Това не е КГБ-то от времето на дядо ви, сега е в интернет

За Путин е добре повече хора да са обсебени от идеята за рояци руски шпиони
Обновена: 28 юли 2018 07:31 | 27 юли 2018 20:41, Камелия Цветанова
195
Това не е КГБ-то от времето на дядо ви, сега е в интернет
Снимка: Reuters, архив

Наблюдавайки конкуриращите се руски шпионски агенции, техните припокриващи се операции срещу САЩ и на моменти небрежната им професионална работа, някои ветерани от ЦРУ се чудят дали руските шпиони не искат всъщност да бъдат разкрити,анализира Дейвид Игнейшъс от в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Истината е, че президентът Владимир Путин вероятно няма нищо против дейностите на неговото разузнаване да са толкова очебийни, че да са предмет на всекидневни публични дебати. Целта му не е да краде тайни, а да дестабилизира американската политическа система. От гледна точка на Путин колкото повече хора за обсебени от идеята за рояци руски шпиони, толкова по-добре.

"Руските разузнавателни дейности в последните няколко години станаха не само по-енергични, но и по еклектични", обясни в имейл бившият директор на ЦРУ Джон Бренан. "Това е разнородна, предприемчива и често конкурентна екосистема. . . Част от работата им е наистина много, много добра и показва изключителна вещина, а друга - не толкова", каза той.

Ролф Моуат-Ларсен, бивш специалист по Русия в ЦРУ, вижда смяна на поколенията в руското разузнаване.

"Цената на преминаването към подход за по-бързи резултати е по-голямата небрежност. Необмислените решения са нещо обичайно. Контролът от страна на по-възрастни и опитни кадри е по-слаб", казва той.

Новият освободен, лежерен стил е виден от атаката на Русия през 2016 г. срещу американската политическа система. Кремъл атакува от три посоки: чрез военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност (ФСС) и развъдника на тролове в социалната мрежа, известен като Агенция за интернет изследвания, която се ръководи от един от близките на Путин олигарси.

Руснаците осъществиха своята скрита пропагандна акция чрез Фейсбук, Туитър, Уикилийкс и други социални медии. Кой знае дали е имало "тайно съглашателство", но руските висши представители са поддържали контакт през 2016 г. с редица сътрудници на Доналд Тръмп, на високо и ниско равнище, което ФБР не би могло да не забележи. Това бе обратното на гъвкава манипулативна кампания. Операция "Хаос" може би е подходящо название.

Москва наблюдаваше публичните изказвания, а не тайни места за обмен на информация. Според13-те обвинителни акта на министерството на правосъдието срещу 12 сътрудници на ГРУ през юли, руските конспиратори започнали хакерските си атаки срещу личните имейли на Хилари Клинтън на 27 юли 2016 г. По-рано същия ден Тръмп обяви публично: "Русия, ако ме чуваш, надявам се да успееш да откриеш 30-те хиляди липсващи имейла".

Путин беше формиран от безкомпромисната бюрокрация и изключителна секретност на КГБ. Но като руски президент той възприе друг оперативен модел - по-свободен, по-фрагментиран, при който различни служби си съперничат за благоволението на лидера. Старото КГБ беше разбито на две части, започвайки през 1991 г. - Службата за външно разузнаване СВР, която наследи шпионската мисия в чужбина и в която беше служил Путин, и ФСС, която пое вътрешната сигурност.

ФСС все повече бива въвлечена във външни операции и сега може да засенчи посестримата си, каза в интервю Майкъл Салик, експерт по Русия и бивш оперативен шеф в ЦРУ. ФСС вероятно е осъществила хакерската атака Cozy Bear срещу Националния комитет на Демократическата партия през 2015 г. и беше подведена под отговорност от американското правосъдие миналата година за "хакването" на 500 милиона имейла в Яху.

"Грубо казано, ФСС върши неща, които всички други мислят да направят, но не пристъпват към тях, тъй като са твърде рисковани, твърде провокативни политически или има твърде голяма опасност да доведат до ответни действия", писа миналата година в американското сп. "Атлантик" специалистът по руско разузнаване Марк Галеоти.

ГРУ, традиционно най-дейното крило на руското разузнаване, сега изглежда отново се активизира след грешки при войната в Грузия през 2008 г., които му струваха скъпо. Украйна беше "перфектната илюстрация" на тактиката на ГРУ на подмолни бунтовнически действия, писа този месец Галеоти. Той съзира ръката на ГРУ в анексирането на Крим през 2014 г. и свалянето на пътническия самолет на "Малейжа еърлайнс", в намесата в американската политика през 2016 г. и опита за убийството през март във Великобритания на избягалия бивш руски шпионин Сергей Скрипал.

Отравянето на Скрипал илюстрира готовността на Русия да рискува и пълния й непукизъм, че може да бъде хваната. Нервнопаралитичният агент "Новичок", който се твърди, че е използван, лесно може да бъде проследен до Русия.

Интригуващ пример за новото поколение руски шпионаж е случаят с Мария Бутина, която американското правосъдие този месец подведе под отговорност по обвинения, че е организирала тайна кампания за оказване на влияние, която отчасти е била насочена към Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие (NRA). В обвинителния акт се казва, че тя е била направлявана тайно от висш руски представител, работил в парламента и в централната банка, и е била вербувана от втори руснак - олигарх милиардер.

Когато Бутина била снимана близо до Капитолия в деня на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, нейният руски наставник й пратил одобрително съобщение: "Смелчага", както показва съдебната документация. Три месеца по-късно, когато американските контакти на Бутина бяха изнесени в медиите, нейният предполагаем наставник й писал: "Как се справяш там в светлините на новата слава? Почитателите ти искат ли ти вече автограф?".

Това не е КГБ-то от времето на дядо ви. Путин ръководи многопластова шпионска служба в съзвучие с епохата на интернет - толкова бърза, достъпна и с такъв разрушителен потенциал, колкото и снимка в приложението Снапчат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА РУСКИТЕ ***- ПИШЕТЕ СИ НА ВОЛЯ- ПОНЯТИЕТО РУСОФОБ Е ИЗМИСЛЕНО ЗА НУЖДИТЕ НА РУСКАТА ПРОПАГАНДА- НЯКОЙ ДА Е ЧУЛ ПОНЯТИЕ ФРАНКОФОБ, ИТАЛИАНОФОБ, ГЕРМАНОФОБ, - АМИ НЯМА ТАКИВА- ЗАЩОТО ПОСОЧЕНИТЕ ДЪРЖАВИ НЯМАТ ПРОПАГАНДА В СТИЛ КГБ. ИЧ МИНЕ ДРЕМЕ КОЙ КАК ЩЕ СИ ИГРАЕ С ДУМИТЕ, ДО МОМЕНТА В КОЙТО ЗАПОЧНЕТЕ ДА НАПАДАТЕ И НАРИЧАТЕ ПО НЕПРИЕМЛИВ НАЧИН ДОБРИЯТ, ТЪРПЕЛИВ И СКРОМЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД. ТУК НЯМА РУСОФОБИ НО ИМА БЪЛГАРОФОБИ- СТОЙТЕ СИ В РУСИЯ- НЯМА НИЩО ПО СКЪПО ОТ РОДИНАТА
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 131 Хм,развивай си тезите другаде,тук е български сайт,освен това е лято,сутрин,***!
109
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До132 Не си мисли,че само ти си в нета и някой те взема на сериозно!Намери си по-смислено занимание,денят е топъл и хубав.Освен,ако не си вмирисан руски ***.Колкото по-далече от Русия,толкова по-близо до цивилизацията.С Русия трябва да се разговаря,но тя не е в полезрението на нормалния българин.Аман,от Бедзелници и досадници!
108
0
 
4
 
! Отговори
2+2 преди 5 години
Администратор ,какво нецензурно и обидно има в името Ж е л е в та го триете ? Може би е срамно ?
107
7
 
3
 
! Отговори
2+2 преди 5 години
Както пише д-р Желю Желeв фашизмът е много по-ефективен от демокрацията което обяснява успехите на руското разузнаване в Америка.
106
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 131От къде- накъде Путин е мой?Масов убиец? като тези, дето изпекоха хората в Одеса ли?Реформите рядко са популярни, когато се налагат икономии и засягат хората лично.Няма как да се скрие факта, че Русия се стреми към сътрудничество.Тази теория за "по-силния има право на всичко" я оставете в историята.Сега особено много има нужда от коопериране и взаимопомощ.Аман от
105
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям сладур сте Вие, който ме обявявате за руски ***!Когато човек няма аргументи да защити тезата си, обикновено напада. Колкото по-стръвно, толкова е по-ясна липсата на обективност на идеите му.Понякога и вие не сте прав - приемете го.
104
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 127 Светът ще преживее твоят Путин,той е диктатор ,масов убиец и направи от Русия заплаха за мира в света.В момента има много недоволни от"пенсионната му реформа",от несигурността и неиззвестността,от изолацията на Р,сия.Путин има незначителни успехи,в напорите си ,да върне Русия в голямата политика,но те са нетрайни,защото са в резултат на натиск,хакерска война,ядрена заплаха,убийства по света...
103
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 128 Светът ще преживее твоят Путин,той е диктатор ,масов убиец и направи от Русия заплаха за мира в света.В момента има много недоволни от"пенсионната му реформа",от несигурността и неиззвестността,от изолацията на Р,сия.Путин има незначителни успехи,в напорите си ,да върне Русия в голямата политика,но те са нетрайни,защото са в резултат на натиск,хакерска война,ядрена заплаха,убийства по света...
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Спиред мен,би трябвало да се радваш на лятоот,на живота и любимите си хора,вместо да злоупотребяваш с нета"Спирид Вас, може и да е така."Според" мен, просто си пиша в сайта относно нещо, което ме интересува.Благодаря, че ми оценявате специалността, не е една, но това не е важно в момента.Радвам се на лятото, както искам.Благодаря, че ми напомняте.:)))
101
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 120 Написа,че Борисов е пожарникар,да, бил е,но ти убягват доста години от биографията му след това.Ти,едва ли можеш да се похвалиш с развитие в личностен план,оставаш си на нивото,на което си бил/а ,в твоята младост.
100
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да отричаш полезността на Путин за Русия е пълно отсъствие на обективност.Неговия керван си върви.Помните ли "Баба Яга - против!"
99
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До120 "Иначе съм със специалност английски и съм жена" Ха,ха,ха,не ни разсмивай!"Специалност ангрийски",сега и малките деца имат тази"специалност".Жена,която яхва"компютъра рано сутрин,през лятото,не е съвсем нормална,освен да е от кукунделите-фенки на госпожа лъжа-Нинова.Или рускиня-българска снаха.Интересувай си се от Русия в някой тих ъгъл,където да дочакаш белите престилки.Спиред мен,би трябвало да се радваш на лятоот,на живота и любимите си хора,вместо да злоупотребяваш с нета
98
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 123 в моментаКу-ку!Покажи ми къде има нещо "против България и нейното правителство"?Путин си защитава страната.Като го нападат - отговаря.Параноичните видения на някои хора, че е тръгнал на кръстоносен поход на запад са си техен проблем. По-точно проекция на собствените им въжделения, мераци и намерения да срускат Сибир, например, защото "Не било честно, такива ресурси да принадлежат само на една държава".Да заяви някой, че иска Родопите да са достояние на повече държави, а
97
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До120 132,133 Я се скрей ти и твоите постове!Усърдието с което пишеш срещу България и нейното правителство,рано сутрин ,в разгара на лятото,говори,че си руски ***,или някой загубенякпод командата на руската БСП.Ти не се интересуваш от Русия,а от диктатурата на Путин и неговата хибридна война,целяща дестабилизацията а ЕС/Балканите.Българските служби могат лесно да те лоцират,освен ако не са хора на "госпожа лъжа".
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
132,133 Я се скрей ти и твоите постове!Усърдието с което пишеш срещу България и нейното правителство,рано сутрин ,в разгара на лятото,говори,че си руски ***,или някой загубенякпод командата на руската БСП.Ти не се интересуваш от Русия,а от диктатурата на Путин и неговата хибридна война,целяща дестабилизацията а ЕС/Балканите.Българските служби могат лесно да те лоцират,освен ако не са хора на "госпожа лъжа".
95
1
 
4
 
! Отговори
студио Х преди 5 години
как постовете ми 132 и 133 се превърнаха в 127 и 128?:))))))))))))))))))))))
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак от 132 и 133Хайде някой в Бг да организира така младите хора да милеят за Родината. Да организира доброволци да помагат на хората и да се развиват.Да не говорим за външната политика.Еквалибристика в дипломацията, мъдрост, чест, умение да е популярен, а не популист и пр.Кой може да отрече умението на Путин да извлича най-доброто от всяка ситуация, пък била тя и патова?За държавата си е много полезен.
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 136от 132 и 133Не позна!Просто се интересувам от Русия и трезво преценявам ситуацията.Иначе съм със специалност английски и съм жена.:)))Сигурно не е лесно да се хапеш отзад от злоба и комплекси.Всеки има право на мнение - Вие също.Ако разгледате фактите непредубедено, ще промените отношението си, може би.Путин работи за страната си и народа си и умело балансира между какви ли не групировки, газаджии и всякакви други олигарси, като ги кара да правят много за страната.
92
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много си се активирал тази сутрин,руски ***,изглежда ти трябват рубли за лятото.Едва ли планираш море в Сочи.Всички руски навлеци се натискат в елитните западни курорти.ТвоятПутин е бил най-обиктовен пръдльо,преди да се самопредложи на мракобесните,тайни руски служби.В тях отиват хора,които не могат нищо друо и обичат да убиват,и преследват хора.Що се отнася до Борисов,при комунизма у нас,много хора учеха за това,което им позволеше БКП.Всеки е почнал от някъде,важното е,къде е стигнал.