Туск разкритикува политиците, подкрепящи Русия

Срещна се в Хелзинки с украинския президент Петро Порошенко
8 ное 2018 22:00, Павел Гълъбов
235
Туск разкритикува политиците, подкрепящи Русия
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша (2007-2014 г.) Доналд Туск отправи критики към политиците, противопоставящи се на европейските ценности или подкрепящи Русия и нейното ръководство.

Той направи това изказване днес на конгреса на фракцията в Европейския парламент на Европейската народна партия (ЕНП) в Хелзинки, предаде ТАСС.

Още по темата

"Никой няма право, поне не в нашето политическо семейство, да посяга на либералната демокрация и нейните основи", каза Туск и добави: "Позволете ми да ви кажа откровено: ако заставате срещу върховенството на закона и независимите съдилища - вие не сте християндемократ. Ако не ви харесват свободните медии, ако толерирате ксенофобията, хомофобията, национализма и антисемитизма - вие не сте християндемократ. Ако поставяте държавата или нацията срещу или над свободата и достойнството на отделната личност - вие не сте християндемократ".

Според Туск християндемократ не може да бъде също човек, който "иска конфликт и разделение в глобален план и вътре в Европейския съюз". След това той втвърди тона.

"Ако подкрепяте Путин и нападате Украйна, ако подкрепяте агресора и заставате срещу жертвата - вие не сте християндемократ", отбеляза Туск. Председателят на Европейския съвет изрази опасения също от стремежа "да се замени западния модел на либерална демокрация с източния модел на авторитарна демокрация".

По-рано днес Доналд Туск се срещна в Хелзинки с украинския президент Петро Порошенко.


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
6
 
! Отговори
Ели преди 5 месеца
В природата на МО е силният да побеждава, разделя и ползва ресурсите на слабия.
Че Хитлер можеше да спре със Судетите - можеше, нали, но не спря?
Всяка империя рано или късно залязва.
Да, че Британия затъва в заеми към САЩ е вярно. Че Германия до ден днешен подписва позорният "Канцлер Акт" е вярно. Че големият печеливш са САЩ е вярно след ВСВ. Имаше обръщение на Джордж Галоуей към арабите BBС, защо се водят войни с тях и защо други ползват ресурсите им, той им отговори: "защото не сте обединени"
158
4
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 5 месеца
До Анонимен
Ако Германия нападаше Британия или Русия след всяко тяхно завоевание и правене на ''велики'', то втората световна щеше да е сто и втората. Как не разбираш че Британия и Русия, а впоследствие и САЩ винаги са боювали заедно срещу обединението на Европа независимо от Франция или Германия. И че ни втълпяват и до ден днешен за лошия Наполеон и Хитлер и за лошите франсета и шваби.
157
0
 
9
 
! Отговори
Молба преди 5 месеца
Не плюйте Полша, Туск не представлява мнението на мнозинството от полския народ! Туск е персона нон грата в Полша. Поляците се бориха с комунизма и с нацизма, а сега се борят с евробюрократите-комунисти, трафиканти на хора. Има много какво да научим от този народ!
156
3
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 5 месеца
До Анонимен
''Странната война'' е седеммесечен период в който Британия и Франция се подготвяха за война с Германия. Включва струпването на 3.5 млн. армия в Белгия с десетки хиляди танкове, оръдия, самолети, камиони и др. техника. Построяване на хиляда десантни баржи за прехвърляне на армията в Белгия. Все пак когато воюваш с Германия, не е зле да се подготвиш. Но явно за някой г.л.у.п.ц.и това им се струва ''странно''.
155
0
 
5
 
! Отговори
Ели преди 5 месеца
Не съм Боби, а Ели.
С две думи след Наполеоновите войни се създава Виенската с-ма в МО, изразяваща се в "Баланс на силите", за да се избегнат бъдещи войни - най-общо казано. След това прочетете за Бисмарк. Първа световна - резултат, кой се разпада и кой се обезсилва.
Да оправдавате германската агресия е несериозно.
Да не говорим, че Чърчил е искал да пуска бомби над Г-я и да я прави селскостопанска д-ва. Рузвелт и Сталин не са съгласни.
154
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До юбералес
И между другото.... винаги има "несправедливо" разпределение на територии след големи военни конфликти за загубилите страни... Това е откакто свят светува, вкл. след 2-та световна Изт. прусия между СССР и Полша за сметка на Германия, но.... никой не е виновен на германците, че са решили да се правят на "юбералес" и "велики" и да нападат същите държави, унищожават населението и градовете им...
153
2
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 5 месеца
До Анонимен
Ясно е че не Хитлер, а Румъния предава Добруджа на България. Въпросът е защо го прави и кой и е повлиял - Сталин или Хитлер. Ако Румъния се е съобразила с Хитлер - казваме че Хитлер ни е върнал добруджа и кръщаваме централния площад в Добрич - ''Адолф Хитлер'' (1940 -1944г.), за да го преименуваме на ''маршал Толбухин'' през 1944г.
152
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А какво е "Странната война" - когато западните премиери и външни министри се прегръщат и целуват с Хитлер? Целта винаги е била унищожаването на Русия.
Надявайки се до последно, да го омилостивятХитлер и насоч с/у Русия.
Кой е агресорът първата. И БГ не е завладяла половин Европа, за да сравнявате Добруджа със Чехия. Нещата не са измерими, нито в политически, нито в икономически и географски аспект.
Сега изкарахте Германия невинна, че подстрекаваше Австро Унгария.
Какви са резултатите от Първата?
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До юбералес
Това, че Хитлер ни е "върнал" Добруджа не означава, че юридически е осъществено! Кой е бил Хитлер, че да "връща", "взима" и "анексира", както му е удобно... Да не би да е ООН или нещо подобно? Реално благодарение на Сталин и участието ни в заключителния етап на войната имаме днешните граници. Гърците са искали границата да минава на 30 км. от Пловдив, а Сърбите до София... А ингилизите са били съгласни с тях!
150
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До юбералес
След ПСВ се разкъсва Австро Унгария
Създават се Югославия и Чехо-Словакия
И ДА ПО ОТКОЛЕШНА ВЕЛИКОБРИТАНСКА ТРАДИЦИЯ СЪЗДАВАТ СЕ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА КОНФЛИКТИ между страните в региона
Разделяй и Владей
149
0
 
4
 
! Отговори
Васил преди 5 месеца
Нещо христяндемократите мълчат за С. Aрабия!?
148
2
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 5 месеца
До Продължение
Боби, ''западът'' не подарява Чехия на Германия. Британия, Франция и Италия като победители от ПСВ създадоха Чехия на немски, полски и унгарски територии. В Мюнхен тази несправедливост беше поправена от същите държави. Нещо като връщането на Добруджа за нас.
147
0
 
4
 
! Отговори
Продължение преди 5 месеца
Затова Полша е разделена, за да има буферна зона. На Сталин е било пределно ясно, че Г-я ще нападне, но не е предполагал, че ще е толкова скоро.
Може да питаме защо З. Европа подари на Г-я Чехия, Западът подарява Чехия?
Тя има всички ресурси за изграждането на военна техника на немците мини, желязо и т.н.
Целта на Запада е бил разрушаването на Русия и разпределяне на ресурсите й, и Хитлер с/у Русия.
Затова сега САЩ премахна буферната зона, И. Европа, нищо че обещаха да не я окупират на Горбачов
146
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До Анонимен 173
И мислиш че Германия ще остави нещо от Чехословакия на някой друг ако няма някаква договорка?
След Мюнхен - Полша, Унгария и Германия разкъсват остатъците от Чехословакия
ВБ и Франция - ни Звук ни Вопъл ни Стон
Имало е някаква договорка
Защото ако нямаше Полша започнала първа нямаше да се ограничи само с една малка област от Чехословакия а Чехите не можеха тогава военно да отвърнат!
145
3
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 5 месеца
Хитлер няма нищо общо с окупацията на Тешин от Полша. След Тешинското въстание през 1938г.,чехите избиха около сто поляка и Полша влезе в Тешин.
144
0
 
5
 
! Отговори
До 1939 преди 5 месеца
Защо Русия не е обявила война на Хитлер 1939? Защо не можеше, няма капацитет. Като погледнете реално XX век Русия съществува мирно едва Десет години, просто никой не я оставя да се развие.
Като почнем от селските въстания - 1902, 1905, 1907, Първата - където е принудена от френските капитали да воюва, февруарската революция на Керенски - подкрепена от А-я, Ф-я, САЩ, Япония и в отговор болшевишката подкрепена от селячеството до 22-23 г., и хоп Втората.
Хитлер стига до Москва - мислете!
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ишиасът на изпроводяк каза, че нито една страна от ЕС след 30 г. няма да влиза в Г7.
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Възползвайки се от резултата на Мюнхенския сговор между Даладьо, Хитлeр и Чембърлейн, Полша напада Чехословакия през октомври 1938 г. и анексира областта около г. Тешин.
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Едно парче от Чехословакия се пада и на Полша..."
-------------------------------

Прощавай, Боби, но не мога да се съглася с подобна трактовка.
Възползвайки се от резултата на Мюнхенския сговор между Даладьо, Хитлeр и Чембърлейн, Полша напада Чехословакия и анексира областта около г. Тешин.
140
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До юбералес
Леко си наивен
Юнкерс работи от края на ПСВ в съседна Дания примерно - Немците намират много начини да заобиколят забраните след ПСВ

Да прав си за договор за сътрудничество, но имах предвид сегашното му значение
Преди Договор за ненападение е бил отделно от договора за сътрудничество и приятелство
Освен това ако погледнеш външната търговия на СССР преди войната ще видиш че най-големия партньор наистина е Германия но западните Сили търгуват с СССР в обеми поне 2/3 от тези на Германия