Путин нареди с указ: Животът в Русия да се удължи до 78 г.!

Руско издание: Колко пари ще бъдат похарчени за това?
29 май 2018 22:35, Елка Василева
228
Путин нареди с указ: Животът в Русия да се удължи до 78 г.!
Снимка: архив, Reuters

Руският вестник "Ведомости" изчислява колко пари ще бъдат похарчени от бюджета на страната, за да бъде удължен животът на населението.

Според нов указ от този месец на президента Владимир Путин до 2024 г. средната продължителност на живота в Русия трябва да достигне 78 години.

За целта властите трябва всяка година да вдигат средствата за здравеопазване с 15 на сто, сиреч да отпускат годишно по още 300 милиарда рубли за тази сфера. И то при положение, че БВП расте с 4 процента годишно, както предвижда указът, а консумацията на алкохол в Русия спадне с 40 на сто.

Очакваната продължителност на живота във федерацията през 2017 г. бе 72,7 години. Хората в новите членки на ЕС живееха още през 2015 г. с 4,7 години повече, а мъжете - с 6,1 години повече от мъжете в Русия.

Стандартизираният коефициент на смъртност в Русия все още е по-висок, отколкото в Европа - мъжете от федерацията живеят средно 10 години по-малко от жените, селяните - 2 години по-малко от градското население, детската смъртност надхвърля двойно европейските показатели.

Според експерти впрочем планираното повишаване на качеството и достъпността на медицинската помощ ще увеличи продължителността на живота в Русия с 2,5 години. Още толкова се чакат от програмата за развитие на здравословния начин на живот, най-вече чрез намалена употреба на алкохол и тютюн. Така мъжете в страната ще живеят вече средно 74 години, а жените - 81, добавя "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Властите в Крим предлагат да се въведе безвизов режим за чужденци, пожелали да се лекуват в Русия, най-вече по санаториуми и курорти. Това разказва пред "Комерсант" Сергей Стрелбицки от администрацията на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва, пише БТА.

Идеята му предполага чуждестранните пациенти да прекарват в Русия 30 дни без документи за влизане, после при нужда да получават "медицински визи" по опростена процедура. Това според кримския служител ще подкрепи отрасъла и "ще спомогне да прекършим санкционния режим".

"Това е достоен отговор на санкциите, на информационната война, която се води срещу страната ни - коментира Стрелбицки пред изданието. - Чужденците ще видят с очите си как живеем тук. Колкото до Крим, ще се убедят сами, че Крим е част от Русия."

Според вестника здравното и външното министерство в Москва вече разработват специален визов режим за чужденци, пристигащи за лечение в Русия. Туроператорите засега оценяват скромно броя на чуждите клиенти на руските санаториуми, но експерти на вестника смятат медицинския туризъм в Русия за перспективен отрасъл като цяло и припомнят, че страната разполага с клиники, съпоставими с европейските.

В руските санаториуми почиват годишно към 5 до 7 милиона души, но чужденците са само 1 процент - и то главно руски граждани, изселили се в чужбина, или хора от постсъветското пространство, сочи оценка на Сергей Ромашкин, управител на туроператорска фирма.

Според него визови улеснения биха увеличили туристическия поток към Русия с 20-25 на сто, но не и в случая с медицинския туризъм.

"Тук има смисъл да се ориентираме само към рускоезичното население в чужди държави. Всички останали ще бъдат изправени пред цял комплекс от проблеми - не е толкова лесно да откриеш преводачи, владеещи именно медицински английски или немски", обяснява професионалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
5
 
15
 
! Отговори
Рукавишников преди 5 години
Хи-хи, следващият указ да бъде нареждане към жените да раждат тризнаци и то най-много за 5 месеца.
120
2
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
До Анонимен ... Ако имаш претенции да си българче, със сигурност няма да се наречеш ***, ако пък се сблъскаш с такъв, няма как да не се проявиш като русофоб ... Когато принадлежността ти към една нация и държава, се изразява с натрапената любов към друга нация и държава, народността ти винаги ще бъде поставена под въпрос ... !!!
119
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито съм русофоб нито русофил. Даже не съм сигурен за точно измислената дефиниция и на двете. Чисто и просто съм българче!Сериозно обаче ми става смешно като видя обвинения за платени *** от двете страни.Хубава и китна държавица сме с бая некадърни управници , но на никого не му пука за нашето мнение! Нито на Меркел нито на Путин.Стига сте делили това море ,а мислете за това как на децата ни да им е добре!
118
6
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
"Колко пари ще бъдат похарчени за това ..." ? ... с оглед на по-продължителния живот ще трябва да се подсигурят и по-големи количества бояришник ... Това може лесно да се изчисли и от бензиноколката да бъде заделена някоя и друга туба бензин в повече, за нуждите на населението ... !!!
117
7
 
25
 
! Отговори
смешно ми е преди 5 години
Смешно ми е не само за този указ, но и заплахите на руските ***---не ни оставало много време?! Аз съм на 54 г. и откакто се помня все това чувам от руснаците и бг слугите им--- КапиталиЗъмЪт загнива, САЩ се разпада, ЕС е сборище, което вече е разложено, доларът няма никакв стойност , като валута.....СССР процъфтява...а какво стана: 1. СССР се разпадна 2. СоциалиЗъМът също и се крепи само в КНДР и Куба. 3. ЕС пое по нова магистрала и продължава да е водещата икономика в света. СМЕШНИЦИ.
116
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вова, не пипай водката на руснака!
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин до сега се справяше чудесно, но това може да го свали от поста веднага и завинаги: "...а консумацията на алкохол в Русия спадне с 40 на сто"
114
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Как ще им се удължи живота , като 80% са алкаши , *** на 50 !
113
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Путин нареди - живота да се удължи до 78г. и на старите фронтоваци да им възстановят войнишкия....!!!!
112
1
 
16
 
! Отговори
Жопин преди 5 години
Указ: Нареждам с постановление 192/354 живота в Русия да продължава до 135 години !
111
15
 
7
 
! Отговори
Напред тролове! преди 5 години
От както се заговори за Русия и управленците взеха да се замислят на къде духа вятъра, огромна офанзива има из форуми и такива сайтчета,явно спешно са отпуснали парици....Не отдавна в Русия са стартирани действия за подобряването на стандарта на живот, но продажните медии веднага го интерпретираха според поръчките на господарите си...сорос и сащ,а обслужващите *** са в силата си..Дерзайте, не ви остава много....Защо никой от вас(журналята) не пише какво се случва с нашия вожд-Винету...
110
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че се освободихме от руско подтисничество и започнахме да се развиваме иначе и ния на указизи щехме да живееме
109
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващия указ ще е наи голямите алкохолици да станат трезвеници затуи пиите братя
108
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А който умре по-рано как ще го накажат ?!Като изпратят семейството му в Сибирските лагери - по стара руска традиция ?За неспазването на указа на товариш Путин трябва да се прилагат най-строгите наказания - например живот в Русия до 100 години !
107
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия, Северна Корея, Куба, Венецуела, Чечня, Беларус, Ангола - все братски страни, все беднюхи изостанали.С укази си мислят, че ще направляват живота си...А останалият свят си върви по естествените пътища на Живота. Развива се.
106
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е господ кланяите му се
105
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, това с укази става :))))Те не могат от алкохолизма да ги отучат, пък Дудин наредил да се удължи живота.Тия са толкова жалка държава...Западняците живеят дълго и без специален указ, нали ?
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 167Долбоеб? Точно!
103
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом путин е казал...., няма мърдане. Да не е посмял никой руснак да умре преди 80 години, иначе лошо му се пише ха ха....
102
1
 
12
 
! Отговори
петолъчки преди 5 години
Господ гледа и се смее