Горещата точка за руската пропаганда: Румъния!

"Кембридж аналитика" вини Кремъл в кражба на лични данни
20 ное 2018 17:30,
89
Горещата точка за руската пропаганда: Румъния!
Снимка: Reuters

Бившият служител в британската компания "Кембридж аналитика" Кристофър Уайли, от когото тръгна скандалът с личните данни, извлечени от Facebook, казва, че Румъния е цел на руската пропаганда в интернет, като сега се визират изборите за Европейски парламент, съобщава румънският информационен сайт Зиаре.

Още по темата

"Руснаците смятат, че всички страни от бившия комунистически блок са техни. Руснаците искат власт, но се провалиха и сега упражняват властта си чрез пропаганда. (...) Румъния е гореща зона за руската пропаганда, като основната цел сега са изборите за Европейски парламент", заяви Кристофър Уайли за румънския икономически ежедневник "Зиарул финанчиар".

Според него руснаците планират да използват данни от социалните мрежи, за да придобият влияние, предава БТА.

Попитан как може да се противодейства на пропагандата преди изборите, Уайли каза, че фирмите, които притежават приложенията, "знаят това".

"Компаниите, които притежават приложенията, знаят и виждат това. Те виждат, че една голяма група профили публикува постинги днес по една тема, а утре - по друга, което означава, че тези групи от профили се използват само за пропаганда", обясни бившият служител на "Кембридж аналитика".

Кристофър Уайли бе човекът, който разкри пред "Ню Йорк таймс" и "Обзървър", че фирмата "Кембридж аналитика", собственост на милиардера, специализирал се в спекулативни транзакции Робърт Мърсър, и ръководена по онова време от Стив Банън, е участвала в предизборната кампания на Доналд Тръмп, злоупотребявайки с профилите на милиони американски избиратели, за да създаде мощна софтуерна програма с цел прогнозиране и повлияване на електоралните предпочитания.

Същата фирма бе замесена в кампанията за излизане на Великобритания от ЕС. Стив Банън стана директор на предизборния щаб на Доналд Тръмп през август 2017 г.

"Кембридж аналитика" е използвала данни, извлечени от Facebook през 2014 г., за да определи профилите на американските избиратели и да им изпраща персонализирани политически реклами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато пукне и последния ***, България ще се оправи!----------За КОМУНИСТА БОРИСОВ ЛИ СТАВА ВЪПРОС?
8
21
 
9
 
! Отговори
Рубашка преди 5 години
Руснаците са с нагло имперско мислене и смятат другите бивши соц страни за техни роби. Виждал съм ги така да се държат и в България.
7
5
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
До Зозо 4Онзи че то гербавите са все ***, а за тиквата да не говорим червения тефтер му е икона.
6
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички потвърждават моето мнение, че от 1944 до 1989 България е била под съветско иго
5
5
 
12
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
Зозка, защо желаеш смъртта на г-н Борисов? Знаеш ли, че това е подсъдно
4
24
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Путинистите в БГ всеки ден намаляват по естествени причини. Когато пукне и последния ***, България ще се оправи!
3
1
 
10
 
! Отговори
а бе преди 5 години
това е Еминем бе
2
8
 
27
 
! Отговори
Пропаганда преди 5 години
"Руснаците смятат, че всички страни от бившия комунистически блок са техни."Западняците също смятате, че всички от бившия социалистически блок са "ваши" и че можете да заобикаляте националното правителство за да ни пълните с мюсюлмани и да ни налагате джендърство. Малко ли се облажихте от пазарите ни и от работната ни ръка? Забранили сте ни да търгуваме с Русия, докато вие строите Северен Поток, плюс това десетки милиардери живеят в Лондон. Лицемерчета сте ;)
1
21
 
10
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
За съжаление в България руската пропаганда даже не и се налага да прави усилия за влияние.Българските русофили отдавна са наведени посока североизток и са се окопали на властови позиции.