Руски политици: Европа да не се меси за Азовско море

Рогозин: Все едно да проявим интерес към Женевското езеро
26 окт 2018 11:15, Елка Василева
100
Руски политици: Европа да не се меси за Азовско море
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз ще трябва да наложи нови санкции на Русия, ако се изостри нейният конфликт с Украйна в Азовско море. Това се казва в резолюция, приета вчера от евродепутатите, пише руският в. "Комерсант" под заглавие "Азовско море развълнува Европарламента".

Според документа Русия е превърнала това море в "зона на военни действия", където прави "интензивни и дискриминационни проверки на кораби", включително украински, и "се стреми да превърне Азовско море във "вътрешно езеро".

Европарламентът вижда тук опит на Москва да нанесе икономически щети на Украйна и да организира "частична блокада на пристанищата" й по азовските брегове, станали критично важни за Киев след "незаконната анексия на Кримския полуостров" от Русия през 2014 г.

Евродепутатите приканват Съвета на ЕС - европейските министри, да настоят Русия да спре проверките и "при нужда да обмислят съответни контрамерки" от рода на санкциите срещу фирмите, участвали в строежа на руския мост над Керченския проток между Азовско и Черно море, наричан Кримски мост. Европарламентът предлага също да бъде назначен специален пратеник на ЕС за Крим и Донбас с оглед на уреждане на ситуацията.

Украинският президент Петро Порошенко изрази надежда инициативата на Европарламента да бъде "осъществена на практика". Русия обаче сметна документа за намеса в руско-украинските отношения и заяви, че няма да позволи никому да диктува правилата за ползване на руската морска акватория.

Двустранните отношения в тази акватория се уреждат от подписания през 2003 г. от Москва и Киев договор за сътрудничество в използването на Азовско море и Керченския проток, напомня "Комерсант". Вестникът цитира командващия украинските военноморски сили Игор Воронченко, че проверките на кораби от руска страна "не са противоправни", но "в случай на някакво изостряне ще употребим сила".

Бившият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин коментира изявление на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини, която нарича Азовско море "европейско". "Тъкмо под този предлог европейските държави нападнали в средата на 19-и век руския Крим и обсадили Севастопол", написа той в Тwitter.

"Все едно да проявим интерес към ситуацията в Женевското езеро, защото се намира между Франция и Швейцария, и да изразим по този повод много силно безпокойство", възмути се Георгий Мурадов, кримски представител при президента на Русия.

Източник от руското външно министерство изтъква пред "Комерсант", че Москва не знае украински собственици на кораби да имат официални претенции към нея. По думите му обаче Украйна "засилва с американска помощ военното си присъствие (в Азовско море) и явно търси провокации. При това положение нашите служби естествено правят стъпки за намаляване на рисковете", добавя той.

Никой няма да реши вътрешните проблеми на Русия и Украйна, освен самите тези страни, затова Европарламентът не бива да се меси, смята руският политолог Леонид Крутаков, цитиран в онлайн изданието "Народние новости".
"Те нека да формират комисия за наблюдение на шаманите от Севера или магьосниците от Буркина Фасо. Това са вътрешни работи на Русия и Украйна", казва той.

Крутаков предлага Европа да отвори "гише за прием на жалби" от Украйна и да прати наблюдатели. Но предупреждава, че руският конфликт с Украйна може да засегне множество други региони като Черно море или Ростовска област на Русия. "Смисълът безспорно не е реално да се претендира, а да се поддържа напрежението", добавя той.

Руско-украинското "противопоставяне около Азовско море съществува доста отдавна. Фактически обаче спречкванията започнаха покрай строежа на Кримския мост. Става дума за обща територия, вътрешно море за Украйна и за Русия", обяснява руският анализатор Дмитрий Абзалов пред "Московский комсомолец", цитиран от БТА.

Според него Европейският парламент "освен всичко прави опит просто да отвлече вниманието например от довелите до провал избори в Бавария, от сложната ситуация в Полша, България, а сега вече и в Румъния. Наслагва се и липсата на единна позиция към Саудитска Арабия".

Евродепутатите "нищо не разбират по въпроса и поначало са убедени, че за всичко е виновна Русия. А от наша страна би било пълна глупост да придаваме на резолюцията на Европарламента някакво значение", коментира Константин Затулин от комисията за ОНД в Държавната дума.

"Украйна трябва най-напред да формира стратегия, също и политика за Азовско море, да посочи червените линии. Второ, Украйна трябва да настоява за свободно корабоплаване в Азовско море с оглед руски кораби да не спират украинските". Това заяви пред форум по сигурността в град Лвов генерал Бен Ходжис, бивш командващ американските войски в Европа, информира украинският електронен в. "Европейска правда".

САЩ трябва да подкрепят Украйна в организирането на военни учения, да й предоставят техническа подкрепа, също и в информационната сфера, да отразяват събитията в Азовско море, каза Ходжис. Действията на Русия в този морски басейн "са част от усилията, насочени към икономическо потискане на Украйна. За целта няма нужда от инвазия", стига да бъде спрян износът от пристанищата в региона, отбеляза той.

Русия извършва различни малки операции, води кампания за сплашване и предприема други действия, замъгляващи представата за събитията, предупреди американският военен. "Затова за Украйна е от значение възможността да даде отпор, не само да си седи на брега", подчерта Ходжис, цитиран в "Европейска правда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
10
 
5
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Анонимен30 Малко ти е странна "логиката". Значи водели войни, изгонили турците, Сталин провел няколко геноцида и хоп Крим е техен. По силата на тази логика половината свят принадлежи на руснаците. Първо, на Крим не са живели турци, а т.н. Кримски татари, имали си отделно ханство, васално на Турция. Русия и хабер си нямала от Крим, но империята затова е империя, защото е гладна и алчна. Излъгва татарите, след което ги изгонва от Крим. Това можеше да стане и с българите след "Освобождението".
48
4
 
11
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До привет от Германия 38Там в Германия се греят с руска газ, заводите им работят с руски продукти, бизнесмените си въртят бизнеса с Русия и продават коли, влакове, цифрови стругове и каквото се сетиш.А миячите на клозети, разни некъпани мигранти, някои от тях даже се пишат българи, даже намират време да пишат глупости в нета. Зле си с географията - Каспийско море е на Русия, Азербайджан, Иран, Тюркменистан, Узбекистан и Казахстан.А Охотско море е вътрешно руско море и япончетата хвърлят къчове
47
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До cbСлед това за всеки спрян кораб/Контракт РФ започва да доставя на Кюрдите Оръжие в размер 5% от сделката ...Турция ще въведе точно след първата оръжейна доставка ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ на всички кораби плаващи под руски флаг или 51% руска собственост но плаващи под удобен флаг
46
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До БонобоТурция МОЖЕ да затвори проливитеЕлементарно и ЗАКОННО - такса за преминаване на проливите по 10$ на регистъртон и край с търговското корабоплаване, може по усмотрение на Турция да се намали до "Нормалната такса" - тоест избирателно пропускане на кораби по какъвто критерии Турция реши.
45
11
 
8
 
! Отговори
cb преди 5 години
Нека затворят Босфора за всеки руски "леген" или да плащат много високи такси за преминаване-да видим тогава кон боб яде ли!!!
44
15
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Само санкции за сибирските диваци и мизерабъли ! Вижте ги на какво приличат и не забравяйте да споделите клипа във Фейсбек с приятелите си , нека и те да видят какво представляват руските диваци ,алкохолици и мизерабъли ,а те са над 80 % от населението -YouTube -Сторонники Путина: бомжи шизики сектанты алкаши неадекваты. 2017. Путин надоел.
43
2
 
7
 
! Отговори
джо преди 5 години
До привет от ГерманияКаспийско море също не е само Руско.
42
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До привет от ГерманияЯ малко поразучи картата?Каспийско море е МЕЖДУНАРОДНО - Там колко държави имат излаз?Да ВЪТРЕШНО МОРЕ Е ЗА ТЕЗИ ДЪРЖАВИ - МОГАТ ДА СИ НАПРАВЯТ ПРАВИЛА ЗА КОРАБОПЛАВАНЕ РАЗЛИЧНИ ОТ МЕЖДУНАРОДНО ПРИЕТИТЕЧерно море е ВЪТРЕШНО МОРЕ за БГ, Ром, РФ, Укр, Тур и ГруВ това море важи споразумението от Монтрьо - Кораби на 3 страни не могат в мирно време да остават повече от 2 седмици и да надвишават еди какъв си тонажТурция има думата кой да влиза и излиза от Черно море
41
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо да кажат за арестуваните руски кораби от украинска страна и после вече да се жалват от проверките на руснаците. Малко нагла работа излиза.
40
14
 
7
 
! Отговори
СДС преди 5 години
Когато видиш човек , който е скаран с всички други хора---го отбягваш , нали? Когато една държава е в лоши отношения със своите съседи, Европа, целия цивилизован свят---какво правиш? Ако се доверя на наш,те политици--хуквам да целувам .......каквото ми дадат! За коя държава пиша? Е, всеки нормален го знае.
39
2
 
11
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Сата НАТОПак демонстрация на глупост, незнание и злоба. Мижитурко драска!Турция не може да затвори проливите - има Договор от Монтрьо 1936 г. Прочети го, има го в Нета, бе тъъъпо създание!
38
3
 
1
 
! Отговори
фобо е неостро преди 5 години
леле ако както пишат тука фобно експертите, рашките спрят да пият, бонджират по улиците тогава докъде ли ще мине границата им с Вестната ефръпъ?отговорът е ясенте ще кажан "цените на нашата гас няма да бъдат увеличавяани заради транзитни такси защото ще анексираме всичките въздушни, водни и земни коридори където минава гас от Русия. и ще турят една 100 км зона около тръбитеха ха ха фобирайте
37
12
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До БобиАбе за какви вътрешни морета бълнуваш бе ?! Вътрешно море е Каспийско море ,за което никой не оспорва , че е руско ! Вътрешно море е езерото Байкал за което никой не оспорва че е руско ! Но разни рубладжии тук да ми твърдят ,че Азовско море е руско , където ги видя там ще им чупя главите ! Щом едно море има излаз на поне 2 държави , това море вече е международно! И тези 2 държави има притежание само няколко километра от бреговата линия , а вътрешността на морето е международна неутрална
36
5
 
5
 
! Отговори
джо преди 5 години
"Другарю" полит. експерт, имаше един човек , който се захвана да прати ушанките в Сибир. Поуграмоти се как свършва историята и след това заставай в неговите редици. Европа е разграден двор, вместо да се концентрира за съществените проблеми, се занимава с водевили.
35
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Сата НАТОТурците реално определят кой да влиза и излиза от Черно море нали се преминава през техните териториални водиОсвен това има и още едно спорзумение на всички черноморски страни че бойни кораби на 3 страни в мирно време могат да се намират в Черно море само мисля 2 седмици и с общ тонаж до еди колко си регистър тона
34
6
 
14
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Пуснаха ключовата дума и чакалите това чакали се втурнаха да ръфат прясно месо! Яжте!Но Крим е руски, населението му е руско, проведоха референдум за присъединяване към Русия и то не под дулата на калашниците, както видяха международните наблюдатели.Сега Кримската република е член на РФ.Федерацията им прокара ток и вода, направи един забележителен мост, с който връзките с континентална Русия станаха безпроблемни.Украинските кораби безпрепятствено минават през Керченския пролив, но...ги проверява
33
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До привет от Германия 31Под понятието вътрешно море се подразбира море, което по естествен или изкуствен начин е отделено от Световния океан. Това отделение може да бъде частично или напълно, като във втория случай става въпрос за езеро.Типични вътрешни морета са например Черно море, Балтийско море, Червено море, Средиземно море. Те всички са свързани със Световния океан чрез проливи: Босфора и Дарданелите (Черно море), Категат (Балтийско море), Гибралтар (Средиземно море).
32
17
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Азовско море не е вътрешно море и няма нищо общо с Женевското езеро. По логиката на руснаците, само защото държат входа и изхода, турците трябва да затворят Черно море и да го обявят за вътрешно. Рогозин е просто много т-п и злобен нещасник.
31
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Полит. ЕкспертЕксперте току що призова за ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ НАЙ-МАЛКОТОАБРЕ ВИЕ АКЪЛ ИМАТЕ ЛИ ВЪВ ВАШИТЕ ГЛАВИ?
30
15
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименДа обесня на *** тук,че гледам не рабират та *** Азовско море е вьтрешно и си е руско ..................Да обясня на тъпите рубладжии като тебе ,че Азовско море е международно море между Украйна и Русия ! Двете държави притежават само брегова линия ! Такива като тее където ги видя там ги бия ! Само санкции за сибирските диваци и мизерабъли ! Вижте ги на какво приличат -YouTube -Сторонники Путина: бомжи шизики сектанты алкаши неадекваты. 2017. Путин надоел.