Русия изгубила ядрена ракета, Америка я открила!?

Руски вестници свързват новината с оръжейно изложение край Москва
23 авг 2018 10:15, Елка Василева
131
Русия изгубила ядрена ракета, Америка я открила!?
Снимка: архив, Reuters

Кремъл не коментира съобщенията, появили се в западни медии за паднала руска ракета с ядрен двигател, отбелязват руски издания. "За разлика от американската телевизия не разполагам с такава информация. Препоръчвам ви да потърсите нашите експерти в тази област - Министерството на отбраната", цитира "Комсомолская правда" президентския прессекретар Дмитрий Песков, помолен от журналисти да коментира информации в медиите от САЩ.

По-рано американската телевизия Си Ен Би Си съобщи, че според доклад на американското разузнаване руска ракета с ядрен двигател, изпробвана миналия ноември, може да е паднала в Баренцово море. Москва подготвяла сега операция с участието на три кораба, за да я извади, пояснява вестникът.

Още по темата

Русия изгуби ядрена ракета, Америка я откри, резюмира "Лента" и се пита "какво е станало всъщност".

Анализирайки "контекста на новината", онлайн изданието предполага, че ракетата "Буревестник" може да е била тествана на архипелаг Нова земя. Според Си Ен Би Си в секретния американски доклад по случая нямало данни за потенциални рискове за здравето на хората и околната среда с оглед евентуални повреди по изпробваното оръжие.

Телевизията обаче цитира Ханс Кристънсън, ядрен експерт от Федерацията на американските учени, според когото при падане на ракета неизбежно изтича радиация. По думите му една операция за извличането й ще е трудно и опасно начинание. Той припомня опита на Русия от вдигането на атомната подводница "Курск", катастрофирала през 2000 г., когато Москва е потърсила техническа помощ от холандска компания.

След съобщението на Си Ен Би Си интернет потребители обърнаха внимание, че руски кораби маневрират необичайно край архипелаг Нова земя, се казва в материала.

По данни на телевизията от миналия ноември до февруари т. г. Русия е провела 4 теста на "Буревестник", всичките завършили с провал. Според военния експерт Виктор Мураховски обаче военните може нарочно да са използвали само стартовия бензинов мотор, без да включват ядрения реактор, замисляйки "планирано падане" в морето.

"Лента" вижда противоречие между новината на Си Ен Би Си и думите на руския лидер Владимир Путин, разказал през март за пръв път, че Москва разполага с подобно оръжие и разработката е успешна.

Новината за паднала руска ракета бе излъчена от американската телевизия в момент, в който край Москва се провежда оръжейното изложение "Армия-2018", напомня електронният вестник и цитира военния експерт Игор Коротченко, заявил пред РИА Новости, че става дума за специална постановка, "зад която стоят структурите на Пентагона, провеждащи информационни операции в киберпространството".

Руското министерство на отбраната вече подписа на изложението 32 договора с фирми от отбранителната промишленост на обща стойност 130 милиарда рубли. Това съобщи зам.-министърът Алексей Криворучко, пише "Комерсант".

Сделките предвиждат ведомството да получи над 600 единици техника и да ремонтира още над 1500 единици. За руската армия са купени по-специално 132 бойни машини Т-14 и Т-15, създадени на база на универсалната платформа "Армата".

От утре изложението ще бъде открито за всички желаещи, информират изданията. Посетителите ще могат да видят най-нови и перспективни модели руски оръжия и бойна техника - танка Т-14, бронираната машина Т-15 с нов боен модул, бронираната кола "Курганец", самоходната артилерийска установка "Коалиция-СВ", бронетранспортьора "Бумеранг", бойната машина "Тор-М2ДТ", зенитния ракетно-артилерийски комплекс "Панцир-С1", армейски моторни шейни, изброява "Военнопромишлен куриер".

Гостите ще видят и над хиляда експоната на специална изложба с техника, иззета от терористите в Сирия, посочва пресцентърът на "Армия-2018".

Четиринайсетгодишният Егор Трофимов от град Калуга представи на изложението концептуален макет на безпилотен танк Т-101 на базата на платформа "Торнадо", изработен от ученици в градското конструкторско бюро за транспортно машиностроене, информира специализираният сайт "Хайтек", като се позовава на "РБК". Устройството ще бъде снабдено с малокалибрено оръдие, картечница и дрон. Предвижда се да получава данни по четири защитени комуникационни канала. Не се оповестяват други данни, нито се съобщава дали руското военно министерство ще приеме предложената разработка, се казва в статията, цитирана от БТА.

Концернът "Калашников" представи пък преди два дни на изложението друг концептуален модел - човекоподобен боен робот, кръстен "Игорьок". Техническите му данни не се разкриват; известно е впрочем, че устройството ще бъде прието на въоръжение в Русия през 2020 г., добавя "Хайтек". Други руски издания отбелязаха по-рано приликата между над четиритонния робот и самоходните крачещи роботизирани машини от филмовата сага "Междузвездни войни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
pravomira преди 5 години
До Чнонимен Да , който следи внимателно поводите на политиките и разсъждава малко, ще забележи, че чнтите играят на шах, и от няколко време теренът им се уголеми, благодарение на лакомията, различните интереси и тесногърдите ръководители на другите. Интереса клати феса, единството скрепено на интереса и бързата печалба пропука и ще разпръсне, за съжаление, общностите и това е една голяма помощ за антите, те са водещи играта за сега,
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън дрън та пляс. Напрежение между Русия и Америка. Между Америка и Китай.Стига сте ме занимавали с театри тия държави никога няма да воюват както е било през първата и втората световна. Все си изнасят конфликтите някъде другаде. Кажете ни как са нашите шведи и как другите шведи от джунгла.та идват да работят и да оправят икономиката на наши и ваши.
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е паднала при краварите ли та са я намерили ?
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
къде е паднала при краварите ли та са я намерили ??
95
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мурманск и акваторията му - най-големото ядрено гробище в Света !
94
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90, ти пак си се правиш на писател. За разлика от теб не съм г.а.лош да се кланям на САЩ!И ако някой не прославя САЩ не значи че е русофил.Дрънкало, про.сто.От такива б.о.к.луци като теб сме я докарали до про.стотията българска.Първо мини през казармата, тогава ми давай акъли третополов.Декокър знаеш ли какво е и при кое оръжие се използва....потърси в нета.Там ти е силата, въпреки че повечето неща тук са лъжи.
93
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАСЕГА РАБОТИТЕ НА ПУТИН ВЪРВЯТ ДОБРЕ. И НА РУСИЯ ЕСТЕСТВЕНО.
92
32
 
13
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
колко остарял метод е да се повдига духът на цивилната нация чрез перчене с военен прогрестези хора живеят с манталитет от комунизтическата ера жалко за човешкия потенцял по тамошните географски ширини
91
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Simeon Ignatov продЗа съжаление в задната част на подводницата има оцелели хора от екипажаПак за съжаление те са практически ОБРЕЧЕНИ още преди подводницата да излезе на боен походПо това време е завършило разделянето на флота на СССР - Руския флот има само един спасителен кораб по документи и то в Черно Море - Севастопол и то Немски Катамаран произведен през Втората световна война ...Точно за това и Холандци вадиха Курск - Русия просто нямаше нито корабите нито персонал нито технологии
90
8
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Simeon IgnatovЗа съжаление "Привет от Германия" е частично правКурск се сблъсква с Американска разузнавателна подводницаударът е в зоната където са балони със сгъстен въздух в отсек 1(торпеден)Балоните с налягане 400 атм се пръскат от удара а в помещението има за съжаление прекисно торпедо(торпедо с паротурбинен двигател изключително бързо до създаване на ракето торпедото Шквал)Водородния прекис се само запалва при високо налягане - ПОЖАР - Взрив на Боекомплекта ракети и торпеда
89
9
 
18
 
! Отговори
Simeon Ignatov преди 5 години
Ало Германеца Препоръчвам ти да се вслушваш в своя Канцлер а не да плещиш глупости И какъв кислород изчаквал Путин да им свърши на моряците от Курск като те са загинали почти веднага след вторият взрив Явно че ти се губят годините в училище Сигурно си бягал по математика и физика Да не говорим за Етика и Морал и Биология Сигурно си ходил да пушиш в тоалетната
88
25
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Следващата еко катастрофа пак ще е заради некадърните руснаци ! Ако се опитат сами да извадят ракетата от Баренцово море ,еко катастрофата е гарантирана ! За Курск платиха на холандска фирма да я извади ! Гледайте клипа за Курск , има потресаващи доказателства как Путин нарочно не разрешава спасителната операция , изчаква кислорода им да свърши ! Моряците са получавали мизерни заплати и пр. ! Клипът е блокиран от руска територия !YouTube - Курск подводная лодка в мутной воде (Запрещн к показу в России)
87
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя заблуден мним германец хептен изперкал
86
7
 
5
 
! Отговори
до 91 преди 5 години
не знаех че баренцово море е част от Русия , прости невежеството ми , хахаха
85
17
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименЗначи,американците намерили суперсекретна ядрена ракета и вместо тихичко и тайно да си я занесат на някой полигон,да си я разглобят.......................Къде ще я занесат бе просссстак , тъъъп русофил ! Ракетата пада в Руска територия , американците казват само къде е паднала ! От руска територия ли американците да вземат ракетата ?! А и притрябвало им е на американците руски *** !
84
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи,американците намерили суперсекретна ядрена ракета и вместо тихичко и тайно да си я занесат на някой полигон,да си я разглобят и разгледат и тихомълком се възползват от това,те решили да вдигат шум...в навечерието на търговска изложба с военна продукция,та белким се провалят сделки!!!Толкова е плоско,ама заема целият обем на плоски мозъци!!!
83
14
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименИма пробойна в главата тиПробойната е от вътрешен взрив на едно торпедо............................Русофилска диагноза , първо гледай клипа после коментирай ! Ако е имало вътрешен взрив пробоят щеше да е отвътре на вън , тоест желязото щеше да е изкривено от вътре на вън ! А в действителност пробоят е от вън на вътре , дупка с диаметър на торпедо , вижда се как стоманата е изкривена от вън на вътре ! Тъпите русофили като започнете да казвате на черното бяло ставате смешни !
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има пробойна в главата тиПробойната е от вътрешен взрив на едно торпедо.
81
9
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
И за да не бъда голословен за Курск ето ви и един клип преведен на руски език в който ясно се показват снимки и видео кадри на пробоя от вън на вътре ,което доказва ,че подводницата е ударена с торпедо ! Клипът трае малко повече от един час и показва много интересни неща включително как Путин отказва да разреши спасителната операция и изчаква кислорода на свърши и моряците да умрат ! Клипът показва и какви мизерни заплати получават моряците ! Клипът е блокиран в Русия !YouTube - Курск подводная лодка в мутной воде (Запрещн к показу в России)
80
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкциите са изключително полезни за Русия. Повече санкции повече ползи за матушка.