Забраниха на опозиционера Навални да напуска Русия

Той искаше да чуе решението на ЕПСЧ по негови жалби
13 ное 2018 14:30, Елка Василева
37
Забраниха на опозиционера Навални да напуска Русия
Алексей Навални. Снимка: архив, Reuters

Руският опозиционер Алексей Навални съобщи в Тwitter, че му е забранено да напуска Русия, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Навални е трябвало да излети за Франция, за да чуе в четвъртък решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург по негови жалби, но е бил спрян на летището.

"Пристигнах на летището, за да отпътувам за огласяване на решението на Европейския съд по моето дело. На граничния контрол ми взеха паспорта" за извършване на специална проверка", написа Навални. След това служителите на граничния контрол му казали, че съгласно разпореждане на съдебни пристави му е забранено да напуска Русия.

Още по темата

"Има някакво писмо, че ми е забранено да напускам страната, но не се дава обяснение защо", посочва Навални.

ЕСПЧ трябва да се произнесе по въпроса дали многобройните арести на опозиционера са били политически мотивирани. Това може сериозно да разтревожи Кремъл, който се стреми да маргинализира изявите на най-изявения политически опонент на Владимир Путин, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Адвокатът на Навални Иван Жданов днес публикува в интернет копие от разпореждането за забрана за напускане на страната, в което няма дата и не се дават никакви подробности.

В миналото две съдебни дела пречиха на Навални да пътува, но забраната бе вдигната през пролетта на миналата година, когато трябваше да замине в Испания за спешно лечение.

Навални, който стана популярен с разследванията си на корупцията в държавната администрация, оглави сериозни антиправителствени протести, които привлякоха хора от целия политически спектър.

Опозиционерът, който заявява, че е "жертва на незаконни арести" и на "произволно лишаване от свобода", безрезултатно оспори тези мерки срещу него пред руски съдилища, преди да сезира ЕСПЧ, внасяйки пет жалби между 2012 и 2014 г. Заради предишна присъда Навални не беше допуснат да участва в президентските избори през март т.г., което според него е било направено с политически мотиви, напомня Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свобада, ама *** ми ...
35
1
 
1
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До анонимен 23Само от 2104 до сега от русия е избягал над един милион - главно образовани и квалифицирани руснаци. Чак РАН и статистическият им инстут им забраниха да публикуват данни за това , че да не лъсне *** ,като прани ***.Стигна се дотам ,че въведоха изходни визи за работещите на държавна работа - щото и чиновниците се разбягаха. А се говори и за тотално въвеждане на изходни визи.Прави сметка какъв е теча на мозъци от русия.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаеш ли защо са избягали 3 милиона Руснаци, защото никой не ги иска и за да напуснат им трябват визи, а не че в Русия се живее добре. Добре живеят 1%, другите взимат между 600 и 1300 наши лева.
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джуджето е много злобно и страхливо. Факт.
32
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Жириновски не ми е критерий, Собчак ми е критерий - Русия няма да стане гейша на Запада.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29Е, щом Жириновски е твой критерии за "братушка" значи съвсем си се окостил от русофилство !
30
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Руският Гулак е бил преди осемдесет години, а българският батак е сега
29
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
На президентските избори участва Ксения Собчак -една разглезена фльорца. Тя заля с чаша вода Жириновски, а той каза: "Сложете я на гърнето, защото тя е още детенце." Такава е руската прозападна опозиция - още с биберон в устата и памперси на дупенцето. Собчак не събра даже и един процент от гласовете на изборите.
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В руския Гулаг въвели отново крепостническото право от 19 век !
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26За Русия всички българи са предатели, а по техните закони значи - разстрел !В руския Гулаг, от край време законите се подчиняват на правилото "Няма човек, няма проблем" !
26
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Относно Навални1. Осъден е за клевета2. Отказа публично да изпълни решение на съда по едно от делата(леле това ако се случи на запад такъв индивид от затвора няма да излезне) честно казано за развитието на това му изстъпление не съм се интересувал какво е станало3. Осъден е за незаконно организиране на митинги и демонстрации4. реално лъже негови последователи включително НЕПЪЛНОЛЕТНИ че ако ги задържат на митинг ще им се изплатят компенсации - реално получават черна отметка в досието си
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин си пази Навални за опозиция...нали трябва да имитира някаква демокрация за пред Света !Иначе ако напусне руския Гулаг и се пресели до някоя катедрала, трябва пак да праща "туристи" да го пръскат с "Нина Ричи" !
24
0
 
5
 
! Отговори
Провинциал преди 5 години
Еми ако не си платил глобите или алиментите ,то няма да го пуснат -и още 3 000 000 руснаци не пускат и какво ? Нарушават законите и не искат да плащат-да се седят вкъщи !)
23
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
През последните 30 години от Русия са избягали 3 милиона руснаци, и от България са избягали 3 милиона българи. Да не говорим за Украйна - там са си били камшика цели 15 милиона кой на къде види. От това аз тегля извода, че руснаците са много зле, България е много добре, а пък украинските слободжане са направо супер!
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПутиново робство.Не, не е робство, а присъствие или владичество...И руснаците имат права и право на имущество, даже някои от тях - от мноого имущество. Като у нас до Руско-турската поробителна война.Нали знаете- Който ни освободи , той ще ни проби.... ?извадка от тефтерчето на Левски, издание след 1989г.?
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бате ГойкоБратле, айде на бас че Владимир Владимирович го е страх от протести като Бойко Методиев! Щото руснаците са луди и веднъж тръгнат ли нямат спиране!
20
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путиново робство. Такова искат да ни наложат и Радев и Нинова. Те искат и в България да е като в Русия-робия!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ми изтрихте линка,бе?Пуснете си в Тубата "Валентин Фъртунов: Путин и задкулисието"
18
3
 
5
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Това може сериозно да разтревожи Кремъл..."Хаха, 100% събрали са се всички в Кремъл и се тревожат.
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Току-що рабрах,че Русия и щатите не са врагове и никога не са били,това са вътрешни спорове между евреи.И дори идеята да привлекат арабите на своя страна е пак идея на опозицията на Путин,на един от олигарсите-еврей от Русия.Сега разбрах защо Европа,Меркел покровителстват арабите и по-точно ционистите,които командват арабите.