"Восток 2018" – предупредителен изстрел срещу US лидерството

Руски издания: Мащабните учения на Русия пряко свързани със Сирия
Обновена: 12 сеп 2018 10:52 | 12 сеп 2018 10:45, Елка Василева
205

Мащабните учения в Далечния изток са пряко свързани със Сирия, пише "Взгляд". Електронният вестник акцентира върху "смайващия брой на участниците" - 300 хил. души. Според Запада с този размах руснаците искат да изплашат НАТО, всъщност обаче причината е съвсем друга, се казва в статията.

"Явно е решено да се покажат възможностите на въоръжените ни сили в кратки срокове да прехвърлят значителни сили и техника на големи разстояния", твърди военният експерт Александър Бартош. По думите му Москва цели максимално да разпространи в армията си опита от сирийската война - офицерите, служили като инструктори във войските на президента Башар Асад, да споделят знанията си с максимален брой военни без боен опит.

Още по темата

Участието на Китай в маневрите не е знак за създаване на военен алианс с Руската федерация, смятат военни специалисти от КНР, цитирани от "Инфокс". Според китайски медии армията на Пекин разчита да получи ценни умения въз основа на руския опит от войната в Сирия. Ученията предизвикаха недоволство у НАТО и почти паника в Япония, която има териториални спорове и с Русия, и с Китай. Освен това Русия провежда военно учение в Средиземноморието във връзка с предстоящо настъпление в Идлиб, отбелязва руският новинарски портал.

Според американския наблюдател Себастиан Роблин "Восток 2018" е предупредителен изстрел срещу лидерството на САЩ на световната арена. Русия и Китай обаче си поставят съвсем различни цели, затова никоя от двете страни няма да се жертва, за да помогне на своя съюзник, изтъква той. Русия иска да запази доминиращо положение спрямо съседните страни в Източна Европа и Централна Азия, а Китай - да затвърди контрола върху Южнокитайско море.

Същевременно Пекин смята да засили влиянието си върху страните от Централноазиатския регион чрез създаване на икономически коридор.Това може да застраши традиционното влияние на Москва в постсъветските територии. Освен това Русия е важен доставчик на оръжия за Индия - основния стратегически съперник на китайците.

Не е задължително тези противоречия да предизвикат военни действия, но те показват, че макар Китай и Русия да са против диктата на САЩ, двете страни нямат по-значими общи интереси. Затова поканата на Москва към китайските военни да участват в маневрите е опит да се укрепи взаимодействието между Русия и Китай във военната сфера, смята аналитикът от САЩ.

Ученията "Восток 2017" няма да попречат на САЩ да нанесат удар в Сирия, пише "Независимая газета", цитирана от БТА. Заради маневрите основните стратегически сили на Русия са концентрирани в Далечния изток. Междувременно Съединените щати и съюзниците им може тези дни реално да нанесат удар по интересите на Русия в Близкия изток, отбелязва изданието.

На Запад са убедени, че режимът на Башар Асад ще използва химически оръжия и американската коалиция ще нанесе в отговор още по-мощен удар в Сирия. Чужди медии допускат, че може да пострада и руската военна групировка в Сирия, което ще изостри още повече отношенията между САЩ и Руската федерация - дори до реален военен конфликт.

Въпросът е как Москва може в тази ситуация да защити Сирия и да подкрепи сирийските войски в планираната за най-скоро време офанзива в Идлиб?

Събитията и експертните мнения налагат извода, че военното и политическото ръководство на Русия ще е способно да изпълни тези задачи, само разполагайки със значителни военни и материални ресурси. Военни източници съобщиха, че за да поддържа адекватна военна дейност в Близкия изток, да възпира НАТО по западните си граници и в други региони, включително Арктика, Русия ще увеличи през 2019 г. разходите за отбрана. Но не се посочва колко точно. А същевременно се изостря икономическата и финансова криза във федерацията - обект на западни санкции, подчертава всекидневникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
6
 
14
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Уважаеми лорд Бракс,ушанките са доста по-добри в ракетите от западните държави. Това го каза дори и господин Тръмпов. Така че и вие лордовете в УК се стегайте.Апропо термина "пълна мобилизация" в контекста на Канада и САЩ и Англия звучи меко казано нелепо. Там първо трябва да се уточнят кой от какъв пол е.
148
9
 
6
 
! Отговори
форд Бракс -идва.. преди 5 години
Ржевски--- ако видите Канада Австралия и Великобритания да извършват пълна мобилизация направо хвърляите ушанките и бягаите.....значи НАТО за нула време печели въздушно превъзходство след това веднага трябва да изтреляте ядрения арсенал и да се самоликвидирате ,най-вероятно Русия би опитала първи изпреварващ удар / ядрен/ но съм сигурен че и НАТО би опитала ,какви танкови учения ми говорите тука танкови учения в тундрата-щуротии.
147
4
 
11
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Сравненията между военните бюджети на САЩ и РФ и Китай са просто мега вдлъбнати. Можеше да изглеждат смислени, ако руснаците и китайците купуваха военна техника от САЩ. Но понеже си произвеждат сами и там се плаща само цената на желязото и то изкопано от китайски работници за 30 долара на месец. Войниците в РФ и Китай не взимат по 2000 гущера на месец. И така нататък....Все едно обяснявам на детето ми, много сте зле...Още Северна Корея не сте оправили, РФ и Китай били слаби :))))))
146
9
 
4
 
! Отговори
форд Бракс -идва.. преди 5 години
Когато руски пехотинец ,мотострелковак ,танкис ,артилерист види американски воиници значи боят е в минало време и те се предават---точно както иракчаните без да са водили бой се предаваха като видят апачи който плюс това е на разузнаване ,онея така ще ги зачасат ,че ни танкове ни организация ще остане със стотици хиляди ще хвърлят автоматчетата....ще им се видят и космическите войски и Пьотър първи...къде си мислят ,че са тръгнали -боен опит тинтири минтири....
145
2
 
26
 
! Отговори
Ewto преди 5 години
"На Запад са убедени, че режимът на Башар Асад ще използва химически оръжия и американската коалиция ще нанесе в отговор още по-мощен удар в Сирия". Е как няма да са убедени като иннсценират всичко. Асад почти е спечелил войната за какво му е да използва химическо оръжие, за 30 жертви ли ?
144
6
 
6
 
! Отговори
С други думи: преди 5 години
Който не е годен да прави изкуство и научни трудове,прави тояги и боксове.
143
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мл.Сигурно се чудиш, как тези без интелект и култура правят по-добри оръжия от умниците? Няма да го разбереш, над нивото ти е.
142
1
 
7
 
! Отговори
Во Нгуен Зияп преди 5 години
до 140Що не ми каза по-рано, че е толкова важен военния бюджет бе? Ние имахме 200 пъти по-малък от американците и им разпаряхме 3адницитe. Сигурно всички военни по света са ни се присмивали. Не сме спазвали златното военно правило, като имаш по-малък бюджет и да се предаваш. Мани, мани, изложили сме се!
141
3
 
7
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До некъфф Влиза фелдмаршал Каител в залата да подписва капитулацията на Германия и гледа до Руският генерал ,английският и американски генерали и Френският и пита с презрение Ама и тези ли са ни победили ? .Та Французите ги знаем що за войници са ,те могат да се бият само срещу народите на Микронезия и другите острови из Тихият океан .С някой по солидна армия са гола вода и кал по ушите .Както при село койловци преди няколко години .
140
2
 
7
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Вагнеровци се изгубиха там където се изгубиха и американците при ЕТтанф .Нали си чел как Сирийските партизани избиват американците който са незаконно в Сирия .А ТЕ ПЪК СИ ПРИКРИВАТ ЖЕРТВИТЕ И НЕ КАЗВАТ КОЛКО УБИТИ СА ДАЛИ ДОСЕГА .
139
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 140Ехх умникоето ти малко нещо за РАЗМИСЪЛЛиценз и Патент за оръжията в САЩ са собственост на ЧАСТНИ ФИРМИ и ПЕНТАГОНА ПЛАЩА КАТО ПОП ТЪРГОВСКАТА ЦЕНАВ РФ и КИТАЙ интелектуалната собственост е за държавата и след това заводите произвеждат НА ПРОИЗВОДСТВЕНА ЦЕНА ЗА ДЪРЖАВАТА(плюс малка печалба)Ъпгрейд Танкове Абрамс М1А1(1990-2000) до M1A2 SEP3 - 6 мил $Т-90А/С(1990-2000) до Т-90М - 1 мил $Т-72Б(1970-1980) до Т-72Б3 Мод 2016 - 400000-500000 $Т-14 Армата чисто нов 4-4,5 мил$
138
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕКА НАПОМНЯ НА КОНТИНГЕНТА ОТ КАРЛУКОВО, ЧЕ САЩ ИМАТ 6 ПЪТИ ПО- ВИСОК ВОЕНЕН БЮДЖЕТ ОТ РУСИЯ И ПО - ГОЛЯМ 3 ПЪТИ ОТ РУСИЯ И КИТАЙ, ВЗАЕТИ ЗАЕДНО - ПРОВЕРЕТЕ В НЕТА ОФИЦИАЛНИТЕ ДАННИ! ТАКА ЧЕ ТОЯ ЦИРК Е ЗА ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА, МАТРЯЛА ДА СЕ РАДВА....
137
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЕ ТЕ РУСНАЦИТЕ И КИТАЙЦИТЕ САМО ЯПОНИЯ НЕ МОГАТ ДА БИЯТ, КВО СИ ИГРАЯТ! НА ТЯХ ИМ ДАЙ НЯКОЙ ПО -МАЛЪК ДА ГО ПРЕВЗЕМАТ - БЪЛГАРИЯ, УНГАРИЯ!
136
10
 
6
 
! Отговори
Мл. преди 5 години
Който не може да се хвали с интелект и култура,се хвали с тояга и мускули.
135
2
 
9
 
! Отговори
некъфф преди 5 години
До Анонимен 131 Ти пък ...Франция и Войници...тия две думи в едно изречение са несъвместими...Защо не преброиш колко са паметниците послучай ВСВ на територията на Франция..Пробвай се...Прегазил ги е чичо Хитлер та се е пушек вдигал..Те кат женките им са вдигали полите си...Лицемери..А от ПСВ има паметници в почти всяко село, защото са избити милиони м и от немски куршум , и от френски , защото след като са видяли безсмислието на окопната война доста от тях са дезертирали. А там ги чака куршум.
134
1
 
9
 
! Отговори
Онзи до Гошу преди 5 години
Къде видя обиди в думите ми ве джендърче? Това са наименования измислени от вас либералите, развяващи шарени знаменца.
133
4
 
38
 
! Отговори
Weiss преди 5 години
Само не ми стана ясно защо спечелилия гражданската война Асад ще използва химическо оръжие в последната крепост на джихадистите в Сирия??? Защо някои от коментиращите вярват в това ми е ясно.
132
9
 
17
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Мачкай, Влади!
131
22
 
10
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 132Ха-ха-ха-ха-ха, искрено ме развесели. Ами аре де, стига голи приказки. Действайте. Ама не забравяйте, че там е територия на САЩ, а те здраво удрят през ръчичките :))) Това не е украинския Крим
130
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, следващото учение на руснаците "Аляска 2019", няма да е толкова мащабно.