Русия настоятелно кани Борисов, веднъж той отказал посещение

В Москва премиерът ще преговаря за газ и АЕЦ "Белене"
Обновена: 23 май 2018 11:42 | 23 май 2018 07:00, Елка Василева
246
Русия настоятелно кани Борисов, веднъж той отказал посещение
Владимир Путин и Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

Доставките на руски газ за хъб "Балкан" и рестартирането на АЕЦ "Белене" ще са главните теми при посещението на премиера Бойко Борисов в Москва на 29 и 30 юни.

Визитата е по покана на руския президент Владимир Путин, пише "24 часа", като се позовава на дипломатически източници. Посещението бе потвърдено от източници в правителството.

Поканата е дошла още в началото на тази година и е подновявана неколкократно, разказаха дипломати.

Борисов пък веднъж отказал посещение, което трябвало да се проведе преди началото на президентската кампания в Русия, след която Владимир Путин спечели пореден мандат.

Още по темата

Руснаците станали особено настоятелни за посещение на премиера, след като Борисов се отказа да гони руски дипломати заради случая "Скрипал".

Настояването на Москва било срещата на Борисов и Путин да се състои, докато България е председател на Съвета на ЕС. Именно заради предстоящото посещение на премиера в Москва министри отказали да участват в делегацията на президента Румен Радев.

В Москва Борисов ще отиде като премиер на България. Въпреки това предстоящото посещение било обсъдено и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Меркел бе при Путин веднага след неформалния Европейски съвет и срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София в края на миналата седмица. Макрон трябва да посети руския президент в средата на тази седмица.

Контактите с Русия станали важни за ЕС след търговската война, която обяви американският президент Доналд Тръмп.

Енергийната министърка Теменужка Петкова и туристическата Николина Ангелкова със сигурност ще придружават Борисов при посещението му в Москва.

Шефът на “Газпром” Алексей Милер също е поискал да разговаря с българския министър-председател.

Основната тема за България ще е обсъждане на трасета и възможности за доставка на руски природен газ до хъб “Балкан” край Варна. От него горивото трябва да се доставя за останалите страни от Балканите и за Централна Европа.

В Москва ще бъдат представени и българските опити за рестартиране на АЕЦ “Белене”, при което бъдещ инвеститор да ползва закупените два руски реактора за централата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
15
 
! Отговори
така е преди 5 години
До Анонимен130Последните 30 години политиката на Русия към България много ясно се изразява с думите "БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИЗКУПИМ ЦЯЛАТА".Без увъртания и двусмислие.
123
7
 
10
 
! Отговори
Умен преди 5 години
До АнонименЕстествено, че каза не на ЮП народа. Няма ние да плащаме за безумните ви руски проекти. Долу Русия!!!!
122
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 132Първо масово големите предприятия, не са на седесари. Второ ако си проспал час от живота си...имаше референдум. На който Белене отпадна. Други въпроси ?
121
7
 
11
 
! Отговори
Възмездието преди 5 години
Алчната хунта в Кремъл е озверяла за пари. В последните години само харчат за войните в Украйна и Сирия, за мост за Крим, за дотиране на Крим, за безмислени газопроводи доникъде, за световно по футбол. А приходи НЕТ, само санкции валят. И пазарите си губят - сега ще изгубят южна Европа за газ. Северен поток 2 няма да има, а дори и да има няма нужда от него, дори и текущия СП не се ползва изцяло като капацитет. От 2019 Украйна ще им вдигне поне тройно таксите за пренос и болшевиките ще плащат.
120
7
 
8
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 5 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
119
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не се отнесе добре към България последните 30 години. Отвъд бизнес и политическите отношения има едни други - Човешки. Там където би трябвало да се намират нашоте след 70 гпдини "дружба" лоша или хубава. Те не показваха никакво уважение към нас. Смучехаа , когато бяхме на колене 90те , смучеха и после... Опитват се да смучат и сега . Защо не пуснаха поток 2002 ? Ами натискат сега ? Защото запада вече начертаа нови трасета и те не участват. А можеха да са тук , ако не бяха толкова алчни.
118
1
 
6
 
! Отговори
Агент Гоце преди 5 години
Аз договорих азерски газ преди десетина години и ето го идва - другия месец откриват ТАНАП.
117
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе оставете премиера да свърши за пет пари работа най-накрая.
116
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този сайт е направен специално за Уфцете да могат да коментират , нито един смислен коментар все едно Ботове тука
115
8
 
3
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 5 години
Приезжайте премьер - министр , мы ждем Вас
114
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три Папи го ГалИха по главето,сега е ред и на Руската мечка да му пръдне,срещу уроки!
113
6
 
8
 
! Отговори
Мда преди 5 години
По принцип и аз бях против Белене, но промених мнението си. Защо? Защото се оказва, че в близките десетилетия атомната енергия просто няма алтернатива.За което лично аз много съжалявам.Много ми се иска още утре да почне добив на Луната на Хелий 3, човечеството да мине на студен синтез и да се отърве планетата ядрените реактори,ама няма да стане в близките 50г.До тогава ел.потреблението ще расте, изкопаемите горива ще свършат, а от Козлодуй за нас ще останатсамо последните 2 букви
112
5
 
14
 
! Отговори
Рубладжия преди 5 години
"Братушки" няма да видите и лев от България. Нито БелеНЕ ще има, нито "български" поток. Даже и газа дето сега ни го продават прескъпо, от 2020 няма да го купуваме от вас, а от Азербейджан. На 12 юни откриват ТАНАП. Докато вие си чесахте езиците и гъзовете и чертаехте цветни графики, турците за две години изградиха над 1000 километра газопровод. БелеНЕ да се строи има 1% вероятност. И то ако се строй, ще го правят китайците, а те си имат и технологии и реактори, така че Росатом издуват супата.
111
5
 
10
 
! Отговори
Е е преди 5 години
Путин към Борисов:- Бойко, не пращай повече Радев, а ела ти !Борисов:- Защо бе Володя, да ти изпратя тогава Плевелиев, щом не искаш Радев !
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха.............Статията копирана и поставена в 7 сутринта а Уфцете вече 100 коменатара напасали , после що гласувате на Избори
109
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitХафен Вафлен, ти си верноподаник на Борисов.
108
6
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Това е положението другари ***, преЦедентът Ви Радев, въпреки твърденията му че Крим е рушки, в случая може да послужи само като куриер, за да предаде на Борисов, молбата на жужи за среща с него. Товарищ Ви путин е разбрал че нашето президентче е само с протоколни функции, а и правомощията на президентството на "Дондуков 2", доколкото ги има изобщо, са иззети изцяло от офисът на "Позитано 20" ... !!!
107
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов до канят във всички държави. Той вече е политически фактор. Хората го уважават и работят с него. Русия се прави 2 години на ядосана и някоя си....видяя че нестава и през това време ...попнахаа да и вземат Македония и Сърбия. Нормално е да обърне лопатата вече не е 70таа да заповядва :)))
106
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в Русия не искат да преговарят с фигуранта Радев! И там чакат само Бойко!
105
6
 
3
 
! Отговори
крадена Статия преди 5 години
Голяма радоста да копираш чужди новини наготово особено за Русия , а Ердоган си каза за Османските турци в Европа тоест автоматично значе за Българските турци всъщност означава че са си Турци а не както се правят опити да ги потурчат в България а иначе Покръстването през 866 г. си е чисто насилствено Християнизиране но ние не коментораме неща които не ни харесват, така ни науче Комунизмъ