Ден на памет и скръб в Русия – почитат съветските воини

69% от руснаците знаят точно кога започва Великата отечествена война
22 юни 2018 12:00, Елка Василева
177
Ден на памет и скръб в Русия – почитат съветските воини
Снимка: Reuters

Повече от половината руснаци ще почетат днес, на 22 юни, в Деня на памет и скръб, подвига на войниците от Червената армия, сочат данни от Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде ТАСС.

Социолозите, които са анкетирали по телефона 2000 души над 18-годишна възраст, посочват, че най-често на този ден се отдава почит на паметта на воювали близки, като 18 на сто от анкетираните ходят на гробища, 16 процента - посещават мемориали и паметни места, свързани с войната.

Около 17% от анкетираните в този ден ще си спомнят за началото на Великата отечествена война, ще отидат на църква, ще поздравят ветераните, ще помогнат за почистване на паметници, ще гледат филми за войната или ще разказват на деца и внуци за събитията отпреди 77 години.

Над 40 на сто от участвалите в допитването признават, че на 22 юни не планират да правят "нищо особено", пише БТА.

Социолозите отчитат, че 69 процента от руснаците знаят точната дата на началото на Великата отечествена война - 22 юни 1941 г., но във възрастовата група 18-24 години верен отговор дават едва 40 на сто от запитаните.

Въпреки това през последните години интересът на руснаците към историята на войната осезаемо е нараснал в сравнение с 2014 г. С 10 процента - от 35 на 45 на сто, се е увеличил броят на хората, които участват в срещи с ветерани, тези, които посещават паметни места, са вече 61 на сто при само 30 процента преди 4 години, а на гробовете на загинали войни отиват 51 процента, докато през 2014 г. това са правили 28 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
19
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До читател 100Според спомените не на един и двама Немски генерали - времето което Вермахтът е загубил за завладяването на Източна Полша или Западна Украйна е точно времето което е трябвало пак на същия вермахт за да достигне до Москва без да преминава през всичките защитни линии подготвени в спешен порядък от Жуков.Същото важи и за Финландия. Ако я нямаше зимната Война Финландия щеше да стане не участник във всв а и СЪЮЗНИК на Германия - Ленинград щеше да бъде ударен и от СЕВЕР и превзет.
98
16
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До крим не е руски 98Ние признахме Косово - Включихме се в създаването на ПРЕЦЕДЕНТ - С една декларация за независимост - хвърчащо листче хартия. Независимо от местното законодателство. Всяка територия може да се обяви за независима ако зад теб застане някой с ядрено оръжие за Косово това е САЩ за Крим(където имаше и референдум) това е РусияА какво става след като се обяви НЕЗАВИСИМОСТ още един прецедент обединяване на двете германии(ГДР се обяви за независима през 60те но се обедини нали)
97
7
 
18
 
! Отговори
читател преди 5 години
Когато деляха Полша с Германия, и избиваха полската интелигенция, не скърбяха, когато Рьомел им предаваше Брест, с тържествен парад, не скърбяха, когато нападнаха Финландия, също не скърбяха а когато двамата фюрери се скараха, настъпиха лоши моменти...
96
7
 
22
 
! Отговори
СССР бомавдира преди 5 години
Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба Струма, при което загиват над 700 пътника.
95
13
 
19
 
! Отговори
крим не е руски преди 5 години
и никога няма да бъде!!!! И нито едно българско правителство няма да признае Крим за руски!!!
94
20
 
4
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Вземам думата по тази тема единствено по една причина-бих искал да препоръчам на всички да се стремят да гледат истината в очите/тя може да бъде много неприятна/ и да не лъжат-особено себе си.Да лъжеш другите е лошо,а да лъжеш себе си е диагноза.Може да се приказва много за едно или друго,има тонове информация за ВСВ,но за истината винаги е гарнирана с лъжи и манипулации.Чиста истина е напр.само това,че руснаците превземат Берлин и пленяват 600 хил.души от остатъците на Квантунгската армия!!
93
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика, Крим е руски завинаги...................скоро фашистите в Киев ще си платят за престъпленията!!!!
92
18
 
18
 
! Отговори
патриот преди 5 години
пак ще боядисваме паметника на руските окупатори..ха.ха
91
22
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До sdТо и до 1980 събота беше работен ден до 1965 не са парзнували почти нищо в СССР защото едвам са свързвали двата края бредо 1947 САЩ праща храни в СССР по ленд лиз защото СССР още 1941 година губи около 70% от селскостопанските си площи. Основна част от загубените войници са селяни и от от южните републики Украйна, Беларус, Прибалтика и Азиатските страниСеверните "селяни" които основно са се препитавали с дърводобив и лов прекрасно са ставали за снайперисти и бой в горите1947 малък глад
90
19
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До юбералес 87"В северната част са разположени фели или тунтури вид ниски планини, характерни за Скандинавия и британските острови. Най-високият фел е Саана, чийто връх Халти (1324 m) е най-високата точка в страната."С други думи Финландия е на КАМЕННА ОСНОВА а не плава сред Торфови Блата като голяма част от Русия. 9 от 12 големи реки в Русия се оттичат на север към ледовития океан ако оттичат може да се каже термина. Разливат към северния ледовит океан май е по-точноОт там и блатата
89
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 86Д.ебилизм не лечится. Безнадежен
88
18
 
7
 
! Отговори
ЕРИК преди 5 години
До юбералес/К утру в живых осталось только двое-----Герасим Лапин (дончанин) и Константин Власов (сибиряк). ‎Власова взяли в плен, он бежал из плена, воевал в партизанском отряде. Лапин был ‎обнаружен подошедшим к утру подкреплением боец лежал среди мертвых товарищей и ‎был без сознания.‎
87
17
 
21
 
! Отговори
sd преди 5 години
не е било никаква отечествена война. Било е междусъюзническа война между съюзниците хитлер и сталин. победата на руснаците е пирова, със 50% убито или осакатено мъжко население. до 1965 година не се празнува пировата победа. после се съчиняват митове.
86
13
 
19
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До ЕРИКБлагодаря Ерик, добра песен, но няма случай съветските солдати да удържат рубежа в числено малцинство. Обикновено се предаваха. А когато атакуваха трябваше да са винаги поне три пъти повече.
85
8
 
19
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До БобиА във Финландия как го правят? И защо го могат. При това бяха бедна руска провинция до преди сто години. Нямат нефт, газ и алуминий.
84
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците с промитите мозъци си припомнят с мъка за НАЧАЛОТО НА МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА БОЛШЕВИШКО-НАЦИСТКА ВОЙНА!Единият изр..д изпреварил другия КАТО РАЗБРАЛ ЧЕ ПЪРВИЯ ЩЕ ГО НАПАДНЕ,е това е цялата истина за "великата отечествена война".
83
16
 
10
 
! Отговори
ЕРИК преди 5 години
Поздрави към всички с песента: https://youtube/watch?v=TolADPD6srs////Песня о реальном бое. В ночь на 14 сентября группе из 18 бойцов 8-й роты 718 полка 139-й стрелковой ‎дивизии была поставлена задача овладеть высотой 224,1 у деревни Рубеженка. Группу составляли в основном новосибирцы ‎‎(17 человек были из г. Новосибирска. В течение всей ночи 18 солдат удерживали ‎высоту, отбивая атаки превосходящих сил немцев.К утру в живых осталось только двое
82
15
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До юбералес 81Човеко и на теб ще ти го кажаАко знаеш как да прокарваш евтино пътища през руските земи *** и строй ЖП и магистрали - ще станеш ЛЕГАЛЕН МИЛИАРДЕР за година и ще те Титуловат ЦАР НА ПЪТИЩАТАВ Част от западна Европа може да строиш сгради на 2-3 етажа практически без основа, В България за основата се харчи към 5-15% от сумата за сграда(земетръсен район)В Русия за основа се харчи до 40% от цената на един обект ако ще да е едноетажна постройка.
81
13
 
13
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До рускиняДетските лагери бяха за сираци от войната. За едно дете е по-добре да има грижи и посрещане на нова година със Снегурочка и дедь Мороз (както го правеха немците в тези лагери за руските деца) отколкото да расте сред войната в беларуските гори. (Не отговарям на обидите ти - разбираш защо - жена си. Моля дръж се пристойно)
80
16
 
15
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
До юбералес. можеш да посетиш Саласпилс - детски концентрационен лагер в Прибалтика - всичко е документирано. Пожелавам и твои деца да изпитат това ,което изпитали невинни деца в този лагер. Докато твоя дядо бършеше *** на немски войник. Но както и да е - всички твои напъни няма да те помогнат да попаднеш в графа на "свърхчовек", просто не минаваш по критериите на Розенберг. А като за унтърмен.шън - доблре се напъваш