Китай умело примамва Украйна в капан, а Путин умее да чака

Ще успеят ли САЩ да откажат Киев от сътрудничество с Пекин?
22 авг 2018 21:50, Елка Василева
134
Китай умело примамва Украйна в капан, а Путин умее да чака
Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: архив, Reuters

Китай подмамва Украйна в "дългов капан", преследвайки свои вътрешни цели, но Русия може да извлече политическа изгода от това. Тук обаче има едно "но". Ще успее ли Вашингтон да принуди Киев да се откаже от сътрудничеството с Пекин?

Китай изкупува украински военни технологии

Украйна „предаде“ САЩ - достави на Пекин близо 20 двигателя за учебни самолети, сигнализира в четвъртък, 16 август, "Вашингтон таймс". Експертът на Центъра за международна стратегия и оценки Рик Фишър заяви, че САЩ трябва да накарат Украйна да се откаже от сътрудничеството с Китай, благодарение на което Небесната империя може да създаде собствени ракетни двигатели. Но дали това ще е лесна задача?

Нека посочим, че украинско-китайското сътрудничество във военнотехническата сфера не е нещо ново, пише Любов Степушова, "Правда". Миналата година избухна шумен световен скандал по повод действията на украинското конструкторско бюро "Южное", предоставило ракетни технологии на Северна Корея въпреки строгите санкции на ООН. Киев отпърво отрече и заяви, че в заводите му не се произвеждат подобни двигатели, но после предположи, че украински двигател може да е попаднал в КНДР чрез Китай.

По простата причина, че катастрофално не достигат ликвидни средства за изплащане на заемите от МВФ в размер на 10-12 милиарда долара годишно. Западът не разрешава прекредитиране, защото страната не изпълнява ред ангажименти, тъй че в недрата на украинския елит се роди идеята да предложат нещо на Китай, та да си платят дълга с оглед да получат нови кредити. И Пекин нямаше нищо против, както е вещ в залагането на "дългови капани".

Предлагайки пари на неплатежоспособни длъжници, Китай им натрапва свои инженерни решения, оборудване и работна сила, след което иска да му платят с активи. Известен е случаят с Шри Ланка, принудена да продаде за дългове стратегическото си пристанище Хамбантота. Пекин реализира също тъй изгодни придобивки в Киргизстан (предприятия от минната промишленост), Джибути (военна база), Пакистан (пристанище Гвадар под аренда за 43 години) и Таджикистан (рудници). Много от сделките в други страни остават неразгласени.

Към края на март т. г. държавният външен дълг на Киргизстан към Китай възлизаше на 1 милиард и 709 милиона долара - за десет години се бе увеличил 200 пъти. Китайски компании бяха дали на Бишкек 368 милиона, за да модернизира столичната ТЕЦ, а трябва да им се върнат милиард и половина. Нищо чудно китайците да получат срещу този дълг самата ТЕЦ (поне на дългосрочна аренда) - и то като добавка: заради заема Китай се сдоби вече с правото да разработва златното находище Горен Кумарг.

Ще припомним масовите протести в Казахстан от 2016 г. против закона, допуснал да се разпродават земи на чужденци. Като основен изгодополучател се очертаваше Китай, но не успя - засега. Аналогични протести спряха продажбите на земя за китайци във Виетнам. Също такъв закон се опитва да прокара във Върховната рада Петро Порошенко. Основен претендент за украинските черноземи безспорно ще е Китай.

Какво ще отстъпи на Китай Украйна

На 24 юли Украйна започна да приватизира държавни и комунални обекти на стойност до 250 милиона гривни. Сред тези активи е Държавната продоволствено-зърнена корпорация на Украйна, която Китай иска да купи точно срещу споменатия вече дълг от 1,5 милиарда долара.

Това са пристанищни мощности в Одеса и Николаев (Китай много обича да купува портове), елеватори, заводи за зърнени продукти и фуражни смески, мелници, сиреч основното богатство на "световната житница", както сама се нарича Украйна. Засега продажбата е отложена, но Пекин не допуска съмнения, че ще се наложи над Киев, тъй като вече е купил с договор Украинската банка за възстановяване и развитие.

Ако се разширят рамките на приватизацията, Китай може да вземе за сметка на дълга и акционерното дружество "Украински железници". Неслучайно Арсений Яценюк изпрати в Китай през Казахстан влакова композиция (през 2016 г., като премиер на Украйна, б. пр.), която всъщност не стигна до крайния пункт по липса на желаещи да наемат вагоните. Предупредителен знак може би е отпуснатият кредит от 372 милиона долара за строеж на жп линия от Киев до Бориспол.

Китайски компании се канят също да купуват украински заводи (Пекин обеща да предостави 250 милиона долара за модернизация на "Мотор Сич") и енергийни обекти (10 ТЕЦ-а със слънчеви панели вече са купени - пак за сметка на дългове).

Путин умее да чака

Ако китайски компании и банки станат собственици на украински стратегически обекти, за Русия ще е много по-лесно да се "договаря" с Украйна с оглед съвместното с Китай геополитическо противопоставяне срещу САЩ. Някои американци вече са го схванали и обвиняват украинците в предателство. Да, става дума за дългосрочна перспектива, но Владимир Путин умее да чака.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: КитайУкрайнаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
5
 
! Отговори
anti nato i es преди 5 години
amerika q chaka grazhdanska voina mezhdu etnosite i razdelqne na mnogobroini malki durzhavi koeto shte e kraq na fashistite terorista agresor nashestvenik i porobitel
72
0
 
3
 
! Отговори
anti nato i es преди 5 години
kitai i rusiq mirno shte machkat terorista agresor i nashestvenik fasht i shte vladeqt sveta shte nastane mir svoboda i blagodenstvie i nikoga nqma da pozvolqt da ima halifat koeto celqt fashistite masoni i cionisti multinaciq bez cennosti i ideologiq koeto bi dovelo do pulno porobvane na naroditeevreite sa nai golqmata sgan realniq im proizhor e afroarabski proizlizat ot etiopite falashi i ot hazarite koito sa smesica ot arabski plemenaamerika q chaka grazhdanska voina mezhdu etnosite i razde
71
5
 
0
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЯТ ЕВРЕЙТЕ преди 5 години
Братлета от много време разни навлеци ми крадат от нета с рутер съм а не искам да го махам че се поврежда буксата някакъв съвет?ЕВРЕЙТЕ СА ВЕЛИКИ!
70
0
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Ddd И друго да те светна нямам роднини в чужбина .Защото сме хора с достойнство и не искаме да ставаме роби на англосаксонските *** и транс ***
69
3
 
0
 
! Отговори
Вииииваа преди 5 години
До АнонименНа Кой да я Продаде Камчатката на Тия Дет Хвърлят Фалшиви Долари ли ?
68
5
 
4
 
! Отговори
Дааа до 77 преди 5 години
Хаха ударила била дъното Ами то не било рублата а на баба ти курника.изпий си хапчетата и ела пак да громиш русия обаче тска че поне да разберат и те.и са национализирани пари ама то пак както винаги се оказало виц,щото руски пари в западни банки ни кой не държи от присъединяването на крим.тска казва блумбърг.фругото е инфо за капачки като теб чакам Русия да се сгромоляса вече за 1345 ти път ама те не знаят.
67
9
 
7
 
! Отговори
Истина преди 5 години
До DddБих отишъл в Тибет или някъде в Азия близо до морето и слънчево цяла година! ти си ходи на Запад или Сащ. И сега си ходя там, съжалявам да ги кажа че обслужването на изток от България (дори бивши СССр страни) е много по добре от колкото в западна европа, като отсядам в 4плюс звезди и на двете места
66
1
 
11
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Американците и западна Европа правят същото но чрез банките така че играта вече е известна на всички, но ако някой им открадне играчката започват да се карат защо другите играят същата игра... време е да поумнеем и да разберем че кризата ни 96 година беше изкуствена защото цяла година не взехме 1$ заем, това не е добър пример ако може малка държава да не дължи нищо и да е независима, затова може да се постави на колене чрез вътрешни хора алчни за пари.
65
9
 
5
 
! Отговори
Е ко преди 5 години
Украинците и китайците взаимно ще спечелят по нещо, а на Путин от трите най-дългия.
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХУБАВО Е, ЧЕ УКРИТЕ ОЩЕ ИМАТ КАКНВВО ДА ПРОДАВАТ. НИЕ ВЕЧЕ НИЩО НЯМАМЕ,ДОРИ И ПОЛОВАТА СИ ИДЕНТИЧНОСТ ПРОДАДОХМЕ И СТАНАХМЕ ***.
63
0
 
0
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Фалирала е главата ти..
62
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЧЕРА КИТАЙ НАЛОЖИ МИТА НА АМЕРИКАНСКИ СТОКИ ЗА МНОГО МИЛИАРДИ,ТОВА Е РЕЦИПРОЧНИЯ ОТГОВОР НА ЧАЙНА СРЕЩУ ПОДЕТАТА ОТ САЩ ИКОНОМИЧЕСКА ВОЙНА СРЕЩУ ПОДНЕБЕСНАТА. В ТАЗИ ВРЪЗКА МЪДРИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД Е КАЗАЛ СЛЕДНОТО ;- КОГА ГОСПОД РЕШИ ДА ПОГУБИ НЯКОЙ ПЪРВО МУ ВЗЕМА АКЪЛА ,АКО НЕ Е ТАКА ФАЩ ЩЕШЕ ЛИ ДА ТРЪГНЕ НА ОТКРИТА И ПРИКРИТА ВОЙНА СРЕЩУ ЦЕЛИЯ СВЯТ И ОСОБЕНО СРЕЩУ РУСИЯ,КИТАЙ ИРАН,СЕВЕРНА КОРЕЯ,А ОТСКОРО И ТУРЦИЯ ,ВСЕ ОГРОМНИ СТРАНИ С ЯДРЕНИ АРСЕНАЛИ
61
2
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Ако не греша още с първите демократични правителства и парламенти имаше едно подмолно движение да се продава земята на чужденци,защото така било в развитите страни,Важен аргумент на този срамен диспут,беше съкрушаващия аргумен,че чужденците не могат да изнесат земята от България,да си аргатин на собствената земя,дали е повод за национална и лична гордост.Българска земя би трябвало да се продава в минимални площи,когато доходите станат като в Дания.а мераклиите да продават трябва ,да бъдат разстр
60
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците може и да са майстори на дълговите капани, ама са чавдарчета пред тия дето увъртяха гърците и италианците в 150% дълг спряма БВП. Половината еврозона е от фалирали държави
59
5
 
45
 
! Отговори
Така е преди 5 години
На Путин днешна Украйна му е нужна като слънце и вода.Служи за назидание на руския народ какво ще се случи с Русия ако клекнат пред САЩ и свалят Путин.Мизерия, гражданска война и колосални човешки загуби под форма на ниска раждаемост,висока смъртност и милиони икономически емигранти.Това Русия го е и виждала под вещото управление на Елцин,Березовски и Ходорковски.
58
4
 
32
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Не е луд тоз дето......! От сътрудничество със САЩ ползата е само за САЩ.Вижте примера с нащи ТЕЦ.Укрите може да са прости но толкоз чак.Като няма Русия и Китай става.Китай води последователна политика за овладяване на третия свят а днешна Украйна е виден негов представител.След като САЩ продадоха 2 кораба с въглища на тройна цена и ядрено гориво несъвместимо с украинските реактори укрите са доста разочаровани.Нормално е да търсят алтернативи.А дали Путин чака в засада е спорен момент.
57
10
 
11
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Интересното е че Китай се навърта и в България... Трябва да се внимава
56
5
 
31
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Гледай Украйна, сещай се за БГ.Украйна "кой не скача е московчанин",БГ "кой не скача е червен".Украйна - всички печевливши предприяти са в ръцете на местни олигарси - Ахмедов - 7 хиляди лична гвардия, Фирташ, Пинчук, Порошенко и Тигипко - въглища, стомана, газ, тръбопроводи, земеделски земи, медии. разполагащи със паравоенни образования - 200 нацистки организации. подарени на САЩ - петролен бизнес.БГ - шпиц команди, ТЕЦ-ове, токове, тютюн, медии и т.н70% от земеделската земя в БГ е на ДПС
55
14
 
5
 
! Отговори
Ddd преди 5 години
До господинчо никойАко ти се наложи да емигрираш, накъде ще тръгнеш, на Изток при дедите си ли, или на Запад при загнилия капитализъм. Сигурен съм че имаш поне трима или четирима роднини и познати които са в чужбина, и на тях ли казваш родоотстъпници?
54
1
 
15
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Fallschirmspringer В голяма грешка си за земята. Де що имаше за продан се продаде вече. Повечето земя(милиони декари) е собственост на фондове с неизвестни собственици.