Зад успеха на Мондиал 2018: Трудът на десетки мигранти от Азия

Те построиха стадионите, сега ги поддържат и почистват след феновете
6 юли 2018 21:07, Боряна Павлова
104
Зад успеха на Мондиал 2018: Трудът на десетки мигранти от Азия

Зад блясъка на гладко протичащия Мондиал в Русия стоят легиони от работници мигранти от Централна Азия, които построиха стадионите и ги поддържат в работно състояние, обслужват търговските щандове и почистват след феновете, които се веселят по улиците.

Те се сред милионите мигранти, които вършат нискоквалифицирана работа из цяла Русия, изправени пред обичайния полицейски тормоз и етническа предубеденост. Те са обвинявани, че подриват заплатите и правят терористични заговори, но за разлика от Европа и САЩ, никой не говори за построяването на стена, която да ги спира. Така е защото те са опора на икономиката и помагат на геополитическата стратегия на Владимир Путин - без тях Русия можеше изобщо да не успее да приеме Световното първенство по футбол.

В градовете, където се играе футбол от световна класа, облечените в оранжево работници мигранти си правят селфита с феновете, и успяват да зърнат моменти от мачовете, изпратени от телефоните на техните колеги, или да гледат повторенията пред телевизора в общата спалня, след 12-часова смяна. Няма да ги чуете да се оплакват.

"Тази страна ни прие и ни даде работа", каза Бобур Улашов, който е напуснал селото си в Южен Узбекистан преди пет години в търсене на работа. Днес 37-годишният работник събира боклука със своята назъбена метална лопатка и вади кутии от бира от храстите в московската официална зона за фенове.

Той няма почти никакви контакти с тълпите от зрители - "те виждат оранжевата жилетка и ме подминават", свива рамене той. Но той не се колебае, когато го питат, кого подкрепя: "Русия. Кой друг?"
Русия осигурява работа на хора като Улашов, който изпраща всеки месец по 100-200 долара у дома си на 6-годишния си син, съпругата, родителите и роднините. Хора като Улашов предоставят на Русия евтина работна сила за подготовката на Световната купа.

"Имигрантите представляват основната работна сила" за построяването на стадионите и транспортната инфраструктура за турнира, каза Валерий Соловей, преподавател в московския институт за международни отношения МГИМО и експерт по миграция и национализъм. "Без работници мигранти Русия нямаше да може да построи всичко това толкова бързо", добави той.

Въпреки обещанията на футболния ръководен орган ФИФА, работата не винаги е била безопасна или хуманна.

От Международната федерация на строителните работниците казват, че 21 души са загинали на строителните площадки на Световната купа. Международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" е отчела хиляди оплаквания от работещите на обекти на Мондиала и е констатирала, че мнозина изобщо нямат трудови договори, а някои са работили при температури от минус 25 градуса по Целзий, с една почивка през 9-часова смяна.

"Нарушенията включват неизплащане на заплати, сериозни закъснения в тяхното заплащане, много рискови условия на труд на много обекти, а също санкциониране на работниците, които се оплакват", каза Юлия Горбунова от московското бюро на организацията.

Организационният комитет на Световното първенство в Русия казва, че работи с ФИФА по система за инспекции, за да се изкоренят предполагаемите нарушения на трудовото законодателство, а ФИФА каза миналата година, че е видяла рязък спад в "броя на проблемите" на руските строителни площадки, след инспекциите. Нито руските организатори, нито ФИФА са представили данни за това, което са констатирали, а и не казват дали някой е бил осъден.

Това буди тревога както за руските работници, така и за Световното първенство през 2022 г. в Катар, където работниците мигранти извършват почти цялата неквалифицирана работа и имат малко законови права.

Мигрантите от обслужващия персонал на стадиона "Лужники", основното московско спортно съоръжение с капацитет от 81 000 места, твърдят, че условията им на работа са добри - 30 000 рубли (470 долара) месечна заплата по време на турнира, с един или два почивни дни на седмица. Но повечето не искат да се публикуват истинските им имена от страх, че работодателите им ще ги накажат.

Гафиржон Курбонов не се страхува да говори. Той работел по асфалтирането на улици в Санкт Петербург, когато руските градове се привеждаха в добър вид преди Мондиала, а сега работи като сертифициран шофьор на такси в Москва. Съпругата и двете му малки деца са се присъединили към него, и сега той иска да се установи тук.

"Бизнесът процъфтява. Има толкова много фенове от чужбина", каза той забързано, на руски с таджикски акцент. А след като свърши Световното първенство? "Винаги ще има работа", смята той.
Много по-трудно от получаване на разрешително за работа и справедливо заплащане е преборването на дискриминацията. Служителите на правоохранителните органи, пазещи метрото, методично спират хора от Средна Азия за проверка на багаж и документи, игнорирайки онези с по-славянски черти.

Руските власти казват, че проверките на багаж и документи са част от всеобхватните мерки за сигурност, необходими за защита на страната.
Когато Русия изпадна в рецесия заради западните санкции по повод анексирането на Крим, върху дошлите от Централна Азия беше хвърлена вината за подриване на заплатите, пренасяне на тероризъм и битовата престъпност.

След като киргизки шофьор на такси удари пешеходци близо до Червения площад в началото на Мондиала, социалните мрежи гъмжаха от обидни коментари за "гастарбайтерите", които стават терористи, въпреки че руските власти твърдяха, че това е само инцидент със заспал шофьор.

В миналото обаче работниците мигранти от Централна Азия бяха свързвани с ислямския екстремизъм. "Усещайки социален натиск, те се радикализират", каза Соловей. Дискриминацията "поражда чувство на протест".

При все това, когато националистически политици агитират за въвеждане на визи за цетралноазиатските работници, правителствените представители възразяват, страхувайки се, че това ще струва на Русия влиянието й в стратегически район. И дебатът бързо затихва.

В Русия има най-много работници мигранти в сравнение с всяка друга държава в Европа. Соловей казва, че са около 6 милиона според официалната статистика, но 10 или 11 милиона по неофициални данни. Повечето идват от бившите съветски републики в Централна Азия, древните градове на пътя на коприната в Узбекистан, обеднелите долини на Таджикистан по границата с Афганистан.

Някои се заселват в Русия и стават част от пейзажа на мултиетнически градове като Москва. Други остават за дълго гастарбайтерите, връщайки се у дома всяка година, за седмици или месеци понякога, и изпращат пари, които представляват съществен дял от бюджетите на централноазиатските държави.

Уличната метачка от Киргизстан на име Гюлнара гордо показва на телефона си снимки на големите си деца у дома, които се надява да види това лято. Това й дава сили да се справи с предизвикателството по чистенето на боклука, оставен от футболни фенове на историческите улици край Червения площад.

На стадиона в Санкт Петербург, работник по поддръжката чака плахо в коридора, когато феновете се изсипват след мача от първия кръг между Русия и Египет. Гледайки ликуващите лица на руснаците, той разбира, че домакините са спечелили, но трябва да пита минувач за резултата.

Ремонтирайки плочките само на около 10 метра от трибуните, той няма представа какво се е случило вътре.

/БТА/


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стадионите им са пълни с бедняци със субсидирани билети.
Мога да се хвана на бас, че са субсидирали и екскурзии от чужбина, за да има посещаемост.
Това не променя факта, че всички будни и мислещи хора са против руския империализъм.
93
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руснаците сами си поръчват подобни статии, за да се държат във фокуса на общественото внимание.

Кой го интересува организацията на първенството?
Всички първенства са еднакви.
Е, да, на предишното руснаците пратиха спецназ в Марсилия, убиха двама британски туристи, след което бяха изловени и депортирани за по-малко от 24 часа.
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Десетки мигранти?
Колко десетки?

20? 30? 50 човека?
91
2
 
2
 
! Отговори
до 90 от славянин преди 8 месеца
Кочината е твоят Бълхаристан - населението на цяла централна Азия и Кавказ работи в Русия, а в твоя Бълхаристан даже и мигрантите от третия свят не искат да стоят!
90
1
 
2
 
! Отговори
Много късо име! преди 8 месеца
До Бонобо ... попитайте, откъде Симо Пешов нагуши милиони с неговия "Главболгарстрой"? Какво и за кого строяха нашите? С чий пари?

1. Когато Главбулгарстрой рутеше милиони в Русия ВСЕ ОЩЕ БЕШЕ ДЪРЖАВНА СТРУКТУРА
2. Строяха за руските военни, които се прибира от Германия в Родината си.
3. Проекта бе финансиран ИЗЦЯЛО С ПАРИ НА НЕМСКОТО ФЕДЕРАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО.

Аз уважавам руския народ и Русия като държава, но най-уважавам истината и историческите факти. Примерът Ви е отчайващо неадекватен...
89
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И с Мондиал и без Мондиал Русия си е една ***!
Защо драскачите в този сайт не изпратят ттамазлъка си в Русия, а със зъби и нокти гледат да го уредят в лошият запад и САЩ?
Долни червени гъзoлизци!

А това, където плюсовете на проруските коментари се появяват по десет на веднъж ме кара да се замисля, дали не е работа на сайта.
88
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей, много се надявахте организацията да е калпава, за да има материал да плюете. Обаче йок!

Сега мигрантите в Русия били тероризирани...

Алоу! Я напишете как индийци и пакистанци са построили и поддържат Дубай, а спят във фургони в пустинята при нечовешки условия!

Кво ще кажете, а?
87
3
 
5
 
! Отговори
радев преди 8 месеца
ЗВУЧИ КАТО УСПЕХА НА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ МАГАЗИН ЗАВИСИ ОТ КИТАЙ
86
5
 
25
 
! Отговори
сиромах преди 8 месеца
Тази статия напълно оправдава българската поговорка Човек и вол да заколи за курбан пак ще има недоволни!Ей сигурно стана много доходно да се плюе непрекъснато по Русия?!
85
6
 
27
 
! Отговори
usa = на джудже преди 8 месеца
*** и чудовищната пропаганда против Русия Това е нещо невиждано ,акъла не ми го проумява. Хора които говорят нашият език ,кръстят се наляво като нас ,имаме едни същи имена. Как е възможно ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ. Осъзнайте се . 90% от българите ОБИЧАМЕ Русия. Само една шепа от......ци които са объркани хора. Те сигурно мразят и семейството си. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ НАСТРОИ СРЕЩУ НАШИТЕ БРАТЯ РУСИЯ ,НИКОГА. ТОВА ТРЯБВА ДА ГО ПРОУМЕЕТЕ.ЖАЛКИ СТЕ.
84
4
 
27
 
! Отговори
Всъщност преди 8 месеца
Зад успеха на Мондиала в Русия стои трудът на „легиони„ архитекти, инженери, икономисти, всевъзможни руски специалисти, професионалисти и непрофесионалисти - на „легиони” руски граждани. И на „десетки?” мигранти (според малоумното заглавие) - като съществена част от „легионите”.
Което показва нарастващата организация и сила на руската държава.
И не може да се пропусне труда и на специалните сили, опазващи Мондиала от апетитите на стратезите на ислямщината, новичощината и подобните им.
83
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е и бaбa Mepкел се опита да направи нещо такова, ама не й стигна акълът.
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е, така е... Русия си приема черноработници като Германия. Друго не е измислено. И едните и другите експлоатират. Обаче.... синьото гориво си е синьо гориво.
81
2
 
4
 
! Отговори
Под прикритие преди 8 месеца
Гюлнара не е чистачка е и световно известен английски архитект проектирал Уембли но поради влошените англо-руски отношения от аферата Скрипал работи под прикритие за Путин като чистачка
80
3
 
24
 
! Отговори
DW преди 8 месеца
Статията на дойче веле чрез неприкрит расизъм и расистки фантазии на руски гръб, явно иска да подскаже на Меркел решението на мигрантски проблем в ЕС. Вместо да бъдат ухажвани,обгрижвани, финансирани, прикривани престъпленията им от полиция и власт, мигрантите трябва да бъдат претрошвани от бой, поставяни при нечовешки условия , както правят това с тях руснаците , и тогава те ще се интегрират, строят и работят.:))
79
1
 
12
 
! Отговори
Статистик преди 8 месеца
До Hafen die Wahrheit.
Официално чужденците в Германия през 2004 са 7,256млн. През 2012 са9,897млн а другите си ги преброй сам след това.
Има данни, има интернет и когато се изказваш е добре да прочетеш преди това нещо по въпроса.
78
2
 
36
 
! Отговори
Пф-ф-ффффф преди 8 месеца
Прегледах отгоре, отгоре цялата "статия" и никъде не видях да е отбелязано, че това е материал на немската радиоточка дойчесере. Странно.
Да предположим, че това все пак е материал на Боряна Павлова. Да предположим.

Скъпа Павлова, с нетърпение очаквам следващия ви материал за построения от нищото Дубай или Абу Даби.За "милионите мигранти, които вършат нискоквалифицирана работа из цяла Русия"... така де АОЕ!
77
3
 
52
 
! Отговори
Гюлнара преди 8 месеца
Изключително гнуснаво писание което трябва да ни внуши че това перфектно световно първенство е резултат на робски труд на безправни азиатски мигранти. Пълна измислица. Дори персонажът на чистачката Гюлнара е взет от руския сериал Кухня. Дошла Гюлнара, Ахмед и Селим от Средна Азия и направили световното по футбол ...под бича на руските робовладелци. Ролята на руснаците е била само да ги бият и гледат лошо. Леле! Да се счудиш защо същите тези и камък не искат да преместят в Европа
76
0
 
25
 
! Отговори
дядо Пенс преди 8 месеца
До Hafen die Wahrheit

Тия не са мигранти ! Тия са от бившите републики ! И в тексас не са мигранти ! Просто янките са им взели земята и сега хората се връщат по родните си места !!!
75
3
 
12
 
! Отговори
КИКИ преди 8 месеца
правилно ако не бяха метачите и общите работници от които се заделиха някакви си милиарди за строителството на стадионите и инфраструктурата около обектите олимпиада нямаше да има да живее сащ да живее джендариадата а също и баба меркел