Повсеместно побъркване в Русия: За вицове в нета – съд!

Силите на реда често действат неадекватно на потенциалната заплаха!
Обновена: 28 авг 2018 09:10 | 27 авг 2018 22:35, Елка Василева
234
Повсеместно побъркване в Русия: За вицове в нета – съд!
Снимка: архив, Reuters

През 2015 г. Едуард Никитин споделил в социалните мрежи виц, иронизиращ недотам лъчезарното според него бъдеще на страната му. Сега е подсъдим за "екстремизъм" по силата на закон, злоупотребите с който предизвикват все по-остри критики.

Делото срещу 42-годишния безработен инвалид е само едно от десетките, образувани през последните години от руското правосъдие заради безобидни според мнозина шеги в интернет, пише Франс прес .

Същевременно правозащитниците критикуват Кремъл за целенасочени действия, с които кара руснаците сериозно да си помислят, преди да разгласят своето мнение в мрежите - едно от последните пространства, в които критиците на властта досега не бяха сурово преследвани.

"За една невинна шега може да бъде привикан всеки несъгласен с властите на страната - обобщава пред АФП Максим Камакин, адвокатът на Едуард Никитин. - Изглежда у нас само оптимистите имат право на живот."

Абсурд

В един от двата поста в социалните мрежи, за които Никитин е съден, баща обяснява с цинични думи на сина си, че Русия изобщо няма да се оправи.

Другият е рисунка, изобразяваща "ватенка" - това е дреха от съветския период, а сега така наричат обидно хора, които подкрепят сляпо властите.

Заради "абсурдния" и още неприключил скалъпен процес срещу Едуард Никитин вече са замразени банковите му сметки, неговият компютър временно е конфискуван и му е отнета възможността да участва в каквато и да било опозиционна дейност, посочва неговият адвокат.

Обвинен в "насаждане на омраза" и "посегателство срещу човешкото достойнство", руснакът рискува присъда до шест години затвор, при все че в повечето случаи се налагат по-леки наказания - глоба или обществено полезен труд.

Съдебните преследвания при подобни случаи не са нещо ново за Русия, но някои от тях, съпроводени с медиен шум, привлякоха вниманието към това явление.

Джон Сноу воскресе!

В сибирския град Барнаул е образувано дело срещу Даниил Маркин, 19-годишен студент, споделял в интернет хумористични "мемове", сред които изображение на Джон Сноу, герой от сериала "Игра на тронове".

Под образа му е изписано "Джон Сноу воскресе! Воистину воскресе!" - пародия на възгласа, който чуваме от вярващите на православния Великден, заради което младежът е обвинен в "подстрекаване към религиозна омраза".

А срещу 23-годишната Мария Мутузная, също жителка на Барнаул, е повдигнато обвинение в "екстремизъм" по повод картинки с мемове, качени на страницата й в много популярната руска социална мрежа ВКонтакте.
На едната африкански деца държат празни купички и има надпис: "Черният хумор е като храната - не стига до всички".

"Много често силите на реда действат явно неадекватно на потенциалната заплаха, реагират на постове и мемове прекалено сурово и без никакво основание", отбеляза с тревога през август Mail.ru, компанията собственик на мрежата ВКонтакте.

Затова дружеството на олигарха Алишер Усманов се обявява за промяна в закона и "амнистия" за "несправедливо осъдените по тези дела".

Според независимото сдружение "Агора" през 2017 г. в Русия са били осъдени 43 души за публикации в интернет срещу 32 през предходната година.

"Държавата се побърка"

Руското министерство на съобщенията и масовите комуникации се обяви за смекчаване на закона; не се разглежда обаче никакъв проект в този дух.

"Основната идея на тази политика е да всее страх сред интернет потребителите. Да създаде впечатлението, че властите следят всекиго от тях", смята Саркис Дарбинян, адвокат по дела, свързани с мрежите.

"Мнозина потребители вече се страхуват да изразят собствено мнение. Налагат си самоцензура и трият споделеното преди време. Това намалява свободата на словото в Русия", подчертава той.

Различно се държи в интернет и Дмитрий, 21-годишен потребител от уралския град Екатеринбург, един от онези, които изтриват свои предишни постове.

"Сега наистина има страх: държавата се побърка, може да ви арестуват за някакви лайкове - обяснява той пред АФП. - Не искам да имам нищо общо. Искам да бъда в безопасност."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
11
 
8
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
Преди малко четох интервюто на Александър Дугин в Епицентър .И там човекът кратко ясно и разбрано каза че Русия никога повече няма да позволи на Англосаксонците да я унищожат .
134
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хм... ти какво си мислиш?, че Сноуден нищичко не е казал на руснаците относно естеството на работата си? много си наивен, да знаешл
133
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хм...115 "... че правителството масово подслушва населението, както направи Едуард Сноуден, е предателство спрямо родината?" - Извинявай, какво е работил Сноуден в родината си? А? Не че се заяждам. :-)))
132
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо настръхвам като се сетя руснаците, колко ги боли от коментарите на русофобите в днес.бг. Искрено им съчувствам след погромът нанесен им от интелигентните, запознати и напълно "не платени" и "не ***", които просветляват обществото за злините на Русия.Горките руснаци. 10 коментиращи от днес.бг и Русия е загубена!
131
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И при нас е почти същото. Сега на запад ако кажеш нещо, което не допадне на някой по-голям от теб веднага ти лепят етикет "расист", "хомофом", "сексист", "ксенофоб" или най-страшното "РУСОФИЛ", без никакво основание. Важното е, че не си допаднал на някой с повече власт и гласност от тебе. Такива си губят работата, медиите ги демонизират. А ако си политическо или бизнес лице - бог да ти е на помощ, защото ще те разкостят. И на Запад има жестока цензура, но е мнима.
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен "Всред българските нискоинтелигентни и нискообразовани" - айде баш на западноевропейските коли цените да са в пъти по-високи, кво ша кайш, а? Че гледат със завист ние какви коли си купуваме за по няколко хиляди евро.
129
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Елчето си заработи надника и днеска.
128
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До хм...Ватата не прощава!
127
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средната пенсия в Русия е около 15 000 рубли. След като един пенсионер си плати водата, тока, наема, отоплението от пенсията му остават 12 хил рубли. Това е все едно един пенсионер в България със 150 евро като плати тока, парното, наем за гарсиониерка и водата да му истаната 120 евро. Вместо това българските пенсионери ровят в кофите защото парното излиза повече от пенсията и не остава за храна.
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до до 127То щото в кофите в България има много, за това ли пенсионерите масово ровят и е пълно с безсомници и просяци?
125
6
 
7
 
! Отговори
хм... преди 5 години
До Зозодо Зозо"Сноудън е работил за службите, а тук става дума за цивилни младежи по на 19-20 години, писали виц във фейса. Усещаш ли разликата с ватираната глава???"Не знаех, че при свободата и демокрацията на Запад и в САЩ ако някой който работи за службите узнае, че правителството незаконно подслушва масово населението и го огласи публично, той трябв да бъде осъден на смърт. Много благодаря за ценната информация и бъди жив и здрав.
124
7
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До хм...Сноудън е работил за службите, а тук става дума за цивилни младежи по на 19-20 години, писали виц във фейса. Усещаш ли разликата с ватираната глава???
123
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото Русия по-малко се интересува от нас и даже изобщо вече не се интересува,толкова повече плюем.Що така,бе?
122
2
 
3
 
! Отговори
до 127 преди 5 години
Кво да ровиш бате ,то и в кофите като няма .
121
6
 
10
 
! Отговори
до 120 преди 5 години
Югославия беше Федеративна република---както и Разпада на СССР---това няма нищо общо с нахлуване на руски войски в суверена държава и организиране на референдуми под дулото на автомата и то референдом в чужда държава ---все едно Турция да организира референдум в Кърджали под дулата на аскера..Даже не съм сигурен ,че тези дето хвалят анексията на Крим са българи ,може би са хора обучени ,които добре пишат и говорят български.
120
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсионерите в Русия не ровят в кофите за огризки от храна.
119
4
 
6
 
! Отговори
До 125 преди 5 години
До 123Обикновения руснак не печели нищо.Печелят родните рашшисти...да им се помпа самочувствието и да се радват колко е велик джуджето.
118
5
 
10
 
! Отговори
До 121 преди 5 години
До АнонименАбе, ***...ако утре съседа ти влезе у вас, удари ти два шамара, защото е 150кг. и ти вземе едната стая от апартамента...пак ли ще кажеш- той е прав, защото е по-силен и ми взе стаята??Не ви достига акъла...на родните рашшисти и на всички алкохолизирани боярищници.
117
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 5 години
До АнонименДали?! И като е руски колко спечели от това обикновенният руснак. Нищо.
116
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не бяха руските туристи много българи щяха да останат без хляб и да гладуват.