Те казват, че са били на Луната. Русия ще проверява след 2030-а

Планирано е руските космонавти да останат там две седмици
Обновена: 27 ное 2018 13:52 | 27 ное 2018 12:15, Елка Василева
513
Те казват, че са били на Луната. Русия ще проверява след 2030-а
Снимка: архив, Reuters

Били ли са американските астронавти през 1969 година на Луната? Съмненията и дискусиите по този въпрос не затихват от десетилетия. Сега руснаците явно са решили да проверят този факт – лично!

Новината съобщи ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин: една от задачите на планираната за след 2030 година руска мисия до Луната ще е да провери дали американците наистина са били на Луната през 1969 година: "Поставихме такава задача - да се отиде и да се провери били ли са там, или не. Те казват, че са били. Ще проверим."

Отговорът на Рогозин на уточняващ въпрос, зададен от кореспондент, създаде впечатлението, че шефът на "Роскосмос" се е пошегувал. Но в Русия отдавна съществуват съмнения относно мисията на НАСА "Аполо-11", пише Дойче веле. Съветският съюз се отказа от програмата си за изследване на Луната в началото на 1970-те години, след като четири експериментални ракети се взривиха.

Сега Русия планира да изпрати след 2030 г. космонавти на Луната, които да останат там две седмици. По думите на Рогозин нито една страна не може сама да изпълнява програма за полети до Луната и уточни, че Русия се надява на сътрудничество със САЩ, Европа и Китай. Миналата година Русия се съгласи да работи заедно с НАСА по проекта за орбитална станция около естествения спътник на Земята, наречена "Deep Space Gateway".

Защо има съмнения?

В средата на юли 1969 година половин милиард души на Земята проследяват на живо по телевизията как астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стъпват на Луната, докато астронавтът Майкъл Колинс остава в капсулата. Тогава почти никой не оспорва достоверността на черно-белите кадри, включително и в Съветския съюз.

През 1970-те години обаче американецът Бил Кейсинг издаде книгата си "Ние никога не сме били на Луната: Американската измама за 30 милиарда долара". И до днес тя е основният аргумент на всички, които вярват, че кацането на Луната през 1969 е била една гигантска инсценировка, заснета в тайно телевизионно студио. Инсценировката била дело на режисьора Стенли Кубрик, чийто филм "2001 - една одисея в Космоса" излиза още през 1968 година. Поръчител на измамата бил тогавашният американски президент Ричард Никсън, а снимките били направени в американската военновъздушна база Нортън в Сан Бернардино.

Първоначално книгата на Кейсинг предизвика най-вече насмешки и подигравки, но през седемдесетте години много американци започнаха вече да не приемат безрезервно всичко, което им казва правителството - особено след аферата "Уотъргейт". Още повече, че в творбата си Кейсинг поставя и въпроси, които изглеждат много смислени: Защо снимките от Луната са толкова добри, сякаш са правени от фотографи-професионалисти? Защо никъде на небето не се виждат звезди? И защо американският флаг, забоден на повърхността на Луната, се развява, макар там да няма атмосфера?

Обясненията на Кейсинг

Авторът на творбата предлага свои обяснения за всичко. На аргумента, че стотици хиляди американци са видели с очите си и на място изстрелването на "Аполо 11", той обяснява как след като ракетата се е изгубила от погледа им, курсът ѝ е бил променен и тя е кацнала в Антарктика. Там астронавтите останали няколко дни, след което военен самолет ги откарал до Тихия океан, откъдето били прибрани от самолетоносач.

Самите астронавти реагираха особено гневно на твърденията, че били актьори в гигантска измама. Един от епизодите, който дълго ще се помни, е реакцията на Едуин "Бъз" Олдрин на провокацията на репортера Барт Сибрел, който през септември 2002 година поиска от астронавта да се закълне в Библията, че е бил на Луната, и го нарече "страхливец" и "лъжец". Олдрин, тогава на 73 години, удари с юмрук в лицето 35-годишния репортер.  

Бил Кейсинг почина през април 2005 на 82-годишна възраст. Но до последния си миг той продължи да вярва в своята теория за фалшифицираното от американците кацане на Луната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конспиратиците не са нищо по-различно от едни ограничени утaйки които нямат никакви твърди доказателства ,а само догатки.Хора без смисъл в живота.Абсолютни ***
364
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЛИ ЩЕ ГО ПРЕБИЯТ ДЕЙВИД ДУХОДВИ НА УЛИЦАТА АКО НЕ БЕШЕ ИСТИНА, ЧЕ НИКОГА НЕ Е СТЪПВАЛ ЧОВЕШКИ КРАК НА САЩ НА ЛУНАТА! -За кво да го превиват?Това да не е ***, където убиват заради изказано мнение, различно от това на Путин?
363
6
 
7
 
! Отговори
ss14 преди 5 години
САЩ са дали над 200 милиарда за мисиите Аполо.В проекта са участвали над 2000 учени и такива от цял свят.Кацанията са следени внимателно от СССР и са потвърдени от СССР.Кацанията са потвърдени още от Китай,Япония и Индия със снимки от сонди ! Следите ще стоят на Луната още милиони години.И до момента няма нито едно твърдо доказателство да сочи ,че е лъжа,а само дебилни догатки ,които се оборват на момента.И ние тук трябва да вярваме на шайка дeбuлни конспиратици ? Е добре.
362
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4. Запис как апарата с всички космонавтите излита от Луната, а камерата следи траекторията муНа това кое му е чудното?Не може да има дистанционно управляема камера, която да изпраща картина към земята ли?
361
3
 
5
 
! Отговори
ТАКА , СИ Е БЕ... преди 5 години
...НА ТРИ ЛОСИОНА ЗА ВАНА , РАШКИТЕ ПРАЯТ "СТРАШНИ ПРОВЕРКИ" В КОСМОСА , БЕ......!!!НЕ ВЕРВАТЕ ЛИ...!!???
360
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха,Днес са направо във фурията си днес.Говорителя на Роскосмос обяви веднага че Рогозин се е шегувал. Но въпреки това във форумите се появи информация че проектът ще бъде на стойност 17 трлн. рубли и ще бъде връчен на фирмата на сина на Рогозин. Друга шутка, разбира се.
359
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Илон Мъск д'еда му разработил на времето електромобил с пробег 1000 километра, обаче нещеш ли взел че загубил документацията за него!
358
6
 
6
 
! Отговори
защо няма руска мечт преди 5 години
Руснака и на Юпитер може да стъпи ...ама ако пийне лосион за вана..ха.ха
357
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
Тия па Луната. Американците снимаха даже и Джаба Хатянина. Чубака караше кораба. Американците си обикалят между звездите когато си решат. Гледайте Междузвездни войни - документален филм.
356
0
 
3
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Ето и снимков материал от Аполо-11https://space/14874-apollo-11-landing-site-moon-photo.html
355
0
 
5
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
До БобиБоби, променяш темата. Тука става въпрос за полет до Луната (10-12 дни) а не до Марс (6+ месеца).Руснаците изстрелват специален зонд до Луната за да измери точно радиацията и установяват, че полет на човек е възможен.
354
3
 
8
 
! Отговори
Неправдоподобно преди 5 години
1. Изгубени стотици образци, всичките ???2. Изгубена технология, от преди 50 години, когато не е имало днешните компютри и да не може да се възстанови ???3. Директен разговор на Президента с космонавтите по телефон от Белия дом /такова клипче съм виждал/ ???4. Запис как апарата с всички космонавтите излита от Луната, а камерата следи траекторията му.Ако са отишли, са се постарали да го направят много неправдоподобно, не че го изключвам, но заслужават обяснения от НАСА тези странни примери
353
2
 
5
 
! Отговори
КосмУнафт преди 5 години
Има и още...Противно на твърденията на чичо Тони че нищо не можело да се загуби НАСА дава множество примери че това може да се случи дори и в изключително добре пазените хранилища на НАСА . Няма технологии, няма образци,няма записи ,няма луноход .Да напомня говорим за НАСА с незнамколкоси милиарда бюджет . Питайте чичо ви Тони.Тончо, тъй като ТИ си по запознат и почти експерт в тази област припомни ми за поне едно оригинално доказателство запазено от НАСА до наши дни за полета на Аполо.
352
3
 
4
 
! Отговори
До nsp преди 5 години
Зарежи рашъните, рано или късно ще излезе на яве грандиозния "спектакъл" разигран от тия песоглавци!
351
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Austin PowersМАТЕМАТИКА НА РАДИАЦИЯТАДавам ти само едни данни уреда Люлин за 250 дни полет до МАРС натрупва 0.66 СИВЕРТА(като с отдалечаване от слънцето дозата радиация намалява но хайде и с тия данни ще смятаме)0,66 / 250 дни = 0,00264 СИВЕРТА дневна дозаили 2.64 mSv Мили сиверта за ДЕН80 mSv: 6-month stay on the International Space StationГражданска защита при атомна авария1000 mSv за 50 години постоянно преселване50 500 mSv за 1 седмица евакуация на населението
350
4
 
5
 
! Отговори
ЕГАТИ САЙТА! преди 5 години
ПЪЛЕН С ПОЛИТИЧЕСКИ И ПРОРУСКИ ФЕЙКОВЕ!НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И ...САНКЦИОНИРАТ , ТОЗИ КОЙТО КАЗВА ИСТИНАТА!ТИПИЧЕН , КОМУНИСТИЧЕСКИ КЕ..НЕ..ФФФФФФ!
349
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВЪВ САЩ Е ПЪЛНО СЪС УЛТРА НАЦИОНАЛИСТИ !!ОТ НОВИТЕ ЕПИЗОДИ НА ДОСИЕТАТА Х НИКОГА НЕ БИХА СИ ПОЗВОЛИ ДА СЕ ШЕГУВАТ С ТАКОВА НЕЩО НАЛИ ЩЕ ГО ПРЕБИЯТ ДЕЙВИД ДУХОДВИ НА УЛИЦАТА АКО НЕ БЕШЕ ИСТИНА, ЧЕ НИКОГА НЕ Е СТЪПВАЛ ЧОВЕШКИ КРАК НА САЩ НА ЛУНАТА! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА РЕЙТИНГА!ВЪПРОСЪТ Е ПРИКЛЮЧЕН!
348
7
 
7
 
! Отговори
nsp преди 5 години
Рашъните с тази технология,която имат ще кацнат на Луната най-рано по случай 100 годишнината от Аполо 11.И дано се върнат...
347
3
 
10
 
! Отговори
КосмУнафт преди 5 години
Колкото повече чета за НАСА и полетите до луната толкова повече започва да ми изглежда като история на Дисни .Оригиналните видео записи на първото стъпване на човек на луната ГИ НЯМА. Нито пък аудио записите .НАСА си признава че са ГИ ИЗТРИЛИ . В момента има налични само копия на копията на копията . т.е никой не може да докаже автентичност ... дори и НАСА . Басси . НАСА е усра*ла доказателствата и ги е съхранявала по калпаво от лист с вересии в селски хоремаг .
346
3
 
4
 
! Отговори
K преди 5 години
Кацнали са.Конспираторите да се разкарат незабавно