НАТО иска от Русия: Промяна на поведението и край на санкциите

Пактът готви изпращането на още 3 000 души в Афганистан
6 юни 2018 19:09, Елка Василева
70
НАТО иска от Русия: Промяна на поведението и край на санкциите
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

Русия трябва да промени поведението си, преди санкциите да бъдат отменени, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция преди двудневната среща на министрите на отбраната от алианса.

Санкциите са важни, защото стореното от Русия в Украйна води до последици. Не целим да изолираме Русия, приветствам подкрепата на Италия за диалога с Москва, добави той.

Столтенберг посочи, че НАТО възприема сериозно различията, възникнали между САЩ и ЕС покрай налагането на вносни мита от Вашингтон за европейския внос на алуминий и стомана. Вярвам, че е възможно да ограничим последиците, без да отслабваме НАТО, докато преодолеем тези различия, коментира той. По неговите думи трансатлантическата връзка се задълбочава с увеличеното северноамериканско военно присъствие в Европа.

Генералният секретар отбеляза, че последният танк на САЩ е напуснал Европа през 2013 г., а сега се завръщат цели танкови бригади и това показва истинска промяна след оттеглянето на американските сили с края на Студената война. Той обясни, че промяната се налага заради действията на Русия. Всичките ни действия са с отбранителна цел и са насочени към сдържане, така предотвратяваме конфликт, обобщи Столтенберг.

По неговите думи в НАТО неведнъж са възниквали различия - покрай търговията, опазването на природата и споразумението с Иран сега, а по-рано около Суецката криза, оттеглянето на Франция от военното командване на алианса, войната в Ирак преди 15 години. Всеки път сме успявали да се обединим около основната ни задача - да се защитаваме взаимно. Необходимо е да продължим по този път, призова Столтенберг, цитиран от БТА

Той съобщи, че в следващите дни министрите на отбраната от пакта ще утвърдят изпращането на още 3000 военни инструктори в Афганистан. Трябва да убедим талибаните, че не могат да спечелят на бойното поле. Биха получили повече в мирни преговори, поясни генералният секретар. Столтенберг добави, че се предвижда разгръщането на нова обучителна мисия и за военните в Ирак.

Военните министри ще обсъдят също разходите за отбрана съгласно първите данни за тази година. Движим се в правилната посока, но ни остава още много работа, посочи Столтенберг по повод целта за постигането на отбранителни разходи, равни на два процента от БВП на съюзниците до 2024 година.

Утре министрите ще приемат решение за назначаването на 1200 допълнителни служители в новите командни центрове на НАТО в САЩ и Германия, които ще ръководят силите за бързо реагиране. Ще бъде обсъден план до 2020 г. на разположение за задействане в срок до 30 дни да бъдат 30 съюзнически изтребителни ескадрили, 30 бойни кораба и 30 механизирани батальона. Става дума за укрепването на готовността на съществуващите, а не за нови сили, уточни Столтенберг.

В отговор на въпрос той потвърди, че има различни виждания сред съюзниците по въпроса за разширяването на газопровода "Северен поток". Взимаме решенията с единодушие. Важна е сигурността на енергийните доставки, приветстваме усилията за разнообразяването на източниците на енергия, заяви генералният секретар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
1
 
! Отговори
дфж преди 5 години
aмa танкът отбранително оръжие ли е? а защо тогава хитлер го е използвал за блиц криг?? а в афганистан работата е друга - просто окупация и много силно присъствие с бази до иран китай и русия!! и управление на наркотика и пе4алба от него!!просто !!!
55
1
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
НАТЮ ИСКА ОТ РУСИЯ : ... ДАЙТЕ ДА "ЦИЦАМЕ" ДРУГИТЕ НАРОДИ ЗАЕДНО И ЩЕ СТЕ ЕДНИ ОТ НАС "!!!---- " НИЕ ЩЕ СМЕ ГОСПОДАРИТЕ ...ДРУГИТЕ ЩЕ НИ РАБОТЯТ"!?!? ---- НЕЩО ДРУГО ОТ АМЕРИКАНСКАТА НАУЧНА ФАНТАСТИКА... /НО ДА ЗНАЕТЕ- ГОЛЕМИТЕ ФАНТАСТИ ПИСАТЕЛИ СА ЕВРЕИ/!!!
54
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
убииците поставят условия а се топлят с руска газ гледаите какво е лицемериеи безочие
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика.Тя е световна сила а не някоя обикновенна държавица.Путин им го каза преди години.,,Когато Русия е на колене тя е добра,но когато е изправена и силна става лоша''.Обратньй путь нет'',дори и да започнат да умират от глад.
52
0
 
0
 
! Отговори
ко речи преди 5 години
До до 50 това в лудницата на розови хапчета ли го разказват.
51
1
 
5
 
! Отговори
хахаах преди 5 години
абе НАТО да каже най накрая какви са тия санкции и как точно влиаят на Русия и те знаят ли за тях.Щото дотук - само приказки по развален телефон.Някак си точно по време на "санкциите" Русия практически произведе ново поколение оръжия и практически изцяло модернизира армия и флот и то точно когато спря да работи по договори с чужди фирми.
50
1
 
6
 
! Отговори
ССС преди 5 години
Украйна е обещала да даде на САЩ да построи Военна база в Крим!!! Крим и Домбас за подарани на Украйна,заради водните канали да са в една република и 300 г. обединение на Украйна с Русия!!!Ако Мексико даде на Русия да направи тяхнатам,САЩ какво ще направят!!!Те направиха преврата на ДилмаРусев заради Русия!!!
49
3
 
14
 
! Отговори
не син преди 5 години
НАТО е частната армия на САЩ и богатите западняци. От кого ни пазят? От тях?
48
21
 
6
 
! Отговори
до 50 преди 5 години
Никой не е нападал страна от НАТО.Всеки който го направи обявява война на най голямата и м мощна войска в света.И просто изчезва.
47
3
 
26
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Колко хилядна високотехнологична армия на САЩ е необходима и колко пари трябват за да победи примитивните талибаните в Афганистан? До сега за 17 години резултатът е кръгла 0. Как да повярвам, че тези клоуни ще ни опазят от някого!? Напразно плащаме огромен членски внос в НАТО. Хора, осъзнайте се, мамят ви!
46
5
 
33
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Русия може да съществува без ЕС и сащ,но те не могат да съществуват без Русия.
45
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Евролиберал 46Мдддааааа........когато човек се ражда т-ъ-п, то си е до гроба!!! либерастко........я сравни за 15 минути колко минусчета ще събереш срещу моите плюсчета и после ми дърдори за някакви "страх" и "репресии" и то пък в Русия!!! Ха-ха-ха..........че ти ако един ден гледаш руска телевизия ще се хванеш за главата от разнообразието на предавания, мнения, дискусии и спорове! А я кажи нещо наобратно в еуропката......да, да, аме няма да видиш колко бързо ще изхвръкнеш от работа!!
44
1
 
34
 
! Отговори
Гост преди 5 години
НАТО иска ли, ами да си искат,обвиняват Русия за какво ли не, а те кво търсеха в Ирак, Афганистан, Югославия, и къде ли не, и след тях разруха
43
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕвролибералХи-хи-хи-хи-хо-хо-хо-хо..............едва ли има вече по-смешна структура от тия "отан"-ци!!!! Тия с чоропогащниците и памперсите щяли да "искат" нещо от Русия!!!! Ха-ха-ха......тия клоуни явно вече са под влияние на своите си "леки наркотици за медицински цели"!!! А пък за тия "еуролиберасти" даже нямам думи.........я си гледайте своите прайдове и не се месете в живота на НОРМАЛНИТЕ МЪЖЕ И ЖЕНИ! Ако знаете отстрани колко жалки изглеждате......абе, вие в къщи огледала нямате ли?
42
4
 
37
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Върнете Косово на Сърбия,и може да получите отговор.
41
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От както са наложени санкциите срещу Русия, ЕС и основно Германия, загубиха десетки милиарди евро, а САЩ, увеличи търговския си оборот с Русия. След сделката с Иран, ЕС здраво започна да инвестира там в нови находища на петрол. Основен доставчик на петрол за ЕС е Иран. САЩ искат нови санкции и ЕС да се откажат от инвестициите си в Иран и от петрола му. Ще трябва да купуват петрол от СА и Катар, цената ще скочи, а разрилата прибира САЩ. Газа от Русия искат да заменят с шистов от САЩ. ЕС да плати
40
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя 'що го нямаше на "София прайд", бе! Да не би да го е страх от "санкции"? :)
39
4
 
26
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
Искаха санкции приеха ги но санкциите засягат и двете страни сега започнаха да се изреждът на червения килим но пак условия а с русия така не се говори и условия не се поставят тръмп сиктирдоса европа русия също сега освен полови мутанти да развъждат друго не се сещам
38
2
 
41
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
До # 16. Ти въобще как може да си помислиш,че Русия ще допусне НАТО в Крим? Ако всички пари в света давани за въоръжаване се използваха за мирни цели и не се крадяха от политиците,всички хора по света щяхме да живеем много добре...Ето в България ще отделяме милиарди за военни играчки,а нямаме пари за пенсионерите и много от нас са работещи бедни. Това нормално ли е според вас?
37
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да се сетя за едно действие на Русия, заради което са необходими тия танкове, които сега се връщали.Сащ предизвика майдан в Русия, а не Русия в Мексико.И плати за този майдан 5 милиарда долара както се хвалеше Обама. Кой ги кара да се месят? Защо Солтенберг не каже нещо за Косово, което щом се `освободи` се превърна в най-голямата американска военна база на Балканите2