"Убитият" журналист – пропагандата на Москва и Киев

Руският печат за безпрецедентното събитие с инсценировката
31 май 2018 13:30, Елка Василева
74
"Убитият" журналист – пропагандата на Москва и Киев
Снимка: Reuters

Историята с инсценираното убийство на руския журналист Аркадий Бабченко ще бъде използвана от Москва и Киев за пропагандни цели, но няма да повлияе върху преговорите за уреждане на сепаратисткия конфликт в Донбас, прогнозира "РБК".

Във вторник бе съобщено, че Бабченко е застрелян в Киев, където живееше в доброволно изгнание - според него във връзка със заплахи, получавани заради това, че е разобличил ролята на Русия в конфликта в Източна Украйна. Украински политици обвиниха Москва, че е замесена в убийството. Вчера обаче Бабченко се появи пред журналисти жив и здрав. Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи, че става дума за инсценировка, предотвратила покушение срещу Бабченко, подготвяно от руските спецслужби.

Провокацията от страна на ССУ може би е безпрецедентно събитие в най-новата история на международните отношения. Проблемът с провокациите обаче е там, че те подсигуряват за седмица добър новинарски цикъл, но удрят по доверието към страната, която ги извършва, заявява за "РБК" политологът Андрей Сушенцов. Занапред медиите ще възприемат новините от Украйна с удвоен скептицизъм, добавя той.

Още по темата

Съобщенията за съдбата на Бабченко съвпаднаха с поредното заседание на тристранната контактна група за Украйна в Минск, но според експерти на вестника, цитиран от Би Би Си, операцията на ССУ няма да засегне преговорния процес. Близък до Кремъл източник обяснява, че преговорите бездруго са в задънена улица.

"Преговорният процес се влияе от други обстоятелства - позицията на ЕС, контактите на руския президент Владимир Путин с германския канцлер Ангела Меркел, евентуални кадрови промени в руския екип от преговарящи", изброява аналитикът Андрей Кортунов.

Според него историята с Бабченко ще се използва от руската пропаганда като доказателство за нездрави процеси в Украйна, а от Киев - като потвърждение за агресивните намерения на Русия.

Украинският наблюдател Вадим Карасьов свързва инсценировката с предстоящите парламентарни и президентски избори в Украйна. За кампанията украинските власти имат нужда от новини за агресия от страна на Русия. Освен това случаят с Бабченко подсигурява на украинските силови структури и на Киев като цяло възможността да заявяват, че са дееспособни. Украинските блогъри тутакси изсипаха куп положителни коментари за дейността на тайните служби, казва той.

С тази инсценировка украинските власти си навредиха сами, казват обаче обществени дейци, политици и журналисти, говорили пред "Газета". Главният редактор на украинското онлайн издание "Апостроф" Денис Попович напомня известната приказка: "Когато викате без повод "дръжте вълка", може да си имате проблеми, щом вълкът наистина дойде".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преди няколко години една телевизия пусна новината че Кабаева е в швейцарска клиника за да роди дете от Путин - след 2 седмици я закриха . Факт . Толкова за руската журналистика , демокрация и това че Вова не бил точно Цар. Забравих че след това Кабаева стана председател на комисията отговаряща за СМИ .
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"- На съда я ясно, да влезе убития!"
50
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОбективноКаква операция на тайни служби, какво"предотвратяване" на убийство?! Това така ли се прави! Тъn фашистки укро опит за поредно "обвинение" към Русия. Ама тъnаците, както винаги объркаха нещо и нали са изкудкудякали от злоба, съвсем се оляха. Та свинска кръв, та лягане по очи - абе укроnростащина. Големи тайнствености, велики диверсии. Поне да беше по-театрално. Цял свят им се смее. Другите куфейци - британците в Солсбъри го направиха по-вероятностно, а тия - тъnня!
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карикатурата на Рон Аткинсън - само дето оня не е лига, която се мъчи да се увековечи, докато всички го презират и се отвръщат от ваксаджийската му муцуна,... И как се блещи като клиент на психиатрия...
48
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е избил стотици журналисти и ги преследва и извън границите на ***. ТОВА НЕЩО НЕ СИ Е ПОЗВОЛЯВАЛ ДОРИ СТАЛИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
47
6
 
7
 
! Отговори
честна Украина преди 5 години
Ега ти г нусната изродкова муцуна, мазен плъx, с лъскави ситни очлета, мига, мига, ... а психиатричната гримаса ... пфу, клoун миризлив ... да изправиш жена си на нокти, че са те убили, подло червяче ... пред цял свят ... Какъв морал, какво падение, какво може да очаква от такива пълзящи родина, народ , ужасно падение...
46
5
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 5 години
Доста тъпо от страна на украинците, едно е операция на тайните служби-тя са прави тихо, а не са прави с заявление за смърт на журналист и свикване на съвета за безопасност на ООН, измамиха всички и дадоха безумнно голям коз на руснаците.
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха ха хазавесата падна, спектакалът "Казачок по бравите на Слзбърските мазета" свършисега ще ни затрупат с инфо за тоя ***... на сцената "Казачок с едновремнно умрелия и жив индивид"
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украиновете са полудяли: няма убийство по въздъх, земя и вода което се е случило в Урина да не е представено като дело на московските служби.интересно ако Саакашкавали мине нелегално границата им с некое базука, на кого ще припишат геройството му относто вертикалния полет на Крал Коколадчик
43
5
 
4
 
! Отговори
него го викат нагоре преди 5 години
когато Бузина бе убит- офицялните киевски *** не дигнаха ООН-ето да разследва убийството му.колкото до възкръсналият Бабченко като си спомня какво написа за загиналите деца и родители в ***, не иде нищо дрого и като "мъртав" и като "жив" да не му тегля една майна. и друго, понеже той е вътр на нещата, знаейли кои е поръчителя и изпълнителите, ще му дой времето да бяга оградата далеко от Киев, Нека си споним как същите от героиня разтеглиха Савченко до върл предател
42
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Укропите вървят по петите на наставниците си..жалка работа. Аре танковете да ходят до Киев и да не се занимаваме с щуротии
41
9
 
6
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименДействията на ССУ може и да не носят много слава, но ако наистина са предотвратили убийството на човек - БРАВО! Човешкия живот е по-важен от имиджа или каквото и да било друго на ССУ!
40
5
 
14
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
Хора като Бабченко в Русия искат държавата да не е велика а да се разпадне на няколко части. Правят конференции и това си го декларират. Как такива хора руският народ да не ги презира. Това са отявлени марг инали и целия народ им се подиграва. Остават им ето такива циркови изпълнения. В България нямаме чак такива опозиционери или политици. Те се задоволяват да цапат паметници и да правят профашисткия луков марш. Докато тия в Русия ала Бабенко са тотално слънчасали.
39
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този журналист ми прилича на потомствен ***.Сега вече и да го убият наистина, никой няма да повярва.
38
8
 
14
 
! Отговори
до 48 преди 5 години
Властта в нещастна Украина бавно но сигурно върви към дъното.
37
10
 
10
 
! Отговори
Путин преди 5 години
Товарищи играта загрубява, укрите започнаха да ни бият с нашите хибридни камъни по нашите квадратни глави.
36
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля отделете новините от държавата украина в отделна рубрика 404
35
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжливото украинско овчарче.
34
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е руски. Продължавайте да подскачате безпомощно от яд.
33
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мненията са разнопосочни. Съветчиците са възпалени от хибиридния номер на Киев, но не беше ли в пъти по-гаден хибридния номер на Путин и неговите зелени човечета в Крим през 2014. Кой каквото иска да говори но Украйна нагледно доказа че в Русия цари фашизъм, че от най-високо място се издават заповеди за убийства на неудобни политици и журналисти, че не е неоходимо да се ходи до Сирия за да дириш терористи, когато терористите управляват Русия. Това е голямото значение на тази спецоперация на Киев