Сватба или... Австрия е Троянският кон на Русия в Евросъюза!

Австрийската външна министърка критикувана, че е поканила Путин на венчавката
17 авг 2018 21:40, Елка Василева
278
Сватба или... Австрия е Троянският кон на Русия в Евросъюза!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Защо един от най-влиятелните хора в света ще посети дълбоката австрийска провинция? Дали наистина е заради сватбата на една външна министърка, която едва познава? Или пътуването е част от една по-обща дипломатическа стратегия?

Австрийското министерство на външните работи вчера трябваше да "оправя положението" на фона на възмущението, което провокира външната министърка Карин Кнайсъл, след като покани руския президент Владимир Путин на сватбата си този уикенд.

"Става дума на първо място за частно събитие и за частна визита. Това няма да доведе до промени във външнополитическите позиции на Австрия", заяви говорител на министерството, цитиран от австрийската агенция АПА.

Виенските дипломати съхраниха близки отношения с Москва през Студената война и след падането на комунизма. Австрия е една от малкото европейски държави, които не изгониха руски дипломати след предполагаемото отравяне на двоен агент във Великобритания, пише ДПА.

Още по темата

Австрийският канцлер Себастиан Курц също ще присъства на сватбата в събота. В атмосфера на напрежение между Запада и държавите от Централна и Източна Европа, включително Унгария и Русия, той превърна крайнодясното си правителство в посредник.

Австрия е и председател на Съвета на Европейския съюз до края на тази година.

"След като каниш Владимир Путин на сватбата си, значи вече не си неутрален", написа в Тwitter украинската депутатка Хана Хопко, председател на комисията по външни работи в парламента.

"Отсега нататък Австрия не може да е посредник в Украйна. Точка," добави тя.

Защо руският президент ще се отклони по пътя си към Германия, където ще се срещне в събота вечерта с канцлера Ангела Меркел, за да присъства на сватбата на политик на по-ниско равнище в отдалечен хълмист район в близост до границата със Словения?

Путин ще се приземи на летището в Грац в Южна Австрия и след това ще се качи на хеликоптер. Във връзка с посещението ще бъдат разположени няколкостотин австрийски полицаи.

"Владимир Путин се възползва от сватбата, за да спечели престиж в Западна Европа и по света", коментира на видеозапис главният редактор на популярния австрийски вестник "Курир" Хелмут Брандщетер.

Миналата седмица САЩ обявиха нови санкции срещу Москва. Като причина бе посочена отговорността на Русия за опита за убийство на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитично вещество в британския град Солсбъри.

Герхард Мангот, водещ австрийски експерт по Русия, заяви пред ДПА, че Путин иска да осуети приемането на аналогични наказателни мерки от Европейския съюз. Този въпрос се очаква да бъде ключов и в разговора на Путин с Меркел, твърди ученият от Университета на Инсбрук.

Западните сили, сред които САЩ и ЕС, вече въведоха поредица от санкции срещу Русия през последните четири години, откакто Русия анексира полуостров Крим от съседна Украйна.

"Това ще се отрази негативно на Австрия", каза Мангот за посещението на Путин. "То подхранва подозренията, че страната е Троянският кон на Русия в ЕС."

Въпреки че 53-годишната Кнайсъл не е член на Австрийската партия на свободата (АПС), тя бе предложена за член на правителството от крайнодясната формация, която е по-малкият партньор в управляващата коалиция на консервативната Австрийска народна партия на канцлера Курц.

АПС е на позиция, че ЕС трябва да отмени свързаните си с Крим санкции. Тя подписа и споразумение за сътрудничество с руската управляваща партия "Единна Русия".

Въпреки това не е известно независимата Кнайсъл да има близки или лични отношения с Путин или с руския външен министър Сергей Лавров.

При посещението си в Москва през април тя предложи да играе ролята на посредник в сирийския конфликт. Тогава Лавров безцеремонно отхвърли предложението й по време на съвместната им пресконференция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че Путин вече е избрал подарък за Кнайсъл и нейния бъдещ съпруг, бизнесмена Волфганг Майлингер.
Руският президент от време на време присъства на подобни частни мероприятия, каза Песков.

"Жалко е, че Карин Кнайсъл превръща сватбата си от най-прекрасния ден в живота си в политическо събитие", отбеляза Хелмут Брандщетер.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
8
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Опита с дъртата кикимора Льо Пен не успя. Сега ще се пробва с тази.
200
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновеният австриец дори не знае и не му пука за това Велико събитие. Много сте се политизирали. Хеле, щом става дума за Путин.
199
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се радвайте на ескалация и на проблеми вътре в Европа,да не дава Господ някоя страна от ЕС да загубят мозъка си и да ни вкарат във война в която ще сме пушечно месо!Еврпейски страни никога не трябва да воюват помежду си!Никога!Никога да не забравят ада от ВСВойна!Тези конфликти не са в полза на хората и народите.
198
3
 
1
 
! Отговори
Йордан преди 5 години
След черно чумна black dead pandemic 532 + загиват над 100 000 000 жители човеци .Готвещи се з а прераждане дец а начело с Бог ЕА нареждат СЛАВЯНИТЕ да поемат охраната на ЕВропа.Заради нагли престъпници на властв Византия/събират непосилни данъци/Прабългарите начело сХАН КУБРАТ поемат охраната на Славяните чак до Шотландия включително.
197
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кадиров не е- потомък на насила ислямизирани племена а е пряк потомък на БАт БАян Под Велики ХАН на България наричана Волжска
196
2
 
4
 
! Отговори
Ярослав ХАшек преди 5 години
на фона на обсебени от наркомани и обратни страни членки на европейския съюз вкл и от псевдо евро социалисти з а каквито се представят управляващите в повечето страни .Австрия единствено запазва хладнокръвие.
195
0
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Императорът на: Интересна интерпретция. Само две дрени корекции: Президента на Чечня се казва Рамзан (а не Рамазан) Кадиров, и второ, не е иш Аллах, а Иншаллах (ако такава е волята на Аллах).А Руско-Турска империя все пак няма да има, но дори ако само Русия и Турция да са в добри отношения, това не е в интерес на американците.
194
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия няма нужда от троянски коне,тоя съюз сам си е троянски кон.
193
1
 
12
 
! Отговори
Пет преди 5 години
По добре с Путин отколкото с Ердоган! Такова е мнението на повечето австриици и аз го подкрепям!
192
2
 
2
 
! Отговори
селяндур преди 5 години
До * 201 обикновена завист, нали......
191
5
 
1
 
! Отговори
Ванга пак позна преди 5 години
Туркия и Рассия ке станат едно!Велика е!
190
7
 
3
 
! Отговори
Императорът на преди 5 години
Бъдещата Обединена Руско- Турска Империя ще се казва Рамазан Кадиров!Алелуя или по - точно Иш Аллах:)
189
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зелке, ставаш смешна в плюенето и омаловажането на събитието.То бива невежество, ама чак такова ... Щирия е една от 8-те федерални области на Австрия, а не "дълбока австрийска провинция." Грац е вековен център на европейската култура и не е в "отдалечен хълмист район", а е в района на Алпите.СМЕХОТВОРНО ОПЛЮВАНЕ на една нормална, неутрална и горда държава!!
188
2
 
12
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Либералните демократи в Европа през 2007 г. Обвиняваха България че правителството на Станишев е троянският кон на Русия в Европа заради енергийните руски проекти в България. Сега след като новото правителство в Австрия взе твърд подход спрямо политиката на ЕС за бежанците и каза НЕ за прием на бежанци в Австрия. Сега вече Австрия се превърна в троянският кон на Русия. Прозападните мекерета в централна и източна Европа щом нещо не им изнася следователно е виновна Русия. Търсят под вола теле.
187
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заедно с Путин ще дойде и Хор на донските казаци, за да поздрави новото семейство. В състав 10 души, малък, но хор.
186
2
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 5 години
Австрииците са троянския конНие сме Троянското магаре
185
11
 
7
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Сега е моментът масовият убиец да бъде заловен от Австрийски командоси и дълбоко замразен в куб лед някъде в Алпите. Светът ще си отдъхне.
184
12
 
5
 
! Отговори
* преди 5 години
Чугунените глави си мечтаят за диктатура, както при комунизма, но този път със частна собственост, ама цялата само при тях! Надяваха се Русия да им я докара, но Путин и сие не ги приеха в световния елит, предстои даже да им вземат парите, които са на запад естествено - това за радост на обикновенните руснаци. Сега тичат нагоре надолу по свадби и седенки, белким спазарят нещичко за семействата си, които отдавна са на запад и са свикнали на разкош.
183
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика.................Крим е руски завинаги!!!
182
1
 
9
 
! Отговори
До 187 преди 5 години
Умнико, така както си тръгнал да раздаваш акъл, се сетих да те питам знаеш ли какво значи "Капацитет"?Или повтаряш тази дума, понеже си я чул от устата на чуждопоклонниците?Знаеш ли коя е българската дума, вместо тази чуждица?Не, защото са ти правили промивки на мозъка от западната пропаганда и в главата са ти останали само няколко заучени лафа.Ти нямаш мисъл, просто говориш с поредица от клишета.