да си сляп за да не го видиш.А наглеца Първанов и РъмИн *** организират митинг в подкрепа на АЕЦ Белене.Всички са една БАНДА и ручат на една и съща софра.
138
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Симо"Само" 4 милиарда ХАХАХАХХАХХХАХА Дето няма да влязат за тях $$$ в руския джоб. А ти за капацитета не мисли, така както са пуснали една тръба, ще пуснат и втора и трета. Клиенти да има - а ще има, защото на всички им е писнало от руските номера.
137
5
 
4
 
! Отговори
ПРАВ СИ преди 5 години
До УменВСИЧКО ОПИРА ДО ГАЗТА.В НАЧАЛОТО НА 2019 ГАЗ ОТ УКРАЙНА НЯМА ДА СЕ ТРАНЗИТИРА. ТРЪБАТА КОЯТО МИНАВАШЕ ЗА ТУРЦИЯ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ вече е сменена с тази от ТУРСКИ ПОТОК и ще се пълни с паяци. В началото на 2019 може да се окажем и без газ. А що се отнася до АЗЕРСКАТА за нея ще има много да чакаме и мечтаем.ГЛОБАЛНО РАШКИТЕ ОБЪРНАХА СЕМАФОРА НА ГАЗТА ОТ ЗАПАД НА ИЗТОК.Новите пазари са Корея , Китай, Индия и Япония.ЕС не е приоритет нито за Русия , нито за САЩ.
136
3
 
6
 
! Отговори
Симо преди 5 години
До умния. Не обработено захарче, обема газ по ТАНАП е едва 4 милиарда кубика . За кого по напред бе ***? Ти ще го духаше не руснаците. На тях им дреме на кремъла
135
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че Азербайджан и Турция откриват ТАНАП до един месец. Газа идва директно до Гърция и България! Това е голям УСПЕХ за източните Балкани, които ще се отърват от зависимостта си.Руснаците са свършени на юг. ФУРАШКАТА само показа, колко е послушен.
134
4
 
9
 
! Отговори
158 преди 5 години
Това сигурно Бойко го е сънувал.. хаха. Помня, че веднъж беше отишъл и Путин не го прие. Не мога да си представя тримата ни преговяращи за най-важния отрасъл Бойко, Теменужка и Николинка.. Все експерти по темата. Преговорите ще са - Брюксел така каза.
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Към 128 . Премиера най - отговорно заяви , че Парите не го интерисуват . Работата преди всичко . В краен случай Пенсионерски Фондове бол . Струва ми се , че е време да се завърне в София и да възстанови тези сребърни и златни Приходи . От работа за 5 пари , я спечели нещо , я не .
132
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е къде по умен от Путин , в Сараево каза че ще строят пътища на Сърбите ама Новини в бзлгарски Медии няма няма и да има щото у нса се кпира и поставя Текст наготово от интернет
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
130
6
 
9
 
! Отговори
Умен преди 5 години
До АнонименГрешите за Асад. Той е фактор, но за газа от Катар. Азерския газ си минава през Грузия и Турция и на 12 юни е откриването на ТАНАП. Руснаците го духат.
129
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 136Вече първите газови лайнерии заредиха Полша и Гърция. САЩ става доминанта в производството на ГАЗ. Второ Израел и Египет също искат да носят до Гърция . Азерите отдавна носят газ с влакове до България. ..скоро и по тръба. Единственият проблем отдавна да има Азерска газ по тръба е Асад. За това и русияя влага толкова пари да го държи на власт.
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сайта ви пълен 100% с копирани Статии от други Медии , краденто в България се нарича Медиен Бизнес
127
8
 
7
 
! Отговори
Защо на 29 и 30 юни? преди 5 години
Нали щеше да е ДО НЯКОЛКО ДНИ?!Отказа на Борисов да се среща с ПУТИН показва зависимости свързани с ЕС и липсата на САМОСТОЯТЕЛНА държавна политика. БЪЛГАРИЯ Е КОЛОНИЯ , А В ЛИЦЕТО НА БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ СМЕ УПРАВЛЯВАНИ ОТ КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ КОЯТО НЕ ГЕНЕРИРА ИДЕИ, а само изпълнява това което и се каже от Брюксел.Смяната на КОЛОНИАЛНИЯ модел "БОРИСОВ" е наложащ.НЕ МОЖЕМ ДА ЧАКАМЕ ПРЕДИ ДА ОТИДЕ В МОСКВА , БОРИСОВ ДА БЪДЕ ПОСЪВЕТВАН И ПОГАЛЕН ПО ГЛАВАТА ОТ ЮНКЕР И МЕРКЕЛ
126
0
 
6
 
! Отговори
Джак Спароу преди 5 години
Ами ,как да се изразя съвсем точно изпитвам затруднение ,но пък улеснение за мен е да приветсвувам желанието на" баце бок " да се жертва и да се напъха между шамарите на голямата политика ;) Бог с нас !
125
1
 
9
 
! Отговори
Умен преди 5 години
До АнонименЩе купуваме азерски газ от ТАНАП. Договори го вашия Гоце ХАХАХАХХАХАХАХАХ. Баси как прееба руснаците ХОХОХОХОХОХОХО.