Руската "фабрика за тролове" – на пълни обороти, мишената е Макрон

С дезинформации се опитва да влияе на протестите на "жълтите жилетки"
Обновена: 16 дек 2018 21:28 | 16 дек 2018 09:15, Камелия Цветанова
522
Руската "фабрика за тролове" – на пълни обороти, мишената е Макрон
Снимка: Reuters, архив

В началото на декември американски и британски медии съобщиха за опити на руски интернет-тролове да повлияят на вълната от протести, заляла Франция. Твърди се, че те са разпространявали дезинформации, в т.ч. фалшиви снимки от протестите, пише Дойче веле.

В потвърждение на тези твърдения идват информации от инициативата "Алианс за гарантиране на демокрацията" на американската неправителствена организация German Marshall Fund (GMF), която наблюдава в Туитър потребителски профили, за които се предполага, че са под руско влияние. Наблюденията показват, че в продължение на една седмица протестите на "жълтите жилетки" (#giletsjaunes) са били водещата тема в тези акаунти. Данните са от дашборд, позволяващ в реално време да се следи активността на 600 избрани акаунта в Туитър, вкл. хаштагове, тематични публикации и източници. Засега обаче не е съвсем ясно чии са въпросните профили.

Целта: разединение и дискредитиране

От страницата на друг проект, наречен "Хамилтън 68", научаваме, че става дума за три определени групи: акаунти, които са открито проруски или имат връзки с руското правителство; други, управлявани от така наречените фабрики за тролове в и извън Русия; а третата група включва профили на потребители от цял свят, които тиражират допълнително теми, свързани с Русия. Най-често източниците на публикациите в тези профили са руските RT и Sputniknews. Целта е да се задържа вниманието върху определени теми и проблеми, да се дискредитира Западът, а либералната демокрация да бъде представяне изцяло в негативна светлина", казва за ДВ експертът по социалните медии в GMF Брет Шафнър. Активността във въпросните профили е насочена предимно към англоезичната публика, следователно тяхното влияние върху протестите във Франция е сравнително слабо, допълва той.

Максим Одине, експертка за Русия във Френския институт за международни отношения (IFRI), потвърждава това: "Руските действия не трябва да се възприемат като инструмент за мобилизиране на нови активисти за "жълтите жилетки " или пък като средство за подбуждане към насилие. Те имат за цел по-скоро да засилят поляризацията на обществото, създавайки впечатлението за една дълбоко разединена страна на ръба на гражданската война", казва тя.

По същия начин вижда нещата и руската политическа наблюдателка, живееща във Франция, Татяна Становая. Според нея Русия използва слабостта на френския президент Еманюел Макрон, за да разпространява "тезата за упадъка на Европа, кризата на демокрацията и надигащите се настроения срещу естаблишмънта”. Тя обаче не смята, че засега това оказва голямо влияние.

Макрон е мишената

"Не протестиращите, а президентът Макрон е основната цел на руската активност в социалните мрежи", казва Бен Нимо, експерт по информационна сигурност в американския мозъчен тръст Атлантически съвет. В края на ноември Нимо детайлно описа в свой доклад за Атлантическия съвет предполагаемата "френска операция" на руските интернет-тролове. Заедно със свои колеги той е успял да възстанови части от блокираните профили. Повечето са на английски, но дванайсет акаунта в Инстаграм са на френски език. Те са имали около 76 000 последователи, в т.ч. 12 400 от Франция, по информация на Фейсбук. Повечето от тях са създадени в средата на 2017 година.

От Фейсбук не казват кой стои зад тези профили, но не изключват това да е "Internet Research Agency (фирмата от Санкт Петербург, добила популярност в западните медии като "руската фабрика за тролове" - бел.ред.). "Не можем обаче да твърдим това със сигурност", уточняват от Фейсбук.

Сравнително малкият брой на въпросните профили Нимо обяснява с това, че възможностите на руските тролове на френски език са ограничени, и че "операцията" вероятно е още в началото си. В САЩ Русия започна своята онлайн дейност около 2,5 години преди президентските избори през 2016 г., припомня експертът на Атлантическия съвет. Ето защо такива случаи трябва да се разглеждат в по-широк контекст. "В случая не говорим само за "жълтите жилетки", защото подобна операция обикновено има дългосрочна цел", казва Нимо. А в случая целта е Макрон, добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
3
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 374 преди 5 години
Познах те El comandante! Гениален стил, елегантно изразяване! Ти си най-умният от руските троло-ве!
326
0
 
3
 
! Отговори
манчу преди 5 години
До 375 Анонименда неси гендар бря !
325
9
 
13
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
Да бе ! фабрика за руски *** ама като гледам новите евроатлбантически билбордове с ге йове май е фабрика за джендар сороски ***. то ге йтащината винаги гледа да е отпред ...
324
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че тук няма рублафжийску *** пееази.
323
8
 
25
 
! Отговори
Ggg преди 5 години
Ама разбира се, че Путин е виновен, кой друг да е...
322
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а бе вие чухте ли новината , тая сутрин путин се промъкнал при макарона и отряскал жена му , сега се чудели дали да заведат дело за незаконно нахлуване а не за изнасилване защото жена му не искала да прави семейни скандали
321
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
следващия ход е да обвинят путин че е отвлякъл дядо коледа и е развалил американската коледа
320
8
 
35
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Ново дъно за сороспийските медии. Това че хората са недоволни от нас.рания се френски президент не било важно. Важното е да се знае че за всичко както винаги е виновна Русия. Това че Мей също се нас.ра е опита да извади ингилизите от ЕУ също не е важно. това че Меркел тихомълком я изритаха като лидер на ХДС а скоро и от поста канцлер (новини от бъдещето) също не е важно. Това което за дойчето било важно са постове на фейсбук и туитър. Защото те са виновни за стандарта на живот във Франция.
319
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е възможно ! Не може французина да се вслушва в руснака .Последния не може да си оправи държавата и при първа възможност я изоставя .
318
1
 
36
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Я виж ти,фабриката за фалшиви новини-ДВ се загрижила ,че някакви анонимни "руски ***"и мътят водата в успиването на европейците.Пуста глобална мрежа ,вече и други могат да раздават курабийки....хахааааа
317
15
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Колкото спечелиха Студената война с техните котешки каваци, толкова и хибридната че спечелат. Вече сички им научиха номерата.
316
1
 
32
 
! Отговори
ами сега!? преди 5 години
Има достоверна информация-Дойче веле,СНН и т.н.-че руските хакери са подмамили французите да ядат московски котлети и видяхме какво стана!Според мен ако французите минат на хайвер и водка ще стане страшно!
315
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еййй тоя лош путин , сваля президенти,назначава президенти , води народните маси , че той света негов бе , пък всички против него , еии вече ми омръзна да чета глупости , защо пък путин да е , даите да видим пък не е ли някой от запада , защото само те свалят правителства и президенти , накрая руснаците ще ги отрежат всичките и ще си умрете като коне без история
314
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова много думи за да се каже нищо. Абсолютен дърдоризъм.
313
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците не са закривали колхозите ;)))За последните години имат свръхпроизводство в аграрния сектор. За последните 2 години дори имат огромно увеличение в улова на риба и изместват много сериозни фирми и от тези пазари ;)))Дори цената на хайвера в световен мащаб се срина двойно вследствие увеличения улов и производство в Русия ;)))
312
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието и подзаглавието на статията са пълна измама. Със сигурност протестите бяха инициирани от САЩ. И със сигурност след началото шефовете получиха нареждане да направят протестите по - СССР - подобни, за да може вината да се хвърли на руснаците. А е добре известно, че руснаците не са добри в организиране на протести и цветни революции в други държави. И се знае кой е добър в това. Статията е фалшива новина. Очевадно е.
311
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон поиска евроармия,Шорош му поиска главата,Путин е виновен.Дойче блее е в захлас.А това че французите са бедни е истина,но пак заради Шорош.Умее го.
310
2
 
34
 
! Отговори
Джизъса преди 5 години
А,бе статията тоя дето я е писал/а друга работа няма ли си друга работа? Хора ,не ви ли омръзна да се занимавате с глупости? Все Русия ви е в устата,все някой ви е виновен. Гледайте си собственната чиния. Що сме толкова смотани българите и все гледаме чуждото ,а не виждамв какво се случва при нас?
309
13
 
3
 
! Отговори
Боли ме хия преди 5 години
За терорашка-говняшка.
308
3
 
31
 
! Отговори
gluposti преди 5 години
това за троловете са повече от глупости и е поръчков материал,самата дума '***' си го измислиха политиците, по-лесно да се оправдават с глупостите, които плещят всеки ден и залъгват гражданите с имагинерни измислици, и резултата е- те живеят в охолство, а хората в бедност.