Новостите в пенсиите бутат рейтинга на Путин

Предложението е да се увеличи възрастта за пенсиониране
Обновена: 25 юни 2018 12:10 | 25 юни 2018 11:30,
92
Новостите в пенсиите бутат рейтинга на Путин
Снимка: Rеuters

Замисълът - в Русия да се вдигне възрастта за пенсия, бележи спад на рейтинга най-вече на Владимир Путин, както и на управляващите, констатира "Ведомости".

"Ефективна дискусия за пенсионната реформа" е единственият начин това да се промени, сочи изданието. По данни на Фонд "Обществено мнение" (ФОМ) изборният рейтинг на президента Путин се е сринал за седмица от 62 на 54 процента.

Руското правителство е назначено от Путин и в очите на хората тъкмо той е отговорен за вземаните решения; рейтингът му впрочем "започна да се движи от поскъпването на бензина", посочва Григорий Кертман от ФОМ.

Мнозина виждат в планираната реформа "несправедлива мярка", но "трагедия няма, рейтингът на президента все още е висок, а той впрочем още не е заявил позицията си", коментира Валерий Фьодоров, шеф на социологическата агенция ВЦИОМ.

Още по темата

Събитията ще се развият според това доколко ще успее властта да обясни същината, параметрите на реформата и дългосрочните последици. Това обаче е дългосрочна задача, а реформата бе обявена едва преди 10 дни, отбелязва Дмитрий Бадовски, ръководител на мозъчния център ИСЕПИ.

Руските власти ще трябва да направят недвусмислена стъпка, за да покажат, че са на страната на гражданите. Но засега няма никакъв отговор в името на какво всички трябва да затегнат коланите.

При положение че обществото е отвикнало от реформи, това се приема с обида, изтъква политологът Михаил Виноградов, предава БТА.

Основната цел на правителството е да повиши пенсиите както на днешните, така и на бъдещите пенсионери, заявява в интервю за "Известия" министърът на труда и социалната защита Максим Топилин.

Руските синдикати и партиите излизат на улицата, предупреждава обаче "Комерсант" в заглавие на статия за протести, готвени за тази седмица "практически във всички региони" на Русия.

Първите митинги се състояха още в петък. Местните власти невинаги разрешават акциите - позовават се ту на световното по футбол в Руската федерация, ту на призиви "за бунтове", отправяни в интернет, пише изданието.

Според опозиционния "Новая газета" протестите са "неизбежни, тъй че властите ще ги оглавят" и същевременно са готови на отстъпки. Кремъл може да е сключил съюз със синдикатите и по-специално с Федерацията на независимите профсъюзи в Русия (ФНСП).

Защото е къде по-удобно да склони на компромис с лоялни активисти, отколкото да си има работа с политизиран протест като акциите на опозиционера Алексей Навални, обясняват експерти на всекидневника, цитиран от Би Би Си.

ФНСП включва синдикати, не само лоялни към властта - те са най-големите собственици и работодатели в страната и "по принцип действат твърде съгласувано с властите, защото се страхуват да не изгубят имуществото си", коментира Сергей Храмов, оглавяващ Съюза на профсъюзите в Русия.

Руските синдикати "нямат радикална нагласа против реформата" и "някак не вдъхновяват хората". Затова е скучно човек да протестира с ФНПР и комунистите, а с Навални не е скучно, затова пък е опасно, казва политологът Алексей Макаркин.

За да се втурнат хората масово на улицата, освен възмущение трябва да усещат, че са силни, че "ще накарат властта да се съобразява с тях". Ако пък няма усещане за сила, а обезсърчение, повечето ще си останат вкъщи, резюмира аналитикът Абас Галямов.

Руската рок група "Център" е записала два нови клипа, озаглавени "Сбогом, пенсио" и "Пенсията се сбогува с теб", съобщава "Новие известия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
7
 
11
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 56Не ровят в кофите щото няма и одеколон в тях!
53
10
 
13
 
! Отговори
до44 олег преди 5 години
абе пич, стига с твоя земен рай. Това че някой ходи и си харчи парите нскъде и се кефи не значи че идва от ада. Значи 200000 българи тръгващи към Гърция по празниците бягат от Бя. ***, стой си в украина и хейтвай от там.
52
6
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
А Путин защо избра Тръмп за президент, а?
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средната продължителност на живота в Куба е колкото в САЩ и е по висока от Дания.
50
2
 
6
 
! Отговори
до54 преди 5 години
просто казано , дървени философи
49
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия пенсионерите не роват в кофите за огризки от храна.
48
6
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
ТРЪМП = КОМУНИСТ
47
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** панелни таласъми се загрижили за икономиката и пенсиите в Русия :))))Преди това пък съветваха Гърция за дълга, критикуваха Великобритания за Брекзит, даваха акъл на Америка за президентските избори, коментираха търговската политика на Китай и тн. Тука само геополитически и икономически спецове събрани, дето обичат да дават безплатно акъл, нищо че живеят в най-бедната държава на ЕС.
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Населението на Сибир генетически не живеят дълго, те са като ескимосите. И в Япония да ги пратиш да живят пак няма да живеят дълго, просто генетиката им е таква, така са програмирани.
45
6
 
5
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 50И аз това се питам? Нали вие *** избрахте Тръмп за президент?!! Какво чакате, още?! Кажете му да го отмени!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Саудитска арабия средната продължителност на живота е по ниска от България.
43
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Впрочем какво стана с визите за САЩ, отмениха ли ги? САЩ и ЕС имат безвизов режим a България нали вече 11 г. е пълноправен член на ЕС, или?. Спазват ли САЩ договора си с България или най-нагло xрачат в лицето на българите и България?
42
5
 
8
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 48Еми средната продължителност на живота при мъжете е 64 г. щото е такъв земен рай там, че небесния рак се явява естествено продължинеие на живота на друго ниво :) Но Путин, понеже супер мног обича народа и страната си ще си остане долу на земята до 100 годишна възраст за да се мъчи за народа си!
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средната продължителност на живот при мъжете в Русия е 64 години, като трябва да се каже че има региони в които този показател е под 60 години, в тая връзка да ввдигнеш пенсионата възраст на 65 години си е направо отказ от плащане на пенсия :)
40
5
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 45Aaa че богатите българи вие откъде ги знаете къде ходят! То и вие и аз сме от бедните българи!
39
6
 
6
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 42Ами не просто във Варна под пъд и над път виждах руснаци избягали от земния рай!
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен39Тапирски,Виж колко живеят германските мъже.Виж колко живеят българските мъже.Виж рейтингите на всички диктатори като Путин.Бензинът дори е скъп в Русия на фона на ресурсите и.С новата пенсионна възраст руските мъже ще вземат пенсия само 2.51год. по официални прогнози за 2018г. На практика ще умират преди да стигнат до пенсия.Сега бягай да лижеш руските ***..
37
7
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 39Каква е цената на бензина? В Русия има само газ и бензин?! Съответно нямат и акцизи на горивата или са им символични?! Ти знаеш ли, че тука примерно от 2.20 лв/литър гориво оголо 1.25 поне отиват директно в бюджета на страната?! И после ви викат - няма пари за пенсии и ще ги вдигнем от 200 лв, на 201.23.
36
9
 
11
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 26Като е напротив марш натам ***! Не се прибирай изобщо, че това е най-големия ужас на тая клета България!!! Такива дето от 1878-*** година твърдят, че в Русия (и СССР е супер и е най-най-страхотната страна на света) и постоянно се прибират тука, а и не само това, а и туземното население бяга като не видяло от тоя рай не само в Западна Европа, а и в България!Ей ***, що бягат от там и идват тука руснаците като е толкова хубаво бе??!
35
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а каква е пенсионната възраст в Германия? До 2022 щяла да бъде 67 години разбрах. а каква е пенсионната възраст в България? А какъв е рейритнга на Меркел? А на Макрон? А на Тръмп? А на коня Тереза Мей?А каква е цената на бензина в Русия? А каква е цената на бензина в България?Абе като кажете 2, кажете и 200, ***!