Туск разкритикува политиците, подкрепящи Русия

Срещна се в Хелзинки с украинския президент Петро Порошенко
8 ное 2018 22:00,
235
Туск разкритикува политиците, подкрепящи Русия
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша (2007-2014 г.) Доналд Туск отправи критики към политиците, противопоставящи се на европейските ценности или подкрепящи Русия и нейното ръководство.

Той направи това изказване днес на конгреса на фракцията в Европейския парламент на Европейската народна партия (ЕНП) в Хелзинки, предаде ТАСС.

Още по темата

"Никой няма право, поне не в нашето политическо семейство, да посяга на либералната демокрация и нейните основи", каза Туск и добави: "Позволете ми да ви кажа откровено: ако заставате срещу върховенството на закона и независимите съдилища - вие не сте християндемократ. Ако не ви харесват свободните медии, ако толерирате ксенофобията, хомофобията, национализма и антисемитизма - вие не сте християндемократ. Ако поставяте държавата или нацията срещу или над свободата и достойнството на отделната личност - вие не сте християндемократ".

Според Туск християндемократ не може да бъде също човек, който "иска конфликт и разделение в глобален план и вътре в Европейския съюз". След това той втвърди тона.

"Ако подкрепяте Путин и нападате Украйна, ако подкрепяте агресора и заставате срещу жертвата - вие не сте християндемократ", отбеляза Туск. Председателят на Европейския съвет изрази опасения също от стремежа "да се замени западния модел на либерална демокрация с източния модел на авторитарна демокрация".

По-рано днес Доналд Туск се срещна в Хелзинки с украинския президент Петро Порошенко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До БобиСССР и Германия подписват договор за сътрудничество още през 1922г. (Рапало - Италия). Договорът е подновяван няколко пъти (1934; 1939; 1940;) От този ''Договор за приятелство и сътрудничество'', Германия получава железни и манганови руди, нефт, пшеница, въглища, каучук, фосфати и др. суровини, а СССР получава в замяна машини, трактори, генератори, трафопостове, кабели и патенти на самолети, кораби и друга техника. Реално Сталин възражда Германия, а Хитлер за електрифицира СССР.
135
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До юбералес 171Едно парче от Чехословакия се пада и на Полша понеже е лоялен съюзник на ВБ и Франсетата ...
134
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До юбералесИсторията започва доста по-рано ако не се сещашПреди Мюнхенския договор СССР отчаяно търси съюзници реално само СССР от европейските страни няма тъй наречения договор за дружба и сътрудничество с нито една от големите страни в Европа.СССР е готова да гарантира целостта на Чехословакия - най-малката от големите индустриални страни в ЕвропаЧехите залагат на ЧембърлейнРезултатът го знаемПосещението на Рибентроп за Сталин е реално изненадаПоставен Буквално в Ъгъла Сталин подписва
133
1
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До БобиМюнхенския договор предава областта Судети от Чехия на Германия. В тази област живееха 3.5млн души от тях 95% немци. Договорът е подписан от Германия, Чехословакия, Британия и Франция( последните две са отговорни за предаването на Судетите на Чехия през 1919г.). Какво нередно има в цялата работа - обясни ми. Къде е бил съвместния немско-полски парад?
132
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук шепа глупaци редят Полша все едно са генсеци на ссср, все едно са руснаци! Не, вие сте българи - поредната смачкана нация от комунизма! Даже далеч по-смачкана от Полша! Щото Полша отдавна скъса със славния комунизъм, а Булгаристaня още се назлъндисва. Парите са в ЕС, но сърцето и зaдниците ви са в Москва! Добро утро, шизита! Между другото имам приятел руснак, супер свестен човек, баба му е била ччервеноармеец. Та той мрази комунизма! Но вие мaуглита никога няма да еволюирате!!
131
2
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До БобиДобре Боби, ако СССР искаше да спаси поляците от немците, защо не обяви война на Германия на 3.09. 1939г., заедно с Британия и Франция. и да ударят Германия. Правителството на Полша бяга на 6. 10. а СССР влиза на 17.09. Правителството е част от държавата, има сейм, армия, църква, и други непрвителствени органи, които си действат.А за Катин виж руската википедия и се убеди сам.
130
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До юбералес 166Забрави ли Мюнхенския ДОГОВОР?Забрави ли че няколко години по-рано Полски и Немски Войски направиха съвместен ПАРАД след като разкъсаха Чехословакия?
129
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До юбералесУкрайна изобщо не е била с РусияАко беше с Русия Северен и Южен поток струващи Майка си и баща си нямаше да ги има щяха да влагат и Украйна и РФ пари в Украинските тръбиА какво донесе Демокрацията на УкрайнаЕто ти само малки но значими факти1990г Украйна е 50 милиона2014г Украйна е малко над 40 милиона 20% намаляване на населението при практически никаква емиграция 50 милиарда$ стокооборот само с РФ и 10 милиарда$ военни доставки2018г 8-12 милиона Украинци работят зад граница
128
4
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименСССР и Германия подписаха на 23.08.1939г. Московския пакт - известен като ''Молотoв-Рибентроп'' девет дена след това Германия влезе в Полша а СССР се позабави с организацията две седмици.(нормално). Двете армии направиха съвместен парад в Брест-Литовск. (ютюб). от 150 000 поляци участвали във Вермахта, 60 000 бяха пленени от СССР. ( справка- списък на военноплениците - википедия). Много поляци воюваха и срещу другия агресор - Германия, като за тях знаем повече.
127
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До мазепаИма се предвид че "ПРАВИТЕЛСТВОТО" на Полша бяга зад граница и оставя на произвола на съдбата останалите си сънародници - що не седяха с останалите до край а? Що не разделиха съдбата си с тази на останалия Полски народ?След този АКТ на политиците има ли или няма ДЪРЖАВНОСТ - Има или няма ДЪРЖАВА?
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полската любов е насочена главно към себе си. Показател е, кого избират когато са напълно свободни от комунистите.
125
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мазепаПриятел, защо твоите и на др. Туск приятели - ингилизи и хамериканци не спасяват поляците от нацистите, нито през 39-та, нито през 45-та г. от концлагерите, а го прави омразната ви Ч. армия.....
124
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До мазепаОтносно Катин има МНОГО МНОГО сериозни съмнения че клането е извършено от НемцитеЗащо и кога Рашките "признаха" Катин? По времето на Елцин. с какво се характеризираше времето на Елцин - НИКАКВА ПОЛИТИКА каквото кажеха 3000 САЩ експерти това ставаше а че 600 от тях след това са осъдени за ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ Ето ти за Катин нещо за размисъл - Труповете са намерени в 3 могили на територията на пионерски лагер значи 2 години(1939-1941) пионери маршируват до могили с разлагащи се трупове
123
4
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До АнонименПриятел, Варшава пада на 8. 10. 1939г., а руснаците влизат на 17. 09. 1939г. Освен това не бъркай правителство с държава. Трябва ли в всяка държава, която няма правителство по някаква причина да я окупирваш?
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За намесата във вътрешните работи на суверенните държави нищо не казваш...
121
5
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
През 1988г. Полша и Украйна бяха с еднакъв стандарт на живот. Полша пое своя път с Германия, а Украйна и Беларус - с Русия. Днес в Полша средната заплата е 1100 евро, а в Украйна и Беларус - 360 евро. Така че поляците знаят къде им е мястото и с кого и явно много съжаляват че не приеха предложението на Хитлер през май 1939г. и пропуснаха толкова много време. Наред са Украйна и следва Беларус.
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мазепаПолша е окупеирана от нацистите. На 17.09.39 г., когато навлиза Ч. армия реално няма такава държава, защото вече е капитулирала пред Германия с благоволията на Хамерика и ингилизия, които уж са и "приятели", а не се намесват. Ч. армия навлиза, за да направи буфер от границата си, защото знаят, че рано или късно ще има война с Германия. Реално Ч. армия спасява милиони поляци от концлагерите! Поляци участват, като част от Ч. армия в щурма на Райхстага! Сега изясниха ли ти се нещата?
119
0
 
7
 
! Отговори
Антилибералист преди 5 години
ЕГА СИ ДИКТАТУРАТА на Туск !
118
8
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До СериозноДругарю сериозно, ти сериозно ли не знаеш, че болшевиките и нацистите окупираха Полша и ако едните правеха лагери, другите трепеха поляците директно в Катин.
117
0
 
7
 
! Отговори
Нали преди 5 години
Какво може да се очаква т поляк за Русия?