Руски експерт: Москва може да се върне към "Южен поток"

По-добре е Балканите да бъдат снабдявани директно, не през Турция
29 май 2018 09:20, Елка Василева
201
Руски експерт: Москва може да се върне към "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

В бъдеще Москва може да се върне към проекта за газопровод "Южен поток", твърди руски експерт пред официоза "Росийская газета". България спомена, че трябва да бъдат подновени преговорите в тази насока, припомня Сергей Правосудов, директор на компанията "Институт за национална енергетика".

"Погледнем ли картата, става ясно, че е по-добре Балканите да бъдат снабдявани директно, а не през Турция. Още повече като знаем, че дори ако се пуснат "Турски поток" и "Северен поток-2", остава тенденцията за растеж на доставките в Европа, а собственият европейски добив на газ намалява", обяснява аналитикът пред руския ежедневник, цитиран от БТА.

Ако потреблението на газ в Европа расте и занапред, ще се наложи да бъде изградена и трета тръба от "Северен поток", прогнозира той. Такъв трети клон може според него да стане бъдещ газопровод за преки доставки на руски газ през Черно море, който българският президент Румен Радев, посетил преди седмица Русия, предложи да бъде наречен "Български поток".

Още по темата

Днес България получава руски газ само от тръбата, минаваща през Украйна, припомня Константин Симонов, оглавяващ руското дружество "Фонд за национална енергийна сигурност". След 2019 г. доставките за София ще минават през "Турски поток", който се прокарва по дъното на Черно море, но тогава ще трябва да се използва газов транзит през Турция.

По думите му има две причини България да се нуждае от отделна тръба. Първо, София би могла да се сдобие с източник на преки доставки от Русия, като избегне рисковете, свързани с украинския транзит. "Второ, ако си представим, че "Турски поток" отива не към Турция, а към България, проличава, че не само за Русия ще е по-изгодно втората тръба да тръгне директно към ЕС. Тогава България би станала макар
и малък, но транзитьор", изброява експертът предимствата на "Български поток".

Още нещо изтъква Сергей Пикин, директор на руския неправителствен Фонд за енергийно развитие. "Преките доставки винаги означават по-ниска цена на газа. А кой ще откаже да прави икономии?", разсъждава той.

При все това, "когато българите казват, че трябва нова тръба, ясно е, че става дума да бъде възроден "Южен поток". Ние обаче помним, че заради позицията на ЕС точно България се отказа от нов газопровод" - затова нова тръба със сигурност няма да има, убеден е руският специалист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
6
 
10
 
! Отговори
ЮП-никога преди 5 години
Южен поток никога няма да бъде построен. Никога. България не е единствата територия през която може да тече руския газ. Има кораби за втечнен газ, има и други територии през които да минават газопроводите. България загуби последния подарък, който Русия искаше да й направи не за друго, от съжаление.Единствените губещи са обикновените българи. Политиците в Бг до сега само крадоха от идеята за Юп. и обиждаха Русия, но Путин, ще видите,няма да им даде да крадат повече. Запомнете - Южен поток-Никога
99
7
 
3
 
! Отговори
8===о преди 5 години
Искат да се върнат защото българските 'управници' са единствените готови да снясят пари на кремъл несависимо от условията.Цената за изграждане на северен поток (ако тръгне) ще се окаже почти тройно по-евтина на километър.
98
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската газ е най лошптп газ в света, руският нефт е най тежкият нефт в света. Пак ви казвам истинатае в дървата и кюмюра!
97
0
 
3
 
! Отговори
хахах преди 5 години
Мнооого гот ми стана..
96
3
 
9
 
! Отговори
Know how преди 5 години
До 87:А бе умния, цяла Америка е пълна с Лукойл бензиностанции
95
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огнян ли си или кво, стига лъга. То бива путьофилства ама...ЮП беше кражбата на века. Тръба руска, газ руски- як монопол. 6 милиарда долара обаче България получавала заем за строежа. Обаче тръбата руска. Такси никакви първите години само плащане на заема до 2040 г. А за нас 40% по- скъп газ. Добре че ЕС се намеси и олигеасите не им изнесе. Земите от Ст.загора до Гърция са отчуждени и скоро ще се дават поръчките. Азерския газ ще тръгне 2019. И катарски ще идва . Ама нали русофилията е болест...
94
15
 
8
 
! Отговори
Пак лъжат блядовете преди 5 години
Лично Путин закла Южний Паток, а сега уж ние сме се били отказали.
93
2
 
3
 
! Отговори
А преди 5 години
АКО БАЙ ТОШО СЛЕШАШЕ СУЛЮ И ПУЛЮ,БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ КАТО АЛБАНИЯ В БУНКЕРИ,Е ЧЕТВЪРТИ В ЕВРОПА ПО ПРОИЗВОДСТВО,КОЕТО ОКРАДОХА ЧЕРВЕНИ ,ЗЕЛЕНИ,СИНИИЦАРИСТИ,ДПСРИ И КОЙ КАКВОТО МОЖЕ ДА ОТЪКНЕ.НА СУЛЮВЦИТЕ МОГА ДА КАЖА,ЧЕ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ БОГАТИТЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА СИ ЗАРЕЖДАТ КОЛИТЕ С ТОК И ТРЯБВА ДАХОДЯТ ДАСЕ МОЛЯТ НА ТУРЦИЯ.АКО ББ НЕ БЪДЕ РЕШИТЕЛЕН ЗА БЕЛЕНЕ И ЮЖЕН ПОТОК А СЛУШКА РЕСТИТУТКИТЕ И БЪЛГАРОФОБИТЕ,КРАЙ С НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ.
92
2
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 96: Кой, Турците ли ще строят по правилата на ЕС? Не се надявай на такова чудо.
91
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До 88: ЮП кой ще го плаща? Кой ще плаща за нещо, което го няма. Ако ще се строи, ще се сключва договор за него. По предния проект България не плащаше за строителството нищо, за нашата част щяхме да плащаме с транзитните такси, а нашите пишман-реформатори с пяна на уста доказваха, че това е неизгодно за нас.
90
4
 
8
 
! Отговори
Русия плаща преди 5 години
Русия отдавна плаща на българските предатели-комунистите от БСП/АБВ/ДПС/Атака за да защитават руските интереси в България.
89
7
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
Споко, газ ще има, ще минава през Украйна, за което Русия ще плаща.
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanzИма конектори с Турция, но те са празни, защото Турция иска по-висока цена. Конекторите също струват 500-600 милиона евро.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ и Русия плащат и поемат рисковете, 3-ти *** ще ползва тръбите.Ами този *** също ще плаща транзитни такси, но и ще подбива цената на руския газ.БГ и *** не са от една и съща страна на барикадата, гвньо.
86
2
 
4
 
! Отговори
до 88 преди 5 години
а ЮП кой ще го плаща, а? или ще ние безплатно, а?
85
3
 
3
 
! Отговори
бг преди 5 години
моля ви се много, дайте ни газ- ЮП , Юп 2, Аец- Белене, Свищов ,никопол, да ви даваме яко ,100 млдр да ви дадем, дано да се наядете тогава,в атници прости ненаяли се!
84
4
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 76: Азерската газ заобикаля България, драги и от Турция отива в Гърция, а оттам в Италия. Да ни е честито. Ако Ердоган реши да ни направи някакво отклонение, може и ние на получим нещо. Засега на картата на ТАНАП има един пунктир към нас, но не се знае какво означава, и кой ще плаща за него.
83
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УМНИТЕ ХОРА НЕ СИ КУПУВАТ БЕНЗИН ОТ РУСИЯ ЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ Е НЕКАЧЕСТВЕН И ПЪЛЕН СЪС СЯРА!ОСТАНА САМО ДА СЕ ОТЪРСИМ ОТ РУСКАТА ГАЗ!
82
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има конектори с Турция и Гърция, но каква е цената от тях-По-евтини са 4 пъти от Южен поток.Има точни разчети.
81
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ ИСКАШЕ ОТ БЪЛГАРИЯ МИЛИАРДИ ДА ПЛАТИ ДА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК ЩОТО ПОМПИТЕ ЗА ИЗПОМПВАНЕ НА ГАЗА ТРЯБВАЛО ДА СА ПРИ НАС А ТОВА СТРУВАЛО МИЛИАРДИ ! ТЕ НИТО ЛЕВ НЕ ДАВАЛИ НИЕ ТРЯБВАЛО ДА ВЗЕМЕМ ЗАЕМ ОТ ТЯХ!!!АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ Е ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ ЮЖЕН ПОТОК И Е ТОТАЛНО НЕРЕНТАБИЛЕН ЗА БЪЛГАРИЯ !!!ЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО ПЕЧЕЛИ ОТ ЮЖЕН ПОТОК Е РУСИЯ !