Лента.ру: "Курица — не птица, Болгария — не заграница"

България отново е на мода сред руснаците за море, имоти...
Обновена: 27 юни 2018 18:42 | 27 юни 2018 15:30, Елка Василева
122
Лента.ру: "Курица — не птица, Болгария — не заграница"
Снимка: архив, Булфото

Курица — не птица, Болгария — не заграница – тази съветска поговорка не губи своята актуалност – в постсъветския период десетки хиляди руски граждани се настаниха в българските курорти, купувайки жилище там. С годините любовта към родината на Филип Киркоров малко поугасна, но ниският праг на местния пазар на недвижими имоти не й позволява да умре напълно, пише Лента.ру.

"По данни на Евростат за четвъртото тримесечие на 2017 г. жилищата в България са стрували с приблизително 20% по-евтино от третото тримесечие на 2008 г. Но цените вече растат - през същата тази 2017 г. недвижимите имоти са поскъпнали с 8%", казва Юлия Кожевникова, експерт от портала Tranio. 

Цените на жилищата в България варират от 800 до 3 000 лева за квадратен метър, изчисляват в Tranio. Квадратен метър в София струва 2-3 хиляди, в Бургас и Варна – 1,5-2 хиляди лева. Най-евтини са жилищата в селските местности, далеч от морето, пише Лента.ру.

Руснаците не губят интерес към България по няколко причини, казват руски експерти. "Първо, страната е много привлекателна поради климатичните си особености – казва Ирина Гладишева от инвестиционната компания QBF. - В България има много руснаци, това също е значим фактор за много наши съотечественици, които си избират жилище в чужбина. Трето, купуването на апартаменти в България е нелош начин за инвестиране на капитал. Ценовият тренд ни позволява да се надяваме, че закупеното днес жилище ще може да бъде продадено след няколко години на още по-изгодна цена. Освен това наемите в България са доста високи. Да се отдават под наем търговски и жилищни помещения е особено печелившо в големите градове в страна, например в София, Пловдив или Бургас".

Данила Савченко, генерален директор на компанията EVANS Russia, изтъква още един фактор, който поддържа търсенето на жилища в България от руснаци – България е член на ЕС и нейните граждани имат право на безвизово пътуване в страни от Шенген. Тя посочва също, че курсът на лева към еврото е фиксиран и не зависи от колебанията на валутните курсове.

Руснаците, отбелязват също така експертите, купуват в България жилища с две-три спални съвсем близо до морето – така наречените морски вили, където можеш да изпратиш децата с бабата през лятото.

Специалистите от Tranio подчертават още, че процедурата по придобиване на недвижим имот в България не е сложна.

Те все пак изтъкват, че е трудно да се реализира идеалната схема за експлоатация на жилища, за която мечтаят всички купувачи – да живееш в него през лятото, а през останалото време да се дава под наем. "Жилищата в курортите се търсят главно през топлите месеци и са празни през по-голямата част от годината. Затова е трудно да се печели по този начин", резюмира Юлия Кожевникова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
2
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Пише се " иЗключителен",селчо :)
18
1
 
7
 
! Отговори
зъл завистлив алчен преди 5 години
Явно воплите на евроатлантиците се сбъдват. Германия им връща себеподобните им. Време е дс смените малко клишетата. Ако страдате от копролалия, мигрантите ще ви излекуват
17
3
 
6
 
! Отговори
Дъждовен преди 5 години
Пич, " който" е за единствено число. Пример: " Този,който открадна баницата." За множествено число се ползва "които". Пример: " Тези,които идват..." .Щом претендираш да си по-умен от другите и учиш на акъл "селяците" се научи да пишеш правилно. Апропо,в България кой знае граждани не е имало преди 1900-та година. Всички се делим на Първо поколение с обувки, Второ поколение с обувки,Трето поколение с обувки и т.н.
16
12
 
16
 
! Отговори
Бокича преди 5 години
Добре, че са бедните руснаци да ядат мършавата храна по Ол Инклузите, иначе масови фалити.Ако ги няма простите братушки от Източна Русия дет още живеят в 70-те тука туризма ще умре.
15
6
 
15
 
! Отговори
аз преди 5 години
Ох, отново този автор против Русия пише. Аман бе моме, аман!)
14
8
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Той сифилиса го донесе от европа. За това сега си евросифилистик, кпито дори африканчета не искат. Също и любимият ти комукизъм идва от Англия като доктрина. От англия, с прословутите си клубове само за мъже.3
13
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За руснаци цените трябва да са двойни.
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13За погасяване на безбожните заеми на ***.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията става ясно че на БГ-то му е останало само едно географско положение и един климат...май....добре са си опоскали държавицата.
10
15
 
18
 
! Отговори
Инфо за селяци преди 5 години
Желая да разясня малко ситуацията с чуждите туристи в БГ.В исключително голям брой от случайте в чуждестранните туристи, който ни посещават са най-бедната, необразована и задръстена прослойка на съответната страна.Отидете в Лондон, Монако, Милано, и т.н. ще видите колко възпитани и интелигентни руснаци ще срещнете.По нащо черноморие ги пращат от Социалните служби, като помощен пакет.
9
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде отидоха 16 - те милиарда от заема и 4-те милиарда от КТБ ?
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поговорката е доста добра.
7
23
 
33
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
На централния площад в столицата на "православна" Русия има езически монумент - мавзолей. В този мавзолей има мумия на умрял от сифилис гей - психопат и масов убиец. Явно садо-мазо-гей културата там е издигната в култ.
6
13
 
12
 
! Отговори
ОПОРНИ ТОЧКИ - 10 ст преди 5 години
Бойко и Цецо и запада са виновни, а любимите ни православни руснаци са мили и добри.Време е БКП/ДПС да се върнат на власт и всичко изведнъж ще се оправи !10 стотинки на коментар. Получават се по списък на позитано или в руското посолство !
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В "Таймс" нещо пишат ли , или там не са чували за такава държава?
4
13
 
47
 
! Отговори
Дали ? преди 5 години
Купи ли си бате Бойко гръцки остров ?Кой е новият реален собственик на ЧЕЗ - Цецо или Бойко ?Ето това са интересни въпроси, а не, че руснаци си купили жилища в България.
3
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, не искаме европейски гейове, искаме православни руснаци да ни крадат и xXx !
2
22
 
49
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Братушките да заповядат.По-добре руснаци, отколкото бежанци и западни пропадняци !
1
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против руснаци да си купуват имоти у нас. Но да я дават малко по-скромно. Има чалъмджии с имперско самочуствие та се не траят, а всъщност са пълни деревни. Ако не знае как да се държи цивилизовано, да си купи каса евтина водка и тихо да си кърка в имотчето.