Те казват, че са били на Луната. Русия ще проверява след 2030-а

Планирано е руските космонавти да останат там две седмици
Обновена: 27 ное 2018 13:52 | 27 ное 2018 12:15, Елка Василева
513
Те казват, че са били на Луната. Русия ще проверява след 2030-а
Снимка: архив, Reuters

Били ли са американските астронавти през 1969 година на Луната? Съмненията и дискусиите по този въпрос не затихват от десетилетия. Сега руснаците явно са решили да проверят този факт – лично!

Новината съобщи ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин: една от задачите на планираната за след 2030 година руска мисия до Луната ще е да провери дали американците наистина са били на Луната през 1969 година: "Поставихме такава задача - да се отиде и да се провери били ли са там, или не. Те казват, че са били. Ще проверим."

Отговорът на Рогозин на уточняващ въпрос, зададен от кореспондент, създаде впечатлението, че шефът на "Роскосмос" се е пошегувал. Но в Русия отдавна съществуват съмнения относно мисията на НАСА "Аполо-11", пише Дойче веле. Съветският съюз се отказа от програмата си за изследване на Луната в началото на 1970-те години, след като четири експериментални ракети се взривиха.

Сега Русия планира да изпрати след 2030 г. космонавти на Луната, които да останат там две седмици. По думите на Рогозин нито една страна не може сама да изпълнява програма за полети до Луната и уточни, че Русия се надява на сътрудничество със САЩ, Европа и Китай. Миналата година Русия се съгласи да работи заедно с НАСА по проекта за орбитална станция около естествения спътник на Земята, наречена "Deep Space Gateway".

Защо има съмнения?

В средата на юли 1969 година половин милиард души на Земята проследяват на живо по телевизията как астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стъпват на Луната, докато астронавтът Майкъл Колинс остава в капсулата. Тогава почти никой не оспорва достоверността на черно-белите кадри, включително и в Съветския съюз.

През 1970-те години обаче американецът Бил Кейсинг издаде книгата си "Ние никога не сме били на Луната: Американската измама за 30 милиарда долара". И до днес тя е основният аргумент на всички, които вярват, че кацането на Луната през 1969 е била една гигантска инсценировка, заснета в тайно телевизионно студио. Инсценировката била дело на режисьора Стенли Кубрик, чийто филм "2001 - една одисея в Космоса" излиза още през 1968 година. Поръчител на измамата бил тогавашният американски президент Ричард Никсън, а снимките били направени в американската военновъздушна база Нортън в Сан Бернардино.

Първоначално книгата на Кейсинг предизвика най-вече насмешки и подигравки, но през седемдесетте години много американци започнаха вече да не приемат безрезервно всичко, което им казва правителството - особено след аферата "Уотъргейт". Още повече, че в творбата си Кейсинг поставя и въпроси, които изглеждат много смислени: Защо снимките от Луната са толкова добри, сякаш са правени от фотографи-професионалисти? Защо никъде на небето не се виждат звезди? И защо американският флаг, забоден на повърхността на Луната, се развява, макар там да няма атмосфера?

Обясненията на Кейсинг

Авторът на творбата предлага свои обяснения за всичко. На аргумента, че стотици хиляди американци са видели с очите си и на място изстрелването на "Аполо 11", той обяснява как след като ракетата се е изгубила от погледа им, курсът ѝ е бил променен и тя е кацнала в Антарктика. Там астронавтите останали няколко дни, след което военен самолет ги откарал до Тихия океан, откъдето били прибрани от самолетоносач.

Самите астронавти реагираха особено гневно на твърденията, че били актьори в гигантска измама. Един от епизодите, който дълго ще се помни, е реакцията на Едуин "Бъз" Олдрин на провокацията на репортера Барт Сибрел, който през септември 2002 година поиска от астронавта да се закълне в Библията, че е бил на Луната, и го нарече "страхливец" и "лъжец". Олдрин, тогава на 73 години, удари с юмрук в лицето 35-годишния репортер.  

Бил Кейсинг почина през април 2005 на 82-годишна възраст. Но до последния си миг той продължи да вярва в своята теория за фалшифицираното от американците кацане на Луната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
2
 
0
 
! Отговори
Аз го замислих!!! преди 5 години
Всеки добър тактик пази най-важното оръжие за последно.И добър е оня, който не се поддава на инсинуации, за да го вкара в боя (ПР, хибридна война и т.н.),а търпи като примерен индианец(чел Винету).Поради туй русите дават още години на враговете да се "доподготвят".Даже забелязвам големи корифеи руски академици, Ю Тубиращи в защита на Американците.Всеки *** проблем надживява сложните анализи (простото побеждава).Големите за сега си пазят Дядо Мраз и Санта Клаус-поне децата да се радват.
384
0
 
2
 
! Отговори
До оня преди 5 години
До 396,Да, нямам никакви доказателства.От къде да ги имам ?Пусни линк с твойте.
383
3
 
4
 
! Отговори
До 4K преди 5 години
Дори не си и интересен.Тея мантри без грам доказателство ,можеш да си ги въртиш другаде.
382
7
 
5
 
! Отговори
4K преди 5 години
До 392,Не съм чул руснаците да си поставят такава задача, а от САЩ директно си признават че нямат технологията.Т.е. няма руснаци, няма американци, тук ще стоим всички.А иначе много качествени графики излъчиха, за демонстрация как е пътувал роувъра до Марс, стават за реклама на последните модели на XBox и Playstation, такива клипове руснаците не могат да направят
381
2
 
6
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Американците след 2024 се изтеглят от МКС. Искат да строят постоянна станция на орбита около луната. Руснаците и те искат да се включат но не като подизпълнители а като равностоен участник. Само, че тъй като нямат и чукнат лев щели да допринесат с технологии. Едва ли ще ги огрее.
380
6
 
3
 
! Отговори
Още по-анонимен преди 5 години
До 391,За тези туристически обиколки слушам от поне 20 години и все нещо ги бави
379
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия от много време насам не е космическа държава и никой не очаква нищо от тях,така че каквото и да направят ,все ще е успех,дори и да стигнат до половината.Аз лично не вярвам ,че Русия ще може да изкара хора извън Земята ,просто нямат знанията и парите да го направят.
378
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-интересното е ,че SpaceX ще започнат да правят туристически обиколки до Луната ,докато онея недоразвити руснаци успеят да кацнат на нея.Русия изостава с поне 50 години в космоса.От както падна СССР ,русия не е мръднала в космически аспект и няма нито една мисия.
377
1
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До 374.Дистанционно с кабел от земята ?
376
1
 
4
 
! Отговори
Ди 386 преди 5 години
Ебaти тъnака ...Немога да повярвам какви индивиди пишат тук ,честно :D:D:D
375
0
 
4
 
! Отговори
Астронавт преди 5 години
Американците вече раздават парцели на Луната, безплатен инвентар и семена за първите заселници. Веднага някакви македонци са се записали но са ги смъкнали от кораба защото са ги хванали със незаконен казан за ракия.
374
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен384къв линк бе?руски задръстеняци като тебе още вярват. че москвича е по-добра кола от мерцедеса.
373
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кацнали ,зад Луната . Затова ни показваха снимки на сива Луна . А китайците ги разбиха със снимковия материял на, кестеняво -кафеникавата Луна ЛУНАТА Е КЕСТЕНЯВО -КАФЯВА , А НЕ СИВА ! ВИВА КИТАЙ!
372
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото са кацнали на Луната ,толкова и на Марс ! Виж на остров Девон ,може да са кацнали .
371
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 382 Понеже ти си твърде "умен" пак те питам,дай на нас тъпите линк който да потвърждава това краварско д'остижение?
370
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че трябва да смените името на сайта си!:) Основание: Много ги любите тези руснаци бе еййй!:) Повече пишете за русия, а България, къде е във вашия сайт?! Новини за катастрофи, кражби и убийства от "тъмно виолетови", новини от дойче лъжевеле и т.н.Предлагам да се прекръстите на sssr.ru...Айде Нехранимайковци, Дай Боже в следващите години да се отмиете в канализацията! Сбогом ви.
369
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото поредния американски роувър ,днеска кацна на Марс.Някой ще ни каже ли руския до къде стигна ? И въобще някаква руска техника има ли в космоса в момента ?
368
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
...четири експериментални ракети се взривиха...Услужливо забравихте,че последното изстрелване е успешно,но е без космонавти на борда.
367
0
 
2
 
! Отговори
baihui do #377 преди 5 години
Що да ти вярвам бе, протестантски шебек?!
366
5
 
5
 
! Отговори
До ss14 преди 5 години
Дали 200млр. $ дали ама ползват руските "таксита" до МКС. Дай линк от официално изявление,или снимкови материали потвърждаващи следите от кацанията?