Руската "фабрика за тролове" – на пълни обороти, мишената е Макрон

С дезинформации се опитва да влияе на протестите на "жълтите жилетки"
Обновена: 16 дек 2018 21:28 | 16 дек 2018 09:15, Камелия Цветанова
522
Руската "фабрика за тролове" – на пълни обороти, мишената е Макрон
Снимка: Reuters, архив

В началото на декември американски и британски медии съобщиха за опити на руски интернет-тролове да повлияят на вълната от протести, заляла Франция. Твърди се, че те са разпространявали дезинформации, в т.ч. фалшиви снимки от протестите, пише Дойче веле.

В потвърждение на тези твърдения идват информации от инициативата "Алианс за гарантиране на демокрацията" на американската неправителствена организация German Marshall Fund (GMF), която наблюдава в Туитър потребителски профили, за които се предполага, че са под руско влияние. Наблюденията показват, че в продължение на една седмица протестите на "жълтите жилетки" (#giletsjaunes) са били водещата тема в тези акаунти. Данните са от дашборд, позволяващ в реално време да се следи активността на 600 избрани акаунта в Туитър, вкл. хаштагове, тематични публикации и източници. Засега обаче не е съвсем ясно чии са въпросните профили.

Целта: разединение и дискредитиране

От страницата на друг проект, наречен "Хамилтън 68", научаваме, че става дума за три определени групи: акаунти, които са открито проруски или имат връзки с руското правителство; други, управлявани от така наречените фабрики за тролове в и извън Русия; а третата група включва профили на потребители от цял свят, които тиражират допълнително теми, свързани с Русия. Най-често източниците на публикациите в тези профили са руските RT и Sputniknews. Целта е да се задържа вниманието върху определени теми и проблеми, да се дискредитира Западът, а либералната демокрация да бъде представяне изцяло в негативна светлина", казва за ДВ експертът по социалните медии в GMF Брет Шафнър. Активността във въпросните профили е насочена предимно към англоезичната публика, следователно тяхното влияние върху протестите във Франция е сравнително слабо, допълва той.

Максим Одине, експертка за Русия във Френския институт за международни отношения (IFRI), потвърждава това: "Руските действия не трябва да се възприемат като инструмент за мобилизиране на нови активисти за "жълтите жилетки " или пък като средство за подбуждане към насилие. Те имат за цел по-скоро да засилят поляризацията на обществото, създавайки впечатлението за една дълбоко разединена страна на ръба на гражданската война", казва тя.

По същия начин вижда нещата и руската политическа наблюдателка, живееща във Франция, Татяна Становая. Според нея Русия използва слабостта на френския президент Еманюел Макрон, за да разпространява "тезата за упадъка на Европа, кризата на демокрацията и надигащите се настроения срещу естаблишмънта”. Тя обаче не смята, че засега това оказва голямо влияние.

Макрон е мишената

"Не протестиращите, а президентът Макрон е основната цел на руската активност в социалните мрежи", казва Бен Нимо, експерт по информационна сигурност в американския мозъчен тръст Атлантически съвет. В края на ноември Нимо детайлно описа в свой доклад за Атлантическия съвет предполагаемата "френска операция" на руските интернет-тролове. Заедно със свои колеги той е успял да възстанови части от блокираните профили. Повечето са на английски, но дванайсет акаунта в Инстаграм са на френски език. Те са имали около 76 000 последователи, в т.ч. 12 400 от Франция, по информация на Фейсбук. Повечето от тях са създадени в средата на 2017 година.

От Фейсбук не казват кой стои зад тези профили, но не изключват това да е "Internet Research Agency (фирмата от Санкт Петербург, добила популярност в западните медии като "руската фабрика за тролове" - бел.ред.). "Не можем обаче да твърдим това със сигурност", уточняват от Фейсбук.

Сравнително малкият брой на въпросните профили Нимо обяснява с това, че възможностите на руските тролове на френски език са ограничени, и че "операцията" вероятно е още в началото си. В САЩ Русия започна своята онлайн дейност около 2,5 години преди президентските избори през 2016 г., припомня експертът на Атлантическия съвет. Ето защо такива случаи трябва да се разглеждат в по-широк контекст. "В случая не говорим само за "жълтите жилетки", защото подобна операция обикновено има дългосрочна цел", казва Нимо. А в случая целта е Макрон, добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека тогава франсетата да си стоят в къщи и да гладуват, щом не е полткоректно да се протестира. Една стая в Париж струва 800?. Много млади хора не се женят, защото нямат жилище.Хъката, мъката Путин е виновен.
306
4
 
35
 
! Отговори
ggg преди 5 години
Т.е. Французите са доволни от цените на горивата но руснаците са виновни че са излезли по улиците...брей брей...видиш ли ти
305
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон поиска европейска армия,Шорош му поиска главата.Които разбрал-разбрал
304
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците си закриха Колхозите и освен да са във войската стават и за ***. После се чудат защо ги мразят в ЕС
303
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 346. България по времето на Фердинат и по времето на синът му Борис |||. Е малката Швейцария на Балканите. Най развита земеделска страна. Троцки нощува в хотел България. И описва 1923г. От централна гара с файтон до хотела по павирани улици и осветени с газ улично осветление. Такова било и във Виена. В Белград, кал и мрак.На 11 место в Европа по развитие.
302
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щеше ,ако не беше Русия.
301
5
 
4
 
! Отговори
До привет из Германи преди 5 години
338 ето *** .Че и руски
300
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 344 Да много е спечелила ,след края на първата световна война та и след втората. Я почети малко история.
299
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Шумен - екстрасенси? Мнения.
298
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До336. България винаги е печелила когато е с ГЕРМАНИЯ. И ВИНАГИ Е ГУБЕЛА , КОГАТО Е С МОСКВА.
297
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шорос скоро като убие пукала и DW ще смени плочата
296
6
 
33
 
! Отговори
Анал либераст преди 5 години
Колко трябва да си за да повярваш на такава статия?За съжаление в последните 30 години "кравародемокрация" народите по света масово изпростях@. Глобализацията ни превърна в макдонълдс роботи с първични нужди. Борбата е между религиите и срещу простите хора.
295
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До vargтова само ли го измисли?
294
5
 
29
 
! Отговори
V преди 5 години
Вноската на България за 2018 е 518 милиона ЕВРО,а не лева+75 % от митата .Само митата върху пертола са за повече пари .Да ги сложим милиард и половина ЕВРО а не лева .За предишния период от 7 години трябваше да ,,УСВОИМ,, 11 МИЛИАРДА ЗА СЕДЕМ ГОДИНИ .Заради мигрантите сумата беше намалена.Като дръпнеш чертата долу горе са си нашите пари ,само дето не можем да си ги ползваме за благото на народа например АЕЦ ,а ги даваме за селски стадиони в обезлюдени села .Не мисля че българина има интерес от т
293
8
 
32
 
! Отговори
varg преди 5 години
Нормалните европейци подкрепят протестите.
292
27
 
10
 
! Отговори
привет из Германии преди 5 години
За съжаление животът ни в западна Европа стана малко по-тежък ,но не заради руските контрасанкции , а заради това ,че освен членски внос към ЕС отделно трябва да плащаме и помощи ,фондове и субсидии на страни като България и Румъния ! На българите какво им е ?! България плаща членски внос 500 млн. лв. ,които дори не са 300 млн. евро , а всяка година получава помощи над 5 МИЛИАРДА ЕВРО ! Затова дори рубладжиите в Бг. не искат референдум за излизане от ЕС ! А СССР само ви скубеше , помните нали ?
291
0
 
19
 
! Отговори
Бони преди 5 години
От гидуна две чета за всичко е виновна русия.сащ избори,англия брейкзит,франция протести,..мисля си от два дена дрискам.да не са ме отровили.и ракията вече по бързо ме напива.пак те са виновни.комшията е...а жената.руски *** са това
290
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!2 пъти бяхме на страната на Германия и 2 пъти сме губили => на третия ще спечелим, та нали целия свят е с нея!
289
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 317 кофти новина *** ги наритаха от Унгария и Русия затова се домъкнаха в България.На Орбан се опитаха да му спретнат Мадан ама не им се получи.Пък Бойче слушка .Турски поток няма да минава през България .Тоз трябва да го съдят за национално предателство
288
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Българите са прoсти, че не излизат от ЕС, а франсетата тогава кви са бе брато? Ние сме малки и нищо не зависи от нас, освен това винаги сме били с Германия. Какво е оправданието на Франция да стои в съюз с тези дето три пъти я нападаха и окупираха? Англия излиза защото имат тoпки и са по-умни. Французите нямат мозък. Голяма държава с оръжия, но IQ-то им е малко. Явно им е спаднало като половин Африкя се пресели там. Някога ги харесвах, но вече хич не ми пука за тях, провалена държава.