В САЩ признаха: Армията на Русия е най-силната в Европа!

Следват я Франция, Великобритания, Турция, Германия...
6 ное 2018 09:45, Елка Василева
421
В САЩ признаха: Армията на Русия е най-силната в Европа!
Снимка: архив, Reuters

Въоръжените сили на Русия са признати за най-силни в Европа. Руската армия уверено заема първото място в класация на авторитетното американско издание "Бизнес инсайдър", изреждаща 25-те най-силни армии от Европа, пише московският официоз "Росийская газета".

Рейтингът отчита броя на въоръженията и военната техника, степента на развитие на дадената страна като цяло, както и ред допълнителни условия като военната логистика, уточнява вестникът.

Според "Бизнес инсайдър" армията на Русия наброява над 3,5 милиона военни. По руски официални данни за 2018 г. обаче въоръжените сили на страната включват 1 902 758 души, от които военнослужещи са 1 013 628, а останалите - граждански персонал.

Още по темата

"Росийская газета" предполага, че "американските експерти са преброили и наборниците, и офицерите, отдавна излезли в запас, и военнослужещите от другите силови ведомства".

По данни на американските експерти руската армия разполага с над 20 000 танка, близо 4000 самолета и един самолетоносач, а военният бюджет на Русия е около 47 милиарда долара – "това число впрочем също е спорно", коментира "Росийская газета".

На второ място в рейтинга е Франция с около 40 милиарда долара разходи за отбрана годишно. Според проучването във френската армия служат 388 600 души, тя има 406 танка и 1200 самолета. Последна в тройката европейски армии е британската с годишни военни разходи към 50 милиарда долара, 279 000 военнослужещи, 832 самолета и 227 танка.

Следват армиите на Турция, Германия, Италия, Испания, Полша и Гърция. Последна в десетката най-силни е украинската армия, досега заемала далеч по-ниски позиции, отбелязва руският официоз и помества подробности: според американските аналитици Украйна харчи за отбрана над 4,8 милиарда долара годишно, а в армията й служат 1,1 милиона души, тя има 2200 танка и 240 военни самолета.

По-долу в списъка са поставени армиите на Чехия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Холандия, Румъния, Беларус, Дания, Унгария, Финландия, България, Австрия, Словакия и Португалия. На последно място е белгийската армия с по-малко от 40 хил. военнослужещи, 164 самолета и нито един танк.

Московският официоз изтъква "кардиналните промени, настъпили през изтеклите 6 години" в армията на Русия. "Днес наборниците не бягат от окръжията, а се редят на опашка пред тях. Службата се сви на една година, разрешено е наборниците да служат близо до вкъщи, на практика е решен жилищният въпрос в армията. Значително се вдигна паричното доволствие на професионалните военни, войските редовно получават най-модерни оръжия. Армията и флотът провеждат учения практически непрекъснато", добавя "Росийская газета", цитирана от БТА.

По-рано бе съобщено, че през 2017 г. военните разходи на Москва са намалели за пръв път от 19 години (от 1998 г.), и то с цели 20 на сто - с 13,9 милиарда долара, и са възлизали на 66,3 милиарда долара, напомня във връзка с американската публикация руският сайт "Накануне".

Съответно делът на военните разходи в БВП на Русия е намалял от 5,5 на 4,3 процента. "Модернизирането на армията остава приоритет за Русия, но икономическите проблеми, срещани от страната след 2014 г., ограничиха военния бюджет", констатира експертът Симон Веземан от Стокхолмския институт за изследване на мира (СИПРИ).

През февруари т. г. президентът на Русия Владимир Путин подписа нова държавна програма по въоръженията, за която се предвижда да бъдат отпуснати 19 трилиона рубли, посочва списанието "Експерт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не знам за ЕвропаМа в Сирия три години боксуват85% от Сирия не е лош резултат.От 2014 до сега другите/да не ме забелажи мод-тора/ си взеха източно от Ефрат и не буксуват.
191
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Боби, бoклука за 3 години няма как да стане на злато"Ехх умнико само си спомни какъв Строителен бум имаше в Българиястроеж на ведомствени жилища за военни в покрайнините на населените места е просто въпрос на отделени пари и 6-10 месеца строителство.А поне за това със сигурност пари са отделени иначе РФ няма как да направи своята армия 60% професионална толкова бързо само за 10 години(след Грузия 2008) ако не осигури апартаменти за професионалните военни.
190
4
 
4
 
! Отговори
Военен преди 5 години
То е ясно,но какво значение има това! Гладуваща нация с голям брой олигарси,даваща повечето от бюджета си за въоръжение! Тя тази държава,освен за война,за друго не става!
189
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробокопачПоради простата причина, че съм турчин и говоря перфектно книжовния турски език, и пътувам често по казанска област. И незнайно защо, тамошните волжки българи продължават да твърдят, че те са турци от турското племе "6yлгap". Със сигурност някой лъже относно произхода си, но кой? - казанските "българи", или българските българи!?
188
3
 
5
 
! Отговори
Не знам за Европа преди 5 години
*** в Сирия три години боксуватОня ситния пет-шест пъти обяви пАбеда *** не му се получава нещо
187
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
227 май по скоро с Оня дръпнатия господар и манав на Александтр Невски /Там обличали се със дрехите на другия гушкали се пред хората спели в една шатра /Абе навева некой мисли (((((
186
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиХа ха ха :)))Gurbet, Gurbet... Имаш три минуса - толкова са активните *** за момента:)
185
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Изгърбич Задвратян"след поредната надпревара във въоръжаването дето тръмп пробута на руснаците, се очаква подем в ракетомоделизма"ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ТИ ОБРЪЩАМ НЕЩО МНОГО ВАЖНО УМНИКОРФ и Китай като държави притежават както интелектуалната собственост на оръжията които ползват, така и заводите които произвеждат тези оръжия - или казано по най-*** начин ПРИДОБИВАТ ОРЪЖИЯ НА ПРОИЗВОДСТВЕНИ ЦЕНИВ останалия свят всички придобиват оръжия на ПАЗАРНИ ЦЕНИ (надценките не са 20% почват от 2000%)
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиБоби, бoклука за 3 години няма как да стане на злато. Това е възможно само в руските сказки и за шараните които вярват в тях.
183
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германиятази дума рубладжии аз ви я измислих...Ееее, хайде по-скромно!Още малко и ти си измислил русофобията.:)
182
3
 
6
 
! Отговори
Какво ни дреме преди 5 години
За Рушката ***?!НАТО е десет пъти по-силен от рассийката. В случай на война Путин ще бъде сред първите опечениТака че много да не се дуят Рублопитеците.
181
6
 
1
 
! Отговори
Джордж Фридман преди 5 години
"Турската армия е единствента боеспособна армия в Европа, способна да се противопостави на Русия. За сравнение мога да ви кажа, че турксата армия може да опердаши френската за половин час, ако французите изобщо се осмелят да се изправят пред тях!, и следобед за да разпердушят германската!" - Джордж Фридман, консултант на 16 американски разузнавателни организации и Пентагон, по време на конференция на тема "Близко-перспективните заплахи за Европа" в Швейцария, февруари 2016
180
2
 
1
 
! Отговори
А преди 5 години
До Привет от ГерманияТи гледаш ли в тубата как земята е плоска и планетата Нибиру ей сега ще блъсне Земята?Гледай и разпространявай :)
179
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тоя повод в пентагона са предложили да се построят по големи лагери за руски военно пленици (
178
1
 
4
 
! Отговори
Вижте в тубата преди 5 години
Руснаците бягат от *** в Сирия :))
177
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияYoutube - Къде и как живеят офицерите във велика Русия ?!Youtube - Kакво казва американски генерал за руската армия.
176
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До привет от Германия"Къде и как живеят офицерите във велика Русия ?!"Та ВЕЛИКИ Умнико Клипчета подобни на това по-нови от 3 години не намерихВъпросния клип е гледан 687 пъти ВЕЛИК РЕЙТИНГПотребителя качил въпросното Клипче е "Gurbet4iq Gurbet4ia" и освен това клипче има само клипове свързани с ТурцияСвързаните с този потребител други Тубе канали са на Турски езикНали се усещаш че в съвременния бързо променящ се свят 3 години са много наистина много време.
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
218 значи в казан и на руски не говорят (( сериозно вата аре бегом у *** при гнома ...че яко ти късаме бойната слава
174
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До любопитенЗащо ли всички българи от Волжка българия не разбират и дума от днешния български език и няма християни между тях, докато говорят език, много близък до турския и са все мюсулмани!? Някой да знае отговора на този въпрос?Да няма нещо общо с Александър Невски?
173
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ признаха: Армията на Русия е най-силната в Европа!В САЩ познаха ...