Те казват, че са били на Луната. Русия ще проверява след 2030-а

Планирано е руските космонавти да останат там две седмици
Обновена: 27 ное 2018 13:52 | 27 ное 2018 12:15, Елка Василева
513
Те казват, че са били на Луната. Русия ще проверява след 2030-а
Снимка: архив, Reuters

Били ли са американските астронавти през 1969 година на Луната? Съмненията и дискусиите по този въпрос не затихват от десетилетия. Сега руснаците явно са решили да проверят този факт – лично!

Новината съобщи ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин: една от задачите на планираната за след 2030 година руска мисия до Луната ще е да провери дали американците наистина са били на Луната през 1969 година: "Поставихме такава задача - да се отиде и да се провери били ли са там, или не. Те казват, че са били. Ще проверим."

Отговорът на Рогозин на уточняващ въпрос, зададен от кореспондент, създаде впечатлението, че шефът на "Роскосмос" се е пошегувал. Но в Русия отдавна съществуват съмнения относно мисията на НАСА "Аполо-11", пише Дойче веле. Съветският съюз се отказа от програмата си за изследване на Луната в началото на 1970-те години, след като четири експериментални ракети се взривиха.

Сега Русия планира да изпрати след 2030 г. космонавти на Луната, които да останат там две седмици. По думите на Рогозин нито една страна не може сама да изпълнява програма за полети до Луната и уточни, че Русия се надява на сътрудничество със САЩ, Европа и Китай. Миналата година Русия се съгласи да работи заедно с НАСА по проекта за орбитална станция около естествения спътник на Земята, наречена "Deep Space Gateway".

Защо има съмнения?

В средата на юли 1969 година половин милиард души на Земята проследяват на живо по телевизията как астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стъпват на Луната, докато астронавтът Майкъл Колинс остава в капсулата. Тогава почти никой не оспорва достоверността на черно-белите кадри, включително и в Съветския съюз.

През 1970-те години обаче американецът Бил Кейсинг издаде книгата си "Ние никога не сме били на Луната: Американската измама за 30 милиарда долара". И до днес тя е основният аргумент на всички, които вярват, че кацането на Луната през 1969 е била една гигантска инсценировка, заснета в тайно телевизионно студио. Инсценировката била дело на режисьора Стенли Кубрик, чийто филм "2001 - една одисея в Космоса" излиза още през 1968 година. Поръчител на измамата бил тогавашният американски президент Ричард Никсън, а снимките били направени в американската военновъздушна база Нортън в Сан Бернардино.

Първоначално книгата на Кейсинг предизвика най-вече насмешки и подигравки, но през седемдесетте години много американци започнаха вече да не приемат безрезервно всичко, което им казва правителството - особено след аферата "Уотъргейт". Още повече, че в творбата си Кейсинг поставя и въпроси, които изглеждат много смислени: Защо снимките от Луната са толкова добри, сякаш са правени от фотографи-професионалисти? Защо никъде на небето не се виждат звезди? И защо американският флаг, забоден на повърхността на Луната, се развява, макар там да няма атмосфера?

Обясненията на Кейсинг

Авторът на творбата предлага свои обяснения за всичко. На аргумента, че стотици хиляди американци са видели с очите си и на място изстрелването на "Аполо 11", той обяснява как след като ракетата се е изгубила от погледа им, курсът ѝ е бил променен и тя е кацнала в Антарктика. Там астронавтите останали няколко дни, след което военен самолет ги откарал до Тихия океан, откъдето били прибрани от самолетоносач.

Самите астронавти реагираха особено гневно на твърденията, че били актьори в гигантска измама. Един от епизодите, който дълго ще се помни, е реакцията на Едуин "Бъз" Олдрин на провокацията на репортера Барт Сибрел, който през септември 2002 година поиска от астронавта да се закълне в Библията, че е бил на Луната, и го нарече "страхливец" и "лъжец". Олдрин, тогава на 73 години, удари с юмрук в лицето 35-годишния репортер.  

Бил Кейсинг почина през април 2005 на 82-годишна възраст. Но до последния си миг той продължи да вярва в своята теория за фалшифицираното от американците кацане на Луната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
405
0
 
6
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
На Запад май не остана уважаващ себе си бизнесмен без собствена космическа програма. Мъск, Безос, сър Ричард Брансън, Паул Алън. Последния почина скоро но май неговия проект продължава.
404
10
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Били са, да!Зад луната!
403
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Америка каца и си ходи където пожелае в слънчевата ни система.А вие конспиративни лeкeта вместо да се радвате ,че всичко което знаете за Космоса се дължи на САЩ ,само дрънкате глупости и фалшиви мантри.Жалки сте
402
3
 
7
 
! Отговори
До Луна преди 5 години
Каква е тая прoстoтия дето си я споделил бе *** ? Статия писана от някакъв дeбuл ,дето мозъка му стига колкото да си върже обувките ,а в тая статия няма доказателство за нищо ,а само плоски и детски разсъждения , и че някакъв си анонимник от движението за "плоската Земя" бил казал ,че кацания нямало.Еми те те индивиди твърдят дори и ,че Луна няма бе.
401
2
 
6
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Америка е на колела. Даже и на Луната си закараха ровъри, няма да бият път пеша.
400
1
 
1
 
! Отговори
Амер преди 5 години
Американските космонавти на Луната ***-backdoornews-com
399
3
 
1
 
! Отговори
Луна преди 5 години
Американските космонавти на Луната backdoornews/Apollo_11.html
398
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдаа, за това никой не споменава. Фалшифицирали са първото кацане, хубаво. Ами другите 5?!!
397
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Американците казват, че са загубили абсолютно цялата документация по проекта "Аполо"."________________Няма такова нещо, ама пък руснаците си казаха сами, че са "изгубили' договора за Аляска...
396
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо лъжеш бе *** ? От Луната са донесени около 380кг проби и абсолютно всичките са раздадени на водещите държави по света за анализи и преглед.Нищо не е загубено от тях и можеш да отидеш в големите музей даже да ги видиш ,***.И единствената документация която ,даже не е изгубена ,а нарочно изтрита е само от Аполо 11 ,а те са цели 6 кацания ,копейко недъгaва
395
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо лъжеш бе *** ? От Луната са донесени около 380кг проби и абсолютно всичките са раздадени на водещите държави по света за анализи и преглед.Нищо не е загубено от тях и можеш да отидеш в големите музей даже да ги видиш ,***.И единствената документация която ,даже не е изгубена ,а нарочно изтрита е само от Аполо 11 ,а те са цели 6 кацания ,копейко недъгaва
394
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските пpoстаци докато проверяват към 2030 година американците ще бъдат на Марс. Към 2150 година правнука на карикатурата Рогозин ще проверява за американските мисии на Марс. Руски смешници.
393
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимна мишка 401 Как ще кацнеш с двигател бе шут ? Говориш за изстрелването ,а то е на 3 етапа и само първия от тях е с руския двигател ,който е с американски патент.Това се прави ,защото излиза изключително евтино на САЩ ,нищо повече.САЩ имат още десетки ракети и на нито една не се ползват руски двигатели.Колкото до МКС ,единствената причина да ходят с Русия е ,защото спряха совалките и момента разработват 10 пъти по модерни капсули с които ще возят всички космавти за по-евтино !
392
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Документацията за лунния проект на САщ беше обявена за изгубена. Както и всички събрани от американците лунни проби ;))) Не е ли странно? И смешно ;)))
391
5
 
6
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
В богатите добре уредени държави (с добро образование) хората вярващи прекалено на конспиративни теории са обект на подигравки (и на санитарите от лудниците).Наричат ги тинфойл-хетс (станиолени шапки).В русия явно управляват точно смахнати станиолени шапки. И винаги ще си остане дупка.
390
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спейс Хикс и Безос още миналата година продаваха билети за космоса. И тази година върнаха парите. Защо? АМииии..... '))
389
3
 
6
 
! Отговори
До 399 преди 5 години
Документацията не е изгубена и то само на Аполо 11 ,а те са цели 6 кацания и всичко се пази.Така ,че недей да разпространяваш неверни пропаганди ,само защото си тъn и си чул недочул някъде нещо.Документацията най-вероятно е изтрита ,а причините може да се много.Тази документация неможе да се изгуби,но няма значение.От мисиите има часове със записи и над 14 хиляди снимки ,а кацанията са потвърдени и от всички водещи космически държави.
388
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе краварите не могат и нямат с какво да си пратят космонавтите до МКС,кацнали били на Луната преди 50 години!Добре че имат "фабрика за илюзии" наречена Холивуд та да си помнят егото.
387
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последния американски роувър кацна на Марс, обаче с какъв двигател? Я поразтърси из нета какви са двигателите на Ариана 5 ;))Ще останеш приятно изненадан ;))) Ако си русофил естествено ;))) РД180 го правят в Роскосмос ;)))
386
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия няма съмнения за лунната мисия на американците. Те знаят, че никога човешки крак не е стъпвал там. И благодарение на това познание американците им изградиха заводите Камаз напълно безплатно. За да си траят и да не публикуват снимките, с които разполагат ;)))