Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!

Брюксел: Пекинската стратегия е заеми за налагане на капиталистическа диктатура
27 юли 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
189
Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!
Снимка: Reuters, архив

Не Русия, а Китай е по-опасният за Европа външен съперник на Балканите. За това предупреждава еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан в интервю за американската медия "Политико Европа", публикувано днес.

Още по темата
"Повече трябва да се безпокоим от Китай, който се опитва да внесе своя начин на живот - смес от капитализъм и политическа диктатура", казва еврокомисарят, попитан за геополитическите влияния, идващи от Русия, Турция и Китай в региона.

"Китайците предлагат изгодни или не толкова изгодни заеми и ако те не бъдат обслужвани, се превръщат в капитал", обясни китайския бизнесмодел комисарят.

Той подчерта, че ЕС трябва да е наясно с тази стратегия и да реагира, тъй като според него тя е "едно от най-големите предизвикателства за Европа".

Хан даде за пример 165-километровата магистрала от черногорското пристанище Бар до Белград, която се строи с китайски пари и работници. Заемът за първия етап - 809 млн. евро увеличи задлъжнялостта на Черна гора до 80 на сто и доведе до замразяване на доходите и увеличаване на данъците, за да бъде изплатен. Според МВФ правителството не може да си позволи да вземе втори заем, за да продължи проекта и ако го направи, ще трябва да даде тежки гаранции, които ще дестабилизират страната.

Пекин гледа на Балканите като на врата за китайските стоки и пари към Европа. Гръцкото пристанище Пирея - най-голямото на Балканите, вече беше купено от Китай. Черногорското Бар ще му даде вход към Адриатическо море.
В момента Европа държи 75 на сто от инвестициите на Балканите и се опитва политически да задържи шестте държави в орбитата си с обещание за еврочленство.

"Идеалният вариант е всички шест държави да влязат заедно, но това е малко вероятно", каза еврокомисарят за разширяването.

Хан не се ангажира коя ще е първата страна в Съюза, нито че това ще се случи до 2025 г., "защото това означава преговорите да са приключили до 2023-а, а това е буквално утре".

В момента ЕС преговаря активно само с Черна гора и със Сърбия. Според Хан не бива да се очаква преговорите да приключат за по-малко от 8 години, колкото бяха необходими на най-новата членка на ЕС - Хърватия.

Причината е че Брюксел промени подхода си към разширяването след преждевременно влизане на България и Румъния и сега иска устойчиви резултати от прилагането на реформите, а не само приети закони.

"Научихме си урока от предходните разширявания", увери еврокомисарят.


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

Ти бългаски език разбираш ли,ве?
Разбира се,че думата "привет" е българска,както и "здравей",значението им е подобно,но не е едно и също,има лека разлика.
Ти сам български не разбираш,седнал да прави забележки на другите!
11
3
 
33
 
! Отговори
невероятно,но факт преди 6 месеца
Най-големите врагове на Европа са либералните евроатлантици.Най-вероятно самите те не го желаят,но такава е природата им-деградирали,пропаднали псевдоевропейци-отрекли се от корените си,от вярата си.от собствената си цивилизация.Руснаци и китайци може да са били изостанали,може и сега да имат един куп недостатъци-но се учат и от своите грешки ,и от чуждите.И вече се вижда,че са добри ученици.Не искам да съм черноглед,но това е началото на края на Европа!А ние пак сме на страната на губещите!?
10
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Интересно е следното явление; всеки път когато България намери изпълнител и инвеститор за енергиен проект, от Брюксел го набелязват като заплаха за цяла Европа. Когато обаче закриваме реактори или проекти, "работим" в интерес на ЕС?
9
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да не мислите,че някой ви вярва вече?
Същите които ни забраняват да търгуваме с Русия и Азия(вкл. и Китай),търгуват за десетки и стотици милиарди с Русия и Китай,такова лицемерие,че няма накъде!Те да търгуват с тях,а ние да не търгуваме и хората да мизерсват,не им вярваме!
Където отиде Китай строи и създава,не прави нищо лошо никому.
8
1
 
48
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 месеца
ЕС бюрократите постоянно цакат държавите от източна Европа ,после защо се препрентирали към Китай ,Русия и т н ;) !!!
7
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С приятели като ЕС на балканите не им трябват врагове.
6
1
 
41
 
! Отговори
прогледнах и разбрах преди 6 месеца
ЕС та ЕС,самият ЕС е опасен за самият,ЕС
5
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До привет от Германия

Защо използваш руската дума привет, а не примерно здрасти например ? Да не си двоен агент на г-н Путин?
4
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така е, Китай е най-голямата заплаха на Балканите. Ще излее една камара пари да си построим АЕЦ-а и магистралите. Това само най-големият враг на България може да го направи. Китай ако ни беше приятел като ЕС, щеше да ни посъветва да си закрием реакторите, да купуваме ток от съседите и да се молим за някое евро за магистралите.
3
2
 
62
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
Най опасен за ЕС е подпииналия Юнкер и хилядите юнкерчета в Брюксел. Барабар с нашите Мариика Габриел и Барековците.
2
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Не Русия, а Китай е по-опасният за Европа външен съперник на Балканите. За това предупреждава еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан в интервю за американската медия "Политико Европа", публикувано днес."

Явно Юнкер се е върнал и с нови опорки от Вашингтон.
1
3
 
56
 
! Отговори
Айде преди 6 месеца
Ново двайсе... Тези евро пиндели нямат мира. Хора без работа дето лапат нашите пари