ЕС удължи санкциите срещу Русия

Забрана за достъп до борсите и търговията с оръжие до януари догодина
6 юли 2018 11:15, Екип на Dnes.bg
164
ЕС удължи санкциите срещу Русия
Снимка: Rеuters

Европейският съюз удължи икономическите санции срещу Русия заради конфликта в Източна Украйна. Новото продължение, което влиза в сила в понеделник, е за срок от 6 месеца и ще продължи до 31 януари догодина.

Решението за удъжаване на ограниченията беше взето на срещата на върха на ЕС в края на юни, като всички страни членки сега го потвърдиха и формално.

Нито една държава не се противопоставя на икономическите оганичения, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, като страни по Минските споразумения, докладваха пред лидерите, че Кремъл не прилага изцяло договореностите от 2015 г, което е условие за отпадане на санкциите.

ЕС прилага икономическите ограничения срещу Москва от юли 2014 г. Именно в отговор на тях руският президент Владимир Путин забрани вноса на европейска селскостопанска продукция и хранителни стоки в Русия.

Европейските икономически мерки засягат финансовия, енергийния и отбранителния сектор, както и търговията със стоки с двойна употреба. По-специално ЕС забранява на 5-те най-големи руски държавни банки и по три от топ енергийните и отбранителни дружества да се търгуват на стоковите му борси.

Блокиран е и вносът, и износът на оръжие, като и на стоки с двойна употреба. Ограничен е достъпът на руски и опериращи в Русия компании до технологии и услуги, свързани с търсенето и добива на нефт и газ.

Продължаването на санкците влиза в сила в понеделник, когато ЕС ще проведе среща на високо равнище с Украйна в Брюксел, на която се очаква да потвърди позицията си за запазване на териториалната цялост на страната и за прекратяване на военните действия в източната й част.

През юни ЕС удължи и санкциите за анексирането на Крим и Севастопол за срок от една година. Те са свързани със забрана за внос на стоки, произведени на полуострова, блокиране на европейски инвестиици там и допускането на сървременни енергийни технологии.

Сега ЕС предстои да вземе решение дали ще удължи и индивидуалните ограничения срещу 155 близки до Кремъл лица и 38 компании, които изтичат на 15 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КРИМ НЕ Е РУСКИ 68Брей, брей, брей.............*** да кажеш това на Екатерина Велика!!!!
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 53 - 60Оооооооооооо..........аз пък ВИЖДАМ каква "погнуса" изпитват ВСИЧКИ запалянковци сега на световното по футбол! За ОФИЦИАЛНИТЕ ЛИЦА, КРАЛЕ, ПРИНЦОВЕ И ПРЕЗИДЕНТИ, КОИТО ВЕЧЕ БЯХА ТАМ И ВСЕ ОЩЕ ЩЕ ИДВАТ въобще не говоря!!!! Виждам обаче щастливите хора в Крим и нещастните в куев, където маршируват бандеровците и неонацистчетата! Честито на еуропката..........освен отявлените исламисти че и неонацистите от укропията!!! хи-хи-хи.......скоро ще видите какви ще ги вършат!
66
8
 
4
 
! Отговори
КРИМ НЕ Е РУСКИ преди 5 години
трябва да се наказват руските окупатори и терористи.
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо янките до сега не са спечелили ни една война?Не могат, некадърни са. Създадоха НАТО и го финансираха, защото имаха нужда да разчитат на някого.НО Тръмп видя, че е безсмислено до инансира освен в собствените си некадърници и европейските. И им намали субсидиите. И както върви скоро ще ги закрие. Коя война са спечелили САЩ или НАТО? Ако някой знае да каже. САЩ печелят само срещу араби.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58Знаеш ли КОЛКО е подло, гадно и безчовечно да се правиш на "умен" върху костите на милиони загинали хора!!! Въобще, имам чувството, че тази "еуропейска ориентация" дотолкова ни сбърка НОРМАЛНАТА, БЪЛГАРСКА, ЧОВЕШКА ОРИЕНТАЦИЯ, че просто не е за говорене! Станали сте безмилостно дехуманизирани "индивиди", без род, пол и ДАЖЕ ВЕЧЕ ВИДНО И БЕЗ ДУША!!! Да се смили Господ над вас! А пък, както и се оказва, сте останали и напълно неграмотни!
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 63Абсолютно моя мила .
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59Гъделичкат ли те санкциите срещу Русия ?
61
7
 
5
 
! Отговори
37 до болшевиките преди 5 години
Сигурен съм, че от всичко, което съм написал най-много ви заболя от победите на Царската войска на България над казаците 1916-1918г
60
11
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
Да Крим е руски,но в пакет със санкциите,изолацията и погнусата, която вече мнозина изпитват спрямо Русия. Със здраве да си го ползват този Крим!
59
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я този ЕС..Да престане да се занимава с глупости!
58
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо обърнахе на тема войни, но е факт, че руснаците печелат войните си с цената на огромен брой жертви спрямо врага. Затова и преживяват така тежко ВСВ от която излизат "победители". И това като се има в предвид че са имали техническата поддръжка на на други държави и зимата е била в тяхна полза.Подобно е било и положението с Наполеон, пак зимата ги смазала.
57
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Кога увира една либерастическа кратуна, слагаш един камък в една тенджера и пускаш да се вари, когато се свари камъка значи и либераста е уврял. Крим е руски.Стар виц за ***.Толкова сте безидейни, че не можете нищо, ама нищо друго освен да копирате.
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй като събота и неделя в Англия както знаем са почивни дни, пиенето започва от петък вечер. От този момент нататък да понеделник в Англия не може да се види кьорав трезв човек. Търкалят се по улиците. Но много се стараят в понеделник сутрин да са трезви. Не винаги им се отдава.
55
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом третополовите вият като койоти срещу Путинр значи Путин е на прав път.
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на нас едва не ни запалиха самолетите само не казвайте на Путин и Тръмп.
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога увира една либерастическа кратуна, слагаш един камък в една тенджера и пускаш да се вари, когато се свари камъка значи и либераста е уврял. Крим е руски.
52
0
 
1
 
! Отговори
46 преди 5 години
Благодаря ти за загрижеността, но пневматиката ти куца.
51
1
 
0
 
! Отговори
Зайче байче? преди 5 години
До Малеее-Абе юнак има истина в това което казваш а я ми кажи на Рачко малката как се казва сериозно питам без лоша умисъл?
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХааааааааааааааааааааХаЕС ГОРКИТЕ, ИСКРЕНО ГИ СЪЖАЛЯВАМ ЗА `СПОКОЙНИЯ` ЖИВОТ,КОЙТО ВОДЯТ.БЯХ НАСКОРО И СЕ НАГЛЕДАХ НА МИГРАНТИ И СПОКОЙСТВИЕ.Лудница
49
0
 
1
 
! Отговори
37 преди 5 години
Ти с "Тъпичок" ли закусва днес или си специален по природа.