Руски политици: Европа да не се меси за Азовско море

Рогозин: Все едно да проявим интерес към Женевското езеро
26 окт 2018 11:15, Елка Василева
100
Руски политици: Европа да не се меси за Азовско море
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз ще трябва да наложи нови санкции на Русия, ако се изостри нейният конфликт с Украйна в Азовско море. Това се казва в резолюция, приета вчера от евродепутатите, пише руският в. "Комерсант" под заглавие "Азовско море развълнува Европарламента".

Според документа Русия е превърнала това море в "зона на военни действия", където прави "интензивни и дискриминационни проверки на кораби", включително украински, и "се стреми да превърне Азовско море във "вътрешно езеро".

Европарламентът вижда тук опит на Москва да нанесе икономически щети на Украйна и да организира "частична блокада на пристанищата" й по азовските брегове, станали критично важни за Киев след "незаконната анексия на Кримския полуостров" от Русия през 2014 г.

Евродепутатите приканват Съвета на ЕС - европейските министри, да настоят Русия да спре проверките и "при нужда да обмислят съответни контрамерки" от рода на санкциите срещу фирмите, участвали в строежа на руския мост над Керченския проток между Азовско и Черно море, наричан Кримски мост. Европарламентът предлага също да бъде назначен специален пратеник на ЕС за Крим и Донбас с оглед на уреждане на ситуацията.

Украинският президент Петро Порошенко изрази надежда инициативата на Европарламента да бъде "осъществена на практика". Русия обаче сметна документа за намеса в руско-украинските отношения и заяви, че няма да позволи никому да диктува правилата за ползване на руската морска акватория.

Двустранните отношения в тази акватория се уреждат от подписания през 2003 г. от Москва и Киев договор за сътрудничество в използването на Азовско море и Керченския проток, напомня "Комерсант". Вестникът цитира командващия украинските военноморски сили Игор Воронченко, че проверките на кораби от руска страна "не са противоправни", но "в случай на някакво изостряне ще употребим сила".

Бившият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин коментира изявление на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини, която нарича Азовско море "европейско". "Тъкмо под този предлог европейските държави нападнали в средата на 19-и век руския Крим и обсадили Севастопол", написа той в Тwitter.

"Все едно да проявим интерес към ситуацията в Женевското езеро, защото се намира между Франция и Швейцария, и да изразим по този повод много силно безпокойство", възмути се Георгий Мурадов, кримски представител при президента на Русия.

Източник от руското външно министерство изтъква пред "Комерсант", че Москва не знае украински собственици на кораби да имат официални претенции към нея. По думите му обаче Украйна "засилва с американска помощ военното си присъствие (в Азовско море) и явно търси провокации. При това положение нашите служби естествено правят стъпки за намаляване на рисковете", добавя той.

Никой няма да реши вътрешните проблеми на Русия и Украйна, освен самите тези страни, затова Европарламентът не бива да се меси, смята руският политолог Леонид Крутаков, цитиран в онлайн изданието "Народние новости".
"Те нека да формират комисия за наблюдение на шаманите от Севера или магьосниците от Буркина Фасо. Това са вътрешни работи на Русия и Украйна", казва той.

Крутаков предлага Европа да отвори "гише за прием на жалби" от Украйна и да прати наблюдатели. Но предупреждава, че руският конфликт с Украйна може да засегне множество други региони като Черно море или Ростовска област на Русия. "Смисълът безспорно не е реално да се претендира, а да се поддържа напрежението", добавя той.

Руско-украинското "противопоставяне около Азовско море съществува доста отдавна. Фактически обаче спречкванията започнаха покрай строежа на Кримския мост. Става дума за обща територия, вътрешно море за Украйна и за Русия", обяснява руският анализатор Дмитрий Абзалов пред "Московский комсомолец", цитиран от БТА.

Според него Европейският парламент "освен всичко прави опит просто да отвлече вниманието например от довелите до провал избори в Бавария, от сложната ситуация в Полша, България, а сега вече и в Румъния. Наслагва се и липсата на единна позиция към Саудитска Арабия".

Евродепутатите "нищо не разбират по въпроса и поначало са убедени, че за всичко е виновна Русия. А от наша страна би било пълна глупост да придаваме на резолюцията на Европарламента някакво значение", коментира Константин Затулин от комисията за ОНД в Държавната дума.

"Украйна трябва най-напред да формира стратегия, също и политика за Азовско море, да посочи червените линии. Второ, Украйна трябва да настоява за свободно корабоплаване в Азовско море с оглед руски кораби да не спират украинските". Това заяви пред форум по сигурността в град Лвов генерал Бен Ходжис, бивш командващ американските войски в Европа, информира украинският електронен в. "Европейска правда".

САЩ трябва да подкрепят Украйна в организирането на военни учения, да й предоставят техническа подкрепа, също и в информационната сфера, да отразяват събитията в Азовско море, каза Ходжис. Действията на Русия в този морски басейн "са част от усилията, насочени към икономическо потискане на Украйна. За целта няма нужда от инвазия", стига да бъде спрян износът от пристанищата в региона, отбеляза той.

Русия извършва различни малки операции, води кампания за сплашване и предприема други действия, замъгляващи представата за събитията, предупреди американският военен. "Затова за Украйна е от значение възможността да даде отпор, не само да си седи на брега", подчерта Ходжис, цитиран в "Европейска правда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Значи водели войни, изгонили турците, Сталин провел няколко геноцида и хоп Крим е техен."Значи правя си ДНК-тест, доказвам преобладаващо неандерталски произход /щото съм нискочел и кривокрак/ и предявявам претенции към ЦЯЛА ЕВРОПА, понеже преди 50 000 години съм я населявал. И всички кроманьонци - ВЪН.
68
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствено Германия може да озъпти побеснялата мечка. Просто като спре вноса на газ! Да трудно ще е, но щом това е изхода що не!?
67
2
 
15
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До анонимен 68,Аз съм си спокоен, превъзбудата обаче явно е при тебе! Изобщо не ми пука за Путин, честно да ти кажа! Пука ми единствено за правдата, ама реалната, а не тази, която се прокламира по родните медии!
66
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиБоби това го знам преди да си се родил моето момче. Не ми вменявай неща които не съм казал. Терминалите са 2 вида. Изходните са при производителя а входните са при потребителя. Ти как мислиш ще ли харчат толкова пари за терминали ако по тръбите може да се достави по евтина газ от 4000км. Русия точно тука губи конкуренцията че находищата и са далеч от Европа и транспорта по тръби също струва много скъпо. Разходите по доставяне на газ с кораби до потребителя е колкото по тръби от 2000км
65
5
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До те ***, Какво по-точно са "***" на тази 1/8 от сушата?Защо ти не отидеш да я разработиш част от тази 1/8 от сушата? Място има много- предлагам ти да основеш голяма корпорация и да отидеш да направиш едно голямо пристанище на Охотско море на север от делтата на река Амур например! Те руснаците са *** и мързеливи и явно затова са я оставили почти незаселена тази територия, която реално се намира на географската ширина на северна Германия и Дания!
64
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До антизападопоклонникПо спокойно че от превъзбуда ще ти гръмне аортата заради някаква *** и кeнeф на име Русия. Европа така хубаво може да разкраси мутрата на Русия, че после и Путин няма да може да я познае от рая.
63
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 63Я се върни в училище и си научи УРОКАПо тръбите се пренася ГАЗ в ГАЗООБРАЗНА ФОРМАЗа да ги пренасяш в кораби първо трябва да го ВТЕЧНИШ - Става с повишаване на налягането и избавяне на излишната топлинаТова просто струва париСледва пренос през морето в ТанкерСледва преливане на всичко това в РЕЗЕРВОАРСледва пренасяне в ГАЗООБРАЗНО СЪСТОЯНИЕ като се добавя ТОПЛИНА за да може да се ползва от индустриятаТова пак струва ПАРИЦената просто е ПО-ГОЛЯМА до 3 ПЪТИ
62
12
 
6
 
! Отговори
Те Блядовете преди 5 години
И за Черно море имат претенции Но кой ли ги слушаАре у левоЗастали са една осма от душата - не трвбва да им се позволява да осират повече
61
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До привет от Германия 55Проверете в тубето това и ще останете ВТРЕЩЕНИSAN FRANCISCO: 10 Reasons San Francisco is the Worst (2018)
60
8
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
Крим е отстъпен Пт турската империя на руснаците по настояване на БританияПреди шейсет години на Крим руснаците са били под пет процента от населението Временно го пооткраднаха и съответни вече им струва сто милиарда
59
5
 
6
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До анонимен 56,Като тръгне "Европа" да разкрасява руските мутри, да не разкрасят нейната обаче! Те украинците като не могат да постигнат някакъв напредък относно контрола над Донбас и като виждат, че вече Крим за тях е "кауза пертута", се убиха от провокации, включително и в Азовско Море! Като владяха те изхода от Азовско Море, да не би да не упражняваха никакъв контрол на влизащите и излизащите руски кораби! То затова тогава руснаците обмисляха прокопоаването на нов дълбоководен канал.
58
3
 
7
 
! Отговори
стоев преди 5 години
Не трябва едно племе което не може да оправи собствения си живот да ръси акъл за други как да живеят.А на циниците от ЕВРО парламента ще кажа- Турция взе част от Кипър под същия предлог.Защо не се заемете и с тях?
57
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно преструктуриране на Еяропа спрямо доставките на газ и нефт.Пълна изолация на Русия, на всички фронтове.И..бази на НАТО във всички държави по нейната граница.Джуджето живее в началото на минаалия век.
56
4
 
3
 
! Отговори
само за рубладжии преди 5 години
" Русия е най-великата в цял свят " !
55
6
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До привет от ГерманияЕхх експертеДа внасяш ГАЗ от САЩ просто нямаш ИНФРАСТРУКТУРАТАСАЩ за последната година в ЦЯЛА ЕВРОПА е доставил толкова ГАЗ че нямам думи - Равнява се на почти 1% от ГАЗът доставен от РФПърво трябва да изхарчиш МИЛИАРДИ за Инфраструктура и Танкери и след това да плащаш приблизително три пъти по-висока ценаДерзай
54
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Руски политици: Европа да не се меси за Азовско море"Мисля че е крайно време Европа да се намеси в посока разкрасяване на руските мутри.
53
10
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Само санкции за сибирските диваци и мизерабъли ! Вижте ги на какво приличат и не забравяйте да споделите клипа във Фейсбек с приятелите си , нека и те да видят какво представляват руските диваци ,алкохолици и мизерабъли ,а те са над 80 % от населението -YouTube -Сторонники Путина: бомжи шизики сектанты алкаши неадекваты. 2017. Путин надоел.
52
7
 
16
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 51 до 47Не Путин плаши с Бомбичката а САЩ и вече ВеликобританияВземи попрочети в нета военните стратегии на странитеНе Путин излизе от договора за ПРОНе Путин излиза от договора за РСМРДНе Путин в крайна сметка ще излезе от договора за стратегическите оръжияНе Путин построи стотици бази около САЩ и/или ЕС
51
10
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До БонобоТам в Германия се греят с руска газ, заводите им работят с руски продукти, бизнесмените си въртят бизнеса с Русия......................Че ако не купуваме газ и нефт от руските мизерабъли ,те отдавна нямаше да имат пари да си купят конци и да си закърпват ушшанките ! Сега поне от тук от там имат колкото да преживеят ! Но аз лично съм за санкциите да се разширят по размер и размах ! Газ и от САЩ можем да внасяме ,а в бъдеще можем и да произвеждаме ! Бг шистов газ !
50
7
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
Турция може всичко да направи ,но *** плаши с бомбичка .... и не само Турция плаши ,щом види зора и почва да отваря силозити и да *** ,че искал да ходи в Рая...Затова щатите трябва да измислят нещо и той да върви в Ада ,а ние да си останем тука докато Господ реши .За сега не бързаме !.