Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия

Настоява страните от региона да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел!
17 ное 2018 14:28, Елка Василева
364
Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Западът предприема упорити опити да превърне Балканския полуостров в плацдарм срещу Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбския вестник "Телеграф", цитирано от TACC.

"След края на Студената война западните държави се отказаха от съвместната работа за формиране на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия регион, за което Русия настойчиво призоваваше. Вместо това избраха път без изход -  път на разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство, създаването на нови разделителни линии на европейския континент – каза Лавров. – Например през 1999 г., грубо нарушавайки международното право, два месеца и половина бомбардираха Югославия, а след това в опит да легитимират агресията признаха едностранно провъзгласената независимост на Косово", подчерта първият дипломат на Москва пред белградското издание.

По думите му един от резултатите от антируската линия на Запада "стана режисираният и подкрепян от Вашингтон и европейските страни въоръжен пуч в Киев от февруари 2014 г". "В резултат Украйна, която имаше всичко необходимо, за да стане успешна и процъфтяваща страна, се оказа въвлечена в кървава междуособица", допълни Лавров.

"Създава се впечатлението, че уроците от украинската трагедия не са научени на Запад. Днес се предприемат упорити опити Балканите да се превърнат в още един плацдарм срещу Русия. От страните в региона настойчиво изискват да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел", подчерта руският външен министър.

"Ние знаем, че върху Белград се оказва сериозен натиск с цел да принудят страната да се откаже от взаимноизгодното сътрудничество с нас. Сръбските братя се противопоставят уверено на това. В Москва високо ценят самостоятелния многовекторен външнополитически курс на Сърбия, който, убеден съм, отговаря на основните интереси на вашия народ", коментира Лавров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
11
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Незабавно трябва да се спре всякакво издаване на визи за руснаци и *** да бъде изключена от световната мрежа.
54
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия ни даваше оръжия и имахме некаква армия що годе със НАТО сме обречени, може да ни по;огнат ама може и да не ни помогнат треба боб да фърляме. Дали ще дойде некой латинос от Гуадалахара да застане вместо нас под ракетите или нема да застане който не храни своя армия храни чужда. Вкрайна сме и да нявма война със ЕС и САЩ умираме то е ясно накъде вървим.
53
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Украйна изгониха руският роб Янукович, и той избяга в РФ при Шеломов, което е показателно.Разбира всички *** мълчат, че Янукович беше бащата на мафията в Донбас.После вече стана политик. Сега в Украйна вече има политическа свобода, и се показва какво представляват политиците им. В РФ политиците са същите, но там няма свобода и се мълчи. Но гледам украински предавания и разбирам какво е положението в РФ. А в Крим вече някои съжаляват, защото трябва да си мълчат, това все пак е Путинландия
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 52 мекисме не *** ами миризлив ке.н.еф е точното определение за русия
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе всички емигрират,а само учените,за да използват техния труд за по евтино,без да влагат в образованието.Т..унгерите остават тук,да "Оправляват",да слушкат и папкат,Остават неграмотните и пенциите,които за нищо не стават ,освен за еРекторат.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Георге МиленковскиПрав им път.Но,май не е цялата.
49
12
 
3
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 5 години
Македониja je со Србиjy и Россия!
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черното магаре пак се изказва не подготвен много им падна политическото нивото на рашките .Джидето дори клоуна Хрюшчов надмона с абиметата
47
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е обидно да наричате Русия "***". Това е велика страна с богата култура. За англосаксонците май всички освен тях са "***".
46
9
 
9
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До Младеж 12Грешиш - русия мрази дълбоко всеки който не е готов да и лиже ботуша и обича свободата. За русия ти си или подчинен или враг.Колкото до подривната дейност .. русия (все по-некадърно и дебелашки) се меси в чужди избори, използва бойни отровни вещества на чужда територия , напада съседни държави, шантажира който може с енергоизточници и т.н.Само погледни кои са най-големите приятели на русия - жалки дикратури като Северна Корея, , Венецуела ,Пакистан , Таджикистан и още и още
45
7
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 години
ЩЕ ВИДИШ ТИ ЛАВРОВ, ЩЕ ПЛАЧЕШ И ЩЕ СЪЖАЛЯВАШ КОГАТО ПЛЕВНАЛИЕВ ОСВОБОДИ КРИМ...
44
3
 
5
 
! Отговори
Алабалистика преди 5 години
Живеем в мизерия и тормоз,но западналият непрекъснато диктува на наште партийни и държавни ръководители какво да правят.И ако се издънят случайно с протести-следва погалване по тиквите с извънреден доклад на ек-колко сме успешни.Ти да видиш!
43
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало никой не ще ви напада. Разпадате се от вътре.
42
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В покера се губи,също,товарищ Лавров.
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало никой не ще ви напада. Разпадате се от вътре.
40
10
 
11
 
! Отговори
А. С. Пушкин преди 5 години
Русия започна и двете Световни войни.Първата световна, чрез обученият в Русия анархист, снабден с оръжие и документи в близката и Сърбия, който уби австроунгарския престолонаследник.Втората световна - с нападението на Финландия (Зимната война) и пакта Рибентроп-*** за приятелство м-у СССР и Хитлерова Германия.Русия е ЗЛО за света!
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ+ Канада са по големи по площ от русия Факт
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лавров, не се предавай !Сички русофили тук те поддържат.Ето вчера задържаха един опасен враг на съветската армия, който беше напръскал бетонния кютук с боя вместо с нафталин !
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй като Русия иска да превърне Балканите в пратцдарм срещу запада,последният печели надпреварата.
36
12
 
10
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Американците направиха преврат в Украйна за да вземат Крим за военна база, а сега вият на умряло.