ЕС удължи санкциите срещу Русия

Забрана за достъп до борсите и търговията с оръжие до януари догодина
6 юли 2018 11:15, Екип на Dnes.bg
164
ЕС удължи санкциите срещу Русия
Снимка: Rеuters

Европейският съюз удължи икономическите санции срещу Русия заради конфликта в Източна Украйна. Новото продължение, което влиза в сила в понеделник, е за срок от 6 месеца и ще продължи до 31 януари догодина.

Решението за удъжаване на ограниченията беше взето на срещата на върха на ЕС в края на юни, като всички страни членки сега го потвърдиха и формално.

Нито една държава не се противопоставя на икономическите оганичения, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, като страни по Минските споразумения, докладваха пред лидерите, че Кремъл не прилага изцяло договореностите от 2015 г, което е условие за отпадане на санкциите.

ЕС прилага икономическите ограничения срещу Москва от юли 2014 г. Именно в отговор на тях руският президент Владимир Путин забрани вноса на европейска селскостопанска продукция и хранителни стоки в Русия.

Европейските икономически мерки засягат финансовия, енергийния и отбранителния сектор, както и търговията със стоки с двойна употреба. По-специално ЕС забранява на 5-те най-големи руски държавни банки и по три от топ енергийните и отбранителни дружества да се търгуват на стоковите му борси.

Блокиран е и вносът, и износът на оръжие, като и на стоки с двойна употреба. Ограничен е достъпът на руски и опериращи в Русия компании до технологии и услуги, свързани с търсенето и добива на нефт и газ.

Продължаването на санкците влиза в сила в понеделник, когато ЕС ще проведе среща на високо равнище с Украйна в Брюксел, на която се очаква да потвърди позицията си за запазване на териториалната цялост на страната и за прекратяване на военните действия в източната й част.

През юни ЕС удължи и санкциите за анексирането на Крим и Севастопол за срок от една година. Те са свързани със забрана за внос на стоки, произведени на полуострова, блокиране на европейски инвестиици там и допускането на сървременни енергийни технологии.

Сега ЕС предстои да вземе решение дали ще удължи и индивидуалните ограничения срещу 155 близки до Кремъл лица и 38 компании, които изтичат на 15 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отпаднаха германците от световното и хоп, санкцийки
47
1
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
И да си пиеш хаповете,чу ли??я виж като си нередовен какви ги драскаш..или пак ти се ходи до раднево..хахахаха..
46
11
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
ЕС разбира се, където хората живеят достоен и спокоен живот за разлика от руската ***, където хората изнемогват и пият препарати за вана заради глупостите на kaпутин
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС съвсем се побъркаха.Как са двамата английски наркомани `натровени`с Новичок?Първо ставаш триполов, после за лудницата.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен още малко остава до 00:00
43
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците си изградиха собствено производство на почистващи препарати.Пият си и не им дреме за санкции.
42
15
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
Руския войник е като всичко руско - най-долно качество! Пропусна и да отбележиш над 300 избити ихтамнети от американците, които от своя страна дадоха само една "жертва" : един от стрелците е получил болезнен мазол от натискане на спусъка!
41
6
 
12
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
Ако Вовата им обяви война подплашените граждани на ЕС сами ще отрежат главите на триполовите либерали шубето е голям страх.
40
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС удължи санкциите срещу Русия, а Путин радушно прие в Кремъл звездите на световния футбол. Според вас кой е носител на позитивизма и радостта?
39
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Вова ако нападнеш ЕС...Ако ама акото мирише.Минаха 4 години откак Вова щеше да превземе Киев за 2 дни.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МалеееЗащо да те ограмотявам? После да ме храниш ли?
37
15
 
9
 
! Отговори
Малеее преди 5 години
До ЛелееРуския войник винаги е бил слабак.Покажи една война в която не е ял бой от пъти по-малоброен противник.С Османците руския войник е загубил 7 войни, последната я спечели заради българското опълчение.Японците оставят Русия почти без флот 1904-1905г.В Добруджа българската кавалерия е газила наред най-елитните части на казаците 1916-1918г.ВСВ Вермахта дава 3 000 000 жертви срещу 20 000 000 от страна на руския войник.Афганистанците ги биха, чеченците ги биха, финландците са ги били.СЛАБАЦИ!
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Не му трябва триполовите сами ще се сгромолясат.
35
5
 
16
 
! Отговори
ЕДНА ЖЕНА преди 5 години
ЧУДЯ СЕ ДЪРТАТА ВЕЩИЦА ЕВРОПА НЯМА ЛИ ДА СПРЕ ДА СЕ ИЗЛАГА !!!СТАНАХА ПОСЛОВИЧНО СМЕШНИ...ЩО НЕ СИ ГЛЕДАТ АФРО - АЗИАТСКАТА НАПАСТ ?
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вова ако нападнеш ЕС всички ще имат нужда от много оръжия Еврото ще се срине и ЕС ще се разпадне може би триполовите си просят шамар в мордите.
33
4
 
12
 
! Отговори
Лелее преди 5 години
Абе ако стане война с кой ще се бие руския войник бе???те натовските манекенчета тряя си изкарат епилаторите,гримовите,целия макиаж и да целят с тях руснаците..хахахаха...
32
0
 
8
 
! Отговори
94943030 преди 5 години
До Двоен стандарт 19 Дружките на САЩ и пуделите им са така , застраховани са от санкции
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп като си плати за безплатните бази в Европа ей му ги 2%.
30
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Само така! Руските *** и главатаря им kaпутин само от тоягата разбират!
29
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
недействали санкциите, ама като стане въпрос за тях и всичкото тролейбуси от депото в Петербург се втурва да поства опорните точки :)